podudzia z kurczaka - 1043 przepisów (strona:58/70)

Pomysł na… kurczaka z ryżem 131

smaku. Klasykę gatunku ;) Zapiekanka z ryżu i kurczaka również mogłaby być banalna, jednak nic bardziej mylnego. Jest jednocześnie delikatna i pikantna, lekka i syta. Jednym słowem: pyszna! Dodać trzeba, że jest banalnie prosta w wykonaniu, a dodatek ogórka kiszonego to wisienka na torcie klasyki :D 4 porcje: 400 g mięsa z podudzi kurcząt 200 g ryżu brązowego 2 łyżki suszonej

Kucharzyca
Udka pieczone w piwie i miodzie 303

Jeśli lubisz słodka, chrupiącą skórkę z kurczaka i delikatne mięsko - ten przepis jest dla Ciebie ! Składniki: * 4 całe udka * 700 ml jasnego piwa * 3 łyżki miodu * 1 łyżka cukru trzcinowego * 2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego * 1,5 łyżeczki soli *zioła prowansalskie Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć. Udka porozcinać na podudzia i pałki. Poporcjowane mięso natrzeć solą i przyprawami - odstawić

kolorowotorcikowo
Kurczak Buffalo- a mialo byc Buffalo chicken wings 231

Zapraszam na kurczaka Buffalo- choc mialo byc Buffalo chicken wings- ale zabraklo skrzydelek Chicken Buffalo wings to narodowa potrawa Amerykanow. Sos Buffalo jest mieszanka smakow, niezapomnianych..gdzie odmowienie sobie nastepnego skrzydelka jest osiagnieciem. Po prostu wszyscy kochaja Buffalo chicken wings. Zapraszam na Buffalo w wersji z podudziami I moja wersja sosu Buffalo a'la Edyta   Zamiast skrzydelek , oczyscilam podudzia

Smaki Edyty
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym. 276

Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla i po raz kolejny absolutny zachwyt przepisami Okrasy.  Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian. Składniki: kurczak: 1 szt. curry: 30 g limonka: 1 szt. mleko kokosowe: 400 ml pomidory pelati: 1 puszka śmietanka 30%, słodka: 200 ml czosnek: 3 ząbki cebula(...)piersi. Ze skrzydełek usuwamy lotki i razem z korpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu uzyskania wywaru.  Uda dzielimy na pół (odcinamy pałkę od podudzia). 2 pałki, 2 podudzia i 2 piersi z częścią skrzydełek przekładamy do miski i wkładamy do lodówki. 3 ząbki czosnku drobno siekamy. Odstawiamy. 2 cebule kroimy w drobną kostkę

Brzuszki Łakomczuszki
Jak zrobić dobry rosół? Zasady! 785

sprawdzonego źródła. Wybierz kurczaka zagrodowego lub ekologicznego. Sprawdź czy ktoś z Twoich znajomych nie ma dostępu do wiejskiego drobiu. W gruncie rzeczy nie znam nikogo, kto by nie miał jakieś rodziny na wsi, a od tego już rzut beretem do kupienia dobrej sztuki  mięsa.  Na rosół nadają się np. całe podudzie z indyka, kury, kaczki wraz z pałką

SMYKWKUCHNI
Udka pieczone z serem i salami 212

dobry obiad! Składniki 6 udek z kurczaka 15 dag salami 10 dag twardego sera żółtego przyprawa gruboziarnista do mięsa zioła włoskie z młynka do smaku 2 liście laurowe 2 cebule 4 ząbki czosnku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Udka myjemy, osuszamy,oddzielamy nożem osobno pałeczki i podudzia. Nacieramy z każdej strony przyprawami solą

Wanilia i Kardamon
Ćwiartki kurczaka pieczone z pieczarkami i oscypkiem 96

Włosi mają swój parmezan, a my zamiast niego możemy używać naszego oscypka. Wiedzieliście o tym? Co potrzeba: 4 duże ćwiartki z kurczaka, 1 kg średnich pieczarek, 1 średni oscypek, przyprawa typu Kucharek, czosnek granulowany, oregano, ostra papryka w proszku, 2 pełne łyżki masła, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, sól Wykonanie: Pieczarki obieramy ze skóry, płuczemy(...)tarce na grubych oczkach lub rozdrabniamy w blenderze, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i posiekany tymianek, mieszamy. Ćwiartki myjemy, każdą  przecinamy na dwie części, czyli na udko i podudzie, doprawiamy z każdej strony obficie przyprawą typu Kucharek, ostrą papryką, oregano, czosnkiem granulowanym, układamy na większej blaszce bez tłuszczu, tak, żeby mięso leżało luźno, nie stykało się ze sobą, wówczas dobrze

Bułka z Chlebem
Udka z kurczaka po tajsku 161

Ponownie pomieszamy w garach kuchni tajskiej. Aby wzbogacić ryż jaśminowy po tajsku przygotujemy udka z kurczaka po tajsku. Całe bogactwo smaku zawarte jest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry(...)Uprażone miksujemy w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz skrobi i miksujemy. Dodajemy 2 łyżeczki skrobi – mieszamy. Udka pozbawione skóry przecinamy w stawie na dwie części (pałka i podudzie), płuczemy i osuszamy. Wkładamy do dużego woreczka strunowego, zalewamy przygotowaną marynatą. Woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę po całym mięsie. Odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (można przygotować dzień

mojewypiekiinietylko
Pieczony kurczak z pęczakiem, fasolą i cieciorką 101

składniki: kaszę zastąpić ryżem, udka, podudziami, w ogóle możesz zrezygnować z mięsa i zrobić zapiekankę z boczniakami – będzie pyszna. Jedna uwaga: wśród składników jest szklanka bulionu. Jeśli masz rosół w lodówce, albo zamrażalniku, koniecznie po niego sięgnij, bo zapiekanka nasączona aromatem bulionu ma wyjątkowy smak. Przepis inspirowany wpisem na Epicurious.com Składniki: 4 udka z kurczaka ½ szklanki pęczaku 1 mała puszka

Niedzielny kucharz
Pasztet drobiowy z rosołu 132

Rewelacyjny, kremowy, dobrze doprawiony pasztet z dodatkiem mięsa drobiowego i dużą ilością warzyw! My jesteśmy nim zachwyceni. Idealny pomysł na wykorzystanie warzyw i mięsa po niedzielnym

VioletoweKucharzenie
Udka z ryżem i warzywami (jednogarnkowe) 206

trzeba przygotować, ale potem tylko wkładasz do piekarnika i pilnować trzeba już tylko czasu pieczenia :) Propozycja upieczenia udek (na zdjęciu akurat pałki, ale to już dowolność co kto wybierze-podudzia, pałki czy całe ćwiartki) razem z ryżem wymieszanym z warzywami to danie, które sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i przyjęcie dla gości. Danie doskonałe również dla dzieci (szczególnie(...)powierzchnię w naczyniu-tak robię, jeśli danie zaplanuję wcześniej i kupię odpowiednią ilość porcji, wtedy ryż na wierzchu nie zrumieni się zbyt mocno. Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 2 szkl. ryżu 5 szkl. bulionu drobiowego/rosołu 3 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 łyżka masła przyprawa do kurczaka (naturalna mieszanka składników) Sposób przygotowania: Dokładnie umyte udka wkładamy

Kolorowy Przepisownik
Udka pieczone w rękawie z warzywami 206

ćwiartki z kurczaka - 4 ziemniaki - papryka czerwona - 2 marchewki - cukinia - 2 gałązki tymianku - sól - przyprawa do ziemniaków Marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka miodu - 2 ząbki czosnku - tymianek - pół łyżeczki suszonego imbiru - pół łyżeczki papryki słodkiej - pół łyżeczki papryki ostrej Mięso umyć, wysuszyć, każdą ćwiartkę rozdzielić na udka i podudzia, nasolić. Marynatę zrobić

Zgrabne Gotowanie
Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami 373

udka z kurczaka, 15 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, pieprz czarny mielony, sól, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki obieram, kroję w plasterki. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na odrobinie oleju podsmażam pieczarki oraz cebulę. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Udka nacinam nożem, usuwam kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Mięso oprószam majerankiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Udka z kurczaka a la peperonata 316

włoskiej, które nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie wygląda zachęcając do jedzenia całą paletą kolorów. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 6 udek lub 3 nogi z kurczaka (800g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia cebula (150g) 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka(...)oregano 1-2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 150g makaronu typu „kolanka” lub podobnego Instrukcje Z udek lub nóg ściągamy skórę. Jeśli używamy całych nóg, rozdzielamy nożem uda od podudzi (po zdjęciu skóry miejsce to jest dobrze widoczne). Następnie nacinamy ostrożnie mięso wzdłuż kości i wycinamy je razem ze stawami. W miarę możliwości usuwamy także ścięgna. Papryki rozcinamy wzdłużnie

Kulinarna Pokusa
PIECZONY INDYK 142

Pieczony indyk z dodatkiem imbiru i limonki, to bardzo prosty i szybki sposób na pieczonego indyka. nie wymaga od nas prawie w ogóle pracy przy jego

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania