serka mascarpone 1 galaretka cytrynowa sok z połówki cytryny starta skórka z połówki cytryny 1 łyżka cukru drobnego 500 ml śmietanki kremowej 1 puszka mango do dekoracji: dowolna polewa czekoladowa deserowa owoce physalis Rozpuść czekoladę ze śmietanką kremową w rondelku na małym ogniu. Dodaj przyprawę do piernika. Ostudź. Jaja zmiksuj z cukrem dodając ostudzoną(...)masę z t ężejącą galaretką. Wyłóż na ciasto połowę masy. Na górze ułóż pozostałą masę przekładając ją kostką piernikową i kostką mango. Polej ciasto polewą czekoladową i udekoruj owocami physalis. Odstaw ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin. Może następne wypieki świąteczne przygotuję w takim inteligentnym piekarniku IN AMICA
Gotuj Sam!mąki pszennej typ 450 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 100 g posiekanych orzechów włoskich u mnie Helio garść posiekanej żurawiny polewa czekoladowa u mnie Helio 1. Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dostawiamy do ostygnięcia. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier (jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta, to cukru(...)Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, górę wyrównujemy. 5. Pieczemy w 180 stopniach około 50 - 60 minut do tzw. "suchego patyczka" 6. Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą czekoladową. Smacznego
kruche babeczkiŚmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: ok. 1/2 szkl herbaty wymieszanej z amaretto dżem z czarnej porzeczki dżem pomarańczowy z imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy(...)Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki, wykładamy masę z serkiem mascarpone (trochę masy możemy zostawić na wykończenie). Na końcu kładziemy ciemny blat biszkoptu. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak Jedzeniaschłodzonej 380 g jagód świeżych lub mrożonych 1 łyżka soku z cytryny 70 g cukru pudru 14 g żelatyny w proszku 14g = 4,5 łyżeczki = 5 listków żelatyny Polewa czekoladowa 200 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki kremówki min 30 lub 36% Instructions Pasta dekoracyjna Ubij masło z cukrem pudrem. Dodaj białka jaj i barwnik spożywczy i mieszaj(...)herbatnikami zagniecionymi z masłem. Na tak przygotowany spód i boki wylej sernik. Wyrównaj jego powierzchnię. Następnie wylej mus jagodowy. Całość włóż do lodówki i chłodź przez min 12h. Polewa czekoladowa Rozdrobnij czekoladę na drobne kawałki. Podgrzej śmietankę. W mikrofalówce na ok 1,5-2 minut, lub w kąpieli wodnej. Do ciepłej śmietany wsyp rozdrobnioną czekoladę. Mieszaj energicznie
SmartBake.plgórny i polać go polewą czekoladową. Udekorować według uznania. UWAGI Biszkopt: Dodałabym tutaj więcej kakao i 6 jajek, a nie 5 jak w przepisie. Masa: Moim zdaniem pół szklanki wody, to za mało na dwa opakowania galaretek. Zdecydowanie następnym razem dam 1 szklankę, a nawet nieco więcej. We wcześniejszych moich przepisach zamieszczałam informację jaką polewę robię. Możecie z niej skorzystać(...)koniec dodawać po łyżce śmietany roztrzepując. Góra ciasta mi lekko popękała, więc żeby polewa brzydko nie wyglądała, to posypałam wierzch ciasta płatkami migdałów, dopiero później polewając polewą czekoladową
Passions hobbies lifełyżka śmietany 0,5 margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 0,5 cukru 3 żółtka 0,5 szk. oleju 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: dżem porzeczkowy polewa czekoladowa płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto połączyć, wyrobić i rozwałkować. Wyłożyć na blachę i poprzebijać ciasto widelcem. Wszystkie składniki na masę włożyć do miski i zmiksować. Wyłożyć na ciasto(...)dżem porzeczkowy 2-3 łyżki stołowe płaskie, a na dżem masę twarogową. Piec ok. 180 C 40 minut. Na koniec polewa czekoladowa i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Autor przepisu: Gosia Jatczak Artykuł Sernik z płatkami migdałowymi pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyorzechów HELIO , ulubioną polewą czekoladową, no polecam na święta jak nic! SKŁADNIKI: 320 g mąki 200 g cukru 3 jajka 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo do przygotowania polewy mlecznej: 100 g czekolady mlecznej(...)natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy orzechami. Do przepisu wykorzystałam prażone orzechy laskowe firmy HELIO Udanych wypieków! Źródło kliknij tutaj
Zasmakuj Kuchnimigdałowymi Składniki : chałka drożdżowa - 1 szt dżem brzoskwiniowy - 1 słoik serek mascarpone - 250g śmietana kremówka - 80 ml cukier puder - 1 łyżka Polewa :Deser z chałki drożdżowej polewa czekoladowa - 1 opak migdały płatki Kresto Przygotowanie: Z chałki odciąć brzegi i boki ze skórki, pokroić na kanapki. Śmietanę schłodzoną ubić(...)cukrem pudrem na sztywno, do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka mascarpone, dokładnie zmiksować. Smarować kanapki drożdżowe na przemian serkiem i dżemem brzoskwiniowym, dobrze zlepiać. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Kroić ciasto po skosie. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusiszkl soda -0,5 łyżeczki cukier waniliowy -0,5 opak jajko -1 szt proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki mąka -2 szkl mleko -1 1/4 szkl Dodatkowo polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z sodą,cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do wymieszanych składników z mąką dodać czekoladę(...)Jajko zmiksować z olejem i mlekiem, dodać do sypkich produktów, delikatnie wymieszać. Gotową masą wypełnić foremki do muffinek i piec ok.20 minut w 180 stop. Ostudzone muffinki polać polewą czekoladową. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia DanusiBlacha : 20x28 Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g - żółtka - 6 szt. - masa makowa - 850g - kostka margaryny - 250g - cukier puder - 250g - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła W garnuszku mieszamy cukier puder, kakao i wodę. Podgrzewamy masę na ogniu(...)kawałku i przyklejac tak, aby mak był zakryty) Ciasto pieczemy w temp. 180 C do 40 minut . Wyjmujemy wtedy , kiedy ciasto nabierze pięknego , złotego koloru. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową
Słodkości i nie tylkootrzymam pyszne lody :) Polecam, są pyszne Składniki: 2 pojemniki śmietany kremówki po 330 ml każdy 1/2 szklanka mleka skondensowanego 1 szklanka malin opcjonalnie cukier puder do smaku Polewa czekoladowa: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki mleka skondensowanego lub zwykłego Wykonanie: Kremówkę wlewam do misy blendera i miksuję na średnich obrotach. Do gęstej śmietanki dodaję maliny(...)zamrażalnika. Czynność powtarzam mniej więcej co godzinę do uzyskania dobrze schłodzonej masy lodowej . W międzyczasie składniki na polewę mieszam ze sobą w kubeczku ( nie podgrzewam) i odstawiam do lodówki. Gotowe lody nakładam łyżka do salaterki i polewam sosem czekoladowym
Ciasteczkowy Potwórburzliwych losach niewolnicy Izaury. Dlaczego - nie wiem;) Ale stwierdzam, że sernik jest pyszny i dość efektowny wizualnie. Kremowa masa serowa, na spodzie ciasto typu brownie lub murzynek, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. W sieci jest mnóstwo przepisów na sernik Izaura, ale po przeanalizowaniu składników doszłam do wniosku, że muszę zrobić to po swojemu. I to była dobra decyzja. Potwierdzeniem(...)twarogu (może być z wiaderka, np. Hej, Piątnica, Wieluń) 3 jajka 200g cukru 1 op. cukru waniliowego 1 op. budyniu śmietankowego lub kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa + wiórki kokosowe Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując 1/3 szklanki cukru. Twaróg, żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, budyń zmiksować. Delikatnie połączyć z pianą z białek
Obiad gotowyobłędnie pyszne ciasto makowe, czyli piegusek. Ciasto wychodzi puszyste, lekkie i miękkie. Sam biszkopt jest dosyć słodki, ale fajnie kontrastuje z mniej słodką, a nawet lekko gorzką polewą czekoladową, więc w całości ciasto nie jest zbyt słodkie. Lekko się domyśleć dlaczego ciasto nazywa się piegusek, czyżby te malutkie kropeczki maku nie przypominają piegów? Ciasto makowe "Piegusek" - przepis: Przepis na dużą(...)masła Szklanka cukru (250 g) Szklanka kefiru (250 ml) 0,5 szklanki śmietany 18% 2 szklanki mąki (340 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 75 g masła 6 łyżek kakao 4 łyżki cukru 8 łyżek mleka Jak zrobić ciasto makowe Piegusek? W rondelku wodę i mleko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mak i gotujemy
Kuchnia ŁukaszaLekkie, puszyste, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach muffinki. Świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Bez użycia mąki, za to z wykorzystaniem czerwonej fasoli. Składniki na 16 małych muffinek: puszka fasoli czerwonej 3 jajka 1,5 łyżki oleju 1,5 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika polewa: 1,5 łyżki masła(...)masą uzupełniamy formę na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok.25-30 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Muffinki polewamy czekoladową polewą przygotowaną z masła rozpuszczonego i zmieszanego z woda, miodem i kakao
Życie zaczyna się w kuchnipszennej 2 szklanki cukru 4 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 kostka margaryny 1 litr duszonych jabłek Dodatkowo: polewa czekoladowa posypka cukrowa Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy margarynę,wszystko razem ucieramy razem.Dodajemy kakao,cynamon, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)sodą ,ucieramy.Na końcu dodajemy duszone jabłka i dokładnie mieszamy.Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia ,przelewamy do nich ciasto.Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeni ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką cukrową
Bajeczna Kuchnia