studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Wiśnie dokładnie odsączamy i polewamy wiśniówką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzony sernik posypujemy wiśniami i polewamy polewą. Ponownie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aby wierzch zastygł
Mania Gotowaniaflądry ziemniaki młode świeży rozmaryn sól morska oliwa z oliwek limonka Przygotowanie mega proste ;-)))) Do naczynia żaroodpornego wkładamy wcześniej przygotowane flądry oprószamy solą morską i pieprzem cytrynowym polewamy z oliwą z oliwek, naczynie wcześniej smarujemy masłem. Do drugiego naczynia wkładamy pokrojone w ćwiartki młode ziemniaki, polewamy oliwą z oliwek, i posypujemy świeżym rozmarynem. Wstawiamy ziemniaki do piekarnika (temp.200-220 stop(...)około 20 minutach, dokładamy do piekarnika flądry i już razem pieczemy kolejne 20-30minut aż ziemniaczki się zrumienią a flądra upiecze. upieczone ziemniaczki ;-))) Wykładamy na talerze, rybę polewamy sokiem z limonki. Przepyszne danie na obiad nie zajmujące dużo czasu, baaardzo zdrowe i baaardzo smaczne ;-))) pozdrawiam Was cieplutko i zachęcam do wpisywania komentarzy na blogu pod postami, będzie mi bardzo
SMYKWKUCHNImocno) 1/2 limonki pokrojonej w ćwiartki sól morska masło, oliwa z oliwek młode ziemniaki Wykonanie: ryby przygotowujemy, obieramy z łuski, osuszamy ręcznikami papierowymi, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pstrągi, polewamy oliwą z oliwek, polewamy sokiem pomarańczowym, skrapiamy limonką, kawałki limonki układamy na pstrągach, posypujemy solą morską. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku około 35-45 minut w zależności od wielkości(...)solą, i oliwą z oliwek, pieczemy około 50-60 minut. Najlepiej nastawić ziemniaki do pieca po 10- 15minutach , wstawić ryby, wtedy powinny się równo upiec ;-)) Po upieczeniu, rybę polewamy odparowanym sosem jaki się wytworzy w naczyniu. Smacznego ;-))) PS. Zachęcam Was stali czytelnicy do dołączenia na blogu" do osób odwiedzających tą stronę", wiem że zaglądacie tu cyklicznie, będzie
SMYKWKUCHNISEROWA: 800g twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 200g mascarpone 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego 250g nutelli ewentualnie łyżka kakao (ja nie użyłam) POLEWA: 100g nutelli 70 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła Herbatniki rozdrabniamy. Łączymy z kakao i masłem, starając się uzyskać jednolitą masę. Rozkładamy na spodzie blachy (okrągła 23cm) wcześniej wyłożonej(...)czas, aż wykończymy obydwie masy. Wstawiamy blachę do piekarnika na 180 st i 60 min. Gdy minie godzina studzimy ciasto w uchylonym piekarniku. Gdy już wystygnie możemy przygotować polewę. Nic prostszego. Łączymy wszystkie składniki w rondelku, podgrzewamy aby wszystko ładnie się połączyło i możemy wylewać na ciasto. Następnie studzimy w lodówce - najlepiej zostawić na noc. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkitortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L ponad pół szklanki cukru 2 saszetki cukru waniliowego 3/4 szklanki maślanki niecałe pół szklanki oleju dodatkowo: 150 g świeżych malin polewa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać płatkami migdałów
Ze smakiem i z pasjądwie duże blachy ciastek: 220 g mąki tortowej 80 g mielonych migdałów 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: tabliczka białej czekolady 2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka krokant do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciastka energicznie zagnieść (masło powinno być zimne, pokrojone(...)blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok 12-15 minut. Zostawić na blaszce do wystudzenia (ciepłe są bardzo delikatne!). Po ostudzeniu udekorować ciastka polewą. Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 2-3 łyżki mleczka skondensowanego lub mleka. Smarować ciasteczka i posypywać krokantem
Ze smakiem i z pasjąszklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L 1/2 szklanki cukru 4 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 1/2 szklanki oleju Polewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100 g) 3 łyżki mleka dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon. W osobnym naczyniu dobrze(...)suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką
Ze smakiem i z pasjąziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku krem czekoladowy typu nutella 30 dag masy marcepanowej 15 dag cukru pudru polewa czekoladowa perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje Przygotowanie: Ubić białka z 2/3 porcji cukru. Masło utrzeć, dodać resztę cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki i proszek(...)plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować i nakryć ciasto. Odstawić na 24 godziny. Ciasto pokroić w trójkąty. Polać polewą i udekorować wedle uznania. Smacznego
kolorowotorcikowobiałka i delikatnie wymieszać. 6. Gotową masę przelać do tortownicy. Piec w 165 st.C przez 45 min. polewa: 50g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady Wykonanie: Stopić czekoladę na polewę i polać nią ciasto
Pasja Smakucukier waniliowy -5 żółtek -3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 łyżki skrobi ziemniaczanej -2 łyżki mąki orkiszowej(lub pszennej) + -250g masła -3 łyżki kakao Składniki na polewę: -200g gorzkiej czekolady -6 łyżek mleka -125g masła Dodatkowo: -krówka(mleko skondensowane, słodzone) -3-4 duże paczki krakersów -słone orzeszki ziemne(ok.150-200g) I .Masę karpatkową robimy według przepisu(...)krakersów. Na krakersy wykładamy masę krówkową, na niej rozsmarowujemy masę karpatkową i posypujemy znów 1/3 orzeszków ziemnych. V . Na masę karpatkową układamy ostatnią warstwę krakersów. Całość polewamy rozpuszczona w garnuszku polewą z czekolady, masła i mleka ( nie gorącą ale jeszcze ciepłą. Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia składników). Posypujemy resztą orzeszków ziemnych. Odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje wyjęte z lodówki
Smaczne Zdrowepłaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy) - kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto) - dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich + puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody bo powinno być normalnie 200ml), zamieszać i odstawić. W rondelku rozpuścić masło(...)posmarowane i obsypane kaszką manną lub mąką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50-55 minut ( termoobieg)- do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać mielonym ksylitolem lub polać przygotowaną polewą z cukru trzcinowego i kremówki z kilkoma kroplami olejku migdałowego. Smacznego
Smaczne Zdrowedodać odrobinę mąki krupczatki. Gotowe ciasto należy rozwałkować na blacie oprószonym mąką krupczatką. Wycinamy nieduże kwadraty i w każdy zawijamy osuszoną truskawkę, formujemy kulki. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku. Polewa na knedle to stopione masło z dodatkiem 1 łyżki cukru trzcinowego i 2 płaskich łyżek mielonych migdałów
Przysmaki Karolkicukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana 300 ml zimnej kremówki 1,5 łyżki cukru pudru Polewa 125 g margaryny 1/4 szkl cukru pudru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao truskawki dżem truskawkowy z szampanem Przygotowanie: Margarynę utrzeć z żółtkami dodać cukier(...)minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić na dwa placki. Posmarować bitą śmietaną, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu posmarować dżemem truskawkowym z szampanem, wylać tężejącą polewę. Tort przed podaniem schłodzić z 3-4 godziny w lodówce i przed podaniem udekorować truskawkami. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Miałam bardzo sztywną śmietanę
Ala piecze i gotujekukurydzianej( jak nasza ziemniaczana), ja użyłam mączki ryżowej 1 cukier waniliowy lub prawdziwa wanilia Parę kropli olejku cytrynowego( lub waszego ulubionego) 16 g żelatyny Do przybrania: brzoskwinie z kompotu Polewa żelująca do tortów Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta, dodać połowę mleka, połowę(...)potem wylać na ciasto, na którym uprzednio zostały poukładane połówki brzoskwin. Zostawić w lodówce do całkowitego stężenia, nawet na całą noc. Jak masa zastygnie polać brzoskwinie polewą żelującą, a przed podaniem orzeszkami pistacjowymi
Mia Cucina Sofietażółtka 75 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 100 g gorzkiej czekolady 70% Ponadto: około 50 dag świeżych odszypułkowanych truskawek, umytych i osuszonych polewa żelująca Cukier utrzeć z żółtkami do białości na krem, wsypać wymieszane mąki( przez sitko- nie będzie grudek) i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. W większym garnuszku( nie przywierającym(...)czekoladę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia w kremie. Jeszcze ciepły krem przelać na wystudzony spód od tarty, wyrównać. Na ciepły krem wyłożyć osuszone owoce. Udekorować listkami mięty. Polać polewą żelującą. Smacznego
Mia Cucina Sofieta