pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:18/100)

Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym) 212

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Kuchnia Pakistańska . Odkąd ujrzałam ten przepis - wiedziałam, że pączki będą wielką pysznością. Zmieniłam jednak smak syropu - z kardamonowego na pomarańczowy.  Całość okazała się wielkim hitem, który już kilkakrotnie przyrządzałam i będę robić to jeszcze niejednokrotnie. Pączusie są delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Ich mleczny smak jest(...)opisania (boski), a syrop pomarańczowy cudownie pachnie i idealnie do nich pasuje. Koniecznie spróbujcie i radzę od razu podwoić proporcje składników! (około 12 sztuk) Pączki: 1 szklanka mleka w proszku (gładkiego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kaszy manny ok 1/2 szklanki śmietanki 18% (dodałam zwykłej) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Syrop: 2 szklanki wody

Di gotuje
Flan ze szparagów z pomarańczowym zabaione 142

Idealne dla gości.  Składniki 500 g białych szparagów 1 łyżeczka cukru sól 2 jajka 125 g śmietany słodkiej biały pieprz pomarańcza 2 żółtka 150 ml soku pomarańczowego 4 żaroodporne foremki ( 150 ml ) masło do foremek     Przygotowanie   Szparagi umyłem, odkroiłem zdrewniałe końcówki. Pędy obrałem, gotowałem w 2 l osolonej wody przez ok. 20 minut. Rozgrzałem piekarnik(...)poziom, nawiew 130 stopni C ). Pomarańcze umyłem, skórkę obrałem i pokroiłem w cieniutkie paski. 10 minut przed końcem gotowania flanów przygotowałem sos. Do metalowej miski włożyłem żółtka , wlałem sok pomarańczowy, miskę ustawiłem w gorącej, ale nie wrzącej kąpieli wodnej. Ubijałem trzepaczką, aż powstał gęsty, spieniony sos zabawione. Czubki szparagów zagrzałem w wywarze. Flany oddzieliłem nożem od brzegów foremek i wyłożyłem

R'n'G Kitchen
sernik kokosowy na zimno z mandarynkami i galaretką na biszkoptach... 185

Składniki: serek mascarpone 500 gram, żelatyna 2,5 łyżki, cukier puder 3 łyżki, śmietana 30 % 200 ml, aromat pomarańczowy 1/2 łyżeczki, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, biszkopty okrągłe 150 gram, mandarynki 6 sztuk, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie mascarpone, zimną śmietanę 30 %, cukier puder, wiórki kokosowe, aromat pomarańczowy utrzeć mikserem na dużych obrotach z 5 minut, żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej

W Mojej Kuchni Lubię
Tort pomarańczowo - kawowy 137

smakiem też... Myślę, że idealnie będzie pasował do świątecznego menu :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) Masa pomarańczowa: 1,5 pomarańczy 2 jajka  2 żółtka 3/4 szklanki cukru 800 ml śmietany 30% lub 36% 4 śmietanfixy Poncz I: 300 ml przegotowanej zimnej wody 3 łyżki rumu(...)spirytusu kilka kropel aromatu pomarańczowego Poncz II: 150 ml gorącej wody 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyża rumu lub spirytusu Dodatkowo: 1 paczka okrągłych biszkoptów Dowolna dekoracja Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, a następnie wsypujemy cukier i miksujemy dalej jeszcze przez chwilę. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku

Czary - gary w kuchni
Słodki sos wiśniowy do dań z grilla 198

kurczaka. Ze względu na dużą zawartość cukru zawartą w tym sosie należy pamiętać żeby używać go pod koniec grillowania. Składniki: 2 szklanki świeżych wiśnie bez pestek 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka cukru 1 łyżka zimnej wody 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Połączyć wiśnie, sok pomarańczowy, musztardę

naRuszcie
Pomarańczowa babka z czarnuszką 164

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pomarańczowa babka z czarnuszką to pyszne, wilgotne ciasto. Domowa skórka pomarańczowa i czarnuszka sprawiają, że ciasto wygląda, pachnie i smakuje … Przeczytaj cały artykuł Post Pomarańczowa babka z czarnuszką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Szarlotka w kratkę na kruchym cieście 266

Bardzo smaczna szarlotka w kratkę na kruchym cieście z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej. Aromatyczna z cynamonem i odrobiną zmielonych goździków. Dosyć prosta w przygotowaniu, z piękną kratką na wierzchu prezentuje się wspaniale. Dzięki dodaniu smalcu ciasto jest bardziej wilgotne i miękkie, więc radzę go nie pomijać. Na chłodne wieczory z gorącą herbatą idealna, bardzo polecam…   Zapraszam na FILM(...)wanilinowego 32g Nadzienie: 2kg umytych jabłek 150g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki goździków 50g poszatkowanych orzechów włoskich (możemy zastąpić innymi bakaliami, na filmie dodałam rodzynki ) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub smażonej) 3 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy

Mała Cukierenka
Sernik na zimno z galaretkami 184

lekkie. Składniki: (tortownica 30cm) 1kg twarogu trzykrotnie zmielonego 400g serka homogenizowanego 100g cukru pudru 30g żelatyny 0,5 szklanki wrzątku kruche ciastka – do wyłożenia dnia tortownicy 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki jagodowe Dzień wcześniej przygotowujemy galaretkę pomarańczową oraz galaretkę wiśniową. Dwie galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody ok. 700ml, wlewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia

Gotowanie i blogowanie
Ciastka pomarańczowo kokosowe 149

miękkiego masła, 150 g cukru, 1 jajko, 1 łyżka likieru pomarańczowego, 250 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy, 30 g wiórków kokosowych, Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem i skórką pomarańczową, następnie dodać jajka i dalej ucierać, dodając pod koniec likier pomarańczowy. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dobrze

królestwo garów
Pałki z kurczaka po aztecku 184

Pałki z kurczaka są smaczne, dodatek skórki pomarańczowej i pieprzu azteckiego sprawia że są bardzo aromatyczne i soczyste. Dp potrawy użyłam przyprawy od firmy Rafex . Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka 1/4 szklanki oleju 2 łyżki pieprzu azteckiego Rafex 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Pałki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym(...)miski wlewamy olej, dodajemy pieprz aztecki, mieloną skórkę pomarańczową oraz sól, dokładnie mieszamy. Nacieramy pałki z kurczaka, przekładamy do miski, wstawiamy na noc do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 382

Trufle migdałowo śliwkowe WZ-ka Sernik kajmakowy z truflowym kremem Ciasto Frozen; kraina lodu Piernik staropolski z kremem cytrynowym i powidłami Tort mocno czekoladowy Bursztynowa szarlotka Domowe masło orzechowe Pomarańczowe muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka(...)lukrem Miodowe ciasteczka korzenne Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami Sernik owocowy Siostry Anastazji ze zmianami Sernik z rosą (z ricottą) Miodownik z orzechami Orzechowe kule śniegowe Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie Piernik dojrzewający staropolski! Pierniczki dojrzewające Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami Pierniczki Bethmännchen, czyli niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe Ciasto Królewiec Piernik z bakaliami Makowiec

My Culinary Art
Biszkopt czekoladowy z jabłkami 205

Podczas Świąt wypróbowałam nowy przepis na biszkopta z prażonymi jabłkami. Ciasto jest banalne ale w przygotowaniu. W smaku jest interesujące i niezwykle owocowe. Smak jabłek podkreśla sok pomarańczowy oraz słodkie budynie śmietankowe. Spróbujcie koniecznie. Biszkopt czekoladowy z jabłkami Składniki na biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na masę(...)jabłkową 1 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¾ szklanki soku pomarańczowego Biszkopt czekoladowy z jabłkami Wykonanie Zaczynamy, rzecz jasna od biszkopta. Oddzielamy białka od żółtek. W misce ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę. Do piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszkamy.  Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem. Stopniowo

Pyza i Surówka
Placuszki z dyni z pomarańczowym syropem 129

mąki pszennej - 30g cukru waniliowego (przepis znajdziecie tutaj) lub zwykłego - 180g jogurtu - 15g oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody 2. Syrop pomarańczowy - 200 ml soku pomarańczowego (wyciśnięty z pomarańczy lub z butelki/kartonu) - 80g cukru - 1 pomarańcza Składniki na 12 sztuk Zaczynamy od przygotowania ciasta na placuszki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier(...)proszek do pieczenia cynamon i mieszamy. Następnie dodajemy pure z dyni, jogurt, olej, jajko i wszystko razem łączymy na jednolitą masę. Kiedy ciasto jest gotowe w rondelku przygotowujemy syrop pomarańczowy. Wlewamy sok i dosypujemy cukier. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy aż część wody odparuje, a sok zgęstnieje (ok. 20 minut). Następnie do syropu dodajemy wyfiletowane cząstki pomarańczy i odstawiamy

Kuchenne Wariacje
Purée z dyni 226

specjalistką w tym temacie, więc skupię się na dwóch, według mnie najpopularniejszych dyniach: zwyczajnej oraz hokkaido. Dynia zwyczajna to ta najczęściej spotykana w sklepach, o sporych rozmiarach i jasnej pomarańczowej barwie. Jej miąższ nie jest tak intensywnie pomarańczowy, ale idealnie nadaje się do potraw, również dobrze sprawdza się jako purée. Dynia hokkaido jest mniejsza, ma gruszkowaty kształt, intensywnie pomarańczową barwę

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno cytrynowo brzoskwioniowy 249

Składniki: 2 galaretki o smaku cytrynowym, 500g twarogu tłustego, 250g sera mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru ( można dać więcej, według własnego smaku), 1 cytryna, 2 galaretki pomarańczowe ( lub o smaku brzoskwiniowym), 240g brzoskwiń z syropu, okrągłe biszkopty. Przygotowanie: 2 galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem pudrem, a następnie(...)należy dodać więcej cukru pudru - dodać według własnego smaku. Spód tortownicy o śr. 26cm wyłożyć biszkoptami i  wyłożyć, rozsmarowując równomiernie masę. Włożyć do lodówki. Dwie galaretki pomarańczowe rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Brzoskwinie zblenderować i nadal blenderując powoli dodawać schłodzone pomarańczowe galaretki. Masę wylać na stężałą masę serową. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego

W kuchni u Moniki