Formę delikatnie posmaruj margaryną lub masłem. Wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 40-45 minut, do suchego patyczka. Przygotuj polewę. Do małego garnuszka lub rondelka połam obie czekolady. W większym garnku zagotuj wodę i postaw na nim mniejszy tak, by dno nie dotykało wody. Rozpuść czekoladę w takiej kąpieli wodnej(...)koniec dodaj 1-2 łyżki mleka i dobrze połącz. Ciepłe ciasto posmaruj polewą i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego! Oryginalny przepis na Szybkie ciasto czekoladowe pochodzi z bloga kotlet.tv . Moje jest wersją lekko ulepszoną, bo wzbogaconą orzechami i rodzynkami. Autorce oryginału bardzo dziękuję za przepis. Mój mąż zrobił go w wersji podstawowej jakiś tydzień czy dwa temu, ale nie do końca
Anioszek w kuchnikandyzowanej papai 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka syropu z agawy Banana obieramy i kroimy na nieduże kawałki, polewamy sokiem z cytryny. Połowę pokrojonego banana wrzucamy do miseczki. Jogurt mieszamy i wylewamy na banana. Posypujemy bakaliami, dodajemy pozostałą część banana. Wierzch polewamy syropem z agawy. Do takiego zestawu można
peggiwkuchniforemek Nadzienie Masa orzechowa z kawałkami orzechów Helio 4-5 szt. marakui 150 ml soku z pomarańczy (lub wody) 1 łyżeczka agar-agar syrop klonowy do smaku dekoracja Polewa i dekoracja biała Helio Przygotowanie: Kruche foremki Masło zetrzyj na grubej tarce, dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, zawiń
SzczyptaSmaQPyszne i proste w wykonaniu ciasto. Masło, mleko, kakao, cukier podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać 1/2 szklanki na polewę. Do wystudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)koniec dodać śmietan fix, wymieszać. Banany pociąć na mniejsze kawałki i rozłożyć na pierwszej warstwie ciasta. Wylać śmietanę na banany i przykryć drugim płatem ciasta. Polać ciasto polewą, wstawić na godzinkę lub dłużej do lodówki. Pokroić ciasto na kawałki i podawać. Dziękuję Ilonka za przepis. Buziaki
Kuchnia Pokoleńchłodzenie sernika Składniki: Na sernik : 36 herbatników „bebetki” 1 litr mleka 250ml śmietany lub kefiru Laska wanilii 200g masła 4 jajka 2/3 szklanki ksylitolu 1 łyżka kakao Na polewę: Tabliczka gorzkiej czekolady (100g) 100ml śmietany kremówki 50g wiórek kokosowym (lub innej ulubionej posypki) Mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Do wrzącego mleka powoli wlewamy(...)serowej i zamykamy domek przy pomocy folii. Dokładnie dociskamy całość, owijamy folią i umieszczamy na noc w lodówce. Przed dokładnym zawinięciem warto dokładnie wyrównać górę domku. Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietanę niemalże do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Smarujemy domek i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Kolizje Smakówchwilę przesmażyć. Do masła wlewamy sok z cytryny (uwaga, może pryskać!) wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, osączone kapary, smażymy razem minutę-dwie, mieszając. Wykładamy na patelnię usmażoną wcześniej rybę, polewamy ją sosem maślanym, zdejmujemy porcje na talerze, polewamy resztą sosu z patelni i od razu podajemy. SKŁADNIKI 2 filety z soli, dorsza, flądry, pstrąga lub halibuta, po około
Karo in the Kitchenwierzchu układamy obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schładzamy. Do przyklejania popcornu użyłam resztki masy budyniowej, która została mi z ciasta, ale z całą pewnością zastygająca na muffince polewa także się sprawdzi
Kuchnia w czekoladzieZwarty i "ciężki" (chociaż bardziej pasowałoby słowo mięsisty) sernik z rodzynkami. Otoczony grubą warstwą polewy czekoladowej i skrywający miękkie i napęczniałe rodzynki. Składniki: 700g sera śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 75g rodzynek ( użyłam od Helio ) 200ml wrzątku 200g śmietany 36% 100g czekolady gorzkiej Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut. Napęczniałe(...)następnie przez 75 minut w temperaturze 120*C. Sernik studzimy w piekarniku. Kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej. Ostudzony sernik oblewamy z każdej strony czekoladą
Gotowanie i blogowaniewłasnego pomysłu. Ja akurat wymyśliłam sobie taką wiosenną z motylkami. Ciasto 250 g mąki 125 g masła 125 g śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Polewa 200 g śmietany kremówki 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Dekoracja posypka płatki migdałów Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekane zimne masło, proszek do pieczenia, cukier puder i śmietanę
O kuchni z uczuciemprzepisem Michela Morana . Troszkę go zmodyfikowałam i uprościłam przygotowanie. Sernik rozpływa się w ustach - jest delikatny, puszysty i taki... serowy. Dzięki swojej sprężystości - idealnie się kroi. Wierzch ciasta udekorowałam polewą czekoladową, ale bez problemu można użyć np. jedynie cukru pudru. (Tortownica o średnicy 21 cm) Spód: 250g mąki pszennej 120g masła/margaryny 50g cukru 3-4 łyżki mleka Masa serowa(...)masę serową. Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 190 stopniach. (Sprawdzić wykałaczką, czy jest dobrze upieczony.) Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i posmarować polewą. (Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki.) Udekorować wg uznania
Di gotujebył puszysty trzeba dobrze ubić białka (nie za szybko). Wielkanocne wypieki z Lidlem mogą być bardzo proste, w ofercie świątecznej znajdziecie wszystkie potrzebne produkty spożywcze, bakalie, kolorowe lukry, polewy, świąteczne foremki... i bardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym Wasze wypieki będą wyglądały jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernika :). Składniki: Ciasto czekoladowe bez mąki(...)ganaszem czekoladowym i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut. Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji, resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy. Rozpuszczony ganasz mieszamy. Schłodzone ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto dekorujemy rozetkami za pomocą papierowego kornetu lub szprycy z ganaszem czekoladowym. Na mazurku układamy dekorację z suszonych i kandyzowanych
SzczyptaSmaQproszku do pieczenia 4 łyżki mleka Masa: 800g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru brązowego 4 białka 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru) przyprawa do sernika* (opcjonalnie) szczypta soli Polewa: 6 kostek gorzkiej czekolady 2 łyżki skórki pomarańczowej Składniki na spód mieszamy razem i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Białka ubijam
Czerwona Porzeczkamasło - oliwa z olwiek - rozmaryn Filety z kurczaka rozkrajamy tak aby utworzyły jak największą powierzchnię do rolowania, smarujemy musztardą (uwaga jest ostra!), układamy dużo pomidorów i żurawiny, gałązkę rozmarynu, polewamy olejem ze słoiczka po pomidorach, rolujemy układamy w naczyniu. Polewamy 2 łyżkami masła i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 35 min w temp 200 stopni
SMYKWKUCHNICiasto jest delikatnie słodkie dzięki małej ilości cukru i naturalnej słodyczy batatów. Przygotowanie ekspresowe. Polewa z gorzkiej czekolady. Smacznego! Składniki: 1 batat o wadze ok. 400 g 4 jajka ½ szklanki cukru (można więcej) 400 ml mąki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 150 ml oleju roślinnego Obierz słodkiego ziemniaka
Qlinarnie i Qlinarnieróżnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń a nawet słodkie likiery czy bakalie. Posypuje się je cukrem pudrem, orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki zeppole nadziewane konfiturą z kremem budyniowym. Holendrzy zajadają się pączkami przygotowanymi z rzadkiego ciasta smażonego lub pieczonego, nazywają je oliebollen i wypełniają rodzynkami(...)doprawione kardamonem. Izraelskie pączki to sufganiyah i są bardzo podobne do naszych, natomiast pączki rosyjskie to ponchiki lub twarogowe kolobki. Znane na całym świecie amerykańskie donuts z dziurką są polewane lukrem w najrozmaitszych kolorach i oprószane różnego rodzaju posypkami
Moja smaczna kuchnia