batoników kokosowych w polewie czekoladowej . Dla przełamania dodałam odrobinę soku i skórki z cytryny. Sprawdźcie sami jak wyszło i koniecznie dajcie znać, czy smakowało. Z podanych proporcji wyszło mi 15 batoników, wielkością przypominających połówki Bounty. Składniki (15 sztuk): 2,5 szklanki wiórków kokosowych sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego Polewa: 1,5 łyżeczki ksylitolu(...)kulek. Staraj się, żeby były jak najbardziej "zbite". 2. Ułóż na talerzu i włóż na kilka minut do zamrażarki (lub na kilkanaście do lodówki). 3. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody i soku z cytryny. 4. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito kakao
Powiedz dietom nienaturalnego lub gęstej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia ¹⁄₂ sklanki posiekanych orzechów włoskich / wcześniej uprażonych na suchej patelni POLEWA CZEKOLADOWA : 70 g gorzkiej czekolady, 25 g masła, opcjonalnie 1 łyżka alkoholu (likieru, rumu, wiśniówki , brandy) WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 165℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu(...)pieczemy ok 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy i układamy na kratce. POLEWA CZEKOLADOWA : W szklanej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, roztapiamy połamaną na kostki czekoladę i masło oraz alkohol. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu
cool and mintyLekkie, puszyste, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach ciasto. Świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Bez użycia mąki, za to wykorzystując czerwoną fasolę. Kto by pomyślał ;) Zamiast białego cukru można użyć innego zamiennika, co kto woli! A jeśli macie ochotę na inne warzywne smakołyki zajrzyjcie do Naszego cotygodniowego wydarzenia. W tym tygodniu na postawiliśmy na "Ciasta warzywne" . Składniki na małą(...)Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego i zmieszanego z woda, miodem i kakao. Razem ze mną piekły: Dorota i jej Marchewkowe Muffinki Bożena i jej Ciasto marchewkowe Lidi
Życie zaczyna się w kuchniproszek do pieczenia -1 łyżeczka * gruszki – 3 duże szt * kakao – 2 łyżki * czekolada mleczna – 100 g * śmietana 36% – 1 szkl * żelatyna – 1 łyżka * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto(...)Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy rozpuszczoną ( dokładnie! ) w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę i dokładnie mieszamy. Pokrywamy wystudzone ciasto i władamy do studzenia. Przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową. Zajadamy! Pycha
Ostra na Słodkomleka kokosowego 4 lyzki pasty tahini 1/2 puszki mleka kokosowego-tylko biala tlusta czesc z gory 3 lyzki maczki kukurydzianej (ziemniaczanej) 1 lyzka esencji waniliowej-domowej Polewa czekoladowa: 3 lyzki kakao 3 lyzki wody 1 czubata lyzka masla 1 lyzeczka miodu-opcjonalnie dodatkowo . 2 -3 lyzki krokantu z orzechow laskowych do wykonczenia bokow Wykonaniie: przygotowanie masy daktylowej.Daktyle dobrze(...)dodac odrobine wody wiecej. Dodatek miodu spowodowal jednak,ze polewa do konca nie stwardniala.Mysle,ze dodatek miodu moznaby opuscic,bo sernik jest naprawde slodki. wystudzony sernik posmarowac polewa czekoladowa,boki syropem z agawy i obsypac krokantem orzechowym.Przed podaniem schlodzic w lodowce,najlepiej przez cala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 420 g mąki pszennej 40 g masła 170 g miodu 85 g cukru 2 łyżki wody 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawa do piernika Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: Masło, cukier, miód i wodę umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Rozpuszczamy(...)minut, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy katarzynki wystygną, przygotowujemy polewę. W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło się roztopi dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko mieszamy i dalej lekko podgrzewamy. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, polewa jest gotowa. Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta
Kulinarne przygody Gatityżółtka. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 25-30 min. składniki na masę czekoladową: 50 g czekolady deserowej 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 3 jajka 100 g cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na parze (naczynie(...)duża paczka delicji o smaku wiśniowym polewa czekoladowa 1-2 sezamki wykonanie ciasta: Na pierwszy biszkopt wykładamy masę czekoladową, na masie układamy delicje. Na delicjach rozsmarowujemy masę chałwową (parę łyżek możemy zostawić na wierzch ciasta). Na masie chałwowej układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy. Wierzch ciasta możemy posmarować masą, polać polewą czekoladową i posypać pokruszonymi sezamkami. (inspiracja z wszechjedzaca
Domowy Smak Jedzeniaświetnie nie tylko z jabłkami. Możecie dorzucić do niego ulubione sezonowe owoce, sprawdzą się również brzoskwinie z puszki. Jeśli nie macie czasu, możecie podać ciasto bez budyniu, oblane lukrem, polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. Przygotowanie błyskawicznego kremu budyniowego trwa jednak kilka chwil i zdecydowanie zwiększa on walory smakowe ciasta. Nie potrzeba ucierania, wystarczy wymieszać masło z gorącym budyniem(...)wymieszać z masłem. Gdy masło się rozpuści, wylać masę na wystudzone ciasto. Krótko schłodzić. Do gorącej śmietanki wrzucić połamaną czekoladę, zostawić na kilka minut. Zamieszać, aż czekolada się rozpuści. Polewę czekoladową wylać w formie esów-floresów na ciasto. Schłodzić. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Chocolate Apple Cake with Pudding
Lekcje w kuchnipomarańczy i startej skórce jest bardzo aromatyczna, a co za tym idzie niezwykle smaczna. Wilgotna, mięciutka i intensywnie pomarańczowa, zarówno w smaku, jak i w kolorze. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Pyszna babeczka! 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy otarta skórka z 2 pomarańczy 3/4 szklanki cukru 4 jajka 100 g masła 1/4 szklanki maślanki 2 szklanki mąki szczypta(...)soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wody 25 g masła 50 g czekolady smażona skórka z pomarańczy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Zetrzeć skórkę z wyszorowanych i umytych pomarańczy. Wsypać cukier i rozetrzeć, aż cukier zrobi się pomarańczowy. Wlać
https:KKuchniaMniamEkspresowe ciasto czekoladowe Ekspresowe ciasto czekoladowe to prosty wypiek dla niespodziewanych gości. Takie ciasto z kakao i powidłami przygotujecie w kilka chwil, bez miksera - zawsze się udaje. Zobaczcie przygotowanie tego ciasta na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ekspresowe ciasto czekoladowe jest bardzo puszyste, delikatne, idealne do herbaty lub kawy. Nie rośnie jednak wysokie, upieczone(...)posypania ciasta lub polewa czekoladowa Ekspresowe ciasto czekoladowe, przygotowanie: Wymieszać trzepaczką jajka, mleko, olej i cukier. Dodać mąkę, kakao, sodę, proszek i powidła. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Przełożyć ciasto na blaszkę, piec w 180 C około 40 minut (lub do suchego patyczka). Obficie posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową albo kakaową. Oryginalny przepis na stronie
Lekcje w kuchnirodzynków 80 ml ciemnego rumu ( zamiast rumu można użyć wódki, likieru kawowego lub likieru Amaretto ) Nasączenie: 3 - 4 łyżki alkoholu pozostałego z moczenia rodzynków + 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 40 ml śmietanki kremówki 30 % Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać(...)usunąć ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć krem truflowy, rozsmarować na całej powierzchni. Zwinąć z powrotem w roladę. Włożyć do lodówki do schłodzenia, na około 1 godzinę. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać Śmietanę kremówkę umieścić w małym garnuszku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady
Opowieści z piekarnikajajek 2 czubate łyżki kakao ½ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru ½ łyżeczki olejku waniliowego. Składniki na krem: ½ puszki kajmaku 300 ml śmietany kremówki Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Składniki na poncz: 1,5 szklanki wody 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu(...)wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Nasączyć jedną część ciasta połową ponczu, posmarować całym kremem, ułożyć na to drugi kawałek ciasta i także nasączyć ponczem. Przygotować polewę czekoladową: Masło lub margarynę rozpuścić, dodać mleko, kakao i cukier puder. Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści a składniki dobrze się ze sobą
Na słodko lub wytrawniemówiąc – ZAKALEC! Ale poważniej- ma tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie . Goście byli zachwyceni, a pani Schrumpf musiała podawać dokładki! Sernik znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej(...)Masa serowa 750 g twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 3 jaja 100 g cukru 2 łyżki oleju 300 ml mleka torebka budyniu waniliowego bez cukru Polewa czekoladowa 40 g masła 100 g gorzkiej czekolady 30 ml płynnej śmietany 30-36 % Przygotuj brownie. Rozpuścić masło w rondelku, po czym zdjąć garnek z palnika i dodać cukier, kakao
Z Kuchni Do Kuchnimimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć szybko, o kremowej, delikatnej i rozpływającej się w ustach konsystencji. Jako, że sernik jest z dodatkiem 'pijanej śliwki' przepis ten będzie(...)wersji bezalkoholowej: owocowa herbata lub sok) * suszone śliwki- 150 g * kakao- 1 lekko czubata łyżka * laska wanilii- 1 szt. * żelatyna- 2 łyżeczki + 2 łyżki wody * tradycyjna polewa czekoladowa Suszone śliwki namoczyć w winie odstawić na noc, aż śliwki wchłoną cały płyn. Kilka śliwek pozostawić w całości do ozdobienia, a resztę posiekać. Twaróg 2-krotnie zmielić w maszynce bądź
Kraina Miodem Płynąca