pięknie wygląda?, a jak smakuje!, to jest właśnie Wielkanoc!... Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag zimnego masła 10 dag cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy Masa pomarańczowa 2 pomarańcze 0,5 szklanki cukru 100 gram mielonych migdałów Ponadto 200 gram masy marcepanowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, siekamy dokładnie nożem na bardzo drobniutkie kawałki(...)spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut. Na pierwszy upieczony jeszcze gorący spód ścieramy marcepan, przykrywamy drugim upieczonym ciastem, wylewamy na to masę pomarańczową. Masa Umyte i wyszorowane pomarańcze trzemy na tarce o grubych oczkach, miąższ obieramy ze skórki również dodajemy do skórek. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, smażymy do czasu, aż masa będzie
kgwjanczewopudru * 200 g masła lub margaryny * 1/6 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 żółtka * 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy * 15 ml soku wyciśniętego z pomarańczy * kilka kropli aromatu pomarańczowego * szczypta soli Sposób wykonania Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, żółtka, szczyptę soli, skórkę i sok z pomarańczy, aromat pomarańczowy, masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieść
Mix smakuKochani dzisiaj serwuję wam fajną przekąskę, pomarańczowy chleb z bakaliami, jest obłędny! Idealny na śniadanie z masłem i powidłami, jako opiekany tost no i do kawy też jest świetny. Takie połączenie przypomina mi trochę o świętach Bożego Narodzenia i o zbliżającej się Wielkanocy. To tak jak z naszą pogodą za oknami raz wiosna raz zima(...)sobą, dodać masło, jajka i zagniatać. Powoli dodajemy sok z pomarańczy i mleko, jak ciasto będzie miało lepka konsystencję łączymy z mieszanką keksową oraz z tarta skórką pomarańczową. Jeżeli jest taka potrzeba możemy delikatnie podsypać mąką. Formujemy w kształt chleba i nacinamy nożem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40-50 minut, sprawdzając wykałaczką czy jest
Niezły Młynektego dnia już jutro :) SKŁADNIKI: na około 30 sztuk 125ml śmietanki o zaw. tłuszczu 30% 100g gorzkiej czekolady z pomarańczą 1 kopiasta łyżka Nutelli 100g biszkoptów 2 łyżki likieru pomarańczowego 2 łyżki skórki pomarańczowej drobno pokrojonej 30g masła kakao do obtoczenia trufli (użyłam słodzonego) A jak to zrobić: W rondelku zagotować śmietankę z masłem. Zdjąć z ognia
Kuchnia w opałachproste! SKŁADNIKI:( blacha 20-22)BISZKOPT:- jajka – 4 szt- mąka pszenna – 4 łyżki- kakao – 1 łyżka- cukier – 4 łyżkiMASA :- twaróg – 500 g- galaretka pomarańczowa – 2 op- śmietana 30% – 250 ml- sok cytrynowy – 1 łyżka- cukier puder – 3 łyżki- cukier wanilinowy – 2 łyżeczkiDODATKOWO :- galaretka pomarańczowa – 2 op- pomarańcze
Ostra na SłodkoWszędzie już panuje okres przygotowań świątecznych, więc i ja zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny.Składniki:- 100 g mielonych orzechów włoskich- 1 szklanka bułki tartej- 4 jajek- 2 i 1/2 łyżki miodu- 1/3 szklanki cukru- 100 g stopionego masła- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Zainspirowana w kuchniSernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć(...)ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.Porada
Kulinarne przygody Gatitysoku z pomarańczy1 łyżka skórki otartej z pomarańczy3 łyżki orzechów laskowych posiekanych1 łyżeczka cynamonuSyrop.4 łyżki miodu2 łyżki cukru4 łyżki wody1 łyżka soku z cytrynyWykonanie.Wymieszać oliwę, cukier, brandy, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą i stopniowo dodawać do składników mokrych, bardzo krótko miksując, tyle, żeby tylko je połączyć. Jeżeli będziemy wyrabiać zbyt długo, to ciasto
Kulinarny karnet ChristopheraBabeczki migdałowo pomarańczoweDzisiejsze babeczki to idealne połączenie orzeźwiającego smaku pomarańczy i chrupiących migdałów. Z dodatkiem kremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie
Ciastkozercypikantno, i te z owocową nutką – i tak wymieniać byśmy mogły, ale… po co mówić, jak można Wam pokazać i przekazać recepturę! Zaczynamy dziś, więc od wersji bezglutenowej, owsianej, pomarańczowo-cynamonowej (i tu młodsza domowa kucharka ubolewa, bo ze względu na cytrusy, może jedynie skubnąć, ale dla samego zapachu warto je było zrobić w tak chłodny dzień). Zapraszamy do „degustacji(...)szklanka mleka,- 10 jajek,- Cukier do smaku (trzcinowy),- Cukier wanilinowy,- 2 łyżki masła,- 2 łyżki oleju,- Mąka owsiana bezglutenowa (litrowy słoik)- Płatki owsiane (dla bezglutenowców - bezglutenowe),- Ziarna słonecznika,- Skórka pomarańczowa świeżo smażona,- Cynamon,Wszystko razem miksujemy i odstawiamy – ilość mąki zależy od konsystencji jaka nam wychodzi (każda mąka bezglutenowa zachowuje się inaczej + trzeba mieć na uwadze to, że po czasie
Wypisz WymalujPonieważ przy pieczeniu torciku orzechowego zostały białka ,proponuję wykorzystać je do przygotowania bardzo delikatnego musu pomarańczowego .Dla lubiących bardziej kwaskowe desery mus cytrynowy ,który wykonamy analogicznie jak pomarańczowy.3 pomarańcze6 białek2 łyżki soku z cytryny2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyZ umytych pomarańczy wycisnąć sok i dodać cukier.Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.Z białek ubić pianę ,a pod koniec
Kulinarny karnet Christopherastrony mojeciasto.pl z Akademii Pieczenia.Składniki: 125 g masła, 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 80 g czekoladowej posypki. Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Jajko ucieramy z masłem(...)dodajemy powoli sypkie składniki. Ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy posypkę czekoladową i kandyzowaną skórkę pomarańczową, zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta 2 wałki. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie kroimy ciasteczka o grubości 0,5 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniprzyszła więc pora zrobić miejsce w zamrażarce i z wiosną wrócić do produkcji tego zimnego deseru. Przez całą zimę nosiłam się z z zamiarem zrobienia lodów pomarańczowych, bo przetwarzałam pomarańcze na różne sposoby, ale co wyjrzałam za okno, to zimno i jakoś nie nastrajało mnie to, żeby się jeszcze chłodzić od środka :-). Teraz już ładnie(...)świeci słonko, więc pora na lody znakomita. Domowe lody pomarańczowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego 500 g pomarańczy + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Najpierw
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI 1płat ciasta francuskiego350g masy makowej z bakaliami100g orzechów włoskich1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej1 jajko PRZYGOTOWANIERozwijamy ciasto francuskie. Obrane orzechy siekamy, mieszamy z masą makową i dodajemy skórkę pomarańczową. Tak uzyskaną masą smarujemy całe ciasto. Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roladę rozmąconym jajkiem i kroimy na plastry 2 cm grubości. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Moje Kuchenne Rewelacjepomarańczą i aromatycznym parmezanem. Eksperyment jak najbardziej udany, risotto wyszło nadzwyczaj delikatne, o bardzo orzeźwiającej nucie , doskonałe na romantyczną kolację. Zapraszam na pyszne, lekkie i bardzo eleganckie risotto o pomarańczowej nucie. Pomarańczowe risotto z żurawiną Składniki na 2 osoby: 180 g ryżu ( musi być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał).3 łyżki oliwy, ½ cebuli 3/4 szklanki białego półwytrawnego
Mia Cucina SofietaKolejna pyszna puszysta babeczka z aromatem pomarańczowym. Dobry przepis na wykorzystanie białek po pieczeniu pączków czy mazurków.składniki:100 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 3/5 szklanki mleka ok 150 ml 6 dużych białek (prawie szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z połówki pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej polewa czekoladowa
Monia miesza i gotujedodać żółtka - miksować do uzyskania, jasnej, puszystej masy.Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia - wymieszać. Przesiać.Do ubitej masy jajecznej dodać mąki z proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową.Na koniec lekko ciepłą rozpuszczoną margarynę - dokładnie wymieszać ciasto.Formę do babki natłuścić masłem, oprószyć mąką. Nadmiar mąki usunąć, stukając formą o blat i wysypując to co odpadło od ścianek
kolorowotorcikowomasła 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształ Nadzienie: 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać(...)spirytusowy i mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Przełożenie: Drugi placek wystudzony posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie przygotowaną masą. Na koniec wierzch bajaderki polać roztopioną gorzka czekoladą i posypań skórką pomarańczową. 2. Brownie piernikowe Składniki: 50 g migdałów 50 g orzechów laskowych 100 g cukru kryształ (1/2 szklanki) 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki) 250 g margaryny (1 kostka) 5 jajek
Ciastka - domowe słodkościdodatku na zimno, co przy takim upale jest niezastąpione. Składniki: (na blaszkę ok. 24x24 cm) Spód: ok. 130 g kakaowych herbatników Pomarańczowy budyń: 800 ml soku pomarańczowego 4 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g) 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej, przesianej (20 g) Pianka śmietankowo-pomarańczowa: 1 op. pomarańczowej galaretki(...)gorącej wody 500 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej 4 łyżki cukru pudru skórka otarta z 2 pomarańczy Dodatkowo: ok. 130 g kakaowych herbatników 1 galaretka pomarańczowa 400 ml gorącej wody 2 pomarańcze Przygotowanie: Spód: Kwadratową blaszkę o wymiarach około 24x24 cm (mniejsza niż tradycyjna prostokątna) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy umieścić kakaowe herbatniki. Pomarańczowy budyń
Nastoletnie Wypiekaniemałym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać makaron, dokładnie wymieszać i podgrzewać dalej przez ok 5-8 minut, tak aby makaron przeszedł słodkością miodu. 2. Wykonanie sosu serowo - pomarańczowego Pomarańcze, obrać wyfiletować i pokroić na małe cząstki, Masło rozgrzać i roztopić na nim brązowy cukier, dodać pomarańcze, smażyć ok 5 minut. Dodać serek, żółtka, wymieszać i zagotować
Jadło i czytadłosmażenia Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć,osuszyć oczyścić ze ścięgien i pokroić pod skosem. Rozbić tłuczkiem, ja dodatkowo przykrywam wątróbkę folią spożywczą. Przełozyć tak przygotowaną do miski zalać sokiem pomarańczowym i zostawić na minimum 1 godzinę. Na patelni rozgrzać olej ( około 2 łyżki) i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, lekko posolić, popieprzyc i zalać sokiem. Dusić do miekkości. Przełożyć z patelni
Gosia gotujeporcji 5 torebek herbaty pomarańczowej 3 morele 1 litr wody 5 łyżeczek cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 4 łyżeczki żelatyny Gotujemy wodę w garnku. Gdy będzie się gotowała zestawiamy z ognia. Wrzucamy do garnka cukier i torebki z herbatą, mieszamy, by puściły kolor. Po 2 minutach wyjmujemy i dodajemy żelatynę. Intensywnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Na koniec wsypujemy
Humanistka w kuchnidobry początek dnia zamiast zwykłego soku pomarańczowego lepiej zmiksuj kilka owoców w całości.Naturalny miąższ owoców zagęszcza i dostarcza całe bogactwo witamin,mnóstwo sycącego błonnika,który dodatkowo wymiata złogi cholesterolowe,będzie zbawienny dla naszej urody i szczupłej sylwetki.Pożądane byłoby posiadanie dość mocnego blendera,choć mniej wypasiony nie zapewni co prawda asamitnej konsystencji koktajlu,ale też będzie pysznie.Gdy owoce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukrem pudrem na puszystą pianę. Wlewamy mleko dalej ubijając, dodajemy mąkę i wodę i dalej ubijamy. Ciasto musi być bardzo napowietrzone. Ubijamy mikserem około 5 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy delikatnie. Do ciasta dodałem pół łyżeczki oleju rzepakowego, dlatego naleśniki smażyłem na ceramicznej patelni bez tłuszczu. Według mnie pozostawiają wiele do życzenia. Żony w każdym razie nie dogoniłem
BaRepasPomarańczowe ricotta hotcakes z makiem; pomarańczą Te placki to wciąż stoją wysoko u podium, nie ważne w jakiej wersji zawsze dobrze smakują ;) Grubiutkie, puchate.. niebo ^^ facebook
More food, love and dreamswymoczonych skórek szybko się usunie białe albedo, usuwamy ostrym nożem tak jak filetowanie np. ryby do rondelka wsypać cukier, sok z cytryny, wodę, pokrojone w kosteczki skórki pomarańczowe i gotować na średnim ogniu z 5 minut mieszając wsypać żelfix 3:1 i z 2 minuty gotowac mieszając, włożyć do wyparzonego słoiczka i mocno zakręcić przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu
W Mojej Kuchni Lubięmajowym EasyFood, który to magazyn dostałam od Kasi, najpyszniejsze i najprostsze bułeczki ostatnich czasów. Idealnie tez na deser czy kolacje z kubkiem kawy lub kakao.Wilgotne, pełne smaku, bardzo pomarańczowe i słodkie
Dzieje kuchennej Wiewiórydzisiaj przed wami szybkie ciasteczka z pysznie jabłkowo-pomarańczowym nadzieniem. Jak dla mnie nadzienie bardzo świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo smaczne :)Składniki:szklanka mąkiłyżka z górką masła5 łyżeczek miodujajkoszczypta proszku do pieczeniacukier waniliowyNadzienie:jabłkopomarańczaWykonanie:Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki
Moje pyszne gotowaniekażdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała CukierenkaW strefie dla pełnoletnich nalewka z owoców głogu, które są już dojrzałe i dyndają sobie na gałązkach, w ogromnych ilościach. Są znakomitym, naturalnym surowcem
SzczyptaSmaQciastek )* 250 g masła o temperaturze pokojowej* 500 g mąki pszennej* 200 g cukru* 2 żółtka* 1 jajko* szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 pomarańcza* 1 galaretka pomarańczowa* 100 g białej czekolady* 50 ml śmietanki 30%Wykonanie:Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć we wrzątku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć 3 łyżki soku.W misce utrzeć miękkie masło
kolorowotorcikowoserii: "Awokado w roli głównej" A na podwieczorek pyszny koktajl pomarańczowo-awokadowy :D ~ Koktajl z awokado, pomarańczy i jogurtu + jagody goji ~ Składniki: pomarańcz pół awokado 150g jogurtu naturalnego + jagody goji Awokado i pomarańczę obieramy ze skórki i blendujemy z jogurtem. Koktajl przelewamy do wysokiej szklanki i posypujemy jagodami goji
Kuchenny Skrawek Niebaramach konkursu z serkami Arla Apetina, tym razem na stole ląduje bardzo kremowy i śmietankowy serek naturalny. serek jest idealną bazą wyjściową do tworzenia zup. Dzisiaj serwuję gęstą, kremową pomarańczową zupę, z dużą ilością prowansalskich grzanek, suszonych śliwek i świeżej natki pietruszki. Najlepsza rozgrzewająca zupa na jesienny obiad! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt serka Arla Apetina naturalny - 3 szklanki puree
SMYKWKUCHNISkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, skórka pomarańczowa 1 duża, pomarańcza 1 duża, gruszki 4 duże, bułka tarta 3 łyżki, kruszonka - w opisie dojrzałe duże gruszki obrać ze skórki, pokroic na kawałeczki i posypać tartą bułką, wymieszać delikatnie jajka"L", cukier, miękka palma mikserem
W Mojej Kuchni LubięSłodki pomarańczowy mazurek -bez niego trudno wyobrazić sobie wielkanocne przyjęcie. ...smak jego przyprawi Cię o zawrót głowy;))) Życzę wszystkim jedząc go Wesołych Świąt i smacznego jajka;)Składniki; 600 g mąki krupczatki, 350 g masła, 3 żółtka, 250 g cukru pudru, szczypta soli, Masa; 2 pomarańcze, 1 cytryna, 150 g cukru, Wykonanie;Ze składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy na godzinę
Anioły w kuchnikonfitury gruszkowej, właśnie z dodatkiem pomarańczy. Dzisiejszy przepis dołączam do akcji "Jak gruszki na wierzbie" organizowanej przez Anię z bloga Krzywa kromeczka. Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Składniki:2 kg gruszek2 pomarańczesok z 1/2 cytryny1,5 szklanki cukru2-3 cm świeżego imbiruWykonanie:Gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 2 żółtka masa pomarańczowa: 3 pomarańcze 14 łyżek cukru polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujmy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto
ciastkarnia na kruchym spodziewięcej, owoce utrzymują się na nich aż do wiosny! Jednak najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Tracą goryczkę, ale są przy tym wytwornie słodko-kwaśne. Wspaniały smak. Rokitnik jest pomarańczowy. Zatem idealnym jesiennym kompanem jest dla niego dynia. Wielka, słodka, mięsista dynia, którą możemy na tysiące sposobów wykorzystać w kuchni. Połączenie tych dwóch składników daje bardzo ciekawy smak. Do tego
Sajkofanka smakuchłodne dni na naszych talerzach powinny królować pastelowe, ciepłe - takie mocno rozgrzewające.. Dlatego też dzisiaj mając chęć na ciepłe i smakowite barwy postanowiłam ugotować zupę kokosowo-pomarańczową! Zupę przyprawiłam dość sporą ilością curry i kurkumy, które charakteryzują się właśnie pięknym żółtym kolorem! A żeby zupie nie było smutno i była bardziej aromatyczna przygotowałam również pulpeciki z piersi indyka
Symfonia Smaków