polewa - 11092 przepisów (strona:174/740)

PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 167

nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę czekolady, w końcu to Święta... ;-)  Polewa marcepanowa: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Mieszając dolewamy stopniowo kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy pierniki pędzelkiem kuchennym i posypujemy ulubionymi dodatkami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Rolada piernikowa z marcepanowym kremem. 235

rozwijamy, równomiernie nasączamy ponczem, smarujemy masą i ściśle zwijamy w roladę. Tak powstałe ciasto zawijamy w folię aluminiową lub spożywczą i przekładamy do lodówki na około 2 godziny.  POLEWA: 150 g dobrej klasy czekolady mlecznej kilka łyżek śmietany słodkiej (18 lub 30%)      Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy i dekorujemy schłodzone

Rozpustne gotowanie
Imbirowe Bronies z czekoladowym lukrem 219

piany. Ciasto ostrożnie przełożyć do formy. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 - 35 minut, aż wierzch ciasta przestanie się trząść, a środek się zetnie. Ciasto ostudzić. Przygotować polewę: masło, czekoladę, kakao, cukier puder, wodę i starty imbir włożyć do garnka o grubym dnie, a następnie podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie gładki lukier(...)Ciasto polać polewą i posypać kandyzowanym imbirem

Mama Gotuje
Piernik staropolski-dojrzewający- etap II 173

jajka  3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka  ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe  masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa  polewa: czekolada albo lukier wg uznania Etap I 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem

Moje domowe kucharzenie
PIERNIK DIETETYCZNY – pełnoziarnisty / najlepszy! – BE FIT! 160

świątecznych wypieków sięgną z przyjemnością po dokładkę! Ps. * Ja przełożyłam go marmoladą truskawkową, Wy śmiało możecie użyć powideł śliwkowych lubi też zostawić bez przełożenia. * Osoby nieliczące kalorii mogą oblać polewą czekolado lub oprószyć cukrem pudrem. Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( keksówka 20×10 ) * mąka pszenna – 1 szkl * płatki owsiane – 1 szkl * mleko 0,5% – 1 szkl * jajko(...)oraz sodę oczyszczoną, mieszamy, wylewamy do keksówki lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Wystudzony przekładamy marmoladą Możemy dodatkowo oblać polewą czekoladową. Smacznego

Ostra na Słodko
PIERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM 371

posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladową polewą

Walijskie Pichcenie
ciasto miodowe brazylianka 340

jabłek, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy, przykrywamy go drugim ciastem na który wykładamy masę jabłkową i przykrywamy ją ostatnim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
PIERNIK TRADYCYJNY SIOSTRY ANASTAZJI 181

przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową . Ozdobić drobno posiekanymi orzechami włoskimi. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Syrop piernikowy 185

Idealny, rozgrzewający, nie za słodki - idealny, taki świąteczny. Nadaje się zarówno do kawy, herbaty lub jako polewa do czekoladowego ciasta czy innych deserów. Wspaniały pomysł na prezent dla kawosza. Składniki: - 1 szklanka wody - 100g brązowego cukry - 1-2 łyżeczki cynamonu - 0,5 cm plastra świeżego imbiru lub 3/4 łyżeczki  mielonego - 5 goździków Do garnuszka wlać wodę, dodać obrany

CookYourself
WYJĄTKOWE CHWILE RAZEM … ( PRZEPISY: Ciasto jogurtowe z żurawiną i białą czekoladą + Kawa Kubusia Puchatka + Pierniczki ) 258

natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki ( 12x30cm ) i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 55-65 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku i zajadamy! Świetnym dodatkiem jest polewa z białej czekolady i żurawina! *** PIERNICZKI: SKŁADNIKI: (ok. 30 szt ) * mąka pszenna – 1 szt * miód – 1,5 łyżki * cukier – – 4 łyżki * soda oczyszczona – 1 płaska

Ostra na Słodko
Fabryka czekolady w Rzymie 236

pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik w czekoladzie. Mimo mocnego postanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu wszystkich tych słodyczy nie dałam już rady. Całe szczęście czekolady można spróbować także przy okazji ciasta(...)każde podawane jest z polewą do wyboru (ciemna czekolada, mleczna i biała). W drugiej części sklepu można było kupić słodkie prezenty lub zapasy na podwieczorek. Kto nie chciałby dostać takiego prezentu na Święta? ;) Stare formy do robienia czekoladowych pralinek są teraz elementem wystroju. Podobnie niektóre nieużywane już maszyny… ciastkożercy

Ciastkozercy
Piernik przekładany 176

masła 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao powidła śliwkowe do przełożenia masa marcepanowa do przełożenia Polewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 80 g masła Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku (białka zachować na później), po każdym dokładnie ucierając. Porcjami dodać miód, mąkę

Świat Ciasta
Szarlotka z musem z pieczonych kasztanów 157

Pieczone kasztany w formie musu to moje ostatnie odkrycie! Są słodkie, idealne jako polewa do ciast i deserów. Ja postanowiłam wykorzystać je do przygotowania szarlotki. Kasztany nadały kwaśnym jabłkom słodyczy i karmelowego posmaku. Ciasto jest słodkie, lepkie od skameralizowanych jabłek i jadalnych kasztanów. To z pewnością szarlotka inna niż wszystkie! Do tego bardzo prosta i szybka w przygotowaniu... Składniki

Kulinarne Inspiracje
Miękkie pierniczki z marchewką i nutą pomarańczy. 307

wykrawać dowolne kształty.Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec  maksymalnie 10 min  w 170'C Ciasteczka wystarczy posypać cukrem pudrem , można również oblać polewa czekoladową. Ja natomiast dla wzmocnienia pomarańczowego smaku oblałam je lukrem. W tym celu należy zrobić gęsty lukier  , tak jak w tym przepisie  ( KLIK ) Następnie do 2 czubatych

Malinowa Kawiarenka
Makaron z białym serem na słodko 165

cukier, dokładnie mieszany.  Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić.  Masło przekładamy do garnuszka i rozpuszczamy na małym ogniu. Makaron wykładamy na talerz, polewamy masłem, dodajemy pokruszony ser i polewamy wszystko jogurtem naturalnym. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania