polewa - 11092 przepisów (strona:169/740)

NIebiański Sernik 266

sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.  Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Dodatkowo: Masa kajmakowa do polania na wierzch. Opcjonalnie: Polewa czekoladowa oraz rozpuszczona biała czekolada do ozdobienia ciasta

The Sweet Damsel
Mocno Czekoladowe Ciasto 168

sól, ucieramy. Na sam koniec dodajemy mleko i śmietankę, ucieramy. Na pierwszy blat ciasta wykładamy część kremu. Przykrywamy drugim ciastem. Pozostały krem wykładamy na wierzch i boki. Wierzch polewamy czekoladowym ganache. Ozdabiamy według uznania. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto nie wymaga przechowywania w lodówce. Jeśli jednak chcemy to przed podaniem należy wyciągnąć go 15 minut wcześniej. Czekoladowe ganache(...)wrzenia. Ściągamy z ognia. Wrzucamy połamana czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy do rozpuszczenia się. Odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia, około 1h-1,5h. Zgęstniałą ganache polewamy ciasto. The post Mocno Czekoladowe Ciasto appeared first on Made

Made By Mom And Son
Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą 132

MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich  HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki suszonej żurawiny  SKWORCU 2 łyżki kakao 100 g białej polewy dekoracyjnej  HELIO Orzechy i żurawina do dekoracji Masło, woda i jajka muszą mieć temperaturę pokojową.  Do rondelka wkładamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę z aromatem waniliowym. Całość gotujemy(...)babkę o średnicy 23 cm. Pieczemy w temperaturze 170*C przez 55-60 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy babka jest dobra. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą oraz włoskimi orzechami i żurawiną

VioletoweKucharzenie
Babka cytrynowo – pomarańczowa 162

masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut. Zostawić babkę w formie 10 minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach do ostudzenia. Polewa cytrynowo – pomarańczowa , sok z cytryny i pomarańczy połączyć z cukrem pudrem i polać zimną babkę. Udekorować według uznania. Thermomix – do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier waniliowy

Kuchnia Pokoleń
Cupcake z malinami i białą czekoladą 173

dzień roku ). Robi się je szybko i łatwo, a efekt powala. Są to moje ulubione babeczki. Słodki smak smak ciasta z pomarańczową nutą przełamuje kwaskowata malina. Wszystko dopełnia kremowa polewa z białej czekolady. Dekoracja z czekoladowych jajeczek to miły bonus. POLECAM   Nowy post Cupcake z malinami i białą czekoladą pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Mazurek z konfiturą pomarańczową i orzechami 230

stopni i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy gdzieniegdzie ciasto tak przygotowaną polewą

Kulinarne Inspiracje
Wiosenne Orzeźwienie 1738

masy makowej z bakaliami HELIO , Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 1/3 szklanki wody, 2 opakowania galaretki o smaku kiwi, Masa śmietanowa: 400ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej. Dodatkowo: Polewa i dekoracja deserowa HELIO . PRZYGOTOWANIE: 1. Makowiec : Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka wielkanocne z Grześków 351

kurczak, baranek i królik. Ciasteczka są banalnie proste w wykonaniu. Masę wyrabia się identycznie jak na ciasto kruche. Efekt końcowy nie jest zbyt słodki, można spokojnie udekorować ciastka ulubioną polewą czy lukrem - u mnie glazura limonkowa . A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :) Składniki na 3 duże blachy ciastek: CIASTKA: 2 wafle Grześki w czekoladzie  - razem około(...)minut - czas pieczenia zależy od grubości ciastek. Po upieczeniu zdejmować delikatnie z blachy - uwaga, gorące łatwo się kruszą -  i studzić na metalowej kratce. Wystudzone ciastka dowolnie ozdobić polewą lub . U mnie jest to glazura z limonki. Składniki na glazurę włożyć do wysokiego, wąskiego kubka i utrzeć mikserem do uzyskania gładkiej, lekko lejącej się konsystencji

Grunt to przepis!
Puszysta babka kakaowa z jogurtem greckim 174

masła 200 g cukru pudru 2 jajka 250g jogurtu greckiego 100 ml mleka  200 g mąki 80 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody dowolna polewa czekoladowa (opcjonalnie)  kokos Przygotowanie: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. Mleko łączymy z jogurtem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy jajka

Tagebuch po polsku
Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki) 143

jajka L 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych opcjonalnie 2 łyżki kartoflanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 łyżeczka sody łyżka octu spirytusowego ½ szklanki mleka 3 jabłka polewa: 100g czekolady 50ml śmietanki kremówki pestki dyni do posypania Sposób przygotowania: Płatki owsiane mielimy na mąkę. Potrzebujemy 1,5 szklanki zmielonych czyli około 2 szklanek przed mieleniem. Daktyle pozbawiamy

Pyry na Gaz
Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki 227

obok serników to nasze ulubione wielkanocne wypieki, są smaczne, lekkie, puszyste i wilgotne. Polecałam już dwa przepisy na babki majonezowe: babka jasna z cytrynowym lukrem i babka kakaowa z polewą czekoladową . A dzisiaj na blogu ekspresowy przepis na babkę marmurkową, którą wykorzystujemy do święconki, gdyż pieczona jest w małych foremkach na babeczki. Babki mini są również ozdobą wielkanocnego stołu(...)wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy je z foremek po ostygnięciu. Marmurkowe babki majonezowe obsypujemy cukrem pudrem, a na środku układamy kryształy żółtego cukru dekoracyjnego, można je też polukrować lub posmarować polewą czekoladową. Smacznego!   The post Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
To tłuste mascarpone… 158

dowolnymi owcami i 1-2 łyżkami mascarpone i jogurtem uzyskując w ten sposób krem o zależnej od nas konsystencji – może to być zwarta masa budyniowa, krem lub polewa, np. do ciasta lub lodów. Najlepiej wybierać owoce miękkie, bez skórki, np. truskawki, maliny lub banany. Pomarańcze też się sprawdzą, ale trzeba je wtedy dość dokładnie obrać z błonek. Twarde

Kucharzyca
Lasagne z warstwą pieczarek 202

grudek. Powoli wlewamy mleko, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy (na małym ogniu) aż do momentu zgęstnienia. 4. Przełożenie: Formę smarujemy masłem. Układamy warstwę makaronu- następnie mięsa- polewamy odrobiną sosu beszamelowego i posypujemy serem. Ponownie makaron. Drugą warstwę stanowi 2/3 farszu pieczarkowego, znowu sos, ser żółty i makaron, mięso-sos- ser- makaron,ostatnia porcja mięsa wymieszana z resztą(...)pieczarek- sos-ser- makaron. Wierzch polewamy resztą sosu i obficie posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut. Podajemy na ciepło.  Jeżeli pozostało nam dość sporo zapiekanki, to następnego dnia możemy ją odgrzać w piekarniku ustawiając temp. na 120st C. i piekąc

Kuchnia w czekoladzie
Babka piaskowa 157

piaskowe jest na tyle pyszne, że piekę je również w ciągu roku, jednak wtedy zwykle w keksówce lub tradycyjnej blaszce. Jest idealne z kawą. Ciasto możecie wykończyć ulubionym lukrem, polewą np czekoladową czy po prostu posypać cukrem pudrem. Jeśli użyjecie lukru lub polewy, ciasto dłużej pozostanie świeże. Ale kto by się tym martwił, skoro jest tak pyszne, że szybko znika

Mieszam w Garnku