krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany połączyliśmy z rozpuszczona gorzka czekolada oraz startą skórka z pomarańczy. Z racji tego, że wieczory są coraz zimniejsze biszkopty nasączyliśmy sokiem pomarańczowym z odrobiną wódki - aby deser delikatnie rozgrzewał :) Spróbujcie sami, bo jego przygotowanie trwa tylko kilka chwil. SKŁADNIKI: Deser dla 3 - 4 osób. 100 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone(...)Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietankę, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Maczamy biszkopty w soku pomarańczowym i układamy na dnie pucharków. Przykrywamy warstwą kremu czekoladowego. Następnie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów i kremu czekoladowego. Odstawiamy krem czekoladowy do lodówki, aby się schłodził. Jeśli zostanie Wam reszta soku
W kuchni Katiemleka, śmietany lub wody MASA SEROWA: 1 kg twarogu 4 jajka 125 g miękkiego masła 200 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g śmietany 30% rodzynki skórka pomarańczowa lub aromat pomarańczowy (na kg ciasta) LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub przegotowanej, ostudzonej wody Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem(...)trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka, ser, śmietanę, miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową lub aromat pomarańczowy, mieszamy i przekładamy na spód. Pozostałe ciasto wałkujemy na około 5 mm placek, wycinamy 1 cm paski i tworzymy z nich kratkę na masie serowejWkładamy do nagrzanego do 175 stopni
Rozpustne gotowanieostatnich warsztatach w Brasserie Sztuka postanowiliśmy wypróbować przepisu na makaroniki z naszą małą modyfikacją smakową i tak powstały makaroniki pomarańczowe Nie ukrywamy, że po kilku próbach ta wersja wyszła najlepiej Składniki na makaroniki: - 70 g białka - 90 g cukru - 80 g cukru pudru - 85 g płatków migdałowych - barwnik żółty Składniki na krem: - 50 ml soku z pomarańczy - 1 jajko(...)cukru - 4 g budyniu - 2 g żelatyny - 20 g masła - barwnik pomarańczowy Zaczynamy od makaroników. Najpierw wrzucamy do blendera płatki migdałowe z cukrem pudrem i miksujemy na gładką mąkę. Teraz ubijamy białka – na początek miksujemy same białka i jak widzimy że są już ubite dodajemy połowę cukru (45g) i ubijamy dalej do momentu kiedy na ubijaczce powstaje taki ogonek. Teraz
Kuchenne Wariacjejestem w stanie zweryfikować czy faktycznie tak jest. Można spotkać różne przepisy na piersi z kurczaka Nell Gwyn, przy czym zawsze zawierają jakąś formę pomarańczy – miąższ, skórkę, sok, likier pomarańczowy, itp. Poza tym większość przepisów na jakie natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo(...)więc przynajmniej na razie wydaje się to być jedyny taki przepis dostępny w internecie. Składnikami, które najbardziej wpływają na smak potrawy w niżej prezentowanej wersji są pomarańcze i sok pomarańczowy, brandy oraz mascarpone. Siła tego trio najbardziej uwydatnia się w sosie, którego jest podstawą obok papryki, cukinii i czerwonej cebuli. Już z tego możemy wnioskować, że będzie raczej słodko, choć
Kulinarna Pokusapianką...niebo w gębie....Przepis powstał na specjalną okazję ,,Słodkich wypieków z Kujawskim,, i okazał się całkowitym hitem w moim domu!. Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm: Biszkopt pomarańczowy: 5 jaj 3/4 szk cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szk oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia świeży sok wyciśnięty z połowy pomarańczy Wszystkie składniki(...)formy. Piekarnik rozgrzać do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem położyć na kratce kuchennej do góry nogami, aby biszkopt nie opadł, wystudzić. Mus pomarańczowy: 1 litr soku z pomarańczy 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1/2 szklanki cukru kryształu 1. Połowę soku gotujemy z cukrem. W drugiej połowie soku rozpuszczamy dwa budynie, łączymy z gotującym
Apetyczna babeczkaWymarzyłam sobie deser czekoladowo-pomarańczowy na wzór popularnych delicji... chwila namysłu i tak powstała błyskawiczna tarta , bez pieczenia, na spodzie z ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo, z nadzieniem z kremowego serka mascarpone, likierem cytrynowym i skórką pomarańczową - całość jest wykończona pomarańczową galaretką. Muszę przyznać, że jak na całkowicie autorski przepis, to połączenie jest baaardzo udane :) Składniki na spód(...)dr.Gerard 30 g masła Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: 75 g galaretki pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem
Chocolate Muffin BlogUwielbiam domowe drożdżówki, sklepowe niekoniecznie. Drożdżówki z pomarańczowym serem, pachną w całym domu, dając niesamowity aromat. Moje dzieci, gdy tylko wyczują zapach drożdżówek kręcą się wokół piekarnika czekając, aż wyjdą jeszcze ciepłe bułeczki i dostaną je ze szklanką kakao. Nie ukrywam, że ja też lubię takie połączenie, czy to na śniadanie, czy na deser, czy kolację. Drożdżówki są pyszne(...)serek z dodatkiem skórki pomarańczowej niezwykle aromatyczny. Całość polana lukrem pomarańczowym! Obłęd:) Składniki: CIASTO: - 0,5 kg mąki pszennej; - 100 g oleju; - 1/4 szklanki cukru; - 25 g świeżych drożdży; - 1 szklanka mleka; - szczypta soli; - 2 żółtka Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki. Odstawić aż drożdże zaczną pracować. W tym czasie przesiać mąkę, dodać
dom-agi.plSkładniki: galaretka truskawkowa 1 sztuka, galaretka pomarańczowa 1 sztuka, galaretka agrestowa 1 sztuka, truskawki mrożone lub świeże 20 dag, pomarańcze hiszpańskie 3 sztuki, otręby owsiane - pulpa z mleka owsianego 2 szklanki, jogurt naturalny 150 ml, biszkopty okrągłe 20 sztuk przygotowanie pysznego deseru było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90" pomarańcze hiszpańskie(...)słodkie, soczyste, bez pestek, z innych jak użyjesz trzeba usunąć pestki - obrane cząstki pomarańczy włożyć do pojemnika blendera i zmiksować na mus - galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wlać do musu pomarańczowego, wymieszać przelać do silikonowej formy z kominkiem 24 cm, poukładać na wierzchu biszkopty i do lodówki do zastygnięcia truskawki mrożone zalać 2 szklankami gorącej wody
W Mojej Kuchni Lubięczterech, użytych w równych ilościach składników: mąki, cukru, masła i jajek.Inspiracją był przepis na Ciasto cytrusowe z książki „Mała paryska kuchnia”. Moja wersja to ciasto z pomarańczową nutą. Od siebie dodałam parę łyżek dżemu pomarańczowego, oraz otartą skórkę i sok z jednej pomarańczy. Muszę powiedzieć, że wyszło bardzo dobre, aromatyczne i wilgote od dżemu, jak lubię. Jeśli użyte ilości(...)czwarte z pomarańczami Składniki na keksówkę dolne wymiary 30x9 cm : 250g masła 250g cukru( u mnie 220g) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja 3 łyżki dżemu pomarańczowego starta skórka i sok z 1 średniej pomarańczy Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. W misie mikserem ucieramy
Mia Cucina Sofietamnie drożdżówki idealne, zarówno pod względem wykonania jak i smaku. Konfitura pomarańczowa w połączeniu z malinami - duet idealny. ETERNO już od kilkunastu tygodni na stałe zadomowiło się w mojej kuchni. Od pierwszego słoiczka trzyma bardzo wysoki poziom. Syropów często używam w wypiekach zamiast ekstraktów, świetnie się sprawdzają w tej roli, jedynie syropu Limonka z Miętą nie mogę używa do tych(...)celów, bo ten smak rezerwuje sobie mój syn i wypija go sam dodając do herbaty. Konfitura pomarańczowa? Echh, mocno się powstrzymywałam, żeby jej nie wyjeśc łyżeczką. Pyszna? Nie, dla mnie cudowna. Kurcze, chyba jeszcze żadnego produktu tak nie określiłam :) Co do drożdżówek, jestem pewna, że ten smak przypadnie Wam do gustu, więc do dzieła Kochani :)Każdy czerwony wyraz
Blondynka GotujeTarta z rabarbarem, pomarańczową nutą i słodką bezą to idealna tarta na letnie dni. Zakochałam się w niej:)! Kruchy spód jest wypełniony kwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:700 g rabarbaru250 g drobnego cukrustarta skórka i sok z 3 pomarańczy3 jajka(...)kolejne 15 minut aż ciasto będzie złote. Zostawić do ostudzenia. 3. Umyty i pokrojony rabarbar włożyć do rondelka z 6 łyżeczkami cukru (reszta zostaje do bezy) i startą skórką pomarańczową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem często mieszając aż zmięknie i puści sok ale żeby się nie rozgotował. Zdjąć rondel z ognia. Sok pomarańczowy zmieszać z mąką ziemniaczaną
UgotujmyTo.plchrupiące delicje zatopione w galaretce podbiły serce mojej mamci ( i nie tylko! ).Ciasto robi się błyskawicznie z bardzo prostych składników i nie wymaga długiego przesiadywania w kuchni!Zatopiłam delicje pomarańczowe w galaretce pomarańczowej …Wy śmiało możecie zrobić swoją wersję z innym smakiem ciastek i galaretki. SKŁADNIKI:CIASTO: – białko – 8 szt – cukier – 200 g – kokos(...)proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA: – ananasy – 1 puszka – galaretka pomarańczowa – 3 op – mleko – 400 ml – budyń śmietankowy bez cukru – 1 szt – żółtko – 5 szt – masło – 200 g – cukier – 3 łyżkiDODATKOWO : – delicje pomarańczowe – ok. 300 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Białka ubijamy z cukrem na bardzo
Ostra na Słodkopomyślałam, że będzie dobrym zwieńczeniem deseru.Całość, choć niewiele ma wspólnego z oryginałem, wyszła zaskakująco pysznie. Kremowy, rozpływający się w ustach serek cudownie kontrastuje z chrupiącą kruszonką, a rabarbarowo-pomarańczowy wierzch nadaje całości wyrazu. Obojgu nam bardzo smakowało, i choć porcje wyszły naprawdę spore, dziś deser jest już tylko wspomnieniem... Polecam wypróbować - to naprawdę jest smaczne!Szklankowy deser sernikowy(...)pomarańczowym rabarbaremSkładniki:(na 4 spore porcje)kruszonka owsiana:80 g płatków owsianych30 g jasnego brązowego cukru30 g masła1 łyżka miodumasa:270 g twarogu 3krotnie mielonego350 ml śmietany kremówki70 g cukru pudru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka Cointreaupomarańczowy rabarbar:150 g rabarbaru1 pomarańcza 50 g cukruKruszonka:Masło rozpuścić z cukrem na patelni. Wsypać płatki, smażyć 4-5 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzewydający odgłosy młota pneumatycznego, może będzie działał lepiej. Kiedy ekspres powoli robi swoje, zaglądam do lodówki. Co my tutaj mamy...? Rabarbar...?Najpierw na patelnię trochę cukru z sokiem pomarańczowym. Gdy przybiera ten cudownie złoty kolor, wrzucam pokrojony na kawałki rabarbar i smażę kilka minut. O mamuniu! Jak ja to lubię! Obezwładniający wręcz zapach, i ten obłędny smak - słodko-kwaśny(...)idealnie wyważony, z pomarańczową nutą. Nie można się nie zakochać... Do tego pancakes, czyli jedyne naleśniki, które potrafię przygotować. Tych kilka sztuk smaży się błyskawicznie, a naprawdę dobrze komponują się z karmelizowanym rabarbarem, szczególnie, jeśli i w nich przewija się pomarańczowa nuta.W tym momencie czuję ciepły oddech na karku, Det dufter godt, skat. No ba! Pewnie, że ślicznie pachnie.Niezawodny sposób
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam. Krem wyszedł naprawdę pyszny, choć następnym razem dodam do niego soku z cytryny, żeby był kwaśniejszy. Niemniej, świetnie smakuje jako wypełnienie delikatnych, pomarańczowych babeczek. Na wierzch przygotowałam bezę włoską, która wygląda pięknie, i smakuje(...)rozmiar), warto. Gwarantuję, że najbardziej wybredni goście je docenią.Przepis na babeczki z Den store dessert og bagebog, wypełnienie i dekoracja to już moja wariacja na temat.Mini muffinki pomarańczowe z curdem i bezą włoskąSkładniki:(na 26 sztuk)suche:225 g mąki pszennej80 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonych goździkówmokre:1 jajko125 g creme fraiche (18%)skórka
Pożeraczka, czyli raz adobrze