Tradycyjny, puszysty i delikatny sernik ze skórką pomarańczową i rodzynkami ... cóż może być smaczniejszego? Składniki: 1kg mielonego twarogu 1 szkl. cukru kilka kropli aromatu cytrynowego lub otarta skórka z 1 cytryny 6 jajek 100g skórki pomarańczowej 50g rodzynek 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 100g rozpuszczonego masła Na spód: 2op.herbatników (po 65g każde) 60g roztopionego masła(...)łyżce twarogu. Na końcu dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło, budyń i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Rodzynki i skórkę pomarańczową obtaczamy w mącę, po czym wrzucamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką.Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i pieczemy przez
Walijskie Pichceniewałkowania Na nadzienie: 350g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko pomarańczową) 100g orzechów włoskich 3 łyżki kwaśnej śmietany aromat migdałowy Wykonanie masy: Do osobnych miseczek wsypujemy mak, daktyle i orzechy. Zalewamy każdy produkt wrzątkiem(...)stopniowo nasz mak z bakaliami. Kiedy już masa makowa połączona jest z masą marcepanową dodajemy pokruszone drobniutko biszkopty (ja kruszę je przy użyciu wałka do ciasta), skórkę pomarańczową, aromat i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę możemy przygotować sobie poprzedniego dnia i przechować w lodówce. Wykonanie ciasta
Walijskie Pichcenieśmietanę. Układamy biszkopt nasączamy go, całość wstawiamy do lodówki.1 gotową masę tortową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i smarujemy nią cały tort. Do 2 masy dodajemy barwnik pomarańczowy i przekładamy do woreczka z ozdobną tylką #233.Schemat wykonania dekoracji tortu przedstawiam na rysunkach ;). 1. Tort pokrywamy warstwą białej gotowej masy tortowej.2. Małe koła przedstawiają dotknięcia tylki. Najpierw dekorujemy boki(...)tortu.3. Następnie robimy okrąg na wierzchu tortu i zarys oczu.4. Zaciemnione miejsca są pokryte pomarańczową masą.5. Kolejną pozycją jest ulepienie oczu, nosa i uszu naszego lisa z masy cukrowej.6. Umieszczamy wyschnięte uszy w miejscu docelowym i ozdabiamy masą pomarańczową.Osobiście życzę smacznego
Malinowe Pocałunkijuż teraz 2 przepisy na potrawy iście egipskie: na Taamiję oraz w tym poście na Muhallabię.Muhallabia (Muhallebi, Mihallabiya) jest to niezwykle słodki pudding ryżowy z wodą pomarańczową lub różaną. W Egipcie podaje się go z pistacjami.Spacerując wzdłuż Morza Czerwonego lub Śródziemnego, możemy kupić Muhallebi w najbliższej ahle (kawiarni) i delektować się nim przy filiżance pysznej kawy(...)poczułam się jak nad brzegiem morza..Składniki na 2 pucharki:2 szklanki mleka3 łyżki cukru brązowego1 i 1/2 łyżki mąki ryżowej1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej1/2 łyżeczka wody pomarańczowej (jeśli macie różaną to idealnie się nada!)PistacjePrzygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko. Rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy mąki i mieszamy aż zgęstnieją. Wlewamy wodę pomarańczową i kontynuujemy mieszanie przez
Czarnawisienka2białka8 łyżek cukru +1 łyżka1/4 szklanki mąki pszennej8 dag masła1 łyżka porto2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka kropel aromatu cytrynowego Białka lekko roztrzepać, dodać 8 łyżek cukru, mąkę i wymieszać.Masło,1 łyżkę cukru, porto i aromat rozpuścić i ochłodzić.Połączyć z masą z białek, dodać cienkie paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszać.Blachę do pieczenia wysmarować masłem(...)stop. od 3-5 min. Podejrzeć po 3 min, aby nie przypalić.Gorące ciasteczka nakładać na wałek do ciasta lub inny walec i pozostawić do ostygnięcia.Otrzymamy słodkie, z pomarańczową nutą, chrupiące dachóweczki
Kulinarny karnet Christopherachochelką nalać ciasto i obracając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 60 g orzechów włoskich 60g cukru pudru 100 ml kremówki cynamon szczypta Rodzynki przelać wrzątkiem. Zalać rumem i pozostawić na parę...chwil, godzin ,a najlepiej na noc. Orzechy(...)zemleć. Skórkę pomarańczową pokroić w maleńką kosteczkę. Śmietanę podgrzać z cukrem ,dodać zmielone orzechy, osączone rodzynki, skórkę pomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać! Sos czekoladowy. 150ml mleka 50 g cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 100 ml śmietany kremowej 0,5 laski wanilii
Kulinarny karnet ChristopheraOrange dessert on ice. Składniki. 1 pomarańcza 100ml śmietany kremówki 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny listki mięty skórka pomarańczowa Wykonanie. Pomarańczę przekroić na połówki. Wykroić miąższ i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok. Wydrążone połówki wstawić do zamrażarki. Listki mięty umyć, posiekać. Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem(...)kąpieli wodnej. Zdjąć i ubijać w misce z lodowata wodą ,aż do oziębienia. Dodać 2 łyżki soku pomarańczowego, sok cytrynowy i miętę. Wymieszać. Ubić śmietanę. Żelatynę i śmietanę połączyć z masą pomarańczową. Kremem napełnić połówki pomarańczy i ponownie włożyć je do zamrażalnika. Deser udekorować skórką pomarańczy i miętą. Podawać mocno oziębiony. Podałem na lodzie
Kulinarny karnet Christopherałyżki cukru pudru 6 dag masła 3 żółtka 3 dag drożdży skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz makowy : 40 dag gotowej masy makowej lub … 2 szklanki maku 2 szklanki cukru 2 łyżki masła szklanka śmietany kremówki 1 laski wanilii 3 łyżki skórki pomarańczowej(...)razu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, (czas pieczenia zależy od wielkości rogali ), w tem 170 C. Zrumienione rogale smarujemy lukrem i posypujemy drobno posiekaną skórką pomarańczową. Źródło ,,domowe wypieki
Apetyczna babeczkaDzięki dodatkowi rodzynek namoczonych w soku pomarańczowym ciasto to jest wyjątkowo wilgotne i długo zachowuje świeżość. Pyszne bakalie www.skworcu.com.pl Składniki na jedną keksówkę: 230 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g cukru kryształu lub brązowego 1 jajko, roztrzepane 300 ml soku pomarańczowego 1 szk rodzynek sułtanek 1/4 szk rodzynek koryntek 2 łyżki mieszanki kandyzowanej, skórki cytrynowej(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Wrzuć do miski suszone owoce, skórę cytrynową, cukier. Zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Do namoczonych owoców dodać roztrzepane jajko, obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Starannie wyrobić. Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180C
Apetyczna babeczkaPrzepis na pączki angielskie Chruściki, czyli faworki Faworki vel chruściki Pączki domowe z powidłami Serowe pączki nadziewane frużeliną Churros pomarańczowe Mini pączki pomarańczowe Pączki z konfiturą z czereśni Pączki z konfiturą z róży Gniazdka pomarańczowe Eklerki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwww.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-z-zurawinami,-platkami-owsianymi-i-czekolada Oczywiście zmieniłam go według własnych upodobań. Ciasta wyszły przepyszne, mięciutkie, aromatyczne i ekspresowe w wykonaniu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki (orzechy, żurawinę, migdały, skórkę pomarańczową, suszone wiśnie itd.). Myślę że nawet z samą czekoladą były by obłędne. Ciasteczka polecam na święta, można je przygotować wcześniej i przechowywać w pojemniku. Zdecydowanie jeszcze nie raz je zrobię(...)cukru waniliowego 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki posiekanej czekolady (ja użyłam mlecznej z kawałkami batoników Daim) pół szklanki żurawiny (jeśli jest większa można posiekać) 1/3 szklanki skórki pomarańczowe (kandyzowanej) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!! W misce wymieszać mąkę pszenną, płatki owsiane, cynamon, sodę, sól.Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, aromat, cukier
Mania Gotowaniaswych zwolenników w innych regionach kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze rogale jakie dotychczas jadłam. Idealnie delikatne ciasto, mnóstwo białego maku, nie za słodkie, bez olejków, bez skórki pomarańczowej ( która mnie osobiście bardzo przeszkadza). Marcepan, migdały, orzeszki, półfrancuskie ciasto - rozkosz dla podniebienia ! Choć pracy przy nich wiele, to warte tego , by choć raz w roku poświęcić im czas. Polecam(...)białego maku- 100g masy marcepanowej- 3/4 szkl pudru- 150g orzechów włoskich- 100g migdałów blanszowanych- 70g suszonych fig ( dałam 35g)- 70g daktyli bez pestek ( dałam 35g)- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam)- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 2 białka- 4 podłużne biszkopty ( pokruszone)Dodatkowo :- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali- ok. 1 szklanki pudru + kremówka + kilka kropli olejku migdałowego
Smaczne Zdrowemasy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto 70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda(...)cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać pokruszone biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż
Ala piecze i gotujemojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików(...)około 8-10 st przez cały rok. ps. Jak nie macie piwnicy, a macie pomieszczenie gospodarcze, może skorzystacie z tego sklepu zapatrzeć się w elementy wentylacji. Smacznego! Dżem rabarbarowo-pomarańczowy
moj przepis naprzełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec godzinę i 15 min lub krócej (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto ostudzić na kratce. Opcjonalnie udekorować lukrem pomarańczowym. Lukier pomarańczowy: skórka obrana z jednej pomarańczy sok z połowy pomarańczy 1/2 szklanki cukru pudru Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać ze skórki. Z połowy pomarańczy wycisnąć sok, dodać cukier puder, utrzeć
moj przepis na