pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:15/100)

Śniadanie wyciągające z łóżka 171

wydający odgłosy młota pneumatycznego, może będzie działał lepiej. Kiedy ekspres powoli robi swoje, zaglądam do lodówki. Co my tutaj mamy...? Rabarbar...?Najpierw na patelnię trochę cukru z sokiem pomarańczowym. Gdy przybiera ten cudownie złoty kolor, wrzucam pokrojony na kawałki rabarbar i smażę kilka minut. O mamuniu! Jak ja to lubię! Obezwładniający wręcz zapach, i ten obłędny smak - słodko-kwaśny(...)idealnie wyważony, z pomarańczową nutą. Nie można się nie zakochać... Do tego pancakes, czyli jedyne naleśniki, które potrafię przygotować. Tych kilka sztuk smaży się błyskawicznie, a naprawdę dobrze komponują się z karmelizowanym rabarbarem, szczególnie, jeśli i w nich przewija się pomarańczowa nuta.W tym momencie czuję ciepły oddech na karku, Det dufter godt, skat. No ba! Pewnie, że ślicznie pachnie.Niezawodny sposób

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 196

Dzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam. Krem wyszedł naprawdę pyszny, choć następnym razem dodam do niego soku z cytryny, żeby był kwaśniejszy. Niemniej, świetnie smakuje jako wypełnienie delikatnych, pomarańczowych babeczek. Na wierzch przygotowałam bezę włoską, która wygląda pięknie, i smakuje(...)rozmiar), warto. Gwarantuję, że najbardziej wybredni goście je docenią.Przepis na babeczki z Den store dessert og bagebog, wypełnienie i dekoracja to już moja wariacja na temat.Mini muffinki pomarańczowe z curdem i bezą włoskąSkładniki:(na 26 sztuk)suche:225 g mąki pszennej80 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonych goździkówmokre:1 jajko125 g creme fraiche (18%)skórka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓW 366

HOMOGENIZOWANA TĘCZA SMAKÓWSkładniki:- 1kg serka homogenizowanego- 6 łyżek cukru pudru- 5 łyżeczek cukru waniliowego- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów- 1 galaretka o smaku pomarańczowym- 1 galaretka o smaku agrestowym- 1 galaretka o smaku truskawkowym- 1 galaretka o smaku cytrynowym- 1 galaretka o smaku owoców leśnych (niebieska)- 150g winogron zielonychSposób przygotowania:Przygotowujemy tortownicę o średnicy 22cm(...)spód wykładamy biszkopty. Jako pierwszą przygotowujemy galaretkę pomarańczową - rozpuszczoną w 250ml gorącej wody i czekamy do przestudzenia. W misce przygotowujemy 200g serka homogenizowanego, dodajemy 1 łyżeczkę cukru waniliowego i dokładnie miksujemy stopniowo dodając galaretkę - odkładamy do lodówki. Bierzemy drugą galaretkę, tym razem agrestową (zieloną), również rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i czekamy do wystudzenia. Pierwszą warstwę pomarańczową wyciągamy z lodówki

Mentor Smaku
Sernik z masą makową i kawałkami czekolady 223

sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej  skórka starta z 1 pomarańczy  1 szklanka drobnego cukru  5 jajek  3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau lub 5 łyżek soku z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii  1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%  Składniki na masę makową: 250 g gotowej masy makowej Helio około(...)bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g)  1 łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej  1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodka jest masa makowa)  2 małe jajka  1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%  70 g ciemnej czekolady, posiekanej na kawałki  Dno tortownicy

Moje domowe kucharzenie
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa 148

andyzowana skórka pomarańczowa kojarzy mi się ze Świętami. Zarówno przed Bożym Narodzeniem jak i przed Wielkanocą dodaję ją do wypieków w hurtowych ilościach. Żadne serniki, makowce, czy baby nie mogą się bez niej obyć. Zapach pomarańczy to kwintesencja Świąt! Najlepsza jest oczywiście ta domowa, która nie zawiera połowy tablicy Mendelejewa, bo do jej przygotowania w zupełnosci wystarczają 3 składniki. Dlatego(...)domu. Wystarczy raz lub dwa razy do roku obrać kilogram pomarańczy, pokroić na kawałki i ugotować.  Ważne jest jednak, żeby wybrać owoce ekologiczne i niewoskowane. Kandyzowaną skórkę pomarańczową można spokojnie przechowywać w słoiczku w lodówce przez wiele miesięcy. Po pewnym czasie cukier może zacząć się krystalizować, ale wtedy wystarczy ją delikatnie podgrzać. * SKŁADNIKI na 1 słoiczek kandyzowanej skórki pomarańczowej

Food Square
Naleśniki pomarańczowe Suzette 210

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Naleśniki francuskie o nazwie Caprese Suzette. To pyszne, cieniutkie naleśniki zatopione w sosie pomarańczowym, które cieszą się popularnością na całym świecie i nic dziwnego ponieważ smakują obłędnie. W tradycyjnym przepisie najpierw karmelizuje się cukier, później dodaje się masło oraz sok z pomarańczy oraz likier. Ja jednak przygotowałam swoją(...)wersję i użyłam do ich przygotowania przepysznej konfitury pomarańczowej z Korsyki, którą otrzymałam od bazaru Cabas.pl . Z nią naleśniki wyszły równie pysznie jak te przygotowywane w oryginale. Jeśli nie macie pomysły na kolejne naleśniki to koniecznie wypróbujcie mój dzisiejszy pomysł Post Naleśniki pomarańczowe Suzette pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pomarańcze! 202

wyczarowałam nie tylko deser (na bazie orange curd), ale także danie główne i dodatek do niego. Przepisy po kolei zamieszczać będę na blogu, a tymczasem zapraszam na przepyszny krem pomarańczowy, czyli... Orange curd porcja na 1 słoiczek o pojemności ok. 350 ml Należy przygotować: 6 żółtek 4 pomarańcze: skórka i sok (mne wyszła pełna szklanka - 250 ml) 1,5 szklanki(...)pełni zadowolona, dlatego polecam go serdecznie :) Jeśli wiecie, że gorzkawy posmak może nie przypaść Wam do gustu i wolelibyście go uniknąć, jest na to prosta rada. Mniej skórki pomarańczowej. Mnie zależało właśnie na takim efekcie, jednak nie każdy musi go lubić. Można wtedy zmniejszyć ilość skórki co najmniej o połowę lub dodać skórkę otartą tylko z jednej pomarańczy. Krem będzie

Ratunku obiad
Kolorowe wafelki z pianką 64

Małe co nieco. Składniki: 3 galaretki: pomarańczowa, wiśniowa, agrestowa (lub kiwi) 660 ml śmietany kremówki gotowe płaty wafli tortowych cukier waniliowy Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić w ciepłej wodzie (odrobina mniej wody niż podana na opakowaniu). Zostawić do ostygnięcia. Galaretkę pomarańczową połączyć z połową śmietany kremówki (330ml) dodać cukier waniliowy, zmiksować , odstawić do lodówki. Tak samo uczynić z galaretką agrestową. Galaretkę(...)wstawić do lodówki. Następnie na blaszce wyłożyć płat wafla, wylać na to lekko stężałą piankę agrestową , wstawić do lodówki. Później zalać to półpłynną galaretką wiśniową, a na koniec pianką pomarańczową. nakryć kolejnym płatem wafla. Wstawić do lodówki, aż dokładnie masa stężeje. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Kolorowe wafelki z pianką pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Placek drożdżowy z pomarańczami 96

cukrze pomarańczami, można uprościć sobie sprawę i zamiast pomarańczy w syropie użyć gotowego dżemu. Namawiam do przygotowania pomarańczy własnoręcznie, będą o wiele lepsze! No chyba, że macie domowy dżem pomarańczowy . Placek został zjedzony bardzo szybko, bo jest naprawdę pyszny, a posmarowany dodatkową porcją dżemu pomarańczowego to już rozpusta 😉 Zachęcam do wypróbowania przepisu. Print Placek drożdżowy z pomarańczami .wprm-recipe-rating(...)łyżkę wody, rondelek postawić na ogień, podgrzewać ciągle mieszając, kiedy cukier zacznie się rozgrzewać dodać pokrojone pomarańcze, gotować do momentu, aż syrop zgęstnieje, nie zapominajcie o mieszaniu! Syrop pomarańczowy powinien mieć konsystencję gęstego syropu, zdjąć z ognia, przestudzić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Blachę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Pomarańczowo-dyniowe bułeczki 141

Wspaniałe bułeczki z dynią i pomarańczową skórką. Powaliły mnie na kolana smakiem, aromatem, doborem składników. Przepis jest prześwietny, pochodzi ze strony Moje wypieki , troszeczkę go jednak zmodyfikowałam na swoje potrzeby. Bułeczki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, nie wychodzą gnieciuchy, są sprężyste – dla mnie idealne, mój mąż woli bardziej gniotowate. Jeżeli chodzi o wykonanie, to wszystko zależy od tego jaką macie(...)napuszyć. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wstawić bułeczki, piec 25 min z grzałką góra-dół. Bułeczki wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmować z formy. lekko ostudzić. Przygotować lukier. Sok pomarańczowy wlać do miseczki, wsypać 1/3 szklanki cukru pudru, dokładnie wymieszać, wsypać kolejną 1/3 szklanki cukru pudru, dokładnie wymieszać, wsypać resztę cukru, dokładnie wymieszać, dodać skórkę z pomarańczy wymieszać. Lukrem polać

moj przepis na
Dynia na zimę wraz z poradami 133

różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie(...)bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek. Dynia zielona (w środku jest żółta), najmniej aromatyczna, i z dużą ilością pestek, dobra na zupę dyniową lub jako uzupełnienie do zup przecierowych (wypełniacz). [:Listonic] Składniki: Dynia 3-4 kg Około 8 słoików po 300 ml, wyszorowanych

moj przepis na
Krucho-drożdżowe rożki z pomarańczowym twarożkiem 98

pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru nadzienie: opakowanie półtłustego twarożku (ok. 220 g) kopiasta łyżka konfitury pomarańczowej (użyłam pomarańczowej z bzem) skórka starta z całej pomarańczy dodatkowo: 2-3 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek cukier puder do posypania Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę(...)rozklejały. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Krucho-drożdżowe rożki z pomarańczowym twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Obiad na niedzielę: Glazurowana, pieczona kaczka z pomarańczami 126

Bardzo aromatyczna kaczka pieczona z pomarańczami, której smaku nadaje pasta ze skórki pomarańczy, imbiru i czosnku, jaką jest natarty oraz pomarańczowa glazura. Czas: 3 godziny Poziom trudności : Średni Liczba porcji : 2 bardzo duże   Składniki: Kaczka o wadze 2,1-2,5 kg 3 łyżki soli 2 łyżki pieprzu 1 duża pomarańcza pokrojona na 6 części Otarta skórka z jednej(...)dużej pomarańczy 1 łyżka tartego imbiru łyżka tartego czosnku Glazura 1 szklanka soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru 2 łyżki sosu sojowego 3-centymetrowy kawałek imbiru pokrojony w cienkie plastry 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Kaczkę wyciągnij z lodówki na godzinę przed pieczeniem, żeby się ogrzała. Osusz ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz

Niedzielny kucharz