polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:98/582)

Waniliowy lekki sernik i przedszkolne prezenty 167

serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut(...)dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 ° C 35 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy bita śmietaną. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowa babka na białkach 205

szklanki mleka ok 150 ml 6 dużych białek (prawie szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z połówki pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej polewa czekoladowa Masło i mleko przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i powoli dolewać mleko. Dodać otartą skórkę z pomarańczy(...)ciasto. Foremkę na babkę natłuścić i posypać mąką. Przełożyć ciasto, foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą czekoladową i pozostałą kandyzowaną skórką

Monia miesza i gotuje
Babka kawowa po irlandzku 84

mocne kawy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka przyprawy do kawy 6 łyżek likieru lub syropu o smaku Irish Cream do dekoracji polewa czekoladowa lub cukier puder Jak zrobić babkę kawową irish cream: Najpierw białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier i żółtka(...)babkę. Pieczemy ok 50-60 min w 180st. Babkę zostawiamy na 15 min by przestygła i wyjmujemy z formy. Następnie babkę polewamy z wierzchu syropem Irish Cream. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimną babkę możemy udekorować polewą czekoladową, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Artykuł Babka kawowa po irlandzku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 189

jest z piernikiem.  Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie. Wielkim łasuchom polecam przełożenie dodatkowo powidłami śliwkowymi.  Ja omijam ten etap.  Polewa czekoladowa na pierniku jest dla mnie wystarczająco słodka.  Składniki:  1 sz klanka wody 3/4 szklanki cukru 120g margaryny 3 łyżki kakao Składniki zagotować i wystudzić. Następnie dodać: 2 szklanki(...)składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut.  Po wystudzeniu polać polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 217

jest z piernikiem.  Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie. Wielkim łasuchom polecam przełożenie dodatkowo powidłami śliwkowymi.  Ja omijam ten etap.  Polewa czekoladowa na pierniku jest dla mnie wystarczająco słodka.  Składniki:  1 sz klanka wody 3/4 szklanki cukru 120g margaryny 3 łyżki kakao Składniki zagotować i wystudzić. Następnie dodać: 2 szklanki(...)składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut.  Po wystudzEniu polać polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
Piernik staropolski - część 2, pieczenie 234

każdym kroku. Dla tego dzisiaj tylko uzupełnienie obiecanego przeszło miesiąc temu wpisu. Składniki: gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu) 600-800 g domowych powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 60 g masła 100-200 g orzechów włoskich do posypania Ciasto , które już dojrzało odpowiednią ilość czasu dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą(...)minut. Wystudzone już blaty przekładamy powidłami śliwkowymi. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, równomiernie obciążamy i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Przed samymi świętami przygotowujemy polewę czekoladową. Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej i smarujemy nimi piernik równomiernie. Na koniec posypujemy czym dusza zapragnie: prażonymi orzechami włoskimi, płatkami migdałów, czy skórką pomarańczową. Do jeszcze nieupieczonego ciasta można

Food Square
Ciasto Prince Polo 224

krem: 3 szklanki mleka  3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki zwykłej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 +1 żółtek 300 g masła Na polewę czekoladową: 85 g masła 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Dodatkowo: Wiórki kokosowe Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)lubimy dodawać surowych jajek - można je pominąć). Przełożenie: Na biszkopt wyłożyć przygotowany krem. Przykryć Upieczoną bezą. (Beza niestety lubi się łamać, dlatego trzeba uważać, jednak, wszelkie niedoskonałości przykryje polewa, więc nie ma się co przejmować nawet jak się złamie w pół). Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą

My sweet a life
Kuleczki a’la Bounty 304

wiórków kokosowych 5 łyżek cukru pudru 75 g masła 100 ml śmietanki 30% kilka kropli aromatu rumowego (można pominąć) mleczna czekolada (około 250 g) lub gotowa polewa czekoladowa Przygotowanie: Do miski wsypujemy wiórki kokosowe. Dodajemy cukier puder i wszystko mieszamy łyżką. Do rondelka przekładamy masło, dolewamy śmietanę. Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Składniki należy wymieszać i przelać do miski(...)dłoniach kokosowe kuleczki. Ilość kuleczek zależy od ich wielkości. Kokosowe kuleczki schładzamy w lodówce (około 1 godziny). Następnie obtaczamy je w czekoladzie (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej) lub polewie czekoladowej. Część kuleczek można zostawić bez czekolady. Wszystkie kokosowe kuleczki odstawiamy w chłodne miejsce. Ja zostawiam kuleczki na całą noc w lodówce. Wyciągamy je z lodówki chwilę przed podaniem. Smacznego

Słodkie okruszki
Szarlotka japońska 113

pudru • 5 jajek • 5 jabłek • 1 puszka masy makowej – 900 g • 100 g zmielonych orzechów włoskich lub 10 łyżek kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa • 1 tabliczka czekolady gorzkiej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać powoli po jednym żółtku. • Wymieszać powstałą masę(...)Piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut. • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. • Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową

To co kocham
Piernik z kremem i powidłem śliwkowym 152

łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (ja dałam domowy) 200 g masła (temp. pokojowa) Dodatkowo: około 350 g powidła śliwkowego polewa czekoladowa  1. W jednej szklance mleka roztrzepujemy żółtka, dodajemy obie mąki i mieszamy. Pozostałe mleko musimy zagotować razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.  2. Na gotujące się(...)długo, żeby się nam masa nie zważyła) do połączenia się składników. Przełożenie ciasta: blat ciasta -  około 250 g powidła śliwkowego - krem budyniowy - blat ciasta - reszta powidła śliwkowego - polewa czekoladowa

kruche babeczki
Babka w czekoladzie 135

Proszek do pieczenia -  1 łyżeczka Mleko – ¾ szklanki Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Kakao – 2  łyżki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Gotowa polewa czekoladowa Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek ubić pianę i delikatnie(...)jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową i ozdobić

ciasta i desery czyli na słodko
Pomarańczowa babka z czekoladą 133

mleka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki pomarańczowej oliwy z oliwek + do wysmarowania blachy 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mleczna polewa czekoladowa skórka z pomarańczy w syropie bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w jednej misce. Do drugiej, większej miski wlewamy(...)wysypanej bułką tartą, pieczemy przez 40 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wtykając wykałaczkę w ciasto, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wierzch schłodzonego ciasta polewamy roztopioną polewą czekoladową, na samym wierzchu układamy grubą warstwę skórki pomarańczowej w syropie

Moja smaczna kuchnia
Trufle z orzechów włoskich 123

się po jedną kulkę, potem drugą… trzecią… aż zje się wszystkie Polecam! Składniki: Trufle: 2 szklanki orzechów włoskich 200 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej 150 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Trufle: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Zmielić dość mocno(...)zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć, za pomocą łyżeczki nabierać masę i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wstawić do lodówki, do czasu przygotowania polewy. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone trufle oblać czekoladą i odkładać na papier do pieczenia lub folię aluminiową. Najprościej będzie nadziewając każdą kulkę na wykałaczkę i polewając czekoladą

Oryginalny smak
Łaciaty sernik 170

łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 500 g sera 1 budyń waniliowy 3 jajka 2 łyżki masła 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: polewa czekoladowa Ciasto: Masło rozpuścić w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodać żółtka, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem(...)masę. Dodać ser, budyń waniliowy i dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto kakaowe. Całość piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Gdy ciasto wystygnie polać je polewą czekoladową i wstawić na kilka godzin do lodówki. A do ciasta oczywiście kawusia

My simple kitchen
Ciasteczka walentynkowe 137

Propozycja walentynkowa, szybka i prosta :) ciasteczka kruche w polewie czekoladowej, czyli dla tych, którzy chcieliby zrobić coś dla drugiej połowy :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej, 215 g miękkiego masła(...)blaszce i pieczemy w temp. 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ˚ C ok. 10-15 minut, do zrumienienia. Ja piekę z termoobiegiem. Po wyjęciu z pieca studzimy i przygotowujemy polewę czekoladową  rozpuszczając ją w kąpieli wodnej. Jeśli do płynnej czekolady dodacie odrobinę oleju roślinnego (ok. 1 łyżeczki na jedną tabliczkę) będzie się ona błyszczeć po zastygnięciu

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania