pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:10/100)

Naleśniki pomarańczowe 70

naszym stole! Uwielbiane są przez tych małych i dużych zjadaczy, żeby urozmaicić ich skład, kombinuję z dodatkami do nich jak i z ich składem. Tym razem upiekłam naleśniki pomarańczowe do ciasta dodałam skórkę i sok z pomarańczy, co nadało im bardzo fajnego delikatnego smaku i aromatu cytrusów . Naleśniki podałam z kremem przygotowanym z dwóch rodzajów serka mascarpone i ricotty oraz(...)odrobiny wanilii i miodu. Całość smakuje bardzo, bardzo dobrze! Cieniutkie pomarańczowe naleśniki wypełnione delikatnym kremem dla młodszych smakoszy posypuję cukrem pudrem. Natomiast dla starszych robię wersję specjalną. Wierzch też posypany jest odrobiną cukru pudru i skropiony alkoholem pomarańczowymi , a następnie podpalony. Płonący alkohol karmelizuje cukier i pozostawia wspaniały smak, spróbujcie. W poniższym przepisie podałam ilości mleka i mąki, ale proporcje

SprawdzonaKuchnia.pl
PĄCZKI DOMOWE Z NADZIENIEM 976

smalcu, oleju z orzeszków ziemnych (arachidowych), oleju ryżowego, kokosowego lub palmowego • marmolada wieloowocowa (lub truskawkowa lub różana), może też być konfitura z róży (płatki róży w cukrze), konfitura truskawkowa, pomarańczowa lub wiśniowa około 100 g cukru pudru • lukier : (około 250 g cukru pudru i 1 - 2 łyżki wody lub soku z cytryny) • smażona skórka pomarańczowa Przygotowanie : • Podgrzać mleko (ma być(...)lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody (stopniowo) aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać też smażoną skórkę pomarańczową. • Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej (smażymy partiami, po około 5 pączków jednocześnie) i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić

KUCHNIA POLSKA
Kokosowo-truskawkowa panna cotta z pyłkiem pszczelim i "kawiorem" pomarańczowym na maślano-miodowych ciasteczkach (bez glutenu, 185

porze roku i możecie nim zadziwić niejednego gościa. Panna cottę z mleka kokosowego i dżemu truskawkowego można przygotować dzień wcześniej i trzymać przez noc w lodówce, "kawior" z soku pomarańczowego i agaru również. Następnego dnia wystarczy upiec szybkie bezglutenowe ciasteczka z miodem i masłem, gdy przestygną układamy na nich panna cottę, obsypujemy ją pyłkiem pszczelim i na wierzchu układamy kawior(...)łyżka mąki z tapioki 2 płaskie łyżki zimnego masła 2 płaskie łyżki miodu 250 ml mleka kokosowego 4 - 5 łyżek dżemu truskawkowego Łowicz 3 łyżeczki żelatyny 5 łyżek soku pomarańczowego kawałek skórki pomarańczowej pół łyżeczki agaru  pół szklanki mocno schłodzonego oleju (do zrobienia kawioru) 2 łyżeczki pyłku pszczelego Wykonanie: Żelatynę zalewam na kwadrans odrobiną zimnej wody (2-3 łyżki

Quinoa Raz!
Chałka nadziewana makiem 186

Chałka to pyszne delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest pachnącym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak podbija dodatek likieru pomarańczowego do masy makowej. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok z pomarańczy. Jak wszystkie moje wypieki chałka upieczona została ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet(...)świeżych drożdży 60 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na masę makową: 200 g suchego, mielonego maku 180-200 ml mleka 120 g skórki pomarańczowej 2 łyżki likieru pomarańczowego 3 łyżki miodu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 lyżki masła Dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka 1 łyżka maku do posypania Wykonanie: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowy sernik na miodowniku 430

serniki z dodatkiem białej czekolady pieczone na dwóch miodowych ciastach. Złączone pomarańczową galaretką wzbogaconą dżemem o tym samym smaku. Dzięki temu ciasto składa się z kilku smacznych warstw. Idealne na rodzinne spotkania, gdzie nie może zabraknąć słodkiego wina Monte Santi o wyraźnym owocowym smaku. MIODOWNIK: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)sody 100 g masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka śmietany szczypta soli parę łyżek dżemu pomarańczowego SERNIK CZEKOLADOWY: 1 kg twarogu kilkakrotnie zmielonego 1/3 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mleka w proszku 200 g czekolady białej POMARAŃCZOWA GALARETKA: 1 galaretka pomarańczowa 1 1/2 szklanki wody 1 szklanka dżemu pomarańczowego Wszystkie składniki na miodownik umieścić na stolnicy, oprócz

https:KKuchniaMniam
Sernik z pomarańczową nutą 189

jest bajeczna... taka moja... ;-)    SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej aromat pomarańczowy Masa serowa: 1/2 kg sera białego (może być z wiaderka) 3/4 szklanki cukru 100 g masła 1/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 jajko aromat(...)pomarańczowy Masa budyniowa: 600 ml soku Kubuś z pomarańczą (lub innego soku tego typu) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru Polewa: 50 g masła 3 łyżki cukru 6 łyżek ciemnego kakao 6 łyżek wody Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe 500 ml gorącej wody kilka łyżek soku pomarańczowego Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze

Czary - gary w kuchni
SERNIK POMARAŃCZOWY 210

Pomysł na ten sernik chodził za mną już od jakiegoś czasu, ponieważ zimą zawsze mam w domu zatrzęsienie pomarańczy i mandarynek :) Wyobraziłam sobie jak pysznie będzie smakować aromatyczny, pomarańczowy sernik pełen soczystych plastrów pomarańczy na wierzchu i wiedziałam, że muszę takie cudo upiec :)) Początkowo chciałam pomarańcze kandyzować, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i postanowiłam szybciutko przygotować obłędny  pomarańczowy(...)temu i posmarować nim wierzch sernika, i dopiero przykryć go soczystymi plasterkami pomarańczy w naturalnej postaci :) Dzięki temu uzyskałam trzy genialne warstwy: aksamitny, kremowy, ciężki sernik, przepięknie pachnący skórką pomarańczową, o subtelnym smaku pomarańczy, do tego słodki, mocno pomarańczowy, cudowny krem i soczyste, plastry świeżej pomarańczy. Całość podana na czekoladowym spodzie z pełnoziarnistych herbatników :) Chyba nie muszę Was dłużej zachęcać

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowa skórka pomarańczowa 211

zamówić wprost od producenta i zaspokoić moją potrzebę świeżo wyciskanych soków, jedzenia ich na śniadanie oraz wypiekania z nimi ciast. Powód był jeszcze jeden – postanowiłam narobić skórki pomarańczowej do świątecznych wypieków. Kiedyś jej nie lubiłam. Znałam tylko taką ze sklepu. Gdy parę lat temu pierwszy raz zrobiłam domową to wręcz przeżyłam szok – jakie to dobre! Ma zupełnie inny(...)smak. Taki prawdziwie pomarańczowy. I niesamowicie pachnie. Teraz i ja, i mama, robimy taką co roku. Jeśli na Święta usiedliście przy stole, zjedliście kilka pomarańczy i idziecie wyrzucić skórki… pomyślcie, że może warto przerobić je na coś pysznego. Domowa skórka pomarańczowa w małym słoiczku z uroczą wstążką może być także świetnym podarunkiem. Domowa skórka pomarańczowa: skórka

Poezja smaku
Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie 165

łyżeczce. Dziś zapraszam Was właśnie na taki pyszny, delikatny sernik. Nie jest to jednak tradycyjny wypiek. Mój sernik wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja(...)spód: około 90 -100 g herbatników 3/4 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Na sernik: 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu 4 jajka klasy M 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta: cukier puder do delikatnego oprószenia

Słodkie okruszki
PYSZNIE WILGOTNA BABKA POMARAŃCZOWA 251

Przepis na babkę znalazłam  tutaj , pod nazwą "Bezproblemowa babka pomarańczowa". Już sama nazwa przyciąga (kto z nas nie lubi wypieków, które nie stwarzają problemów?), a do tego autorka bloga zamieściła tak apetyczne zdjęcia, że nie mogłam się oprzeć. Babkę robi się dosłownie 10 minut.  Efekt? Jest przepyszna!  Wilgotna, aromatyczna, lekko pomarańczowa, wzbogacona o sporą ilość skórki pomarańczowej(...)szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki cukru  2 szklanki mąki pszennej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel soku z cytryny kilka kropel aromatu pomarańczowego 200g kandyzowanej skórki pomarańczowej  skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy Wykonanie:  Wszystkie składniki mieszamy w misce trzepaczką lub przy użyciu miksera. Ja wykorzystałam mikser. Na początku ubiłam krótko jajka

Walijskie Pichcenie
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 175

owocem, którego rodzina obejmuje aż 760 gatunków. Do dyniowatych należą m.in.: arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki i tykwy. ( zdjęcie: www.swiatkwiatow.pl ) W Polsce najchętniej uprawia się te dynie o żółto-pomarańczowym miąższu, bogate w pestki, które są bardzo drogocenne dla naszego organizmu. Najczęściej spotka się u nas odmianę śródziemnomorskiej dyni olbrzymiej, o owocach ważących nawet powyżej 50 kg. Ciekawostka! Niedaleko Brukseli(...)łóżka z nowo poślubioną żoną wdziewał maskę z dyniowej skorupy i pogryzał pestki, by sprostać mężowskim obowiązkom. DLACZEGO WARTO JEŚĆ DYNIĘ – WARTOŚCI ODŻYWCZE Szczególnie cenna jest ta o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. – Zawierają dużo witamin: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz

Ostra na Słodko
Słodkie środy - lukier pomarańczowy 128

międzyczasie zachęcania do świątecznych wypieków wrzucamy szybki i króciutki przepis na lukier pomarańczowy. Myślę, że przepis taki może się przydać do przyrządzania różnych wypieków nie tylko świątecznych, jest on alternatywą dla klasycznego lukru białego. Do lukru wykorzystałam skórkę pomarańczową  Helio, którą dostałyśmy do przetestowania od tej firmy. Lukier pomarańczowy  Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1/2 pomarańczy(...)skórki pomarańczowej Helio Przygotowanie: Z pomarańczy wyciskamy sok. Do cukru pudru dolewamy stopniowo sok, aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru.    Dodajemy do lukru skórkę pomarańczową Helio i tak przygotowanym dekorujemy wypieki. Do lukru wykorzystałam kandyzowaną  skórkę pomarańczową Helio, którą dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Skórka ta sprawdziła się doskonale, była aromatyczna, słodka i w fajnych malutkich kawałeczkach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
pieczona pierś kaczki 166

kuchniapepin.blogspot.com/2014/02/pieczona-piers-kaczki.html Składniki, 2 porcje: • 2 piersi kaczki • ok. 500 ml soku pomarańczowego • 2 łyżki startego korzenia imbiru • 4 anyże gwiazdkowe • 1/2 papryczki chili • 1 łyżka cukru Szybki sos pomarańczowy: • 2 łyżki dżemu pomarańczowego • 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru • szczypta ostrej papryki w proszku Pomarańczowy kuskus: • 1/2 szklanki kuskusu • 2/3 szklanki soku z pomarańczy(...)łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni Przygotowanie: Dzień wcześniej: piersi kaczki (pomijając skórę) natrzeć tartym imbirem. Włożyć je do naczynia żaroodpornego (skórką do góry) i zalać sokiem pomarańczowym (płynu ma być tyle aby całkowicie przykryć mięso, powinna wystawać jedynie skórka). Przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki. W dniu pieczenia: piekarnik nagrzać do 240°C. Piersi kaczki wyjąć

w mojej kuchni
Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 243

Jeśli szukacie małej odmiany dla tradycyjnej smażonej ryby zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu. Sos pomarańczowy jest doskonałym dodatkiem, który dodaje daniu nowego wymiaru smakowego. Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym Składniki:3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól, pieprz½ szklanki bułki tartej1/3 szklanki płatków migdałowych1 jajko4-5 łyżek(...)oleju rzepakowegoSos pomarańczowy:1 łyżka oleju  1 cebulka szalotka lub ½ niewielkiej cebuli1 papryczka chili (lub nieco mniej, jeśli nie lubicie ostrych potraw)1,5 cm świeżego imbiru1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki kurkumysok z 1 dużej pomarańczyskórka starta z ½ pomarańczy1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego2 łyżki miodu1 łyżka brązowego cukru1 łyżka marmolady pomarańczowej lub dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)1/3 łyżeczki maki ziemniaczanej

Mania Gotowania
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową 2551

Smaczne, ciekawe ciasto z marchewką, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).   Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej2(...)serka mascarpone200g śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudruskórka starta z 1/2 cytryny1 łyżka soku z cytrynyPolewa:1 budyń waniliowy bez cukru1 galaretka pomarańczowa500ml soku marchewkowegoDodatkowo:marcepanbarwnik spożywczy pomarańczowy i zielony  Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera

Mała Cukierenka