Delikatne placuszki pachnące bananami, orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Podczas smażenia w domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki – możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich(...)dodatkowo cukru, ja tego nie zrobiłam, jest tu zbędny. Wszystko obowiązkowo posypać cukrem pudrem albo kleksami gorącej czekolady z dodatkiem wiórków kokosowych, bitą śmietaną. Tak powstanie ciepły deser. Takie placuszki to danie, które możemy jeść na słodko lub jako pożywne śniadanie z dodatkiem owoców. Składniki: 3 szklanki mąki 2 duże banany 2 szklanki maślanki 0,5 szklanki wody 2 łyżki
Zasmakuj Kuchnismak placka... Na blogu znajdziecie mnóstwo ich wersji, ponieważ są tak pyszne, że w moim domu często bywają na śniadanie, kolację czy też na (nie) zwykłą przekąskę. Niedawno prezentowałam placuszki na słodko - z miodem , a tym razem przedstawiam prostą wersję wytrawną - z cebulą. Zapewniam, że znikają ekspresowo! Wystarczy ulubiony sos, ketchup, świeże warzywa lub... zresztą solo również są rewelacyjne! Koniecznie(...)wmieszać cebulę oraz płatki kukurydziane tak, aby wszystkie były dokładnie pokryte ciastem. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.) Uwaga: Placki najlepiej smażyć od razu po wykonaniu masy
Di gotujePlacuszki z jabłkami Jesień w pełni, a jak jesień to obowiązkowo na stołach muszą zagościć jabłka, a w formie placuszków sprawdzą się jako obiadek lub szybka przekąska. Składniki: Na ciasto: (na około 9 sztuk) 1 jajko 2 łyżki cukru szczypt soli 1 szklanka śmietany 18 % 2 łyżki oleju 1 szklanka mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)puszystą masę. Dodać śmietankę, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i dokładnie wymieszać. Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do masy i całość zmieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor. Na patelnię nakładać głęboką łyżką. (Po usmażeniu najlepiej najpierw osuszyć na ręczniku papierowym). Smacznego
My sweet a lifeplacuszki są jak pianka. Bardzo puszyste i mięciutkie, przypominają właśnie wcześniej wspomnianą, rozpływającą się w ustach piankę. Mogą sprawiać problemy podczas smażenia, dlatego że są niezwykle delikatne. Aby zachować tą delikatność i nie zmieniać proporcji składników należy smażyć mniejsze placuszki. Możesz też dodać więcej mąki migdałowej, aby zagęścić masę. Placuszki są wyśmienite, idealne na lekkie śniadanie. Składniki: duży
Zdrowie na języku :PPrzepis autorski (mój). To jedne z moich ulubionych placków. Zresztą moja rodzina i znajomi też je uwielbiają i bywa, że czasami zamiast ciasta proszą o placuszki... Cóż, są naprawdę przeeepyszne, takie delikatne i puszyste, a podane z miodem rozpływają się w ustach... Zresztą co ja będę tu dużo pisać - sami spróbujcie! Polecam! (około 10 sztuk) 2 szklanki płatków kukurydzianych(...)końcu wmieszać płatki kukurydziane tak, aby wszystkie były dokładnie pokryte ciastem. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.) Uwaga: Placki najlepiej smażyć od razu po wykonaniu masy - będą
Di gotujeoddech. A potem wstaję i wchodzę do kuchni, by zrobić sobie coś ciepłego do jedzenia. Nagrzewam moją nową patelnię, w której chyba jestem zakochana, mieszkam kilka składników i smażę placuszki. Szybko. Niezbyt zdrowo. Pysznie. Polecam. Składniki: • 250 g waniliowego serka homogenizowanego • 1 jajko • 1 łyżka cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki mąki pszennej • szczypta proszku do pieczenia • olej z odrobiną(...)miseczki włożyć serek homogenizowany. 2. Dodać jajko, cukier, mąkę i proszek. Wymieszać rózgą na jednolitą masę. 3. Rozgrzać na patelni olej. 4. Kłaść po łyżce ciasta i smażyć niewielkie placuszki, rumieniąc je z obu stron. 5. Odsączyć na ręczniku papierowym. 6. Podawać od razu z kleksem powideł śliwkowych. Smacznego. Placuszki usmażyłam na nowej patelni WOLL DIAMOND LITE. Więcej o produkcie
W mojej kuchniRacuchy kojarzą mi się z dzieciństwem. Najlepsze racuszki robiła moja mama. Niestety, ani już nie pamiętam ich smaku, ani nie znam przepisu. Wiem tylko, że te placuszki moja mama robiła z zsiadłym mlekiem. Czas wrócić do tych beztroskich czasów i przygotować racuchy - na śniadanie lub na kolację. Idealnie pasuje do nich gorące kakao! Przeczytałam cały internet, przewertowałam tony książek kucharskich(...)Racuchy zrobione, zjedzone. Zrobione raz jeszcze i znów zjedzone. Kolejna próba - efekt taki sam! Aż się dziwię, że zdążyłam zdjęcia zrobić... Pyszne! Delicious! Mniam! Racuchy to takie pulchne smażone placuszki z mąki, mleka, jajek i proszku do pieczenia, ale mogą być też robione na drożdżach. Cukru nie dodajemy, posypujemy tylko gotowe racuszki cukrem pudrem. Do ciasta możemy dodać owoce
dobra gospodyni dom wesołym czyniPyszne placuszki z płatkami kukurydzianymi i malinami idealne na śniadanie w ponury dzień, trochę przypomną ciepłe słoneczne letnie poranki. Placuszki są delikatne i mięciutkie, a maliny nadają im fajnego smaku. Oczywiście najlepsze są świeże maliny, niestety nie ta pora roku, a z mrożonymi też można. Składniki: 100 g płatków kukurydzianych (użyłam Corn Flakes Lubella) 300 g jogurtu naturalnego 2 jajka(...)ciasta, a na wierzchu kłaść po 3-4 maliny. Delikatnie przekładać na drugą stronę, smażyć na złoty kolor. Rada: Jeśli masa będzie trochę za gęsta należy dolać więcej mleka. Placuszki są pyszne również bez malin. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga. #lubella #silazezboza #lubellacornflakes #odkryjcomozezboze #dzienzdrowegosniadania
talerz przyjemnościCórka zażyczyła sobie na podwieczorek "coś dobrego" a wiem, że uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki to takie postanowiłam jej zrobić. Nie miałam konkretnego pomysłu więc zrobiłam szybki przegląd lodówki z tego co znalazłam ukręciłam ciasto. Placuszki bardzo jej smakowały, zresztą nie tylko jej. A ja przy okazji pozbyłam się białek, które zalegały mi w lodówce. Składniki na około 8 placuszków
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniainnymi dodatkami. Nie byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar(...)ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Rozpusta? Czemu nie? Poniżej przepis, z którego wyczarowałam 19 niedużych placuszków. Składniki: szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 duży banan lub 2 mniejsze do podania
Zasmakuj KuchniPrzepyszne, ekspresowe placuszki z serka homogenizowanego. Idealne dla dzieci, ale i dorośli je polubią. W sam raz na słodki podwieczorek lub śniadanie:) 300 g serka homogenizowanego waniliowego 4 jajka 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy je za pomocą kuchennej rózgi(...)Dodajemy serki homogenizowane i mieszamy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Na końcu stopniowo dodajemy przesiane składniki suche, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy po łyżeczce ciasta. Smażymy niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane powidłami
Smaki Na TalerzuDziś zapraszam Was na wytrawne placuszki z owczym serem . Proste w przygotowaniu, pyszne i mimo niewielkiej porcji naprawdę syte. Doskonałe jako samodzielne dania lub jako dodatek. Czasem warto odstawić na chwilę słodkie wersje placków i sięgnąć po coś innego, ale… równie pysznego Spróbujcie. A gdzie nabyć taki serek? Zajrzyjcie do Owczej Krainy Składniki: 1 miękki owczy serek podpuszczkowy naturalny(...)Przygotowanie: Serek rozgniatamy widelcem w misce / głębokim talerzu, dodajemy jajko jeszcze chwilę gnieciemy łącząc składniki. Następnie dodajemy mąkę, zioła i łyżkę posiekanej pietruszki. Całość mieszamy. Z masy formujemy 3 placuszki (najlepiej zrobić to ręką) i smażymy a małym ogniu z obu stron na złoto. Podajemy od razu posypane zieloną pietruszką. Smacznego
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na wytrawne placuszki z kozim serem . Proste w przygotowaniu, pyszne i mimo niewielkiej porcji naprawdę syte. Doskonałe jako samodzielne dania lub jako dodatek. Czasem warto odstawić na chwilę słodkie wersje placków i sięgnąć po coś innego, ale… równie pysznego Spróbujcie. A gdzie nabyć taki serek? Zajrzyjcie do Owczej Krainy Składniki: 1 miękki kozi serek podpuszczkowy naturalny(...)Przygotowanie: Serek rozgniatamy widelcem w misce / głębokim talerzu, dodajemy jajko jeszcze chwilę gnieciemy łącząc składniki. Następnie dodajemy mąkę, zioła i łyżkę posiekanej pietruszki. Całość mieszamy. Z masy formujemy 3 placuszki (najlepiej zrobić to ręką) i smażymy a małym ogniu z obu stron na złoto. Podajemy od razu posypane zieloną pietruszką. Smacznego
Słodkie okruszkiCześć! Lubicie placuszki? Ja je uwielbiam! Ostatnio dużo z nimi eksperymentuję i wyczarowałam żytnie placuszki z ricottą i malinami. Nie są zbyt słodkie, nie chciałam dodawać za dużo cukru. Jeśli wolicie słodszą wersję – zjedzcie je z syropem klonowym i owocami. Składniki (3-4 porcje): 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)olej roślinny. Dodawaj po łyżce ciasta i smaż około 3 minut. Następnie odwróć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi sezonowymi owocami, syropem klonowym i jogurtem naturalnym. Smacznego! Artykuł Żytnie placuszki z ricottą i malinami pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuWsypujemy po trochu mąkę i proszek z sodą, mieszamy ręcznie. Jeżeli dajemy całe jajka to po ubiciu białek dajemy żółtka i teraz wyłączamy mikser i postępujemy j/w. Jeżeli chcemy placuszki na słodko to do ciasta wsypujemy 1 opakowanie cukru wanilinowego i 1 łyżeczkę cukru a soli tylko szczyptę. Pieczemy placuszki na średnio rozgrzanej patelni, a odwracamy gdy zobaczymy pęcherzyki powietrza(...)szynkę, czosnek i paprykę -wszystko pokrojone w kostkę. W czasie gdy wszystko się dusi robimy sos. Wystarczy wszystkie składniki połączyć a czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać.Na placuszki kładziemy farsz i polewamy sosem. Posypać ulubionymi ziołami
harrisa