polewa - 11092 przepisów (strona:174/740)

Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką 178

litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 25g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Nadzienie: 1 opakowanie galaretki (użyłam truskawkowej)  200 serka śmietankowego Polewa: 50g czekolady 2-3 łyżki mleka   Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta). Po ostudzeniu

Di gotuje
Muffiny czekoladowo-malinowe 160

łyżeczki sody oczyszczonej, - ¾  szklanki mleka 2% (ok. 200 ml), - 3 łyżki oleju rzepakowego (ok.30g), - duże jajko (ok.60 g), - ¼ szklanki cukru (ok. 50g), - 2 szklanki malin (ok. 240g). Na polewę czekoladową: - pół tabliczki gorzkiej czekolady  (ok.50 g), - 2 łyżki mleka 2% (ok. 40 ml). Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier(...)Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremek. 5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. 6. Roztapiamy czekoladę  z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i polewamy nią upieczone muffinki. 7.    Muffinki dekorujemy malinami. Muffiny są bogate w:  - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - magnez (pochodzący z kakao), który reguluje przewodzenie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gryczane ciasto czekoladowe 153

mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy. 6. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 min. w 180⁰C. 7. Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy w kąpieli wodnej ½ tabliczki czekolady (z dodatkiem 1-2 łyżek mleka). 8. Wystudzone ciasto oblewamy polewą i dekorujemy żurawiną oraz uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto gryczane jest bogate w: - magnez

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto czekoladowe 123

sody, - ¼ łyżeczki soli, - 4 łyżki oleju rzepakowego (ok. 40g), - 2 jajka (ok. 120g), - 15 suszonych daktyli (ok. 75 g), - ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - ½ szklanki wrzącej wody. na polewę: - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g), - 2 łyżki mleka (ok. 20ml), - 2 kostki czekolady startej na tarce. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z kakao, sodą i solą. 2. Czekoladę roztapiamy(...)jaja z pastą daktylową. 5. Do masy dodajemy olej i mleko. 6. Wlewamy wrzącą wodę i mieszamy. 7. Ciasto pieczemy w 180ºC przez ok. 40 min. 8. Wystudzone ciasto polewamy czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka). 9. Całość obsypujemy wiórkami czekolady. Ciasto jest bogate w: - magnez (pochodzący z kakao), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych, - błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Churrosy – hiszpańskie pączki 157

pyszne, więc chyba warto zrobić sobie małą dyspensę ;) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 130 g masła 3 jajka szczypta soli + olej do smażenia, czekolada do rozpuszczenia jako polewa Gotujemy wodę z masłem. Kiedy masło całkiem się rozpuści i pojawią się pierwsze bąbelki dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Powinna wyjść z tego dość duża „kluska”. Odstawiamy

Ciastkozercy
sernik z makiem i lemon curd 156

ciastek maślanych 75 g masła masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 1 szkl cukru 5 jaj 1/3 szkl suchego maku 2 łyżki ekstraktu cytrynowego 1 budyń śmietankowy polewa: 3 łyżki lemon curd 400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru Trzeba zacząć od przygotowania jogurtu: durszlak dwukrotnie wyłożyć gazą, wylać jogurt, całość postawić na większą miskę

6niebo
Serniczki czekoladowe 173

białego 2 jajka 30g masła 40g cukru 200 ml gęstej śmietany 4 łyżki kakao (płaskie) 2 łyżki stopionej czekolady  2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Polewa: 50g czekolady 2-4 łyżki mleka Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną.  Przygotować masę serową. Twaróg (można użyć mielonego lub rozdrobnić blenderem) zmiksować

Di gotuje
Pączki na piwnym cieście, szybko i łatwo 563

łyżeczka soli     - 3/4 szklanki cukru     - 3 całe jajka    -  3 żółtka Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekolada Wierzch: lukier, polewa, cukier puder 1. Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Drożdże  rozpuścić z łyżeczką cukru w letnim mleku, odstawić na 10-12 minut aby drożdże rozpoczęły fermentację

Apetyczna babeczka
Waniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną 180

laska wanilii (można dodać cukier waniliowy i aromat)   1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: 30g rodzynek  30g suszonej żurawiny Polewa: 50g czekolady 3-4 łyżki mleka     Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.   Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, wanilię (laski wanilii naciąć wzdłuż

Di gotuje
Kurczak po prowansalsku pieczony na puszce piwa 186

Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy skórę na szyjce, a następnie szyjkę wycinamy (skórkę zostawiamy). Kurczaka wkładamy do miski lub do naczynia żaroodpornego i polewamy marynatą. Smarujemy nią kurczaka, aby dokładnie go pokryła (także od środka). Naczynie z kurczakiem szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą(...)nadziewamy na puszkę piwa, aby stabilnie na niej siedział. Stawiamy go w dużym żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia kilkukrotnie polewamy kurczaka pozostałą marynatą (średnio co 20 minut). Piwo parując nawilża mięso od środka i sprawia że jest soczyste i bardzo miękkie. Jeśli nie jesteście pewni, czy Wasz kurczak jest już upieczony

MyCookBook.pl
Kurczak po prowansalsku na puszce piwa 117

Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy skórę na szyjce, a następnie szyjkę wycinamy (skórkę zostawiamy). Kurczaka wkładamy do miski lub do naczynia żaroodpornego i polewamy marynatą. Smarujemy nią kurczaka, aby dokładnie go pokryła (także od środka). Naczynie z kurczakiem szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą(...)nadziewamy na puszkę piwa, aby stabilnie na niej siedział. Stawiamy go w dużym żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia kilkukrotnie polewamy kurczaka pozostałą marynatą (średnio co 20 minut). Piwo parując nawilża mięso od środka i sprawia że jest soczyste i bardzo miękkie. Jeśli nie jesteście pewni, czy Wasz kurczak jest już upieczony

MyCookBook.pl
Schab w ostrej marynacie. 168

łyżki oliwy 1 łyżka sosu chilli 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty - ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Schab płuczemy, wykładamy na talerz i polewamy marynatą. Tak przygotowany schab wkładamy do lodówki na 3 godziny a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą(...)polewamy roztopionym masłem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 1 godz. Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia na patelnię, podgrzewając na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy 1 łyżeczkę mąki. Smacznego

Moje-pitraszenie
Piegusek z białek 136

piegowaty.   Składniki: cukier 1 szklanka białka 1 szklanka mąka pszenna typ 500 1 szklanka mak mielony 1 szklanka olej 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1 plaska łyżeczka  Polewa: czekolada 200 g  mleko 3 łyżki  Wykonanie: Ubiłam białka ze szczypta soli i cukrem na sztywno. Dodałam mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.Wsypałam zmielony

Różowa kuchnia
Całkowicie domowe hamburgery 212

masy to bym umarła więc wrzuciłam wszystko do robota kuchennego i dokładnie wymieszałam.- Efekt idealny. Formujemy kotlety pod wielkość naszych bułeczek ale tak by miały min 2 cm grubości. Polewamy olejem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy. Robimy bułeczki według tego przepisu lub rozcinamy gotowe :) Oraz sos według tego przepisu. Grillową patelnię spryskujemy olejem i smażymy mięsko w zależności jaki(...)wysmażenia lubimy, ja well done wiec 4 min z każdej strony. Jak już przerzucimy na druga stronę układamy na mięsie ser. Na bułeczkach kładziemy rukolę, roszponkę, układamy kawałek mięsa polewamy sosem układamy cebulę, pomidora i ogórka, przykrywamy drugą częścią bułki i spinamy żeby na się nie rozleciało patyczkiem do szaszłyków

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka owocowa z żurawiną i orzechami 160

czekolady jest zdrową przekąska, która sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach. Każdy z owoców dostarcza organizmowi niezbędnych witamin. 2 pomarańcze Kiść winogron Garść suszonej żurawiny Garść orzechów włoskich 100 g polewy dekoracyjnej białej  Helio Pomarańcze dokładnie myjemy. Kroimy na pół, tak aby powstały miseczki. Środek wydrążamy widelcem i kroimy na małe kawałeczki. Winogrona myjemy i kroimy na ćwiartki. Owoce mieszamy(...)żurawiną i posiekanymi orzechami. Polewę podgrzewamy aby miała płynną konsystencję. Przelewamy ją na dno każdej pomarańczowej miseczki. Do środka wkładamy owocową sałatkę. Jeżeli chcemy aby sałatka miała więcej czekolady możemy polać nią wierzch każdej owocowej miseczki

VioletoweKucharzenie