polewa - 11092 przepisów (strona:160/740)

Sernik czekoladowy z malinami 171

sprawdzanie patyczkiem - przestajemy piec w momencie, gdy patyczek po wyjęciu jest suchy).      Kiedy skończymy wylizywać garnki i sprzątać ochlapane kafelki w kuchni, możemy zabrać się za polewę. Rozpuszczamy więc czekoladę w kąpieli wodnej (tak, tak, nie robimy tego w mikrofali) - jak tylko trochę ostygnie, dodajemy śmietankę i masło, ubijamy mikserem do czasu jak masa zgęstnieje. Polewę wkładamy(...)lodówki na co najmniej godzinę, dzięki czemu łatwiej będzie się rozsmarowywać na serniku. Do czynu zabieramy się, kiedy ciasto będzie miało co najmniej temperaturę pokojową; nakładamy polewę na całość, pamiętając o bokach. Całość wykańczamy malinami, które fantastycznie uzupełniają intensywnie czekoladowy smak. Mogą to być oczywiście inne owoce, najlepiej lekko kwaśne - porzeczki, jeżyny czy wiśnie. Kto próbuje upiec? :) insertCookd("68cf284f77038aa951630ea354954b37

sama złodycz
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 216

myjemy ziemniaki jeszcze raz, aby wymyć skrobię, która poskleja nasze plasterki, a tego nie chcemy. Pokrojone ziemniaki wkładamy do brytfanki lub na blachę. Każdy ziemniak albo smarujemy albo lekko polewamy tłuszczem (może być masło lub zwykły olej), oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli piekarnik się już nagrzał, wkładamy ziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie(...)znaczy, że jest gotowy. Jeżeli jednak ziemniaki są jeszcze nie zarumienione, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze ok. 10 min. OM NOM NOM! 10. PODANIE: > rybę wykładamy na talerze i polewamy sosem, który został na patelni. Następnie dokładamy ziemniaki, które lekko polewamy dipem. Na zdjęciu również surówka z surowej cukinii (kroimy ją obierakiem do warzyw, solimy i zostawiamy aby puściła wodę

Nerds Kitchen
Kaczka faszerowana brzoskwiniami i buraczki na ciepło 180

wypadał. Układamy w brytfance, obkładamy kawałkami masła i wkładamy do piekarnika.  2. Przez pierwsze 80 minut kaczkę obracamy co 20 minut (w sumie 4 razy), a następnie polewamy powstałym sosem co 20 minut. Pieczemy do miękkości (mi to zajęło 2h 40min. - kaczkę piecze się mniej więcej tyle godzin, ile kg waży).  3. W między czasie ostatnią brzoskwinię obieramy(...)kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy winem, dodajemy miód i posypujemy cynamonem. Całość gotujemy ok. 10 minut. Brzoskwinie wyławiamy i odstawiamy na bok. Na 20 minut przed końcem pieczenia, kaczkę polewamy sosem winnym. 4. Kaczkę przekładamy na talerz, ściągamy sznurek, polewamy kilkoma łyżkami powstałego sosu z brytfanki, posypujemy odłożonymi kawałkami brzoskwiń i podajemy np. z buraczkami (przepis poniżej) i kopytkami. Smacznego

My Culinary Art
Snikers na imieninowe przyjęcie 186

pszennej. Następnie ucieramy margarynę na miały puch i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przekładamy jak na zdjęciu: ciasto kruche, masa, cisto kokosowe, masa, ciasto orzechowe, masa i ciasto kruche. Polewa według uznania. Polecam roztopioną czekoladę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe cudo czyli musowy torcik 144

szklanki mąki 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia mus: 0,5 l śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 tabliczki czekolady gorzkiej 3 łyżeczki cukru pudru polewa: tabliczka czekolady mlecznej łyżeczka żelatyny wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)dodajemy do niej roztopioną czekoladę oraz żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i  wlewamy gotową masę na upieczony biszkopt. Ciasto należy przez godzinę trzymać w lodówce aż nie stężeje.  Polewę wykonujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady połączonej z żelatyną. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z lemon curd 191

już z niej przyjemny aromat sernika. Tym razem postanowiłam wykorzystam przepis na sernik z lemon curd. Jak dla mnie rewelacja, sernik rozpływa się w ustach a ta cierpko słodka polewa idealnie z nim współgra. Myślę, że lemon curd najlepiej będzie pasował do bezy ale to może przetestuję następnym razem.:) Gotowe ciasto zostało pokrojone część spakowałam i poszłam do przyjaciółki(...)momentu aż masa zacznie się przyklejać do łyżki. Oznacza to, że jajko zaczyna się ściąć. Nie należy przesadzać z podgrzewaniem masy gdyż jajka mogą ściąć się za bardzo. Gotową polewę studzimy i dajemy na wierzch przestudzonego sernika. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Fale dunaju 193

jajek 250 g cukru 250 g masła 400 g mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy 250 g masła polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem aż do całkowitego wymieszania składników (ciasto(...)masy cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przestudzone ciasto. Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem aż się rozpuści i dodajemy kakao. Wszystkie składniki mieszamy aby uzyskać jednolita polewę. Gdy przestygnie i będzie chłodna należy wylać ją na ciasto, wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Owocowy pająk 95

Dzisiaj podpowiadamy jak w ciekawy sposób przemycić naszym milusińskim brzoskwinie i śliwki. Składniki: brzoskwinia śliwka polewa czekoladowa jako dodatek banan i borówki Na czystym, jasnym talerzu przy pomocy polewy czekoladowej rysujemy pajęczynę. Brzoskwinie przekrajamy na pół i wyciągamy pestkę. Zaznaczamy półokrag i sciągamy skórkę. Przy pomocy wykałaczki robimy oczy pająka i układamy go na pajęczynie. Śliwkę przekrajamy na pół

Kolizje Smaków
Pizza kebab 314

miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, łyżkę oliwy oraz wcześniej przygotowaną wodę z drożdżami. Składniki intensywnie mieszamy łyżką lub widelcem. Blat posypujemy mąką. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno być sprężyste i lekko ciągnące. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu:  W miseczce(...)zbyt gęsty dolewamy wody, a w przypadku zbyt lejącego koncentrat. Farsz: W czasie, gdy ciasto nam rośnie możemy zając się farszem. Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki i polewamy oliwą. Następnie posypujemy przyprawą i zostawiamy na co najmniej 20 minut w lodówce. W między czasie myjemy ogórka, paprykę, pomidora i sałatę. Następnie pomidora, paprykę i ogórka kroimy w kostkę

Kolizje Smaków
Pieczone banany z lodami 207

smaku. Podawane z dowolnymi dodatkami zawsze smakują wyśmienicie :) Czas przygotowania: 10-12 minut pieczenia + czas na dekoracje Ilość porcji = Ilości bananów Składniki: Banany Oraz dowolne dodatki na przykład: Lody Polewa czekoladowa Cynamon Migdały Listek mięty Banany pieczemy w nagrzanym na 150 stopni piekarniku. Umieszczamy je tam na 10-12 minut aż skórka stanie się całkowicie czarna. Po tym czasie(...)talerzyku i szybko dekorujemy. Ważny jest czas, żeby nasze banany nie ostygły zbytnio. Nasz ulubiony dodatek do cieplutkich bananów to zimne lody najlepiej waniliowe. Całość posypujemy cynamonem oraz polewamy odrobiną roztopionej czekolady. Powstaje nam pyszny deser godny najlepszych kawiarni

Kolizje Smaków
Babka piaskowa 166

mąki pszennej Szklanka śmietanki kremówki Szklanka cukru pudru 200g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Kilka kropki esencji waniliowej Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy  Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść płatków migdałowych (można zastąpić lukrem i dowolnie wybraną posypką) Foremkę nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W miseczce ucieramy(...)pieczenia i mieszamy pod koniec dodając esencje smakową. Wykładamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 65 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Po ostudzeniu polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, a wierzch obsypujemy migdałami. Smacznego

Kolizje Smaków
Babka pomarańczowa 165

ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej Szklanka cukru pudru ½ Szklanki śmietanki kremówki 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 pomarańcza Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść skórki kandyzowanej z pomarańczy Foremkę z kominem nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy(...)pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do formy i pieczemy około 65 minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Ostudzoną babkę polewamy roztopioną czekoladą oraz posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy. Smacznego

Kolizje Smaków
Bounty - sernik na zimno 2001

zazwyczaj  jedna puszka) 200g wiórków kokosowych (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g maskaronem (zazwyczaj jedno opakowanie) 250g twarogu półtłustego 50g masła 120g cukru pudru 20g cukru wanilinowego 2 łyżki żelatyny Polewa: 150g gorzkiej czekolady ( półtorej tabliczki) Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i lekko podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować dorzucamy wiórki kokosowe, zmniejszamy ogień i intensywnie mieszamy. Gotujemy tak około(...)Kiedy widzimy, że sernik stężał (jakieś 1,5 godziny) wyjmujemy go z lodówki. Obkrajany boki i wyjmujemy z formy. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce z odrobiną masła i polewamy wierzch sernika. Pół tabliczki dodatkowo trzemy na tarce i obsypujemy sernik. Odczekujemy chwilkę i możemy zajadać. Smacznego

Kolizje Smaków
Sernik kajmakowy 2237

czasie włączamy termoobieg, zmniejszamy temp. do 50 stopni i nagrzewamy jeszcze sernik. Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na cała noc. Przygotowujemy polewę z 200 g gorzkiej czekolady i 100 ml śmietany 30 %, oraz 100 g białej czekolady i 50 ml słodkiej śmietanki. Przygotowujemy dwie polewy: zagotowujemy śmietanę, wyłączamy gaz, dodajemy połamane kostki(...)czekolady i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia czekolady, gdy przestygnie smarujemy ozdobnie powierzchnię sernika polewą czekoladową, możemy zrobić ozdobne smugi, posypujemy gwiazdkami. Smacznego. Masa białkowa: w wysokim pojemniku ubijamy 9 białek na sztywno z 1,5 szkl. cukru. Masa serowa: Do misy robota wkładamy 1 kg sera, dodajemy 6 żółtek, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, wsypujemy 2 budynie śmietankowe, olej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski szpinakowo-serowe 204

szałwią. Wyglądem te kluski przypominają kopytka , czy leniwe pierogi. Kluski robi się podobnie jak leniwe pierogi. Tylko, że leniwe robi się z twarogu w kostkach, podaje na słodko i polewa masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są serwowane na wytrawnie. Zamiast twarogu w do tych klusek wykorzystałam pyszny kremowy serek kanapkowy z nasze lokalnej mleczarni(...)ukośne romby, które następnie wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wszystkie kluski szpinakowo-serowe wypłyną na powierzchnię wody oznacza to, że kluski są gotowe, wykładamy je na talerz, polewamy ciepłym masłem z chorizo i świeżymi listkami szałwii. Polecam gdyż są pyszne. The post Kluski szpinakowo-serowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię