polewa - 11092 przepisów (strona:178/740)

Tort z kremem z białej czekolady i śmietany i żelem z truskawek 158

soku z cytryny 2 łyżki cukru. Wszystkie składniki podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając. Studzimy. Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy blat polewamy ponczem. Smarujemy najpierw żelem truskawkowym, następnie masą śmietanowo - czekoladową. Na wierzchu układamy truskawki i polewamy galaretką, która zaczyna gęstnieć. Boki posypujemy pokruszonymi pierniczkami

tojestpyszne.blogspot.com
Naleśniki z prażonymi jabłkami 220

prażenie jabłek. Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki i wydrążamy gniazda. Ja każdą ćwiartkę przekrawam na pól wzdłóż i kroje w drobne plasterki. Całość przerzucamy do miski i polewamy cytryną dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło przerzucamy jabłka razem z sokiem z cytryny i smażymy na dużym ogniu około 3 min. Jeśli jabłka puszczą mało soków możemy je podlać(...)łyżki jabłek i rozsmarowujemy po połowie . Składamy na ół i jeszcze raz na pół, tak postępujemy ze wszystkimi naleśnikami. Po wyłożeniu na tależ posypujemy cukrem pudrem i kakao lub polewamy syropem klonowym

Piekielna Kuchnia Pati
Pomarańczowiec 342

będzie gęsta. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać masę jajeczną i ucierać. Na koniec dodać espresso i spirytus. Dokładnie wymieszać. Placki przełożyć masą kawową. Na wierzch wylać polewę czekoladową, przepis -  tutaj . Polewę można posypać czekoladową posypką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Truskawkowiec 137

stężało(ja odstawiłam na całą noc). Foremkę z ciastem przykrywamy deseczką i odwracamy do góry dnem. Najpierw zdejmujemy formę, a następnie papier. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy polewą czekoladową. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami 169

pomocą łyżki cedzakowej kluski wyławiamy i odkładamy na talerz. [Jeśli macie tarkę do robienia klusek, to jak najbardziej możecie jej użyć – ja tak zrobiłam :)]. Ugotowane marchewki przekładamy na talerze, polewamy powstałym sosem i posypujemy posiekaną natką. Dokładamy po kawałku karkówki oraz kluski, które polewamy sosem z duszenia mięsa. Smacznego

MyCookBook.pl
Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką 154

litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 25g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Nadzienie: 1 opakowanie galaretki (użyłam truskawkowej)  200 serka śmietankowego Polewa: 50g czekolady 2-3 łyżki mleka   Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta). Po ostudzeniu

Di gotuje
Muffiny czekoladowo-malinowe 130

łyżeczki sody oczyszczonej, - ¾  szklanki mleka 2% (ok. 200 ml), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g), - duże jajko (ok.60 g), - ¼ szklanki cukru (ok. 50g), - 2 szklanki malin (ok. 240g). Na polewę czekoladową: - pół tabliczki gorzkiej czekolady  (ok.50 g), - 2 łyżki mleka 2% (ok. 40 ml). Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier(...)Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremek. 5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. 6. Roztapiamy czekoladę  z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki. 7.    Muffinki dekorujemy malinami. Muffiny są bogate w:  - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - magnez (pochodzący z kakao), który reguluje przewodzenie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gryczane ciasto czekoladowe 133

mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy. 6. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 min. w 180⁰C. 7. Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy w kąpieli wodnej ½ tabliczki czekolady (z dodatkiem 1-2 łyżek mleka). 8. Wystudzone ciasto oblewamy polewą i dekorujemy żurawiną oraz uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto gryczane jest bogate w: - magnez

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto czekoladowe 105

sody, - ¼ łyżeczki soli, - 4 łyżki oleju rzepakowego (ok. 40g), - 2 jajka (ok. 120g), - 15 suszonych daktyli (ok. 75 g), - ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - ½ szklanki wrzącej wody. na polewę: - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g), - 2 łyżki mleka (ok. 20ml), - 2 kostki czekolady startej na tarce. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z kakao, sodą i solą. 2. Czekoladę roztapiamy(...)jaja z pastą daktylową. 5. Do masy dodajemy olej i mleko. 6. Wlewamy wrzącą wodę i mieszamy. 7. Ciasto pieczemy w 180ºC przez ok. 40 min. 8. Wystudzone ciasto polewamy czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka). 9. Całość obsypujemy wiórkami czekolady. Ciasto jest bogate w: - magnez (pochodzący z kakao), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych, - błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Churrosy – hiszpańskie pączki 137

pyszne, więc chyba warto zrobić sobie małą dyspensę ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 130 g masła 3 jajka szczypta soli + olej do smażenia, czekolada do rozpuszczenia jako polewa Gotujemy wodę z masłem. Kiedy masło całkiem się rozpuści i pojawią się pierwsze bąbelki dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Powinna wyjść z tego dość duża „kluska”. Odstawiamy

Ciastkozercy
sernik z makiem i lemon curd 130

ciastek maślanych 75 g masła masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 1 szkl cukru 5 jaj 1/3 szkl suchego maku 2 łyżki ekstraktu cytrynowego 1 budyń śmietankowy polewa: 3 łyżki lemon curd 400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru Trzeba zacząć od przygotowania jogurtu: durszlak dwukrotnie wyłożyć gazą, wylać jogurt, całość postawić na większą miskę

6niebo
Serniczki czekoladowe 143

białego 2 jajka 30g masła 40g cukru 200 ml gęstej śmietany 4 łyżki kakao (płaskie) 2 łyżki stopionej czekolady  2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Polewa: 50g czekolady 2-4 łyżki mleka Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną.  Przygotować masę serową. Twaróg (można użyć mielonego lub rozdrobnić blenderem) zmiksować

Di gotuje
Amerykańskie donaty- pączki z dziurką 174

celu cukier puder (ok.1 szkl) ucieramy z kilkoma łyżkami wody lub soku z cytryny. Dodatkowo można zabarwić go barwnikami (u mnie niebieski i różowy). Można również przygotować polewę czekoladową: tabliczkę czekolady rozpuścić z 3 łyżkami mleka. Jeszcze ciepłe pączki udekorować lukrem lub polewą czekoladową i obsypać kolorową posypką, kokosem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Pączki na piwnym cieście, szybko i łatwo 540

łyżeczka soli     - 3/4 szklanki cukru     - 3 całe jajka    -  3 żółtka Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekolada Wierzch: lukier, polewa, cukier puder 1. Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Drożdże  rozpuścić z łyżeczką cukru w letnim mleku, odstawić na 10-12 minut aby drożdże rozpoczęły fermentację

Apetyczna babeczka
Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną 161

laska wanilii (można dodać cukier waniliowy i aromat)   1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: 30g rodzynek  30g suszonej żurawiny Polewa: 50g czekolady 3-4 łyżki mleka     Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.   Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, wanilię (laski wanilii naciąć wzdłuż

Di gotuje