polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:81/582)

Lody śmietankowo ciasteczkowe (z mascarpone) 251

prosi o nowe Spróbujcie i Wy. Polecam. Składniki: 500 ml zimnej śmietanki 30% 125 g mascarpone 9 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 10 herbatników Nysanki w polewie czekoladowej Cukry Nyskie Przygotowanie: Zimną śmietankę miksujemy do napuszenia. Następnie powoli dodajemy resztę składników – cukier puder, sok z cytryny i łyżka po łyżce mascarpone. Miksujemy na mniejszych obrotach(...)połączenia składników. Herbatniki w polewie czekoladowej przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Pół masy odlewamy do innej miski. Dodajemy rozdrobnione herbatniki, mieszamy łyżką. Masę przekładamy do foremek – dowolnie mieszając masy np. pół na pół lub do jednej foremki sama masa ciasteczkowa, a do drugiej śmietanowa itd. Lody wkładamy do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wystarczy

Słodkie okruszki
miodownik świąteczny vel ciasto czeskie 726

polewa czekoladowa wykonanie ciasta: placek miodowy-pół dżemu,połowa kandyzowanych owoców-połowa masy-placek miodowy-pół dżemu, połowa kandyzowanych owoców-druga połowa masy-placek miodowy. Na ciasto wylewamy polewę czekoladową i dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
Piegusek biszkoptowy z kremem 243

makiem. Upiec, wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła (koniecznie masło, nie margaryna) Do dekoracji: polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada(...)mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Udekorować polewą czekoladową lub startą gorzką czekoladą

Praktyczna pl
Sernik czekoladowy z musem malinowym 156

malinowy: 1 kg malin mrożonych (lub świeżych) 600 g śmietany kremówki 30% 7 łyżeczek żelatyny 1/3 szklani mleka 1/2 szklanki cukru 3 pełne łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 25 g czekolady deserowej 25 g czekolady mlecznej 30 g śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Spód: Ciastka włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i wsypać(...)mleka z żelatyną (nie odwrotnie!) i wymieszać. Następnie całość dodać do pozostałej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć na ostudzony sernik, wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie polać wierzch ciasta i schłodzić

Oryginalny smak
Malinowa pianka z herbatnikami w czekoladzie, czyli malinowe ptasie mleczko z 5 składników 129

śmietanki 30-36%   1 galaretka malinowa 3/4 szklanki malin (1 szklanka = 250 ml Spód: około 24 okrągłych biszkoptów  Wierzch:   około 12-14 herbatników w polewie czekoladowej Przygotować piankę. Galaretkę należy rozpuścić w 200 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć). Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimną(...)ciastka przelać malinową masę. Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby pianka zrobiła się odrobinę sztywna. Po tym czasie na jej wierzchu równomiernie ułożyć herbatniki w polewie czekoladowej. Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia

Di gotuje
Błyskawiczny wiosenny szkorbut 167

niepołamanych, dobrej jakości herbatników/ petit-beurre Puszka masy makowej dobrej jakości Na lukier Sok z połowy cytryny Białko jajka 1-2 szklanki cukru pudru Kilka kropel aromatu migdałowego Na polewę czekoladową 1/2 kostki masła 4 łyżki kakao w proszku 1 jajko 6 łyżek cukru pudru Masę makową podgrzewamy w garnku, uważając, bo lubi się przypalać przy dnie . Na dnie prostokątnej(...)naprawdę dużo. Dziś lukier posypałam żółtymi kuleczkami i zieloną posypką- ma to udawać wiosenną łąkę przebijającą spod śniegu. Proroczo, bo śnieg dziś sypał... Jeśli przedkładacie czekoladę nad lukier polecam polewę czekoladową. Przepis na nią zdobyła lata temu moja mama i jest w jej odwiecznym zeszycie z przepisami. Masło rozpuszczamy. Jajko, cukier puder i kakao dobrze ucieramy. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło

les mirabelles
ciasto pijak 803

wodą do nasączenia biszkoptu i biszkoptów wiórka do posypania składniki na polewę czekoladową: 100 g masła 100 g cukru pudru 40 g kakao 4 łyżki mleka wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy cukier mieszamy. Następnie dodajemy kakao oraz mleko. Wszystko mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy, gdy polewa będzie gładka i aksamitna zestawiamy z ognia. Chwilkę przestudzamy. wykonanie ciasta: Biszkopt(...)rozsmarowujemy konfiturę z czarnej porzeczki. Na konfiturę kładziemy ciasto makowo kokosowe. Następnie równomierne wykładamy masę budyniową, w którą delikatnie wciskamy nasączone w pozostałą wódką z wodą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i oprószamy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy w lodówce przez min. 12 godz. (najlepiej przez noc). Kroimy mokrym nożem

Domowy Smak Jedzenia
Miodowe Brownie z orzechami 305

cukru pudru 4 łyżki miodu 4 łyżki kakao 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka pół szklanki orzechów włoskich plasterki cienko pokrojonej cytryny polewa czekoladowa z tego przepisu Sposób przygotowania: Masło i miód przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie dodajemy kakao i cukier i mieszamy.  Jajka ubijamy w malakserze(...)Całość przekładamy do podłużnej prostokątnej formy (20x25) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 30 minut. Studzimy w formie, wierzch dekorujemy polewą czekoladową ( z tego przepisu ) i cienkim plasterkiem cytryny. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 197

łyżeczki  cynamonu 1/2 łyżeczki  kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli płatki migdałowe  do posypania ciasta cukrowe gwiazdki  Polewa czekoladowa: 2 łyżki kakao 8 łyżeczek cukru 2 łyżeczki masła 2 łyżki mleka Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą(...)patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmujemy z formy. W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy. Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi i cukrowymi gwiazdkami

Kulinarne przygody Gatity
Sernik wiedeński 258

łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 5 jajek 100 g masła skórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła WAŻNE: Wszystkie składniki sernika powinny być w temperaturze pokojowej. Masy serowej nie należy zbyt długo miksować. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia(...)piekarnik i uchylić drzwiczki. Wyjąć z piekarnika po ok. 15 minutach. Sernik rośnie lekko w trakcie pieczenia, a następnie opada. Po wystudzeniu powinien być równy. Po ostudzeniu sernika, przygotować polewę. Masło rozpuszczać na małym ogniu. Kiedy połowa masła będzie już rozpuszczona, dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia. Gotową, jeszcze ciepłą polewą polać sernik. Zostawić do ostudzenia

Bullio
Ciasto Biszkoptowe Z Owocami Pod Pierzynką 191

brzoskwini (lub dowolny miks owoców) masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g 2 i 1/2 łyżki cukru 2 i 1/2 szkl mleka 80 gr masła polewa czekoladowa z żelatyną: 50 g masła 1/4 szkl cukru pudru 1 łyżka mleka 1 czubata łyżka kakao 1/2 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody dodatkowo: wiórki kokosowe do obsypania(...)przygotowania polewy. Polewa czekoladowa 7. Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie. 8. Do garnuszka/rondelka wrzucamy masło, mleko, kakao i cukier puder i mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników (nie gotujemy!) 9. Następnie wyłączamy grzanie i dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej w masie kakaowej. Polewę schładzamy do temp. pokojowej a następnie polewamy nią ciasto i obsypujemy ewentualnie

Gotowanie...to proste !
Mazurek z lemon curd i polewą 165

łyżki cukru pudru  Lemon curd: sok z 1 cytryny  3 żółtka  80 gram masła  60 gram cukru  skórka z cytryny  Dodatkowo polewa czekoladowa: 2-3 łyżki masła  1 łyżka wody  1 łyżka kakao  1 łyżka cukru  migdały w płatkach  Z mąki pszennej, masła, białek, kwaśnej śmietany, soli(...)zgęstnieje na tyle, na ile tego oczekujemy ściągamy z ognia i studzimy. Przygotowanym kremem wypełniamy tartę.  Masło, wodę, kakao i cukier podgrzewam do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą polewam mazurka i dekoruję płatkami migdałów. Schładzam w lodówce przez kilka godzin. Smacznych, spokojnych i wesołych Świąt życzę Wam ja Klaudia i mój szanowny narzeczony Adaś :)  Wszystkiego co najpiękniejsze

Mango Papaja
Babka migdałowo-czekoladowa 177

drobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić na pół sztywno  i wymieszać z pianą z białek. Następnie dodać pokruszoną  czekoladę, zmielone migdały, żółtka(...)wypełnić foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką krupczatką. Piec ok. 50- 60 minut w temp. 170 C . Babkę przestudzić w foremce, po czym wyjąć i polać polewą czekoladową . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady + film 123

margaryny szklanka mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia gotowa polewa czekoladowa przepis Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka wlewamy do miski i ucieramy stopniowo dosypując cukier, cały(...)wlewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia., dokładnie rozprowadzamy i pieczemy około 40 -50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C . Po upieczeniu , ciasto polewamy gotową polewą czekoladową

Smakowite Dania
Zebra 136

Składniki 510 g mąki + 2 łyżki 220 g cukru 250 ml oranżady * 250 ml oleju 5 dużych jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao sól Polewa czekoladowa 100 g masła 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao Instrukcje Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Do dużej miski wybijamy białka, dodajemy(...)minut. Po tym czasie temperaturę zwiększamy do 180'C i pieczemy kolejne 35-40 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Ciasto może popękać, ale to zupełnie naturalne. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i dalej podgrzewamy. Kiedy masło się rozpuści zdejmujemy z ognia

Wędrówki po kuchni
Tort makowo - ajerkoniakowy z nutą cytrusową 340

ajerkoniaku 250 g masła, w temperaturze pokojowej 1 puszka mandarynek ( waga owoców po odsączeniu 175 g ) Nasączenie: 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy + 2 łyżki wódki Polewa czekoladowa: 130 g czekolady gorzkiej lub deserowej 130 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 20 g masła, miękkiego Wykonanie: Blaty makowe: Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić do całkowitego wystudzenia(...)ponczu, wyłożyć pozostały krem z mandarynkami, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki posmarować odłożonym kremem. Tort wstawić do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać. Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu

Opowieści z piekarnika
Murzynek z wiśniami 150

słodsze to 2) 5 jaj 3,5 łyżki kakao 4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kieliszek wódki (dałam wiśniówkę) pół szklanki wody mały słoik wiśni z kompotu polewa czekoladowa Margarynę stopić, dodać cukier, kakao, pół szklanki wody i cały czas mieszając gotować 5 minut na wolnym ogniu. wystudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do masy kakaowej(...)sztywną pianę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzchu poukładać wiśnie. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40 - 45 minut. Gotowe ciasto posmarować polewą czekoladową. I coś dla ucha na ten sobotni poranek

My simple kitchen