podudzia z kurczaka - 1043 przepisów (strona:43/70)

Kurczak po portugalsku 104

Kolejna propozycja na danie rodem z Portugalii. Soczyste danie jednogarnkowe na pewno Wam się spodoba. Zamiast Madery, można użyć Porto.   Składniki 500 g podudzi z kurczaka (bez skóry) 2 łyżki oleju 50 ml Madery 50 ml wytrawnego czerwonego wina 150 g krojonych pomidorów z puszki sok z 1/2 pomarańczy 250 g młodych ziemniaków 200 g zielonej fasolki szparagowej

R'n'G Kitchen
Grillowane szparagi z sosem holenderskim, czyli wersja prawie clasico 155

chce spróbować coś innego. Sezon grillowy sprzyja eksperymentom. Jeśli za oknem buro i ponuro, śmiało ugrillujmy coś w piekarniku.  Składniki: Szparagi zielone Sól morska Olej rzepakowy Pieczone podudzia z kurczaka Sos holenderski: 3-4 żółtka łyżka soku z cytryny 1-2 łyżeczki masła sól i pieprz Przygotowanie: Szparagi wybieram cienkie, ponieważ nie wymagają obierania. Dokładnie myję i ewentualnie odcinam

Karczma Honorietty
Podudzia z kurczaka nadziewane jabłkami i porem. 165

Kolejna propozycja bardziej świąteczna. Trochę zajmuje usunięcie kości ale efekt jest wart poświęconego czasu . Dodatkowo nadzienie jabłkowe sprawia , że mięso nie jest suche... Składniki; 3 podudzia z kurczaka sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 jabłko kawałek pora (ok. 10 cm, biała część ) olej do natłuszczenia blachy Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie usuwamy wszystkie kości, starając się

Radość kipiąca uśmiechem.
Podudzia z kurczaka nadziewane papryką i pieczarkami. 152

Trochę czasu zajmuję wyjęcie kości jeśli się nie ma wprawy ( ja jej nie mam ;-) ) ale warto poświęcić ten czas bo efekt jest naprawdę fajny! Polecam!   Składniki; 3 podudzia z kurczaka 4 pieczarki pół czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula przyprawa do kurczaka sól, pieprz, ok pół łyżeczki rozmarynu olej   Mięso dokładnie umyć a następnie osuszyć

Radość kipiąca uśmiechem.
Czosnkowe podudzia pieczone 131

Podudzia z kurczaka o mocnym posmaku czosnku. Zamarynowane w czosnku a potem upieczone są soczyste i smaczne a skórka chrupiąca. Można podać je jako danie obiadowe z ziemniakami czy frytkami i surówką lub po prostu z pieczywem. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Surówka z dyni z rukolą i orzechami 134

sezon na cukinię i przygotowuję rozmaite przepisy: Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć się smakiem tego

Moja smaczna kuchnia
Zupa z botwinki z ziemniakami 139

inne przepisy z botwinką: Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 3 podudzia z kurczaka kilka ząbków czosnku 3 marchewki 1/3 selera 2 pietruszki pęczek szczypiorku 6-8 dużych ziemniaków 2 listki laurowe ziele angielskie sól i pieprz kilka łyżek octu do smaku Przygotowanie

Moja smaczna kuchnia
Kurczak duszony na pieczarkach 134

Kolejny sprawdzony "babciny" przepis. Mięso rozpływa się w ustach ,sos jest wyborny. Czegóż więcej oczekiwać? Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula 60 g masła 250 g śmietany 18% 20 g mąki natka pietruszki mielona papryka sól Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondlu rozpuszczamy masło ,dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy ,cały czas

R'n'G Kitchen
Udka z cytrynową nutą 105

słowa "mama było pyszne" wynagradza trud przygotowań. Polecam Wam również pyszne udka pieczone z cytrynową nutą. Podałam je z młodymi ziemniakami i sałatką  caprese. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju Marynata sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz Wykonanie

O kuchni z uczuciem
Odchudzona ogórkowa 181

śmietaną zupami. Ogórkowa wg mnie ma same zalety. Jest pyszna, zdrowa, ma mnóstwo witamin i dobrze rozgrzewa :) Idealna po sobotniej nocy ;) Na garnek średniej wielkości potrzebne są: 2 podudzia z kurczaka 4 duże marchewki 3 piertuszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki koperek słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe

Jemy Pijemy
Sałatka z grillowanych batatów, paprykii i cukiniii z kiełkami brokułu 156

Sałatka na grilla i... z warzywami z grilla z dodatkiem młodych liści szpinaku, sałaty rzymskiej i kiełków brokułu. Podałam ją z sosem ziołowo-czosnkowym do grillowanych podudzi z kurczaka. Składniki: 1 batat 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 2 sałaty rzymskiej mini garść młodych liści szpinaku oliwa cytrynowa zioła do grillowanych warzyw Sos: 1 kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu

Czerwień i błękit
Udka duszone w warzywach z winem 113

było zakopać w śniegu aniżeli utopić... cóż nam pozostało... czekanie na radosne, słoneczne dni, czekanie za przyrodą budzącą się do życia.... no właśnie pozostało jedynie czekanie... Składniki 4 podudzia z kurczaka garść kiszonej kapusty 3 cebule 3 pory 5 marchewek 1 seler  2 pietruszki kostka rosołowa olej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina oregano sól, pieprz Sposób Kapustę drobno pokroić

Kuchenne aromaty
Kurczak czosnkowy pieczony w rękawie 163

Składniki: 4 podudzia z kurczaka 4 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć. 2. Czosnek obrać i zmiażdżyć. 3. Kurczaka natrzeć czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 4. Mięso przełożyć do rękawa, piec 60 minut w 200 st. C. Pod koniec pieczenia rękaw można rozerwać, by mięso się zrumieniło. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kurczak czosnkowy pieczony w rękawie 154

Składniki: 4 podudzia z kurczaka 4 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, osuszyć. 2. Czosnek obrać i zmiażdżyć. 3. Kurczaka natrzeć czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 4. Mięso przełożyć do rękawa, piec 60 minut w 200 st. C. Pod koniec pieczenia rękaw można rozerwać, by mięso się zrumieniło. Smacznego

Kuchnia domowa Ani