piekących. Ja mam swój ulubiony typ, który powinien być wilgotny i mocno serowy. Taki właśnie jest mój świąteczny sernik, który polecam wszystkim również na Sylwestra. Sernik piernikowy z galaretka pomarańczową składniki na spód: 100 g maki owsianej - 5 łyżek 60 g mielonych migdałów - 4 czubate łyżki 1 łyżka gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki miodu(...)owsianych 30 g masła klarowanego stopionego masa serowa: 1 kg sera na sernik 100 g kwaśniej śmietany 130 g brązowego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej galaretka pomarańczowa: sok z 2 pomarańczy 1 łyżka miodu 1 łyżka śmietany 1 łyżka żelatyny wykonanie: Masło klarowane topimy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wykładamy nimi tortownicę wyłożoną
Przysmaki KarolkiGoście będą się zajadać ze smakiem. Na sylwestra idealne :-) 3 tortille 3 łyżki serka śmietankowego z ogórkiem 3 ogórki korniszony 150 g łososia wędzonego 1/2 sałaty strzępiastej kawałek papryki pomarańczowej 10 oliwek czarnych 1/2 papryczki chili Tortille smaruję serkiem całe. Układam umyte i wysuszone liście sałaty, na nią kawałki łososia, i pokrojony w plastry ogórek korniszon. Zwijam w rulon ciasno(...)Kroję na 4 kawałki. Każdą spinam wykałaczką, na którą nabijam oliwkę i papryczkę chilli krążek. Na środek każdego koreczka układam pokrojoną papryką pomarańczową
wesoła kuchniatych tradycyjnych z mięsem. Suszone figi są już szeroko dostępne a ich dodatek bardzo wzbogaca smak tego dania. Oprócz fig do nadzienia dodaje się także posiekaną kiełbasę i skórkę pomarańczową, dzięki której pierogi aż pachną świętami. Ciasto pierogowe od lat robię to samo, tradycyjne na mące Poznańskiej Lubelli i wodzie, i zawsze wychodzą super. Podałam w wersji smażonej, z podsmażoną(...)zmiksuj, by otrzymać konsystencję mięsa mielonego. Przełóż na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i podsmaż przez 5 minut. Dodaj kiełbasę, figę, podsmaż przez chwilę mieszając i dodaj skórkę pomarańczową i porto. Gdy wino prawie odparuje dopraw całość solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Gdy farsz lekko ostygnie, dodaj jajko i chleb i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku
karmelowyCiasto można przygotować zarówno w prostokątnej formie, jak i w tortownicy (polecam przekroić je wtedy na trzy blaty). Zamiast migdałów można użyć dowolnych mielonych orzechów, a konfiturę żurawinową zastąpić pomarańczową. W ostatnim przypadku polecam udekorowanie całości nie żurawiną, a kandyzowaną skórką pomarańczową. Pomysłów i wariacji jest wiele, ja sama nie mogłam się zdecydować, co wybrać. Wam tylko polecam kierować się
Ratunku obiadmasła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka migdałów mielonych • 1 łyżka orzechów mielonych • 1 jajko • 1 białko • 1 łyżka zapachu migdałowego • skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: 1. Zagotować mleko. 2. Odstawić z palnika, wsypać mak, dokładnie wymieszać. 3. Po 5 minutach postawić znów na palnik, na bardzo mały płomień i ciągle mieszając, dodawać wszystkie składniki(...)masy makowej (prócz jajka i białka). 4. Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ewentualnie inne bakalie. Wymieszać. 5. Następnie odstawić masę do ostygnięcia. Do przestudzonej dodać jajko i białko, wymieszać. 6. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na kwadrat (nie może być zbyt cienki). 7. Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem. 8. Wyłożyć na ciasto 1/3 masy makowej, zostawiając margines
W mojej kuchnimąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka słodkie ziemniaki puree (1 duży słodki ziemniak) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku pomarańczowym 1 jajko ¾ filiżanki maślanki 5 łyżek masła zimnego Wykonanie Słodki ziemniak upiec, aż całkowicie będzie miękki. (30-50 minut) ,pozostawić do ostygnięcia. Zrobić puree z ziemniaka i wymieszać z cynamonem(...)syropem klonowym, sokiem pomarańczowym. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól,połączyć z zimnym masłem. Do mieszanki puree ziemniaczane dodać maślankę i jajko. Teraz połączyć mieszankę ziemniaczaną z mieszanką mączną . Blaszkę wyłożyć papierem i nakładać masę łyżką .Piec przez 15-25 minut w zależności jakie duże zrobimy---moje 25 minut pieczone w 180 stopniach C --. Pieczemy ,aż środek ciastka jest suchy
w mojej kuchnizblenderowałam dla was orzeźwiające smoothie cytrusowe! Składniki na smoothie cytrusowe (3 porcje): 2 banany 5 małych pomarańczy lub 3 normalnej wielkości łyżka soku z cytryny szklanka wody lub soku pomarańczowego Obrać i pokroić owoce. Usunąć pestki. Dolać soku z cytryny, wody lub soku pomarańczowego. Zblenderować
Karola gotujerobiłam te same pierniczki (przepis możecie znaleźć tutaj ) i w końcu postanowiłam, że pora na odmianę Lebkuchen to bardzo aromatyczne, miękkie pierniki z dodatkiem mielonych migdałów i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Bardzo chwalone na innych blogach kulinarnych i teraz już wiem dlaczego Z podanej porcji wychodzi 25 średniej wielkości pierników. 250 g mąki pszennej tortowej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki(...)przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml miodu 85 g masła pół szklanki skórki kandyzowanej pomarańczowej 1 łyżeczka soku z cytryny W garnku podgrzać masło i miód. Mieszać co jakiś czas i doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Masło z miodem wymieszać mikserem
Bullioszklanki bułki tartej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżka masła • sok z 1/2 cytryny Do polewania indyka • 3/4 szklanki oleju • 3/4 szklanki roztopionego masła • 2 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Marynata • Gotować przez 10 minut 1/2 litra wody z wszystkimi przyprawami i czosnkiem obranym i pokrojonym w plastry, dodanym pod koniec gotowania. • Resztę wody również(...)wysuszyło się. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C i włożyć indyka przykrytego folią aluminiową na 30 minut. • W tym czasie rozpuścić masło, olej i sok pomarańczowy do polewania indyka podczas pieczenia. • Po 30 minutach wyjąć indyka, zmniejszyć temperaturę do 160 st.C. • Ja mojego indyka piekłam 3 godziny. w przybliżeniu trzeba liczyć
To co kochammała puszka masy krówkowej • 3 jajka • 3 żółtka • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% • 1 cukier waniliowy • 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa • 1 szklanka gęstej śmietany 18% • 1 mały dżem pomarańczowy niskosłodzony • cukierki dynie Wykonanie: Puree z dyni • 1/8 dyni obrać ze skóry, pokroić, podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości. • Zmiksować i odłożyć 1 szklankę(...)minut, zmniejszyć temp. do 120 st.C i piec jeszcze 1,5 godziny. • Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z dżemem pomarańczowym. • Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym
To co kochamświeżych drożdży - 1,5 szklanki ciepłego mleka * - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru z wanilią - olej rzepakowy do smażenia - cukier puder do oprószenia - opcjonalnie – odrobina aromatu pomarańczowego - jabłka * szklanka u mnie to metalowa miarka o pojemności 250ml Drożdże rozkruszamy do wysokiego naczynia, posypujemy 1 łyżką cukru, dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka – mieszamy i odstawiamy na 20 minut(...)ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do większej miski, posypujemy szczyptą soli. Do ciepłego mleka dodajemy pozostały cukier, 2 jajka i 1 żółtko, aromat pomarańczowy – ubijamy przez chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne
mojewypiekiinietylkoszkl. cukru pudru 50 g orzechów włoskich 50 g blanszowanych migdałów - bez skórki 70 g suszonych fig [nie dałam] 70 g daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej [ nie dałam] 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali(...)mikserem z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodać łyżkę
Moje domowe kucharzeniepieczenia szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 2 łyżki gorzkiego kakao (używam Decomorreno) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/4 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego garść suszonej żurawiny garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie Składniki polewy: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (użyłam gorzką min. 70% kakao z karmelem(...)drewnianą łyżką (ewentualnie mikserem planetarnym z zamontowanym mieszadłem, jeśli macie go na wierzchu) . 1/2 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/4 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego garść suszonej żurawiny garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta
Moja Delicjapieczenia (płaska) 1 szczypta sody 1 szczypta soli 1 jajko 75 ml oleju 50 ml mleka 50 ml soku mandarynkowego (u mnie 100% Victoria Cymes ; można użyć pomarańczowego ) Dodatkowo: 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (płaskie) Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku mandarynkowego W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, w drugiej - jajko
Di gotujedodatkiem sezamu i owoców. Coś lekkiego, kolorowego i na pewno dla dzieci sprawdzi się w sam raz. Składniki : * garść truskawek * garść borówek amerykańskich * banan * pół szklanki soku pomarańczowego * łyżka sezamu * kilka winogron * pół figi Przygotowanie : Truskawki, borówki i banana zmiksować razem z sokiem pomarańczowym. Koktajl przelać do miseczki. Udekorować sezamem i owocami. Podawać od razu po przygotowaniu
Magiczne Życie Marty