polewa - 11092 przepisów (strona:153/740)

Piernik staropolski dojrzewający cz.2 252

pierniki wielkości keksówki): - połowę ciasta na piernik dojrzewający przygotowany minimum 4 tygodnie wcześniej (przepis:  patrz tutaj ) - marmolada do przełożenia piernika (smak wg uznania; można też użyć masy krówkowej) - polewa czekoladowa Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Ciasto dzielimy na pół.  Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki i wykładamy nim wcześniej natłuszczone, niewysokie blaszki do pieczenia (mnie wyszły(...)marmoladą i nakładamy na siebie. Wierzchniego blatu nie smarujemy. Tak przygotowane pierniki przykrywamy papierem do pieczenia, stawiamy deseczkę i obciążamy (np. słoiczkiem z dżemem). Tuż przed Wigilią dekorujemy piernik polewą czekoladową. Smacznego!!! Źródło: Moje wypieki

W mojej holenderskiej kuchni
Korzenne ciasto z czekoladą i orzechami 190

minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem i zalewamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy do ostudzenia. Kuwerturę rozpuszczamy i polewamy ciasto. Orzechy siekamy i posypujemy polewę. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

Mienta blog
Korzenne ciasto dyniowe z kremem michałkowym 167

masła 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (dałam 2/3) 3 jajka Przełożenie: 250 g serka mascarpone 10 czekoladek Michałki (klasyczne) 2/3 słoiczka dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml słodkiej śmietanki 18% pół łyżeczki oleju ew. łyżka cukru złote perełki do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać(...)serkiem mascarpone. Na paterze położyć pierwszy z blatów czekoladowych. Posmarować dżemem z pomarańczy. Wyłożyć krem, równo go rozsmarowując. Na górę wyłożyć drugi blat czekoladowy, lekko dociskając. Ciasto schłodzić. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodając stopniowo słodką śmietankę i ewentualnie cukier, by złamać gorzki smak. Wymieszać na gładki krem, dodając olej (dla połysku), posmarować wierzch ciasta. Dowolnie udekorować

Czerwień i błękit
Białe szparagi gotowane 173

jeżeli wchodzi bez problemu, szparagi są gotowe. Ostrożnie, aby nie połamać, wyjmujemy szparagi na półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Przekładamy na talerze, polewamy masłem z tartą bułką.  Przygotowanie tartej bułki : Są dwa sposoby. Pierwszy:  na patelni rozpuścić masło, wsypać bułkę, smażyć na małym ogniu aż bułka się zrumieni. Tak przygotowaną polewać(...)szparagi.  Metoda druga, moja ulubiona: w małym garnuszku topimy masło, na suchej patelni prażymy bułkę tak długo aż zrobi się brązowa. Ugotowane szparagi posypujemy uprażoną bułką i polewamy gorącym masłem Smacznego

Stare Gary
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 326

Wyjmujemy i studzimy na kratce. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z łyżką oleju. Wystudzone pierniczki zanurzamy w roztopionej czekoladzie i odkładamy na kratkę do zastygnięcia polewy. Na koniec możemy spryskać pierniki złotym barwnikiem w sprayu i z pozostałej czekolady zrobić esy floresy

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczny sernik pomarańczowy - pyszny 170

znaczenie.Sernik z dodatkiem tlustego,aksamitnego kremu z kokosa jest rowniez niezwykle delikatny i aksamitny,z delikatnym,ledwie wyczuwalnym egzotycznym posmakiem. Spod sernika orzechowy z nuta piernika,a calosc oblana polewa czekoladowa.Wszystko to nadaje mu bardzo swiatecznego charakteru.Sernik jest znakomity,tak jak i trzy poprzednie moje serniki z udzialem kokosu, sernik z mango , sernik z dynią oraz sernik truskawkowy .Bardzo(...)sernik schlodzic w lodowce,aby sie ustabilizowal. °Nastepnego dnia rozpuscic czekolade w kapieli wodnej z dodatkiem mleka.Posmarowac gore sernika.Udekorowac skorka pomaranczowa i cukrem perlowym.Ponownie schlodzic w lodowce,do zastygniecia polewy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki piernik z dżemem - pyszny 164

słoik dżemu 2 jajka L 2 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 garście orzechów włoskich 2 garście żurawiny 1 szklanka = 200 ml Składniki na polewę: 50 g masła 2 łyżki cukru 4 łyżki wody 2 łyżki kakao Wykonanie: miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puch.Mieszając wbić kolejno 2 jajka odmierzyć suche składniki(...)pieczenia,wyrównać górę szpatułką piec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczka początkowo studzić w foremce,nastepnie na kratce w małym garnuszku wymieszać podgrzewając składniki na polewę.Przy pomocy pędzla rozprowadzić polewę na piernikach.Pozostawić do zastygnięcia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Murzynek z dżemem i herbatnikami 259

czekoladzie) Sposób przygotowania: 1.  W garnku rozpuszczamy margarynę i dodajemy cukier, mleko i kakao. Po połączeniu się wszystkich składników, odstawiamy by trochę przestygło. I odlewamy pół szklanki do polewy. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do tego zawartość garnka (może być lekko ciepła). Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera. Białka(...)dużych rozmiarach herbatnik, należy je pokruszyć na dość małe kawałki). Tak jak na zdjęciu: 5.  Drugą część ciasta również smarujemy dżemem. "Składamy" ciasto w jedno. Polewamy odstawioną wcześniej polewą. Gotowe.  Smacznego ;)  A dziś polecam bardzo przyjemną dla ucha pioseneczkę z gatunku elektronicznej :)  Chet Faker  Gold   Pozdrowionka  Michał

Gotuj Z Muzyką
Włoskie ciasto migdałowe 216

oddzielone) 140 g cukru 55 g mąki ziemniaczanej 140 g rozdrobnionych migdałów bez skórki otarta skórka z 1 pomarańczy 135 ml soku pomarańczowego szczypta soli, masło do wysmarowania tortownicy Polewa : 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100 g masła (pokrojonego w kostkę) garść płatków migdałowych   Ucieram żółtka z cukrem, aż zrobi się jasna(...)suche w środku zanim wyjmę z piekarnika. Zostawiam do wystygnięcia. Z takiej ilości składników ciasto wychodzi bardzo cieniutkie, więc można zrobić z podwójnej porcji albo użyć mniejszej formy. Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję kakao cały czas mieszając. Na zimne ciasto wylewam letnią masę. Posypuję płatkami

UgotujmyTo.pl
Makowiec 113

tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 kostka masła (250g) 3 budynie śmietankowe (3x60g) 1 szklanka bakalii (dowolne) Polewa: zobacz tutaj   Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę(...)wymieszać z masą makową i bakaliami. Wlać rozrobione w 300 ml wody budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Jak ciasto ostygnie udekorować polewą i wiórkami lub inną dowolną posypką. Smacznego Post Makowiec pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka kokosowo-kawowe 173

szklanki kakao (30g) 1 szklanka cukru (225g) 1.5 szklanki wiórków kokosowych (135g) 1 kostka masła (250g), rozpuszczonego i schłodzonego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce wody Polewa: 2 szklanki cukru pudru (300g) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/8 kostki masła (30g) rozpuszczonego 3 łyżki wrzącej wody Przygotowanie: 1. Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać cukier i wiórki(...)wymiarach ok. 18×28 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Wystudzić. 3. Wszystkie składniki polewy wymieszać w misce na gładką masę. Przełożyć na wystudzony spód. Odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Smacznego Źródło: Cookies, praca zbiorowa, wyd. Weldon Owen Post Ciasteczka kokosowo-kawowe pojawił

UgotujmyTo.pl
Stefanka 3103

szklanka kaszy manny 3 łyżki kakao herbatniki (zależy od tego, jaka duża paczka herbatników i którą wersję chcemy zrobić… mi wyszło ok 60 herbatników czyli 2 duże paczki) Polewa: 1/2 kostki margaryny (125g) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody   1. Wszystkie składniki – margarynę, mleko, cukier, kaszę mannę i kakao – włożyć do rondelka(...)pieczenia i ułożonej herbatnikami. Szybko na gorącą masę wyłożyć następną warstwę herbatników i wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku – cały czas mieszając – i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami, orzechami lub inną ulubioną posypką. Smacznego Post Stefanka pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Rafaello 306

wiórków kokosowych 125 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ l mleka 250 g margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2 żółtka 2 opakowania budyniu kokosowego lub waniliowego Składniki na polewę: 20 dag białej czekolady 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego 6 łyżek śmietany kremówki  Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać budyń i ½ szklanki mleka – wszystko zmiksować(...)porcji wiórek, wymieszać. Na dnie formy ułożyć krakersy (fot.3) , włożyć 1/3 porcji masy i dalej układać na przemian krakersy i masę, tak by ostatnią warstwę tworzyła masa. Teraz przygotować polewę. Na misce z gotującą się wodą ustawić miskę w której rozpusz- czamy czekoladę z masłem ucierając drewniana łyżką. Kremówkę ucierać z cukrem wani- liowym i połączyć z masą czekoladową. Wierzch

Świat Ciasta
Cycki Murzynki 384

jajek - 1 szklanka cukru -1 szklanka mąki przennej - 1 szklanka maku - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa - budyń śmietankowy/waniliowy - 1 kostka masła (200g) . - biszkopty (najlepiej okrągłe) Polewa - 1 całe jajko  -5 łyżek cukru - 3 łyżki kakao -3-4 łyżki mleka  - pół kostki margaryny Sposób przygotowania:  1.Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem.Dodajemy szklankę maku (nie zaszkodzi(...)cukrem i dodać mleko, wlać do garnka i dodać margarynę. Po rozpuszczeniu się tłuszczu, dodajemy kakao cały czas mieszając. Po pozbyciu się grudek i do powstania jednolitej konsystencji, polewę wylać na biszkopty ( najlepiej łyżeczką , 1 łyżeczka na jeden biszkopt ). 4. Gotowe ciasto odstawiamy w zimne miejsce (lodówka, piwnica itp.) . Smacznego ;) Michał

Gotuj Z Muzyką
Kokosowe naleśniki z musem malinowym i czekoladą 258

szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej rzepakowy – 30 ml * wiórki kokosowe – 4 łyżki DODATKOWO: * maliny – ok. 30 dag * cukier puder – 4 łyżki * polewa czekoladowa – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na naleśniki mieszamy. Do ciasta naleśnikowego dodajemy wiórki kokosowe. Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na odrobinie(...)oliwy przesmażamy maliny ( rozgniatając na mus )i mieszamy z cukrem pudrem. Na sam środek naleśników nakładamy czubatą ( albo i 2! ) łyżki musu i związujemy ( u mnie sznurkiem ) w sakiewki. Polewamy roztopioną czekoladą . Dekorujemy wiórkami. * jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiącą skórkę naleśników , możemy włożyć je na kilka minut do gorącego piekarnika

Ostra na Słodko