łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki 11x31cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 50 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. Polewa kakaowa: 2 łyżki masła 4 łyżki cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek śmietanki kremówki 36% W małym garnuszku roztopić masło, dodać cukier, kakao, śmietankę. Wymieszać, krótko zagotować. Zimną
kulinarnyswiatdomiczasie pozostawiamy sernik w piekarniku, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. składniki na wierzch: ok 5 łyżek masy kajmakowej 200 g suszonych śliwek polewa czekoladowa(...)czekolady deserowej rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Śliwki kroimy na cztery części. Na upieczony i wystudzonym serniku rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową, układamy pokrojone śliwki i polewamy polewą czekoladową. Sernik odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej
Domowy Smak Jedzenialitra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 25g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Dodatkowo: lemon curd 2 banany (wg uznania) polewa czekoladowa Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze
Di gotujejabłka) 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 jajka 50 g kaszy manny Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki naturalnego kakao Przygotowanie: Ciasto: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać je do masy makowej wraz(...)tortownicy o średnicy 18 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez około 50 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia
Nastoletnie Wypiekaniejajek 1,5 szkl mąki pszennej Krem budyniowy: 800 ml mleka 5 łyżek cukru waniliowego 2 budynie waniliowe (2x40 g) 300-400 g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Przygotowanie: Ciasto parzone: Wodę zagotować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę i energicznie(...)utrzeć do jasności, dodawać po łyżce budyniu, miksować do uzyskania puszystego kremu. Ostudzone eklerki przekroić wzdłuż na dwie części. Na jedną połówkę nałożyć krem, przykryć drugą. Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i dobrze
Nastoletnie Wypiekanie100g rodzynek; 100g suszonej żurawiny; 200g powideł śliwkowych; 100ml mleka; 100g margaryny; 125g białego cukru; 4 łyżeczki kakao 3 krople aromatu migdałowego; 50g płatków migdałowych do posypania. Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady; 100ml mleka; 15g cukru; 15g margaryny. Sposób przygotowania: W rondelku podgrzać mleko. Rozpuścić w nim margarynę. Dodać cukier, rodzynki, żurawinę, kakao i aromat migdałowy. Dobrze(...)całkowitego ropuszczenia się czekolady. Zestawić z ognia dodać cukier i margarynę. Mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników. Z wystudzonego ciasta formułować kule. Każdą kulę wkładać do papilotki, polewać polewą czekoladową i posypywać płatkami migdałowymi. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam ciastek zbożowych Benitki dostępne w sieci sklepów Biedronka. Można je śmiało zastąpić
Gospodyni Miejskapieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na krem 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu 1 1/2 łyżeczki żelatyny Składniki na polewę czekoladową 50 g ciemnej czekolady 50 g białej czekolady 80 ml śmietany 80% 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g **orzechów laskowych prażonych i siekanych Dodatkowo 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki(...)przekroić wzdłuż na pół , do formy włożyć spodnią część biszkoptu, nasączyć ponczem* nałożyć cały krem , wyrównać jego wierch, nasączyć drugi blat biszkoptu i przykryć nim krem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową , posypać siekanymi orzechami . Ciasto przechowujemy pod przykryciem (żeby nie obsychało) w lodówce. Smacznego! Notes *Poncz można przygotować na bazie kawy zbożowej bez alkoholu, lub może to być woda
SprawdzonaKuchnia.plCiasto „Metrowiec” jest to kolejny mój wypiek, który jest w mojej rodzinnie od lat. Ciasto „Metrowiec” jest szybkim, prostym połączeniem ciasta biszkoptowego z puszystym kremem.Całość oblana jest polewą czekoladową. Cały sekret tego ciasta tkwi w sposobie ciecia- po skosie. Ciasto jest jednak czasochłonne, najlepiej jest zarezerwować sobie dwa dni na jego przygotowanie(jeśli nie mamy w domu dwóch keksówek(...)mleka 300 g masła 120 g cukru 60 g proszku budyniowego(1 opakowanie) 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki) 2 żółtka polewa czekoladowa 200 g czekolady deserowej 50 g masła Ciasto jasne: Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksować. Dodać olej oraz aromat waniliowy. Całość miksować do połączenia się
Ciasta z tradycjamiodstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: ok. 150 ml posłodzonego naparu kawy, wystudzonego 1 duże opakowanie delicji wiśniowych polewa czekoladowa przepis tutaj opcjonalnie: posypka czekoladowa wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy(...)blaty. Jeden delikatnie nasączamy naparem kawy. Równomiernie rozsmarowujemy 1/2 część masy, na masie układamy delicje i rozsmarowujemy pozostałą masę. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wierz polewamy polewą czekoladową i opcjonalnie dekorujemy posypką czekoladową
Domowy Smak Jedzeniawódka i spirytus do zalania śliwek Śliwki przekładamy do litrowego słoika, zalewamy alkoholem ( pół na pół wódka i spirytus), zakręcamy i odstawiamy na całą noc. Polewa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej 150g czekolady deserowej ok. ćwierć szklanki śmietanki Czekoladę łamiemy na kawałeczki i przekładamy do rondelka. Dodajemy(...)śmietankę i, mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita polewa. Nasączone alkoholem śliwki dokładnie odsączamy na gęstym sicie, a następnie układamy na cieście. Na koniec śliwki polewamy przygotowaną polewą czekoladową i ciasto wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła. Smacznego
Pyszności Słodkościoleju 2 łyżki kaszy manny 1 op. budyniu waniliowego z cukrem 1 pomarańcza dodatkowo: 3 opakowania herbatników (moje były jasne, w oryginale są kakaowe) słoik powideł śliwkowych polewa czekoladowa: 125g masła 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wrzątku W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i kakao. Mieszamy i gotujemy ma małym ogniu(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy około godziny. Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik smarujemy powidłami i przykrywamy warstwą herbatników. Herbatniki polewamy przygotowaną polewą czekoladową
Walijskie Pichceniemasła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 1,5 szklanki maki pszennej 1 szklanka mąki razowej tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka łyżek masła orzechowego polewa czekoladowa Przygotowanie: Masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i rozpuszczaną, przestudzoną czekoladę. Następnie suche składniki. Mieszamy mikserem lub wyrabiamy ręcznie. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę od piekarnika(...)każda. Przy wyciąganiu ciasteczka są jeszcze miękkie z góry, ale takie mają być. Po chwili stwardnieją z zewnątrz, a pozostaną miękkie w środku. Przestudzone ciastka oblewamy polewą czekoladową
Życie zaczyna się w kuchnikostki margaryny 2 jajka 80 g. cukru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 380 g. mąki 3-4 łyżki kakao Masa: 1 mały słoik nutelli Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka(...)rozprowadzić ciasto. Wystudzone ciasto posmarować nutellą a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Podgrzewamy wodę w garnku. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Ustawiamy ją na garnku, tak aby dno miski nie dotykało lustra wody. Zmniejszamy gaz, woda ma się jedynie
Smaczne Potrawygospodyni. Sernik z blendera można upiec na ciasteczkowym spodzie albo bez niego. Można go zrobić z sera z wiaderka lub zwykłego twarogu w kostce, a dodatkowo wzbogacić bakaliami i polewą czekoladową. Najprostszy sernik dla początkujących nie wymaga nawet wcześniejszego przygotowania produktów - mogą być prosto z lodówki. Sernik z blendera zawsze się udaje, będzie dokładnie taki, jak lubicie i to wszystko(...)około 60-70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na około 3-4 godziny, a kiedy już całkowicie wystygnie wkładamy do lodówki. Jak zrobić idealną polewę czekoladową 80 g ulubionej czekolady - gorzkiej, deserowej lub mlecznej, 80 ml śmietany 36% opcjonalnie kilka kropli ulubionego aromatu Do garnuszka z grubym dnem wlać śmietanę, dodać drobno posiekaną czekoladę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest polewa czekoladowa. Składniki: 30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru (1 szklanka), 3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko, 1 cukier waniliowy(...)puszka mleka skondensowanego na kajmak Dekoracje: polewa czekoladowa, migdały, orzechy laksowe, pestki dyni i słonecznika Sposób przygotowania: Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy). Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut. Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm. Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około
Wymiar Zdrowia