polewa - 11092 przepisów (strona:159/740)

Babka makowa z polewą czekoladową 313

znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Do ciasta możemy dodać ulubione bakalie, jeżeli chcemy urozmaicić jej smak. Polecam, babka długo utrzymuje świeżość Post Babka makowa z polewą czekoladową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Świąteczna kawa waniliowo- czekoladowa z konfiturą malinową 197

Wszystko nawiązuje do świąt. Nawet codzienna kawa, którą pije przygotowywana jest w odświętny sposób. Z polewą czekoladową, konfiturą malinową, z dodatkiem laski wanilii i ciasteczek piernikowych. Z miodem pszczelim, z przyprawą korzenną do smaku i odrobinką, dosłownie, tahini do smaku. Przepyszna, z pewnością tylko od święta, kawa idealna. Za sprawą zbożowej kawy Inka  napój jest pełen zdrowia, za sprawą(...)garnku i gotuję 2 minuty aż sos zgęstnieje. Na dno szklanki umieszczam łyżkę konfitury malinowej, następnie wlewam 2-3 łyżki sosu czekoladowego. Po ściance wlewam napój kawowy. Wierzch polewam jeszcze łyżką sosu czekoladowego i dekoruję pokruszonymi pierniczkami. Podaję od razu! Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Kompot wigilijny (śliwkowo-figowy) 140

świątecznym menu. Mój mąż nie lubi kompotu z suszu, a ten kompot pije i mu smakuje! Może i Wy przekonacie kogoś "anty suszowego" do jego wypicia? Sekret tego kompotu polewa na ugotowania dwóch osobnych kompotów i dopiero później ich połączenia! A Wy jakie macie ulubione składniki w kompocie z suszu? Same śliwki? A może suszone gruszki, jabłka? Podzielcie się

Mania Wypiekania
Piernik herbaciany z masą mleczną- pycha 191

łyżka kakao Składniki na mleczny krem: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 120 g białej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 18 % lub 30% DODATKOWO: ok. 300-400 g powideł orzechy włoskie Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao. Białka oddzielamy(...)wykładamy masę mleczną. Przykrywamy drugim blatem. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki  czekolady i zostawiamy na 2 min pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy do rozpuszczenia i polewamy wierzch ciasta. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami wloskimi.  Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą

Kubki smaku
Kremowa fantazja 160

dodaję kawałki czekolady , rozpuszczam wszystko dokładnie , często mieszając , jak czekolada nam się rozpuściła , odstawiam na chwilkę , do szklanki wlewam wrząca wodę i rozpuszczam żelatynę , następnie dodaję do naszej polewy czekoladowej i ostawiam do wystudzenia , od czasu do czasu mieszając . Kiedy ciasto nam się schłodziło , wyciągamy z zamrażarki , tort umieszczamy na kratce np z piekarnika i wylewamy na tort polewę czekoladową

Mój Smak
Muffinki świąteczne z gruszką i czekoladą! 169

wymieszaj, przelej d foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy przez 20-25 minut w temp 170 stopni C, grzanie tylko dół (bez termoobiegu) Babeczki studzimy na kratce.  POLEWA: - 1/2 czekolady mlecznej - 1/2 czekolady gorzkiej - 4 łyżki mleka - 1 czubata łyżka kakao - 1-2 łyżki wody Całość doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Płyn po połączeniu przyjmie formy

SMYKWKUCHNI
Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 217

więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe - wilgotne, przepełnione magiczną wonią korzennych przypraw Można je udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem - zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają ze stołu :) Wszystkich naszych Czytelników zapraszamy świąteczny konkurs :) Gotuj z Wielbłądami i wygraj..... Składniki - na 4 do 6 kokilek(...)masą napełniać wysmarowane uprzednio masłem i posypane mąką kokilki. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C (góra - dół, bez termoobiegu) przez około 35 do 45 minut. Ozdobić polewą czekoladową lub cukrem pudrem. A teraz zapraszamy Was do udziału w konkursie kulinarnym, w którym nagrodą jest zestaw do przystawek firmy Staub Zadanie konkursowe: podaj przepis na świąteczne smakołyki, które

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepszy koktajl korzenny na Święta 167

również świąteczny koktajl przygotowany na bazie kawy zbożowej z dodatkiem kakao, chia, masła orzechowego i korzennych przypraw. Schłodzony i zmiksowany z dodatkiem banana i liczi. Z miodem i przepyszną polewą z masła orzechowego. Koktajl, który da Ci siłę i energię by przetrwać kolejny, mroźny dzień a zarazem nastawi Cię pozytywnie na resztę dnia! Polecam Wam kochani ten przepis, jest(...)temperatury pokojowej a następnie w lodówce jeśli wolisz chłodny koktajl. Owoce liczi obieram i pozbawiam pestki. Przygotowany napój miksuję z bananem, owocami liczi i miodem. Gotowy koktajl polewam sosem, podaję od razu

Mango Papaja
Piernikowe ciasteczka z ajerkoniakiem 203

melasy 2 1/4 filiżanki (293g) mąki pszennej 2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta goździków zmielonych 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli polewa ajerkoniak 2 łyżki (28g) masła solonego 1/4 szklanki (52g) cukru 1/2 szklanki (120ml) ajerkoniak 1 1/2 filiżanki (172g) cukru pudru 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie Ciastka dużo rosną ,ja niestety

w mojej kuchni
Mini serniczki z makiem i solonym karmelem 306

przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się w 3 minuty i wieńcząca dzieło polewa z solonego karmelu. Ja jestem ich wielkim fanem i z trudem się powstrzymuję, by nie zjeść pół tuzina naraz! A Wy dacie się im oprzeć? ;) * SKŁADNIKI

Food Square
Zdrowy fast food czyli hamburger drobiowy 175

każdej strony. Mam dwa sposoby robienia hamburgerów: Bułkę kroję na pół, spód i górę smaruję keczupem i majonezem. Na spód kładę sałatę a na nią kotleta, ser topiony, polewam obficie sosem czosnkowym, dwa plastry pomidora, kilka plasterków ogórka i przykrywam górą bułki. Tak przygotowanego hamburgera wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C na parę minut aż serek się rozpuści(...)smażę kotlety już z drugiej strony kładę plasterek serka żeby się rozpuścił na kotlecie. I składam hamburgera czyli smaruję bułki majonezem i keczupem, kładę sałatę, kotleta z serkiem, polewam czosnkowym, plastry pomidora i ogórka i przykrywam bułką. Smacznego

Kuchnia Viki
Nie męcz się: 6 propozycji na ciasto bez pieczenia na Święta i nie tylko! 7509

się przyda. Na obie masy potrzebujemy kaszy manny, mleka oraz masła. Do jednaj dodajemy czekoladę, a do drugie wiórki kokosowe. Oprócz mas potrzebne będą jeszcze herbatniki i dowolna polewa. Ciasto naprawdę mało męczące Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO Sernik tiramisu na zimno W zestawieniu nie mogło zabraknąć sernika, czyli ciasta bardzo charakterystycznego dla wielu Świąt. Tutaj prezentuje

Relaxtime
Tajlandia od kuchni 207

tłuszczem. W środku zazwyczaj z bananem (są tez opcje z ananasem, mango, kokosem, a nawet jajkiem czy szynką i serem), na wierzchu z nutellą, skondensowanym mlekiem lub inną słodką polewą. Bomba kaloryczna. Ale jaka pyszna! No i lody, koniecznie trzeba wspomnieć o lodach. Największe wrażenie robią te podawane w łupinkach kokosów, z dodatkiem kokosowego miąższu i orzechów, dla chętnych również(...)polewą. Fajne są też tzw. „tajskie lody” spotykane również w Polsce-masę lodową z dodatkami wylewa się na lodową płytę, rozprowadza cienką warstwę, a następnie zbiera czymś a la szpachelka w takie śmieszne ruloniki i podaje w kubeczkach. Na wierzchu oczywiście z bitą śmietaną  i słodkimi dodatkami, bo Tajowie uwielbiają słodkie. Sticky rice with mango - mój ukochany tajski deser

Zawsze głodna!
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 204

części). Cebulę kroimy w kostkę. Następnie w słoiku układamy warstwami: śledź, cebula, cytryny, kilka ziaren czerwonego pieprzu i tak aż cały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia.  7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natką pietruszki  2 opakowania Mr Śledź z musztardą francuską SEKO  1 śmietana(...)zioła drobno siekamy i całość mieszamy ze śmietaną i dwoma rodzajami musztardy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Następnie ugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy śledzie i polewamy obficie sosem. Podajemy z ciepłymi ziemniakami.  8. Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i z orzechem włoskim  4-6 filetów śledziowych lekko solonych a'la Matjas SEKO

SMYKWKUCHNI
Sernik z białą czekoladą i kakaowym spodem 517

sernikowego (w wiaderku) - 25 dag sera w kostce - 1 szkl. cukru pudru - 3 krople olejku waniliowego -  350 ml. śmietany 30% - 150 g białej czekolady   - 6 jajek Polewa: - 100 g białej czekolady - 4 łyżki mleka 3,2%  Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Kubki smaku