Aromatyczne, puchate, delikatne, słodko - kwaskowe - takie są te moje placuszki. Porzeczki czarne zajadam jak szalona, zawsze je lubiłam choć większość osób mnie wyśmiewało mawiając że zajadam "aptekę". No to powiem tak: wolę zajadać taką "aptekę" niż potem biegać po leki do apteki. Porzeczki czarne w tych placuszkach sprawdzają się idealnie. Kokosowe placuszki z czarną porzeczką. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieZawsze zastanawiałam się do jakiego ciasta lub deseru dodać czerwone porzeczki, i oto mam. Pyszne, ekspresowe placuszki twarogowe, do których czerwone porzeczki pasują rewelacyjnie. Placuszki można upiec na patelni na oleju, lub w wersji odchudzonej upiec część w piekarniku. Posypane cukrem pudrem lub polane pysznym syropem Toffi Viktoria Cymes zniknęły w migu(...)mąkę i porzeczki, dokładnie mieszamy trzepaczką aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo, tyle aby dno nie było suche ), nakładamy po łyżce ciasta, formując placuszki. Pieczemy kilka minut, z każdej strony,na małym ogniu aż ładnie się zarumienią. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem, dekorujemy owocami i podajemy
Kulinarne Fantazje Mariolimałych słodkości. Moje małe, puszyste ciasteczka upiekłam na mące ryżowej. Uwielbiam ją. Odkąd zaczęłam z nią eksperymentować zawsze mam jej zapas w kuchni. Najczęściej wykorzystuję ją do przygotowania śniadaniowych placuszków – pyszne placuszki jogurtowe na mące ryżowej lub lżejsze placuszki twarogowe . Polecam Wam do spróbowania oba przepisy. A wracając do ciasteczek… Są mięciutkie, z lekką kokosową nutą, lekko przypominają
Słodkie okruszkiPlacuszki z cukinii to smaczna propozycja na letni obiad. Dodatek cebuli i czosnku sprawiają, że placuszki są aromatyczne i mają wyrazisty smak. Składniki na około 20 małych placuszków: 500 g cukini (2 średnie cukinie) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól olej do smażenia Cukinie myjemy i osuszamy. Razem
Trzeci talerzokazyjnej cenie to nie zawahałam się z zakupem. Oczywiście wtedy trzeba było wymyślić do czego je wykorzystać poza zjedzeniem ich saute :). Na myśl przyszły mi owocowe placuszki w sam raz na piątkowy obiad. Dla kogo: dla kochających placuszki dla lubiących zdrowe obiady dla tych, którzy lubią wykorzystywać owoce sezonowe wszędzie gdzie się da Składniki: 400g jogurtu naturalnego 150g mąki pszennej(...)100g mąki pełnoziarnistej 3 jajka 2 łyżeczki esencji waniliowej lub 3 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia czereśnie - tyle ile wciśniemy do placuszków (ok. 2 szklanek) miód/syrop klonowy - do polania - opcjonalnie Wykonanie: Jajka wymieszać z jogurtem i cukrem waniliowym - najlepiej zmiksować. Dodać mąkę (2 rodzaje) przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej
Mania Wypiekaniauwielbiam placki. Można je zrobić błyskawicznie - na słodko, na słono, bardziej lub mniej kalorycznie, można je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Latem królują u mnie słodkie, puszyste placuszki , albo placki z płatków owsianych , a ostatnio przypadły mi do gustu placuszki z cukinii. Cukinia jest delikatna w smaku, dlatego doprawiłam ją czosnkiem i dużą ilością pieprzu - to nadało plackom charakteru(...)minut i bardzo porządnie odcisnąć (to ważne, aby placki się nie rozpadały). Dodać starty na drobnych oczkach czosnek, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym na złoto z obu stron. Podawać ze śmietaną i wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym lub same
Kulinarne InspiracjePyszne i puszyste placuszki na zsiadłym mleku bez dodatku proszku czy drożdzy. Do placuszków można dodać dowolne owoce miękkie lub banany czy jabłka. Szybko się je robi i szybko znikają. U mnie ostatnio często goszczą bo córeczce bardzo zasmakowały i tylko zmieniam owoce i smażę. składniki: 1 szklanka zsiadłego mleka ( u mnie prawdziwe wiejskie zsiadłe z mleka prosto(...)koniec dodać maliny i delikatnie wmieszać w ciasto. Rozgrzać patelnie z olejem, oleju musi byc troszke więcej. Na rozgrzaną patelnię nakładać czubatą łyżkę ciasta i lekko spłaszczyć formując placuszki. Smazyc na ciemnozłoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać solidnie posypane cukrem pudrem i owocami lub jogurtem
Monia miesza i gotujelipcowej KUCHNI znajdziecie naleśnikowy dział. Ja w nim podpatrzyłam przepis na bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej. Zainspirowały mnie do zrobienia placuszków. Placuszki, które usmażyłam są ciekawe w smaku, lekkie, warto podać je ze smakowitymi dodatkami. U mnie był to serek waniliowy, ciasteczkowe okruszki i owoce. Placuszki ryżowe z porzeczkami, bezglutenowe, bezmleczne 150 g mąki ryżowej
Dzieje kuchennej Wiewiórydzisiejsze śniadanie proponuję placuszki bananowe, przygotowane na maślance. Oto przepis jak w krótką chwilę przygotować pyszne śniadanie: Placuszki bananowe Składniki: 2 banany, 2 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 6 łyżek mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, olej do smażenia. Wykonanie: Jajka, maślankę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cynamon dokładnie miksujemy. Do przygotowanego ciasta(...)dodajemy rozgniecione widelcem banany, całość mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego
paapilotkaaNajważniejsze to dobrze zacząć poranek od smacznego śniadania. A później może być już tylko lepiej. Na dobre rozpoczęcie tygodnia zapraszam więc na placuszki. Są dobre zarówno na ciepło z rozpływającą się w ustach czekoladą z pieczołowicie przygotowanym jogurtem z cynamonem, kardamonem i wanilią,ale również na zimno jedzone w pracy lub pociągu, a maczane w zakupionym w pośpiechu jogurcie tuż(...)waniliowego. 2. Rozbełtaj rózgą jajka. Dolej odrobinę ekstraktu waniliowego-ok.3 kropel(jeśli masz) i szklankę mleka. 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 4. Mieszając masę na placuszki stopniowo dolewaj wodę gazowaną i olej. 5. Dorzuć starte na tarce o dużych oczkach jabłko i porządnie umyte,ale osuszone z wody jagody oraz drobno pokrojoną czekoladę. (u mnie każda
Fiolka w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Placuszki są przepyszne i już sam zapach sprawia, że nie sposób im się oprzeć. "Ziarna Inków" są rewelacyjną oraz zdrową mieszanką, która wzbogaci smak niejednego dania. Uwielbiam ją na zimno (np. w sałatkach), jak i na ciepło - właśnie w takich placuszkach, czy chociażby jako dodatek do obiadu. Wracając do placków(...)oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. (*) Skład: 58% ryż, 15% quinoa, 15% amarantus, 12% bulgur z łubinu "Ziarna
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Placuszki smakują rewelacyjnie i nadają się nie tylko na szybkie śniadanie. Są delikatne, a jednocześnie zwarte, syte i tak mocno bananowe - z waniliową nutą. Przyrządziłam je na bazie mąki jaglanej, więc śmiało mogą się nimi zajadać osoby będące na diecie bezglutenowej. Idealnie smakują ze świeżymi owocami, które są lekko kwaskowate(...)odrobinę soku z cytryny i sody oczyszczonej. Całość ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujeJeżeli macie ochotę na coś małego i słodkiego to zachęcam do przygotowania placuszków jaglanych. Do ich przyrządzenia potrzebujemy zaledwie kilka składników: mąki jaglanej, jogurtu naturalnego, proszku do pieczenia, cukru oraz jajka. Poniższe placuszki możecie podać z dżemem, kremem czekoladowym jak i posypać cukrem pudrem. Świetnie smakują podane z owocowymi sosami. Zachęcam do smażenia ;) Składniki na porcję(...)całość ze sobą połączyć. Musi utworzyć się w miarę gęste ciasto. Odstawić na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju kokosowego. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Ugotowaćgodziny w ciepłym miejscu. Można też owinąć folią i odłożyć na dłużej do lodówki, do 7 dni. Dzięki temu można zrobić więcej ciasta i w krótkim czasie mieć gotowe placuszki. Po 2 godzinach: Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. wraz z odwróconą blachą lub kamieniem do pieczenia pizzy/chleba, jeśli nim dysponujemy. Oczywiście jeżeli grzejemy kamień należy piekarnik rozgrzewać dłużej niż blachę(...)Następnie wyjmujemy ciasto delikatnie z naczynia na omączony obficie blat. Dzielimy na pożądaną ilość części Rozwałkowujemy na okrągłe lub owalne placuszki. Podczas wałkowania podsypujemy dość obficie mąką. Przy pomocy dłoni lub płaskiej szpatułki, ja używam tzw. skrobaka, przenosimy placuszki na rozgrzaną, odwróconą blachę w piekarniku. Szybko zamykam drzwiczki piekarnika. Po ok. 3 minutach placki "spuchną
I tu będę miała takie tewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kiedy pierwszy raz je usmażyłam - usłyszałam: "Czemu zrobiłaś tak mało?". Potem moja mama stwierdziła, że na obiad chce placuszki, zresztą na kolację też by zjadła... I tak zrobiłam je rano, w południe i wieczorem! Teraz smażę od razu z podwójnej, a czasami - potrójnej porcji składników! Są naprawdę przepyszne! Delikatne ciasto(...)ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć
Di gotuje