trakcie warsztatów przygotowaliśmy: terrinę z wątróbki cielęcej po wenecku terrinę wieprzową z suszonymi owocami i pistacjami jagnięcinę po neapolitańsku z zielonym groszkiem duszony ogon wołowy alla vaccinara smażone placuszki z ryżu po florencku Wszystkie dania wyszły nam przepyszne. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasztety i terriny, więc terrina z wątróbką cielęcą podana z ciepłą chrupiącą bagietką to był strzał w dziesiątkę(...)zawiesistym sosie przygotowanym na bazie selera naciowego, cebuli, marchewki, pulpy z pomidora i oczywiście dużej ilości czerwonego wytrawnego wina. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie również deser, czyli smażone ryżowe placuszki. Były bardzo delikatne i aksamitne w środku, a z zewnątrz chrupiące. Cudnie pachniały cytryną, a jedzone na gorąco z odrobiną cukru pudru - po prostu niebo w gębie ! Muszę zerknąć
Kulinarne przygody GatitySyrniki są to małe rosyjskie placuszki z twarogiem. Do nich można dodać rodzynki, jabłka - wszystko wedle upodobania. Ja postanowiłam zrobić tradycyjne placuszki bez żadnych dodatków. Syrniki są dla mnie świetnym dodatkiem do popołudniowej herbatki, bądź podwieczorkiem do gorącej czekolady. Sładniki: - kostka twarogu chudego (200-250g) - 4 łyżki cukru - jajko - 20g (4 łyżeczki od herbaty) mąki - jeżeli masz inny(...)Przygotowanie: 1. Twaróg rozdrabniamy (można przecisnąć go przez praskę, aby był delikatny), dodajemy mąkę, cukier oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. Rozgrzewamy olej na patelni. 3. Formujemy małe placuszki, obtaczamy je w mące, kładziemy na rozgrzany olej. 4. Smażymy do czasu, aż się zarumienią. Świetnie smakują z domowymi powidłami, posypane cukrem pudrem bądź oblane gorącą czekoladą. Jeżeli korzystasz
My World by Dagmara Rekwyobrażam sobie poranka bez kawy do tego stopnia, że bardzo czesto dodaję ją także, do swoich potraw. Tym razem przyrządziłam delikatne w smaku jaglane placuszki podane z kawowym twarożkiem, liofilizowaną żurawiną i pistacjami. Kawa w serku jest mocno wyczuwalna, natomiast nie jest to smak na tyle intensywny, żeby przeszkadzał np. dziecku. Moja córka delektowała się tym daniem równie mocno(...)roku życia. Bywa, że rano moje dziecko wypija cały kubeczek i cieszy się, że wszyscy rano piliśmy kawkę :) A smakuje nam ona zarówno solo jak i z mleczną pianką. Placuszki podaję zazwyczaj na leniwe, weekendowe śniadania, ale nic nie stoi na przeszkodziem, aby kaszę ugotować sobie dzień wcześniej. Wtedy można przygotować też twarożek, który przechowywany w lodówce nie zepsuje się
Mienta blogPancakes, po naszemu placuszki :) Delikatne, puszyste, błyskawiczne w wykonaniu i bardzo pyszne. Doskonałe na śniadanie, lekki obiad, deser czy kolację. Dobrze smakują polane dowolnym syropem z owocami lub bez. U mnie podane z przepysznym dżemem wiśniowym marki ORZECH . Gorąco polecam :) Składniki ( na 9 średnich placuszków ) - 1 szklanka* mąki - 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego typu greckiego - 1 jajko - 1/4 łyżeczki(...)ORZECH lub inne dowolne dodatki :) * szklanka mała - poj. 200 ml Wykonanie Wszystkie składniki ( oprócz dżemu ) dokładnie miksuję. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małą chochelką porcje ciasta, formuje placuszki. Smażę z obu stron krótko, do zrumienienia. Podałam na ciepło polane dżemem wiśniowym. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmyjemy trzemy na tarce jarzynowej, dodajemy do roztrzepanej masy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placuszki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny aby wchłonął nadmiaru tłuszczu. Placuszki podajemy z konfiturą z wiśni lub jogurtem naturalnym. Smacznego
kgwjanczewojabłka. Wszystko dokładnie wymieszałam i już gotowe do smażenia. Masa ma mieć konsystencję masy takiej jak np. na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i kładłam łyżką niewielkie placuszki. Raczej cieńsze niż grubsze. Po chwili zmniejszyłam gaz i już na średnim ogniu smażyłam na złoty kolor. Delikatnie podważyłam łopatką i przewróciłam na drugą stronę. Po usmażeniu przełożyłam na półmisek(...)przykryłam, żeby zabezpieczyć przed wystudzeniem. Chociaż, te placuszki są pyszne zarówno ciepłe jaki i zimne. Do takich placuszków idealnie pasuje syrop klonowy, cukier puder, owoce w syropie... co tylko chcecie, czego dusza zapragnie. A jak Wy zrobicie? Z czym podacie? Z owocami z syropu? Z cukrem pudrem? A może polane syropem klonowym? Jak by nie podać, będą smaczne, a dzieciaki
Kuchnia u Krysidawna miałam ochotę na takie placuszki, chrupiące, złociste, z ziołami. Bardzo smaczne, z dodatkiem ostrego sosu stanowią wyjątkową przekąskę na imprezy. Podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w domu czyli jajko i mąkę, połączyłam z kukurydzą z puszki, suszonym oregano i posiekaną natką z pietruszką. Kilka minut i gotowe! Pachną wspaniale, zapach rozchodził się po całym mieszkaniu, a przy otwartym(...)oknie w kuchni zapach doszedł z pewnością daleko! Placuszki z kukurydzy z ziołami Składniki: 1 puszka konserwowej kukurydzy 3-4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Kukurydzę odsączamy. Przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Wsypujemy mąkę i zioła. Mieszamy starannie, doprawiamy do smaku. Smażymy placuszki na rozgrzanej
Moja smaczna kuchniaDelikatne placuszki pachnące bananami, orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Podczas smażenia w domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki - możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich(...)dodatkowo cukru, ja tego nie zrobiłam, jest tu zbędny. Wszystko obowiązkowo posypać cukrem pudrem albo kleksami gorącej czekolady z dodatkiem wiórków kokosowych, bitą śmietaną. Tak powstanie ciepły deser. Takie placuszki to danie, które możemy jeść na słodko lub jako pożywne śniadanie z dodatkiem owoców. Składniki: 3 szklanki mąki 2 duże banany 2 szklanki maślanki 0,5 szklanki wody 2 łyżki
Zasmakuj Kuchnimamy pustą lodówkę. Wówczas kombinujemy, łączymy to co mamy w domu i powstają nowe, ciekawe smaki. I tak wykorzystałam ziemniaki z wczorajszego obiadu oraz cukinię do przygotowania pysznych placuszków. Wystarczy podać je z naturalnym jogurtem, sosem czosnkowym, bądź innym ulubionym i szybkie danie gotowe. Placuszki cukiniowo - ziemniaczane Składniki : cukinia ok 400 g 400 g ugotowanych ziemniaków pół pęczka natki pietruszki(...)masy jajko i dodajemy mąkę. W razie gdyby masa była za rzadka dodajmy więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki. Podajemy same, z ulubionym sosem lub jogurtem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiorzechami włoskimi, rokitnikiem i malinami. Bez glutenu, bez laktozy, z dużą dawką witamin i energii. Zdrowy pomysł na śniadanie, które nie obciąży Twojego przewodu pokarmowego, a usprawni jego pracę. Placuszki przygotowałam na bazie dwóch mąk: jaglanej i kokosowej, mleka kokosowego, posiekanych orzechów włoskich, mrożonych malin i dżemu z Rokitnika firmy Łowicz. Placuszki są bez zbędnego cukru i białej mąki. Rokitnik(...)składniki. Całość wymieszaj za pomocą rózgi. Odstaw na 15 do 30 minut. ponadto: - 2-4 łyżki oleju kokosowego do smażenia do podania dodatkowo: - dżem Rokitnik 100% - Łowicz Smaż placuszki na gorącej, nieprzywierającej patelni, na złoty kolor z każdej ze stron. Ułóż pionowo na talerzyku, obsyp orzechami, malinami i podaj z porcją dżemu Rokitnik. Przepyszne, zdrowe i kolorowe śniadanie
SMYKWKUCHNIBananowe mini pączki orkiszowe Wytrawne mini pączki ser(k)owe PANCAKE DAY :) Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Naleśniki z twarożkiem i owocami w syropie Placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym Racuszki serowe z morelą Placuszki z mąki owsianej, amarantusem i kokosem Placuszki owsiane z dodatkiem siemienia lnianego z dżemem
coolinarnySzybkie w przygotowaniu placuszki o smaku sernika prosto z patelni. Do tego sos z karmelizowanym bananem i orzechami włoskimi. Coś pysznego. Sprawdzą się na śniadanie i jako deser. 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru Sos: 1 dojrzały banan 3 łyżki płynnego miodu 1/3 szklanki orzechów włoskich Do blendera(...)twarogu, wbijamy jajko, wlewamy mleko oraz dosypujemy cukier i proszek budyniowy. Całość miksujemy na gładka masę o konsystencji śmietany. Na rozgrzanej patelni smażymy na rumiano z każdej strony małe placuszki. Nakładałam po dwie łyżki na jedną sztukę. W garnku lub patelni przesmażamy pokrojonego w plastry banana. Wlewamy miód oraz dosypujemy orzechy. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około minuty aby miód
VioletoweKucharzeniePlacuszki są przepyszne, pulchniutkie i delikatne. W sam raz na śniadanie, deser, kolację lub przekąskę.Podobnie jak naleśniki lub placuszki z jabłkami mogą być również daniem obiadowym, który ucieszy nie jednego małego głodomorka :) Składniki: 1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 2 łyżki cukru (ja dałam cukier ciemny). Przygotowanie: Szklankę kaszy manny wsypać do miski, zalać mlekiem(...)pozostawić na 30 minut. Po tym czasie do kaszy włożyć żółtka oraz cukier i wymieszać. Białka ubić na pianę i dodać delikatnie mieszając do masy. Placuszki smażyłam na patelni teflonowej, aby zminimalizować ilość tłuszczu. Jedliśmy je z nutellą oraz dżemem z aronii, jabłek i gruszek
Państwo Wojtczuk gotująKolejne śniadaniowe placuszki z dodatkiem banana . Tym razem jako składnik zmienny wystąpił kefir, dzięki któremu placuszki są trochę kwaskowe. Składniki: 1 banan, kefir, cukier ciemny (odrobinka, ale można też pominąć), 1 jajko, mąka (tyle aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany). Przygotowanie: banana rozgniatamy widelcem, dodajemy kefir, jajko, cukier i razem mieszamy widelcem. Na koniec dodajemy mąki i mieszamy. Nakładamy na patelnie(...)smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy same lub z dowolnym dodatkiem dżem, krem czekoladowy, miód. U mnie tym razem kilka placuszków zjedliśmy z miodem truskawkowym, który w ramach eksperymentu zakupiłam jakiś czas temu. Trudno mi podać szczegółowy przepis, bo kefir i mąkę dodawałam
Państwo Wojtczuk gotujączęsto gości ona na stole, w formie zupy, zapiekanka z cukinii - przepis tutaj . Lubimy ją również w formie placków, są one doskonałym zamiennikiem placków ziemniaczanych - pewnie zdrowszym. Placuszki te świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W domu podaję je z kleksem z jogurtu. Można je podać również z jakimś pysznym sosem np. koperkowym. Przepis(...)placuszki z cukinii. Składniki: 1 średnia cukinia, 2 jajka, 1 cebula, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 100 g startego żółtego sera, 8 łyżek mąki pszennej, garść świeżego kopru, ząbek czosnku, pieprz, sól, oliwa do smażenia. Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy ją na sito, solimy. Odstawiamy na 10 - 15 minut
Pani domowa