łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu DO PRZEŁOŻENIA 500 ml. śmietanki kremówki + 50 ml do dekoracji 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie śmietan fix POLEWA CZEKOLADOWA 1 czekolada deserowa 3/4 łyżki mleka 40 gramów masła Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier. Żółtka wymieszać z octem. Miksując na niskich obrotach dodajemy(...)Czekoladę połamać na kawałki włożyć do małego garnuszka wraz z mlekiem i masłem. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Nie gotować podgrzewamy tylko do połączenia składników. Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na cieście. W-Z najlepiej włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę przed podaniem. Smacznego
Andzia Pichcidostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na głodki krem. dodatkowo: ok. 100 ml mocnego naparu kawy, wystudzonego do nasączenia biszkoptów polewa czekoladowa orzechy włoskie do dekoracji wykonanie ciasta: Jeden(...)biszkopt wkładamy do blaszki, delikatnie nasączamy go. Wykładamy 1/2 części masy, na masie układamy ciasto orzechowe a następnie pozostałą część masy. Przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie go nasączamy i polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy orzechami. /inspiracja z przepisu s. Anastazji, z małymi zmianami
Domowy Smak JedzeniaPiernik last minute Wilgotny, miękki i aromatyczny piernik w pysznej polewie czekoladowej, który spokojnie przygotujemy na ostatnią chwilę. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a więc każdy sobie z nim poradzi. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3 łyżki kakao 3 jajka pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżki przyprawy do piernika 120g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka mleka 200g powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 50ml śmietanki kremówki 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół) *** W garnuszku roztapiamy masło z miodem *** *** Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy *** *** Dodajemy suche składniki cukry, przesianą mąkę z sodą, kakao
Blog z ApetytemPiernik last minute Wilgotny, miękki i aromatyczny piernik w pysznej polewie czekoladowej, który spokojnie przygotujemy na ostatnią chwilę. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a więc każdy sobie z nim poradzi. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3 łyżki kakao 3 jajka pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżki przyprawy do piernika 120g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka mleka 200g powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 50ml śmietanki kremówki 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół) *** W garnuszku roztapiamy masło z miodem *** *** Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy *** *** Dodajemy suche składniki cukry, przesianą mąkę z sodą, kakao
Blog z Apetytemmleka 400g maku 250g cukru pudru 200g miękkiego masła 200g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka pół szklanki rodzynek kilka kropli olejku pomarańczowego lub migdałowego Polewa czekoladowa: 50g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej ok 100ml słodkiej śmietanki 30-36% *** Mak przesypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy, mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką *** *** Garnek zdejmujemy(...)pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32×20 cm ) *** *** Blaszkę z ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku zagotowujemy wodę, do miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, zalewamy ją śmietanką i miseczkę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, w ten sposób rozpuszczamy czekoladę
Blog z Apetytemłyżeczki kakao 4 łyżki mleka masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g 2 i 1/2 łyżki cukru 2 i 1/2 szkl mleka 100 gr masła polewa czekoladowa z żelatyną: 50 g masła 1/4 szkl cukru pudru 1 łyżka mleka 1 czubata łyżka kakao 1/2 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody dodatkowo: 3-4 łodygi rabarbaru wiórki(...)przygotowania polewy. Polewa czekoladowa 9. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie. 10. Do garnuszka/rondelka wrzucamy masło, mleko, kakao i cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników (nie gotujemy!) 11. Następnie wyłączamy grzanie i dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej w masie kakaowej. Polewę schładzamy do temp. pokojowej a następnie polewamy nią ciasto i obsypujemy ewentualnie
Gotowanie...to proste !orzechów włoskich zmielonych • 8 łyżek gorącego mleka • 200 g masła • 3 łyżki cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 1 szklanka mleka – 250 ml • 2 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa • 100 g masła • 3 łyżki kakao • 3 łyżki cukru • 3 łyżki mleka oraz • 5 bananów, jak najbardziej prostych Wykonanie: Ciasto biszkoptowe • Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)położyć wzdłuż na samym środku biszkoptu. • Złożyć ciasto na pół, banan ma być na przekroju „oczkiem” zanurzonym w masie uformowanej łzy. Polewa czekoladowa • Do rondelka włożyć miękkie masło, mleko, kakao i cukier. • Na minimalnym ogniu podgrzewać bardzo delikatnie cały czas mieszając. Masa nie może się zbyt szybko rozpuścić, bo się
To co kochamłyżeczka sody oczyszczonej Krem wiśniowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 800 g wiśni świeżych lub mrożonych 5 łyżek cukru 6 łyżeczek żelatyny około 100 ml wody Polewa czekoladowa: 125 ml śmietanki kremówki 125g mlecznej czekolady Wykonanie: Ciasto czekoladowe : Olej, wodę, szklankę cukru i 3 łyżki kakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy(...)Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy lekko gęste puree z wiśni. Ubijamy do połączenia. Wiśniowy krem wstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia, pilnując aby całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny
Czerwona Porzeczkakakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 % 4 pełne łyżki cukru pudru 2 pełne łyżeczki żelatyny dodatkowo: powidła śliwkowe polewa czekoladowa Wykonanie: Rozpuścić margarynę, dodać wodę i kakao oraz pól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie(...)rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem. Na dól dajemy jeden placek kakaowy, wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami, na wierzch wylewamy polewę czekoladową.Ostudzone ciasto kroimy w kostki. Możemy udekorować kleksami ubitej kremówki każdy pokrojony kawałek
Z Majeczką w kuchnizalać mlekiem i zagotować. Pogotować przez chwilę. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać masę orzechową, cały czas miksując, aż do dokładnego połączenia. Polewa czekoladowa: 90 ml śmietanki 36% 90 g czekolady deserowej Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać(...)zimne nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na jabłkach położyć drugi kruchy spód, docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Gdy masa orzechowa stwardnieje, na jej wierzch wylać polewę czekoladową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiszklanki mleka 3,2% 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g cukru 15 ml wody 15 g kakao 30 ml kremówki 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki wody Panna cotta Truskawki miksujemy i przecieramy przez sitko do pozbycia się pestek(...)wyłożyć deser na talerzyk należy nożem delikatnie oddzielić masę od ścianek naczynia i zanurzyć naczynko na ok pół minuty we wrzątku - dzięki temu deser łatwiej odejdzie od dna. Polewa czekoladowa Żelatynę zalewamy 2 łyżeczkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier, zagotowujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy kremówkę, kakao i mieszamy do połączenia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Można powiedzieć, że ta babka, to kawa ze śmietanką :) Do jednej części dodałam śmietankę, a do drugiej kawę. Dodatkowo polewa czekoladowa i pistacje, są fajnym dopełnieniem całości. Oczywiście można babkę posypać cukrem pudrem, też będzie pysznie. To taka szybsza wersja :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietanki 30% 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka gorącej wody Polewa czekoladowa: 80 g. czekolady (u mnie gorzka i mleczna) 80 g. śmietanki 30 % Dodatkowo: 100 g. obranych pistacji (nie solonych) Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać
Agusiowe smakołykizachwyciłam smakiem. Jest zbity, trochę podobny do sernika na zimno, bardzo słodki, jednak warstwa galaretki z dodatkiem owoców dodaje odrobiny kwaskowatości. Na wierzch ciasta zamiast galaretki można również dodać polewę czekoladową jak np. w przepisie, który był bazą do tego ciasta ze strony Kulinarne Przeboje. Do sernika dodałam raz twarde raz miękkie herbatniki. Gdy użyłam twardych pozostały one mocno zwarte(...)ciasto bez pieczenia dla osób nie posiadających piekarnika. Nie wymaga ono pieczenia, wykonuje się je błyskawicznie. Można wykonać je z dodatkiem galaretki z owocami, ale również w wersji z polewą czekoladową. Sernik gotowany na herbatnikach Sernik wykonujemy na herbatnikach, możesz wykorzystać te twarde, ale również herbatniki maślane, bardziej miękkie. Jeśli lubisz możesz wykonać ciasto na bazie biszkoptów. Do masy najlepiej
To Musisz WiedziećDomowa polewa czekoladowa z przepisu mojej babci. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju deserów i ciast. Ma dość miękką konsystencję po zgęstnieniu, dzięki czemu łatwo się ją kroi i nie pęka. Składniki Mleko 3 łyżki Cukier puder 2 The post Polewa czekoladowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojebrzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, dodać wodę, zagotować, zblendować blenderem. Następnie wsypać galaretki, dokładnie mieszać aż galaretka się rozpuści. Pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli(...)wodnej. 5. Składanie ciasta: Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z brzoskwiń, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinypowstanie budyń. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dzielimy na 3 równe części. dodatkowo : polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na jednym cieście kruchym rozsmarowujemy 1/3 kemu, układamy(...)ciasto kokosowe, rozsmarowujemy krem, układamy ciasto orzechowe, rozsmarowujemy krem i układamy ciasto kruche. Całość delikatnie obciążamy deseczką i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce. Następnie ciasto polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto polecam przygotować 2-3 dni przed podaniem
Domowy Smak Jedzeniarumowy do smaku i mieszamy do połączenia się z masą. Gorący krem wylewamy na wystudzony i nasączony ponczem biszkopt. dodatkowo: herbatniki (na wierzch ciasta) ok. 3 kieliszki wódki polewa czekoladowa + parę kropli olejku rumowego poncz: ok. 100 ml wódki wymieszanej(...)wody wiórka kokosowe wykonanie ciasta: Biszkopt wkładamy do blaszki, nasączamy go ponczem. Wylew ciepłą masę. Na ciepłej masie układamy herbatniki delikatnie namoczone w wódce. Całość polewamy polewą czekoladową wymieszana z paroma kroplami olejku rumowego, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia
Domowy Smak JedzeniaBardzo prosty przepis na pyszne czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi :) Składniki: 200 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 80 g masła 1/2 szklanki mleka 150 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mlecznej ciemnej czekolady wiórka kokosowe do posypania 2 jajka Polewa: 100 g czekolady mlecznej ciemnej(...)wyłożonej papierem tortownicy i piekę przez około 45 minut ( do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Przygotowuję polewę: masło i czekoladę roztapiam w garnuszku. Ostudzone ciasto polewam czekoladową polewą i posypuję wiórkami kokosowymi
Kukuleczkiroznoszący się po całym domu. Składniki 450 g mąki 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 130 g mielonych orzechów 1 jajko polewa czekoladowa (opcjonalne) Sposób Masło urzec z cukrem i cukrem waniliowym(...)masy dodać jajko, mąkę, orzechy, całość wymieszać. Ciasto przepuścić przez maszynkę z nakładką do ciastek. Piec w temperaturze 180 st C przez 15 - 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową
Kuchenne aromatycukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta. Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Uwagi: 1. Zamiast żelatyny, do śmietany można dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania(...)Wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą (zamiast polewy czekoladowej
In my kitchenszczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę czarnego pieprzu) 200 g cukru 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki rodzynek 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich opcjonalnie polewa czekoladowa z tego przepisu Przygotowanie Składniki z wyjątkiem bakalii umieszczamy(...)automacie w podanej wyżej kolejności. Orzechy i rodzynki dodajemy po sygnale dźwiękowym. Ustawiamy program ciasto, w razie potrzeby dopiekamy około 10 minut Po upieczeniu i wystygnięciu można polać polewą czekoladową
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata