Czekoladą - Składniki: 250 g masła 10 g świeżych drożdży 220 ml mleka 420 g mąki pszennej płaska łyżeczka soli 4 łyżki cukru 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej Polewa: 75 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietanki kremówki 30% łyżeczka wódki Mini Croissants z Czekoladą- Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłego mleka wraz z łyżką(...)minut. Orzechy drobno kroimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem i alkoholem. Gdy składniki roztopią się, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy rogaliki tworząc "zygzaki". Następnie od razu posypujemy wiórkami kokosowymi, orzechami laskowymi (lub innymi). Moje posty
Słodka StronaWlać na podpieczone ciasto i posypać orzechami uprażonymi na patelni lub w piecyku. masa serowa: 500 gramów kremowego serka twarogowego 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 szklanki polewy karmelowej (lub innej ulubionej) Twarożek utrzeć z cukrem, dodać jajka i ucierać dalej (ja to robię mikserem, wtedy jest bardziej puszyste). Masę wylać na uprażone orzeszki(...)dać lekko przestygnąć w piecyku przed wyjęciem. Wyjmować z tortownicy jak ostygnie do zimnego. Trzymamy w lodówce, ale najlepiej podawać ciasto o temperaturze pokojowej. Można udekorować polewą karmelową i wiórkami czekoladowymi albo tylko polewą czekoladową. To już zależy od upodobania. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć ciasto, dociskając równomiernie. Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 60 minut. Polewa: 2 czubate łyżki brązowego cukru , 3-4 łyżki masła(...)mleka . Cukier stopić w garnuszku, dodać masło i mleko. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem. Drobne rady odnośnie pieczenia sernika: * Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem. * Żeby sernik był wilgotny
Codzienna kuchnia niecodziennadodawania do deserów. Tylko takie świeże bez przetwarzania oddają swój prawdziwy smak i aromat. Naleśniki z truskawkami zna chyba każdy. Idealnie pasuje do tego zestawu śmietana czy polewa czekoladowa, ale nie tylko. Moje dzisiejsze naleśniki przygotowałam z czekoladowego mleka sojowego, a do truskawek dodałam bardzo waniliowy twarożek. Wyszło słodko, owocowo i baaaardzo pysznie :) Składniki ciasta naleśnikowego(...)listkami melisy lub mięty. Jedynym dodatkiem jaki podaję do takich naleśników jest naturalny jogurt. Naleśniki są bardzo słodkie, więc dodatek bitej śmietany czy polewy "przesłodziłby" je. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapyszny, że znika zdecydowanie zbyt szybko :) przy następnym słoiku spróbuję określić ten (pyszny) smak ;) Każdemu łasuchowi polecam Czeko'lę :) Idealnie pasuje do deserów, ale też jako polewa do ciast i ciasteczek. Zerknijcie do sklepu Anielskie Przysmaki , na pewno znajdziecie coś dla siebie :) Smacznego! p.s. Od jednej z pań dostałam zapytanie czy krem nie rozwarstwia
Codzienna kuchnia niecodziennabezów 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka ekstraktu waniliowego - przepis >klik!< 150 g herbatników (lub kruchych ciastek) 3 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki masła do dekoracji: polewa karmelowa wiórki czekoladowe Herbatniki pokruszyć. Wiórki kokosowe uprażyć lekko na suchej patelni. Przestudzone dodać do herbatników razem z masłem. Utrzeć razem na jednolitą masę. Można to wszystko zrobić używając blendera(...)połączyć. Bezy pokruszyć i dodać do śmietany. Wymieszać. Przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady i polewą karmelową. Ciasto jest bardzo delikatne w swojej strukturze. Nie za bardzo słodkie, gdyż do bitej śmietany nie dodawałam cukru - jest on tylko w bezach. Fajnego posmaku dodaje też esencja waniliowa
Codzienna kuchnia niecodziennakonieczności zagospodarowania niewielkiej dyni, która nie mieściła się już na kuchennym blacie ;) A że dzień był ponury, więc na rozgrzewkę dorzuciłam troszkę pachnących przypraw i syrop imbirowy zamiast polewy czy lukru. I to był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło pyszne, słodkie i pachnące :) Chcecie kawałeczek? :) Składniki: 3 jajka , 1 szklanka cukru , 2 i pół szklanki startej drobno(...)dodawaniem proszku i sody. Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki dodanej dyni. Myślę, że bez spulchniaczy przypominałoby swoją strukturą brownie. Muszę to sprawdzić :) Aby podkreślić smak nie polewałam ciasta żadną polewą, lecz (tak jak wspomniałam wyżej) podałam w dzbanku syrop imbirowy. Spróbujcie sami, jakie to pyszne :) Przepis na syrop imbirowy znajdziecie tam >klik!< można go zrobić bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennagodziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy. 4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy(...)minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy do garnuszka i mocno redukujemy. Polewamy z powrotem mięso i podajemy. Smacznego
My Culinary ArtZupełnie inny makowiec. Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta. Składniki: -30 dkg maku -1 szklanka cukru -6 jajek -kilka kropli aromatu migdałowego -polewa czekoladowa Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku. Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę(...)posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę makową na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut. Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową. Możemy posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami. Smacznego
Maminek kulinarnygodziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso pozostałą marynatą 2-3 razy. 4. Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy(...)minut, żeby "odetchnęło". W między czasie marynatę wlewamy do garnuszka i mocno redukujemy. Polewamy z powrotem mięso i podajemy. Smacznego
My Culinary Artprawdziwą wanilią szczypta soli 1 białko do posmarowania wierzchu makowców Masa makowa: 50 dag maku niebieskiego ok 3/4 szklanki miodu rodzynki, morele, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa 4 białka Polewa: tabliczka czekolady 4-5 łyżek mleka skórka pomarańczy lub migdały w płatkach 1. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier kryształ i drożdże, mieszamy i odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 60 minut, ale najlepiej zrobić próbę ,,suchego patyczka,,. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. 5. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem mleka, polewamy nią wierzch ciasta i posypujemy dowolnymi bakaliami
Apetyczna babeczkanasączenie: sok z 1/2 cytryny 4 łyżki zimnej wody krem maślany: 200 g miękkiego masła 135 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (50%) 80 ml śmietany kremówki (38%) 45 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego dekoracja: czekoladowa kokarda 1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszku Biszkopt: Białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplastry mięsa o grubości ok 3 cm( upodobanie dowolne i grubość też zależy od jakości mięsa, które chcemy usmażyć ) - aby utrzymało ładny kształt związuję mięso po środku sznurkiem, polewam oliwą rozmarynową, miele na to pieprz i układam na mięsie świeży rozmaryn, tak przygotowane mięso odkładam na ok 30 min, aby przeszło aromatem - ważne jest też, aby mięso nie było wprost(...)lodówki tylko miało temperaturę pokojową - w tym czasie szykuję bułkę ciabatę, rwie na mniejsze kawałki polewam oliwą rozmarynową, posypuje świeżym tymiankiem, rozmarynem, dodaję pocięty ząbek czosnku i wkładam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok 15 min - następnie kroję w kawałki większe paprykę żółtą i czerwoną ( na tą porcje wystarczy po pół od każdej) - myję pomidorki, rozkrawam szalotkę
Basia w kuchnicukru, 4 jajka, 250 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g czekolady w proszku, Zapraszamy do sklepu SKWORCU Dekoracja: 1 duża polewa lub rozpuszczona czekolada w kąpieli wodnej. Wykonanie: Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i czekoladą w proszku, dodawaj do margaryny(...)wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 45 minut. Ostudzone ciasto polej po całej powierzchni polewą
Anioły w kuchni