łyżka śmietany 0,5 margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 0,5 cukru 3 żółtka 0,5 szk. oleju 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: dżem porzeczkowy polewa czekoladowa płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto połączyć, wyrobić i rozwałkować. Wyłożyć na blachę i poprzebijać ciasto widelcem. Wszystkie składniki na masę włożyć do miski i zmiksować. Wyłożyć na ciasto(...)dżem porzeczkowy 2-3 łyżki stołowe płaskie, a na dżem masę twarogową. Piec ok. 180 C 40 minut. Na koniec polewa czekoladowa i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Autor przepisu: Gosia Jatczak Artykuł Sernik z płatkami migdałowymi pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyorzechów HELIO , ulubioną polewą czekoladową, no polecam na święta jak nic! SKŁADNIKI: 320 g mąki 200 g cukru 3 jajka 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo do przygotowania polewy mlecznej: 100 g czekolady mlecznej(...)natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy orzechami. Do przepisu wykorzystałam prażone orzechy laskowe firmy HELIO Udanych wypieków! Źródło kliknij tutaj
Zasmakuj Kuchnimigdałowymi Składniki : chałka drożdżowa - 1 szt dżem brzoskwiniowy - 1 słoik serek mascarpone - 250g śmietana kremówka - 80 ml cukier puder - 1 łyżka Polewa :Deser z chałki drożdżowej polewa czekoladowa - 1 opak migdały płatki Kresto Przygotowanie: Z chałki odciąć brzegi i boki ze skórki, pokroić na kanapki. Śmietanę schłodzoną ubić(...)cukrem pudrem na sztywno, do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka mascarpone, dokładnie zmiksować. Smarować kanapki drożdżowe na przemian serkiem i dżemem brzoskwiniowym, dobrze zlepiać. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Kroić ciasto po skosie. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusiszkl soda -0,5 łyżeczki cukier waniliowy -0,5 opak jajko -1 szt proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki mąka -2 szkl mleko -1 1/4 szkl Dodatkowo polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z sodą,cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do wymieszanych składników z mąką dodać czekoladę(...)Jajko zmiksować z olejem i mlekiem, dodać do sypkich produktów, delikatnie wymieszać. Gotową masą wypełnić foremki do muffinek i piec ok.20 minut w 180 stop. Ostudzone muffinki polać polewą czekoladową. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia DanusiBlacha : 20x28 Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g - żółtka - 6 szt. - masa makowa - 850g - kostka margaryny - 250g - cukier puder - 250g - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła W garnuszku mieszamy cukier puder, kakao i wodę. Podgrzewamy masę na ogniu(...)kawałku i przyklejac tak, aby mak był zakryty) Ciasto pieczemy w temp. 180 C do 40 minut . Wyjmujemy wtedy , kiedy ciasto nabierze pięknego , złotego koloru. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową
Słodkości i nie tylkootrzymam pyszne lody :) Polecam, są pyszne Składniki: 2 pojemniki śmietany kremówki po 330 ml każdy 1/2 szklanka mleka skondensowanego 1 szklanka malin opcjonalnie cukier puder do smaku Polewa czekoladowa: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki mleka skondensowanego lub zwykłego Wykonanie: Kremówkę wlewam do misy blendera i miksuję na średnich obrotach. Do gęstej śmietanki dodaję maliny(...)zamrażalnika. Czynność powtarzam mniej więcej co godzinę do uzyskania dobrze schłodzonej masy lodowej . W międzyczasie składniki na polewę mieszam ze sobą w kubeczku ( nie podgrzewam) i odstawiam do lodówki. Gotowe lody nakładam łyżka do salaterki i polewam sosem czekoladowym
Ciasteczkowy Potwórburzliwych losach niewolnicy Izaury. Dlaczego - nie wiem;) Ale stwierdzam, że sernik jest pyszny i dość efektowny wizualnie. Kremowa masa serowa, na spodzie ciasto typu brownie lub murzynek, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. W sieci jest mnóstwo przepisów na sernik Izaura, ale po przeanalizowaniu składników doszłam do wniosku, że muszę zrobić to po swojemu. I to była dobra decyzja. Potwierdzeniem(...)twarogu (może być z wiaderka, np. Hej, Piątnica, Wieluń) 3 jajka 200g cukru 1 op. cukru waniliowego 1 op. budyniu śmietankowego lub kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa + wiórki kokosowe Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypując 1/3 szklanki cukru. Twaróg, żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, budyń zmiksować. Delikatnie połączyć z pianą z białek
Obiad gotowyobłędnie pyszne ciasto makowe, czyli piegusek. Ciasto wychodzi puszyste, lekkie i miękkie. Sam biszkopt jest dosyć słodki, ale fajnie kontrastuje z mniej słodką, a nawet lekko gorzką polewą czekoladową, więc w całości ciasto nie jest zbyt słodkie. Lekko się domyśleć dlaczego ciasto nazywa się piegusek, czyżby te malutkie kropeczki maku nie przypominają piegów? Ciasto makowe "Piegusek" - przepis: Przepis na dużą(...)masła Szklanka cukru (250 g) Szklanka kefiru (250 ml) 0,5 szklanki śmietany 18% 2 szklanki mąki (340 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 75 g masła 6 łyżek kakao 4 łyżki cukru 8 łyżek mleka Jak zrobić ciasto makowe Piegusek? W rondelku wodę i mleko doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mak i gotujemy
Kuchnia ŁukaszaLekkie, puszyste, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach muffinki. Świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Bez użycia mąki, za to z wykorzystaniem czerwonej fasoli. Składniki na 16 małych muffinek: puszka fasoli czerwonej 3 jajka 1,5 łyżki oleju 1,5 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika polewa: 1,5 łyżki masła(...)masą uzupełniamy formę na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok.25-30 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Muffinki polewamy czekoladową polewą przygotowaną z masła rozpuszczonego i zmieszanego z woda, miodem i kakao
Życie zaczyna się w kuchnipszennej 2 szklanki cukru 4 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 kostka margaryny 1 litr duszonych jabłek Dodatkowo: polewa czekoladowa posypka cukrowa Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy margarynę,wszystko razem ucieramy razem.Dodajemy kakao,cynamon, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)sodą ,ucieramy.Na końcu dodajemy duszone jabłka i dokładnie mieszamy.Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia ,przelewamy do nich ciasto.Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeni ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką cukrową
Bajeczna KuchniaNieduże, ale pełne smaku ciasto marchewkowe, z pistacjami, morelami i czekoladą. Z dużą ilością startej skórki pomarańczowej i z solidną porcją polewy czekoladowej. Składniki użyte do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, nie zapomnijcie więc o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki. Suche i mokre składniki należy mieszać krótko i trochę niedokładnie. SKŁADNIKI 2 szklanki startej na tarce świeżej marchwi(...)szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy 50 g drobno pokrojonych suszonych moreli 50 g posiekanych pistacji 50 g pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady POLEWA CZEKOLADOWA 75 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzącej wody DO PRZEŁOŻENIA: powidła śliwkowe WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy
cool and mintytwarogu sernikowego 400 g śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 i 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki likieru Amaretto 4 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 100 g śmietany kremówki 30 % łyżeczka masła Dodatkowo: suszone śliwki do dekoracji kakao do posypania Przygotowanie: Spód: Ciastka włożyć do woreczka foliowego(...)podgrzać (np. w kąpieli wodnej), aż grudki się rozpuszczą (nie zagotować!) i połączyć z resztą masy. Następnie przełożyć na masę śliwkową, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady, masło i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i polać sernik
Oryginalny smakwiększej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka(...)mleka + 100 ml 75 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki powidła śliwkowego Polewa czekoladowa: 50 g masła 2 łyżki mleka 1,5 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy
Kuchnia Łukaszawiększej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 500-550 g mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka(...)mleka + 100 ml 75 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki powidła śliwkowego Polewa czekoladowa: 50 g masła 2 łyżki mleka 1,5 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy
Kuchnia Łukaszaciastami na Wielkanoc. I od tamtej pory jest z nami nie tylko na Wielkanoc:) Jest pyszny! A górę sernika możecie dowolnie przyozdabiać - może to być galaretka z owocami, polewa czekoladowa, kolorowe cukierki, groszki, na co macie tylko ochotę, choć i bez tego sernikowi trudno się oprzeć :) Składniki: 1,5 kg mielonego twarogu 250 g ciasteczek maślanych (można użyć
Zasmakuj KuchniMarysieńka To bardzo znane i lubiane ciasto pochodzi ze słynnych przepisów siostry Anastazji. Kakaowy biszkopt przełożony orzechową bezą oraz pysznym kremem budyniowym i zwieńczony polewą czekoladową. Niebo w ustach! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru – drobnego do wypieków 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem budyniowy: 5 żółtek 500ml mleka 200g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady ok 50 ml mleka Dodatkowo: 1/3 szklanki zaparzonej kawy lub herbaty lub likieru kawowego – do nasączenia blatów ciasta *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy
Blog z ApetytemCiasto Specjał Pensjonarki to pyszny deser bez pieczenia na herbatnikach z niecodziennym kremem budyniowym, polewą czekoladową i słodką niespodzianką w postaci czekoladowych wafelków. Ciasto nie wymaga wiele pracy, ale nie powstaje bardzo szybko, gdyż należy czekać, aż budyń wystygnie, żeby móc przygotować krem, a żeby ładnie się kroiło, gotowe ciasto musi trochę postać w lodówce. Najlepiej więc przygotować je dzień(...)budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka każdy) 250 g mascarpone 3 łyżki cukru 3 łyżki masła orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady niecałe pół szklanki mleka (100 ml) Dodatkowo: około 200 g herbatników około 220 g wafelków w polewie czekoladowej Przygotowanie Około 400 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku
e-PrzepisyKulinarnekuszącą polewą czekoladową. Koniecznie spróbujcie, a z pewnością ciasto to będziecie często powtarzać, tak jak i ja! (Forma o wymiarach około 20 x 20 cm) Masa: 3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy - klik ) 200g masła/margaryny 3 szklanki mleka w proszku (około 330g; nie granulowanego!) Polewa: 150g czekolady(...)konsystencji oraz podzielić na dwie części. Przygotować polewę. Czekoladę z dodatkiem mleka/śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia. Ciasto. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników (**), połowę masy mlecznej, herbatniki, resztę masy oraz ponownie ciastka. Na końcu wierzch ciasta równomiernie pokryć płynną polewą czekoladową. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin
Di gotujeopakowanie cukru waniliowego 1 kostka masła 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników CUKRY NYSKIE polewa czekoladowa na wierzch kolorowa posypka cukierkowa Wykonanie: Masło rozpuszczamy, studzimy. Ser miksujemy z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony(...)tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie smarujemy wierzch polewą czekoladową. Kiedy ta zastygnie posypujemy wierzch posypką. Przed świętami zawsze planujemy większe i mniejsze zakupy związane z przygotowaniami świątecznymi. Papier do pieczenia, folie spożywcze, folie aluminiowe, foremki do pieczenia
Z Majeczką w kuchnicałkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 duża paczka biszkoptów, podłużnych 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa czekoladowa, przepis tutaj wykonanie : Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Następnie kroimy(...)paski. wykonanie ciasta: Na jeden blat makowy rozsmarowujemy 1/2 część masy. Układamy paski galaretki a pomiędzy nimi układamy biszkopty. Wykładamy pozostałą część masy. Układamy drugi blat ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzenia