pszennej +do podsypania 3 żółtka 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli olej do smażenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić na elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na około 0,5cm. Wycinać krążki a w każdym na środku(...)Kłaść na dobrze rozgrzany olej łyżką cedzakową. Smażyć na rumiano po kilka minut z każdej strony. Wyjmować i odsączać na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Smacznego
Tagebuch po polskuprzepisu. Tym razem bardziej wilgotna, trochę podchmielona, oblana czekoladą. Wersja dla lubiących ciasta z odrobiną alkoholu. Ciasto : Upiec wg wspomnianego wyżej przepisu. Do nasączenia: 2/3 szklanki likieru Advocaat Polewa czekoladowa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Wszystkie składniki oprócz czekolady wrzucić do garnka i ogrzewać chwilę na małym(...)ognia, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzoną babkę nasączyć małymi porcjami likieru nakłuwając w wielu miejscach (użyłam dekoratora z najdłuższą końcówką) , następnie przy pomocy pędzelka pokryć babkę polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin
Praktyczna plpomarańczy Masa kisielowa: sok z 3 pomarańczy 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 1 duży (na 3/4 litra wody) kisiel pomarańczowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Do dekoracji: polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 3 placki na blaszce 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić(...)żółtkami, kisielem w proszku i mąką ziemniaczaną. Wlać do wrzącej wody z cukrem. Cały czas mieszając gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą kisielową przełożyć placki. Przestudzić, udekorować polewą czekoladową. Można obsypać płatkami migdałowymi (tak podaje oryginalny przepis, ja użyłam kokosu
Praktyczna pljesc slodyczy, nasze dzielo degustowalam sama. Ciasto orzechowe skladniki: 25og orzechow wloskich 150g margaryny 200g cukru 4 jajka 250g maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5 lyzek mleka polewa czekoladowa lub stopiona czekolada orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie: Orzechy drobno siekamy (ja uzylam gotowych orzechow mielonych) i ucieramy je z miekka margaryna i cukrem na jednolita mase(...)koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko. Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy. Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy polewa czekoladowa lub czeklolada stopiona w kapieli wodnej z dodatkiem masla. Na kazdym kawalku umieszczamy polowke orzecha. Smacznego
Przysmaki Karolkidoczepiła, ale u mnie to normalne. Powiem Wam tylko, że warto ubrudzić te wszystkie garnki, warto poświęcić ten czas. Z książki wykorzystałam przepis na krem kawowy i polewę czekoladową, przepis na ciasto w tej książce dla mnie okazał się lekkim niewypałem. Cóż, po przeczytaniu przepisu już miałam wątpliwości, ale co ja tam wiem Blondynka jedna(...)ostygnięcia. Jak już krem ostygł, wstawiłam go do lodówki. Zajęłam się kolejnym kremem. Kawowym. Uwaga, polewa szybko zastyga. Można delikatnie podgrzać, aby ponownie nabrała płynnej konsystencji. POLEWA CZEKOLADOWO - KAWOWA: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Śmietankę wlałam do rondelka, a do niej
Blondynka Gotujedrobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić na pół sztywno i wymieszać z pianą z białek. Następnie dodać pokruszoną czekoladę, zmielone migdały, żółtka(...)wypełnić foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką. Piec ok. 50- 60 minut w temp. 170 C . Babkę przestudzić w foremce, po czym wyjąć i polać polewą czekoladową . Smacznego
Różne smaki w kuchnipowodu braku stabilnej konstrukcji. Składniki na masę: 1 śnieżka 200 ml mleka 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 słoik konfitur wiśniowych lub dżem truskawkowy polewa czekoladowa posypka cukrowa, wiórki kokosowe itp. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubić z mlekiem. Wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Spód biszkoptu posmarować wcześniej dżemem lub konfiturami(...)serduszkami. Drugą galaretkę także przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łyżeczką wlewać ją w puste serduszka. Gdy galaretka stężeje za pomocą pędzelka na pozostałej części ciasta rozprowadzić polewę czekoladową i dowolnie ozdobić. A o tym jak wykorzystać pozostałe po cieście serduszka biszkoptowe zapraszam do następnego posta:) Ciasto dodaję
My simple kitchenCukier – 30 dag Margaryna – 25 dag Śmietanka 12% - 1 szklanka Kakao – 2,5 łyżki Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Aromat śmietankowy Tarta bułka do formy Tłuszcz do formy Polewa czekoladowa gotowa Rodzynki Margarynę utrzeć, dodać cukier żółtka, aromat, przesianą mąkę połączona z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystko razem połączyć. Pianę ubić na sztywno i stopniowo delikatnie połączyć(...)dodać kakao. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 65 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową i ozdobić rodzynkami
Camilla w kuchnikoszyczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml oleju, 1/2 cytryny, Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, kolorowa posypka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu(...)temperaturze 180 stopni. Przestudzone babeczki wyjmuję z foremek. 3. Lukier oraz polewę przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Jedną połowę babeczek polewam lukrem i oprószam kolorową posypką. Drugą część polewam polewą czekoladową i posypuję płatkami migdałowymi
Tradycyjna kuchnia Kasigarść rodzynek 3 łyżki dżemu truskawkowego ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia gotowa polewa czekoladowa przepis W misce mieszamy ser twarogowy , rodzynki i dżem , odstawiamy w chłodne miejsce . Przesianą mąkę , jajka , mleko ,wodę , sól i łyżkę oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy(...)patelni . Następnie na środek każdego naleśnika nakładamy porcję nadzienia i układamy je w trójkąty. Tak przygotowane naleśniki przesmażamy na patelni po minucie z każdej strony .Gorące naleśniki polewamy polewą czekoladową
Smakowite Daniaupiekłam taki sernik. Trochę pokombinowałam, na ciasto wyłożyłam wiśnie z syropu, a do masy serowej dodałam wiórki kokosowe. Dolałam też odrobinę likieru kokosowego dla podkręcenia smaku :) Całość udekorowałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszło całkiem nie źle :) Dlatego polecam. Bardzo lubię serniki i dość często je piekę. Wymyślam i kombinuje, żeby nie było za nudno. Jednak przyznaję, że tradycyjny(...)szklanka cukru 100 g. masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego Dodatkowo: 2 puszki wiśni w syropie (miałam puszki po 400 g.) Polewa czekoladowa: 100 g. czekolady gorzkiej 5 łyżek śmietanki 30 % 1 łyżka oleju Wykonanie: Mąkę, kakao i cukier wysypać na stolnice i wymieszać. Dodać margarynę i wysiekać nożem. Zrobić kopczyk, wbić
Agusiowe smakołykiCiasto Grób to przyciągający wzrok wypiek składający się z murzynka, masy z soku typu Kubuś i polewy czekoladowej. Dekoracje uformowane na kształt nagrobków, które układamy na wierzchu sprawiają, że wygląda upiornie i koszmarnie. Jeśli lubicie zabawy halloweenowe to taki deser z pewnością przypadnie do gustu wszystkim uczestnikom imprezy. Składniki na Ciasto Grób: Murzynek: 2 szklanki mąki (260 g) szklanka(...)typu Kubuś w kolorze pomarańczowym np. marchewka-jabłko-truskawka 1,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej (po około 70 g) 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 40 g każdy) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka Dodatkowo: kilka ciasteczek oreo, kilka wafelków kakaowych lub herbatników, biały pisak spożywczy Przygotowanie Rozpoczynamy od przygotowania murzynka. Masło, cukier, wodę
e-PrzepisyKulinarneSuche; 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru ( (najlepiej trzcinowy Skworcu) 2 łyżki kakao Skworcu 2 łyżki przyprawy do piernika Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu Dodatkowo; polewa czekoladowa do polania ciasta Przygotowanie; Do miski przekładamy wszystkie mokre składniki, mieszamy mikserem aż wszystkie dokładnie się połączą. Następnie dodajemy po łyżce suchych składników i nadal miksujemy. Ale nie długo(...)wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190C ok 45 -50 min. Co jakiś czas sprawdzamy patyczkiem czy już jest upieczone. Kiedy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 60 min (do tzw. suchego patyczka).. Po wyjęciu ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, dodajemy 3 łyżki dżemu wiśniowego i 120 ml śmietanki kremówki 36%. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i polewamy jeszcze ciepłe ciasto
Animelka Blogpszenna - 2 szkl cukier - 1 szkl olej -1 szkl jabłka - 1 kg kakao - 2 łyżeczki soda oczyszczona - 1 łyżeczka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka polewa czekoladowa kokosowe wiórki Jajka wbić do miski, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą, na przemian z olejem. Razem wszystko dobrze(...)ciasta i wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem i wyłożyć na nią ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut w temp 180stC. Po upieczeniu wystudzić, polać polewą czekoladową i posypać kokosem
Camilla w kuchnidodatkowo: 1puszka masy makowej 1 puszka brzoskwiń (odsączone i pokrojone w kostkę) 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe (rozpuszczone w 700 ml ciepłej wody i odstawianej do lekkiego stężenia) polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy orzechy, wlewamy wystudzoną kawę i miksujemy. wykonanie ciasta(...)wykładamy całą masę makową, układamy kawałki brzoskwiń, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała. Następnie równomiernie rozsmarowujemy pozostałą część masy. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Polewamy polewą czekoladową. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia