odrobiną egzotyki. Proste, lecz niebanalne danie dobre zarówno na szybki obiad, jak i kolację we dwoje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi z kurczaka / 3 udka + 3 podudzia (900g) 2 średnie czerwone cebule 1 średnia cytryna 30g grubo krojonych migdałów 75g suszonych słodkich śliwek 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka
Kulinarna PokusaChrupiące, soczyste kawałki kurczaka, szczególnie ćwiartki czy podudzia to świetny pomysł na rodzinny obiad. Dodatki? Dziś pieczone kawałki buraka, puree ziemniaczane ze szczypiorem oraz surówka z sałaty pekińskiej, vinegretu, oliwek i pomidorków koktajlowych. Taki obiad serwuję także z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree z dodatkiem zielonego groszku lub marchewki (wychodzi wtedy zielone lub pomarańczowe). Tak przygotowany kurczak aromatycznie pachnie
Zasmakuj KuchniCzyli inaczej mówiąc, grillowany filet z kurczaka . Nie spotkałam innego mięsa które tak szybko dochodzi na grillu . Z kurczaka najbardziej lubię grillowane podudzia . Ale niestety - jak się nie ma tego co się lubi to się lubi to co się ma - tak mówi przysłowie . I w myśl tego musiałam polubić to co mam czyli filet drobiowy. Żeby filecik nie był samotny(...)dorzuciłam na ruszt ziemniaki , marchewkę i jajko . Bardzo ładnie wyglądało do chwili próby odklejenia je z folii . Pozostało tylko to co widać Składniki Filet z piersi kurczaka - sztuk tyle ile uczestników biesiady 5-6 ziemniaków 3 marchewki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1 lyżeczka papryki ostrej. Wykonanie 1 . Filety umyć
Eli Gotowaniewielkości pokrojone w kostkę – ok. 500g 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego pół łyżeczki soli pół łyżeczki tymianku Składniki na kurczaka: 3 ćwiartki z kurczaka (3 udka + 3 podudzia) 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 250g(...)mozzarella 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 czubata łyżka masła 100ml przegotowanej wody kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kurczaka zapiekanego z ziemniakami i boczkiem: Kurczaka oprószyć solą i pieprzem. W każdej ćwiartce kurczaka zrobić po 3-4 nacięcia nożem. W miseczce wymieszać ze sobą oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek
Kulinarne Przebojesałatka, którą można przygotować z tego, co nam zostało po obiedzie ;) Wystarczy kawałek pieczonego kurczaka, trochę warzyw, sos czosnkowy i gotowe! SKŁADNIKI (2 porcje) 2 kawałki pieczonego kurczaka (u mnie dwa podudzia) 8 suszonych pomidorów 1 dojrzałe awokado 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej cebuli sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka czarnuszki sos 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu (można(...)łyżeczka sosu worchestershire sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek przciskamy przez praskę, bazylię drobno siekamy i łączymy z jogurtem oraz pozostałymi składnikami sosu. Odstawiamy aby sos się przegryzł. Mięso kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę. Delikatnie nacinamy od strony miąższu, tworząc kratkę. Oddzielamy miąższ od skórki, skrapiamy
DefinicjaSmakuodgrzać na obiad. Inspiracja: Danka pichci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w jarzynach – Składniki: 1 duży kurczak – u mnie ok. 2kg (można też użyć poszczególnych części kurczaka – dowolnie: udka, piersi, podudzia – z tym, że ich wyjdzie wagowo mniej niż 2kg) 4 duże marchewki – ok. 600g 3 pietruszki 1 kawałek selera – ok. 200g 1 duży kawałek(...)papryka, majeranek ok. 1 kg małych ziemniaków (w zależności od potrzeb) 2-3 szklanki bulionu mięsno-warzywnego lub wody (ja gotuję warzywa wraz z korpusem, który został z porcjowania kurczaka – wg tego przepisu: Bulion warzywny – z tym, że po prostu dodatkowo wrzucam do garnka najpierw korpus z niewielką ilością mięska, zagotowuję, ściągam szumowiny, a następnie dodaję warzywa
Kulinarne Przebojegazetki "Tina". Polecam serdecznie! KURCZAK ZAPIEKANY W SOSIE Z FASOLĄ I MARCHEWKĄ. Składniki na 4 - 6 porcji: 1000 g udek i podudzi lub samych udek z kurczaka 1 duża cebula 3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej 150 g suchej fasoli białej lub puszka fasoli białej 500 ml gorącego bulionu 1 puszka
Zakątek rozkoszy kulinarnychmuszę powiedzieć, wyszły rewelacyjnie. Widziałam dużo różnych przepisów, jednak zrobiłam coś zupełnie innego i mam nadzieje, że i Wam posmakuje. Składniki: bulion gotujemy na całym kurczaku ( można użyć 3 podudzi albo 2 piersi) pęczek pietruszki 2 serki topione 2 ząbki czosnku duża cebula papryczka chili 3 łyżki papryki słodkiej pół łyżeczki curry pieprz, sól(...)rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka. Przygotowanie farszu: Bulion przecedzam przez sito i odstawiam, wyciągam mięso i oddzielam od kości. Przerzucam kawałeczki kurczaka do miski i dodaję pokrojoną pietruszkę, papryczkę chili, wyciśnięty czosnek, serki topione i obsmażoną cebulę (pokrojona na kosteczkę). Wszystko to doprawiam do smaku i mieszamy. Jeżeli ktoś lubi na ostro
Niezły Młynektrzech składników: batatów, tartego parmezanu i odrobiny mąki ziemniaczanej. Jest bardzo zdrowe, bo słodkie ziemniaki to prawdziwa krynica odżywczych składników. Zobacz przepis Wtorek: Najlepszy smażony kurczak – adobo Tu składniki są cztery: podudzia, ryż, sos sojowy i ocet. Wierze nam na słowo, że kurczak adobo to najlepszy kurczak z patelni ever. Spróbujcie sami! Zobacz przepis Środa: Pieczony łosoś w glazurze Pieczony
Niedzielny kucharzpodajmy je na kawałku ciabaty, którą wcześniej posmarujemy tym pysznym sosem. Dla mnie bomba – musicie spróbować! Składniki (na 3-4 porcje): 800g mielonego mięsa z kurczaka – zmieliłam mięso z podudzia 1 duże jajko 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii 1 mały ząbek czosnku kulka(...)martwcie się, że po tak krótkiej obróbce na patelni mogą być jeszcze surowe, dojdą w piekarniku. Podsmażone klopsiki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnie po smażeniu kurczaka wrzucamy starty ząbek czosnku oraz suszone, roztarte w dłoniach zioła – smażymy pół minuty. Następnie wlewamy passatę, dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i czekamy aż zabulgota. Gorący
Smaczna Stronakoniaku • 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie do smaku • olej do obsmażenia kurczaka. Wykonanie: • Nogi kurczaka podzielić na udko i podudzie, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na oleju na złoty kolor. • Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do kurczaka, chwilę podsmażyć
To co kochamŻeby przygotować super pyszne mięsko nie potrzeba zbyt wielu składników. Moja propozycja to pieczony kurczak w marynacie musztardowej! Po upieczeniu mięso jest mięciutkie i soczyste
Gotuj z Prezesem