dobre wino, to do tego obiadu świetnie pasują białe wina oparte na szczepie Gewürztraminer (np. Gewürztraminer Zinnkoepflé Grand Cru) albo pinot gris. SKŁADNIKI 2 ćwiartki z kurczaka z wolnego wybiegu (lub 4 podudzia albo 6 pałek) 400g drobnych ziemniaków typu użytkowego A lub B 500g kapusty kiszonej na białym winie (szczególnie polecam tą z Aldi, czysto niemiecką! ) 1 duża cebula
Karo in the Kitchenpomysł do podjadania na wszelkie sposoby. Bardzo tani i prosty przepis na domowe specjały od Konczi i Szpileczki. Składniki na 2 średnie słoiki: 4 ćwiartki z kurczaka, możecie również dać filet lub podudzia 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżka majeranku, tymianku lub rozmarynu do każdego słoika po ziarnku ziela angielskiego i listku laurowym
Apetyczna babeczkakurczaku i dlatego śmiem twierdzić, że ma o połowę kalorii mniej niż taka na mięsie np. wieprzowym. Gdy na obiad chcemy upiec udka lub podudzia i po wycięciu ich zostaje część przykręgosłupowa kurczaka, proponuję wykorzystać ją właśnie w fasolówce. 2 kawałki kurczaka z kością (mogą być korpusy) 200 g drobnej fasoli 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku
Kuchcik gotujektóra wielu osobom w zupełności może wystarczyć za pełnoprawny posiłek – zamiast obiadu lub kolacji. P.S. Rzadko widzę konieczność zwracania uwagi na takie sprawy, ale kupując wędzonego kurczaka (a już zwłaszcza nogi, udka i podudzia) w supermarkecie, zwróćcie uwagę na cenę i wygląd produktu. Nietrudno się bowiem domyślić, że podejrzanie tani produkt z podejrzanie duża ilością ciemnego barwnika nie będzie miał
Kulinarna Pokusatradycyjny, niedzielny rosół, z makaronem ryżowym, zamiast nitek. Zobacz również inne przepisy na ----> zupy Lekka zupa z kurczakiem i kukurydzą - przepis: Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (ok. 60-70 dag mięsa; ewentualnie podudzia, skrzydełka) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 cebula po kilka ziarenek ziela angielskiego
Moje Qulinariapół łyżeczki i szczypta mielonego imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki oregano sól morska świeżo mielona kilka gałązek świeżego koperku i natki pietruszki Każdą nogę kurczaka rozdzielamy na połowę. Z górnej części podudzi odcinamy kawałek skóry ze ścięgnami oraz chrząstkę. W moździerzu na proszek rozdrabniamy suszony rozmaryn oraz szałwię. Zioła przesypujemy do miseczki i dodajemy do nich posiekany(...)przez grubszą praskę czosnek oraz szczyptę suszonego imbiru. Dosypujemy również biały pieprz oraz półtorej łyżeczki soli morskiej, po czym całość zalewamy olejem rzepakowym tak, by powstała niezbyt gęsta pasta. Kurczaka umieszczamy w misce i przyprawiamy dokładnie marynatą, po czym odstawiamy go do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie, gdy mięso przejdzie przyprawami, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Układamy
Kuchenna Kontrrewolucyalistki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 1 łyżka masła 3 duże zabki czosnku Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc. Przygotować zalewę(...)zagotować. Na dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. . Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 90 min.. Naczynia nie przykrywamy :). Podajemy np. z ogórkiem
Mała w garnku mieszalistki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 3 duże zabki czosnku 2 łyżki suszu warzywnego Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc. Przygotować zalewę(...)zagotować. Na dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia nie przykrywamy jedynie pod koniec pieczenia
Monia miesza i gotujeSkładniki: udka kurczaka 2 sztuki duże, musztarda 2 łyżki, papryka słodka 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, woda 1/2 szklanki Duże udka kurczaka przeciąć na dwie części: pałka i podudzie, odciąć kuperek, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać musztardę Prymat(...)strony razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, na koniec obrócić porcje i bez przykrycia smażyć z 5 minut - udka kurczaka w musztardzie z cebulą,czosnkiem są bardzo soczyste, kruche, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięniedzielny obiad proponuję rewelacyjnego kurczaka przygotowanego na ryżu. Danie przygotowuje się szybko a smakuje cudownie! Polecam! Kurczak na ryżu Składniki: 1 kg skrzydełek, udek, podudzi, 3 ząbki czosnku, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, łyżeczka estragonu, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek ketchupu, 2 łyżki wegety, 3 łyżki oleju, 6 szklanek wody, 250 g masła, 2 szklanki
paapilotkaarosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili masło klarowane pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Kurczaka podziel na części (możesz także użyć samych nóżek i podudzi). Przygotuj mieszankę przypraw: wymieszaj słodką wędzoną paprykę, kumin, kolendrę, płatki chili, pieprz i sól (niecałą łyżeczkę) ze sobą. Następnie natrzyj nią kurczaka, pamiętając, aby część
Food Squareziemniaków; 2 łyżki majonezu; Olej do wysmarowania blachy/naczynia żarodpornego. Sposób przygotowania: Blachę do pieczenia/naczynie żaroodporne wysmarować bardzo cienką warstwą oleju. Udka umyć, osuszyć, podzielić na podudzia i pałki (opcjonalnie), oprószyć 1 łyżką przyprawy do kurczaka i ułożyć na wysmarowanej olejem blasze/naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki obrać, umyć, mniejsze pokroić w ćwiartki, większe - najpierw przekroić na pół, a następnie każdą połówkę
Gospodyni MiejskaPieczone podudzia indyka to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. W przepisie tym zamiast indyka można wykorzystać kurczaka lub królika, jednak według mnie najlepiej pasuje tu właśnie indyk. Składniki: 2 podudzia indyka 3 marchewki 2 pietruszki słodka mielona papryka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy oliwa sól Wykonanie: Marchewki i pietruszki
Mama Gotujeminut odpocząć żeby soki i tłuszcz rozeszły się po mięsie. Odcinamy uda i skrzydełka. Skrzydełka zostawiamy w całości, uda dzielimy na pałkę i podudzie. Odcinamy piersi i kroimy je na połowy. Podajemy kurczaka z ugotowanym na sypko ryżem, grillowanymi lub smażonymi warzywami albo surówką, sosem z pastą chili albo szybkim skwierczącym sosem z zaparzanego szczypioru, imbiru i czosnku, na który
Karo in the Kitchen