białka – 4 szt – cukier – ok. 3/4 szkl – cukier waniliowy – 1 op – olejek waniliowy – 1 łyżeczka DO OZDOBY: – polewa czekoladowa – cukier na karmel SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Twaróg miksujemy na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i olejkiem. Dodajemy mleko i ponownie miksujemy (masa będzie rzadka). Białka ubijamy na sztywną masę(...)lekko opadnie, i niestety – lubi popękać. Studzimy przez ok. 3 godziny. Cukier na karmel rozpuszczamy na patelni i wylewamy wzorki na papier do pieczenia. Zostawiamy do zastygnięcia. Gorącą polewą i karmelowymi wzorami ozdabiamy sernik przed podaniem
Ostra na Słodkojogurt naturalny – 180 g - cukier – 3/4 szkl - mąka kukurydziana – 4 łyżki - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - olejek waniliowy – 1 łyżka DODATKOWO: - polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik(...)nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i polewamy czekoladą. Smacznego
Ostra na Słodkołyżki - mąka pszenna – 3 łyżki - cukier puder – 3 łyżki - masło – 250 g WIERZCH: - wódka – ok . 200 ml - okrągłe biszkopty – 1,5 op - polewa czekoladowa – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier , kokos i mak. Dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok. 25 minut(...)Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową. Układamy nasączone w alkoholu biszkopty. Polewamy czekoladą. Posypujemy wiórkami
Ostra na Słodkomleko – 100 ml * jajko – 2 szt * wiórki kokosowe – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej – 50 ml DODATKOWO : * nutella – 200 g * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy obydwa mleka , roztrzepane jajka , kokos i olej. Dokładnie mieszamy. Smażymy średniej wielkości naleśniki , uważając by się nie przypaliły. Gorące smarujemy nutellą. Zwijamy w rulon. Polewamy roztopioną czekoladą. Zajadamy
Ostra na Słodkołyżeczki * kokos – 3 łyżki * cukier – 0,5 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko – 0,5 szkl * czekolada mleczna – 150 g DODATKOWO : * płatki migdałów + kokos * polewa z białej czekolady SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka(...)dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu. Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 25 / 180C. Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy białą czekoladą i posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i kokosem. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkołyżeczka DODATKOWO : * budyń waniliowy – 2 op * mleko – ok. 500 ml * kostka do pieczenia Kasia – 2 łyżki * płatki migdałów – 50 g * cukier – 3 łyżki * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kostkę do pieczenia Kasię , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i sodę. Wszystko razem dokładnie(...)Powstały krem wlewamy do wydrążonej ” wanienki ” , wygładzamy. Miejsce rozcięcia smarujemy odrobiną budyniowego kremu i zakrywamy górną warstwą babki. Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na kilka godzin ). Przed podaniem polewamy czekoladą , dekorujemy i zajadamy! Smacznego! Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko na Święta znajdziecie na http://www.mojeciasto.pl/ A dla tych z Was , którzy zamiast gramów wolą robic na szklanki jest
Ostra na Słodkoproszek do pieczenia -1 łyżeczka * gruszki – 3 duże szt * kakao – 2 łyżki * czekolada mleczna – 100 g * śmietana 36% – 1 szkl * żelatyna – 1 łyżka * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto(...)Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy rozpuszczoną ( dokładnie! ) w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę i dokładnie mieszamy. Pokrywamy wystudzone ciasto i władamy do studzenia. Przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową. Zajadamy! Pycha
Ostra na Słodkopowinien być mokry – u mnie po 50 minutach ciasto było surowe, a po ’57 upieczone). Ciasto studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy. Gotowe polewamy polewą czekoladową, możemy przełożyć je także marcepanem lub powidłami. Piernik naprawdę warto podać z polewą. Należy rozpuścić w rondelku: 1/3 kostki masła (ok. 60 g), 3 łyżki kwaśnej śmietany
Poezja smakuszklanki kaszy mannej 3 łyżki kakao Masa waniliowa: 1l mleka szklanka cukru 200 g masła 1 1/2 szklanki kaszy mannej łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: Paczka herbatników polewa czekoladowa Wykonanie: Spód tortownicy 26 cm na 38 cm wykładamy herbatnikami. W garnku zagotowujemy mleko i dodajemy cukier i masło aż się rozpuści. Następnie wsypujemy kaszę i kakao. Mieszamy wszystkie(...)garnku znowu gotujemy mleko i dodajemy masło i cukier a na koniec kasze manną. Gęstą masę przelewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy ostatnią warstwę herbatników. Wierzch można polać polewą czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej pozostawić ciasto do ostygnięcia i podać je za około 3 godziny. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepomarańczy Masa kisielowa: sok z 3 pomarańczy 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 1 duży (na 3/4 litra wody) kisiel pomarańczowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Do dekoracji: polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 3 placki na blaszce 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić(...)żółtkami, kisielem w proszku i mąką ziemniaczaną. Wlać do wrzącej wody z cukrem. Cały czas mieszając gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą kisielową przełożyć placki. Przestudzić, udekorować polewą czekoladową. Można obsypać płatkami migdałowymi (tak podaje oryginalny przepis, ja użyłam kokosu
Praktyczna plżółtka - 3 szt cukier waniliowy- 1 szt masło - 0,5 kost cukier - 3/4 szkl drożdże - 5 dag mąka 50 dag mleko -1 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka POLEWA CZEKOLADOWA śmietana - 2 łyżki kakao - 2 łyżki margaryna palma - 2 łyżki cukier - 2 łyżki DODATKOWO Posypka cukierkowa kolorowa PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzać. Do miski pokruszyć drożdże(...)prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop. Gotowy struclę makową, polać polewą, posypać kolorową posypką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia DanusiCzekoladowo-kakaowy, puszysty biszkopt z mocno mlecznym kremem i polewą czekoladową to połączenie przywodzące na myśl popularne kanapki mleczne dla dzieci. Kto kocha połączenie mleka z czekoladą z pewnością zachwyci się i tym ciastem. Ciasto Mleczna Kanapka - Składniki: biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wcześniej ubitym na puszysta masę masłem. Powstałym kremem przełożyć biszkopt naponczowany mlekiem. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią całe ciasto. Po zastygnięciu polewy kroić na kwadraty. Kostkę Mleczno - Czekoladową przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Moje posty
Słodka Stronałyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy masa: 500 ml mleka budyń śmietankowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g masła cukier waniliowy polewa: 75 g białej czekolady 40 g masła 2 łyżki mleka 100 g cukru pudru ok. 75 g wiórków kokosowych ok. 50 g płatków migdałów ok. 75 g wiórków kokosowych(...)posypać płatkami migdałów. Całość przykryć górnym biszkoptem - naponczować. Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i miksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą polewą pokryć ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Moje posty
Słodka Stronawykładamy rozwałkowaną masę marcepanową. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą, Gdy wszystkie składniki roztopią się, delikatnie mieszamy i po otrzymaniu gładkiej konsystencji polewamy czekoladą mazurek. Ciasto udekorowałam płatkami migdałów i posypką cukrową. Moje posty
Słodka Stronaproszku do pieczenia Masa Cappuccino: 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 220 g masła 2 płaskie łyżeczki kawy cappuccino Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej 75 g masła ok. 50 g wiórek kokosowych do posypania Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę
Słodka Strona