Placuszki mogą być na obiad, albo na deser. Do tego zdrowe bo z kaszą jaglaną i do tego bezglutenowe. Zrobiłam dwie wersje jedną z malinami w cieście drugą bez malin. Dopełnieniem jest kisiel malinowy domowy. 150 g mąki kukurydzianej 30 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka cukru waniliowego sól szczypta 3/4 szklanki mleka(...)jeszcze pod koc aż dojdzie. Do miski przekładam kaszę zimną, dodaję jajka i łączę mikserem aż masa zrobi się gładka. Dosypuję mąki, dodaję sól, cukier, mleko i dalej miksuję. Placuszki smażę na oleju, na każdym układam po 4-5 malin. 1/3 malin przekładam do garnka, dodaję 1/2 szklanki wody, cukier i gotuję aż maliny zrobią się miękkie. Przecieram je przez
wesoła kuchniawyjątkowo w tym sezonie mi smakują. Są puszyste, mięciutkie i wyjątkowo smaczne. W przygotowaniu proste. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, spieszcie się, bo dyni już w sklepach coraz mniej. CYNAMONOWE PLACUSZKI DYNIOWE ✔ 3/4 szkl.puree z dyni ✔ 1 szkl. mąki np.owsianej /ryżowej ✔ 2 łyżki jogurtu naturalnego ✔ 2 jajka ✔ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ✔ cynamon, kardamon Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy(...)stron na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni. POLEWA ✔ 2 łyżki masła orzechowego ✔ woda Mieszamy i polewamy placuszki. Smacznego 😘 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
TetiisheriDziś zapraszam Was na pyszne placuszki z płatkami kukurydzianymi (na maślance). Uwielbiamy zacząć dzień od takich placuszków lub po prostu miseczki mleka z klasycznymi płatkami Corn Flakes Lubella. Szybko, smacznie i mamy energię na początek dnia Polecam i Wam. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej niepełna (u mnie 4/5) szklanka maślanki około 1/2 szklanki płatków Corn Flakes klasycznych Lubella + do podania(...)kokosowy do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy maślankę i wbijamy jajko, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy pokruszone w dłoniach płatki kukurydziane. Placuszki smażymy na małej ilości oleju kokosowego (na niedużym ogniu) z obu stron na złoto. Podajemy posypane płatkami i polane syropem daktylowym. Smacznego
Słodkie okruszkisera, posypać mąką i delikatnie wymieszać łyżką. Wmieszać również ocet. • Masę serową kłaść po łyżce na rozgrzany olej i smażyć z obu stron małe placuszki. Mus truskawkowy • Obrane truskawki zmiksować ze wszystkimi składnikami na gładki mus. • Ilość cukru dodać wg upodobania, bo placuszki nie są słodkie. • Podawać placuszki polane musem truskawkowym
To co kochamnaszym blogu od przepisów z dynią w roli głównej. Chłopaki nie są z tego powodu zbyt szczęśliwi, ale ja z Moniką owszem. Dzisiejsze placuszki są dość szybkie do wykonania, jeśli macie pod ręką kawałek dyni i cukinii, bo reszta zawsze się znajdzie. Smażone zbyt duże mogą się rozpadać, więc najlepiej robić(...)małe porcyjki. Mnie wyszło 10 sztuk. Jarskie placuszki podane z gęstym greckim jogurtem to fajny pomysł na jesienną kolację. Składniki na 10 sztuk: • 2 szklanki startej dyni • 1 szklanka startej cukinii • 1 średnia cebula starta na tarce • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • pęczek zielonej pietruszki • 1 łyżeczka curry • sól, pieprz
To co kochamKiedy zobaczyłam ten przepis, od razu przypadł mi do gustu – cebula z dodatkiem curry i to w formie smażonych placuszków? To musi być pyszne. I jest :) Placuszki podałam na obiad, z sosem i klopsikami, ale chyba nawet bardziej smakowały mi w towarzystwie chutney mango . Przepis znalazłam na blogu Moje Małe Czarowanie i tylko nieznacznie dopasowałam go do swoich potrzeb(...)proszkiem do pieczenia, curry, ostrą papryką, kolendrą, solą i pieprzem. W misce dobrze mieszamy jajka i wodę. Dodajemy mąkę z przyprawami i mieszamy. Do ciasta dodajemy cebulę z czosnkiem. Placuszki smażymy na patelni na złoty kolor
Trzeci talerzjadam już od dawna, o tyle proso - z którego wytwarza się jagły - zagościło w mojej kuchni kilka tygodni temu. Chyba zastąpi u nas kaszę jaglana już na dobre. Placuszki z jego dodatkiem były bowiem dużo smaczniejsze niż te z kaszy jaglanej. Proso w połączeniu z komosą ryżowa jest bombą odżywczą. Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zawiera wszystkie aminokwasy(...)białka zwierzęcego. Gdy ktoś zapyta Cię jak dostarczasz organizmowi wszystkie amonikwasy będąc na diecie roślinnej, śmiało odpowiadaj, że jesz quinoa - "święte zboże Inków". Składniki na 15-20 placuszków: 1 szklanka prosa, 1/2 szklanka quinoa, 2 gałązki świeżego koperku, 1 gałązka świeżej natki pietruszki, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu. Proso i quinoa namaczymy na kilka godzin lub całą
Jeść, by żyć w zdrowiuSmaczne placuszki z jabłkami dobrze się sprawdzają na drugie śniadanie ze świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy. Składniki: 0,5 l mleka zsiadłego 1 cukier waniliowy szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1/4 łyżeczki sodki oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 4 jajka 4 duże jabłka 2 - 2,5 szklanki mąki (w zależności od ilości jabłek) Sposób przygotowania(...)Składniki połączyć razem, wyrobić na jednolitą masę (konsystencji gęstej śmietany). W końcowym etapie dodać do masy obrane i starkowane jabłka (na tarce jeżynowej). Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Placuszki najlepiej smakują posypane cukrem pudrem
Z notatnikasklepów, szperać w internecie, by znaleźć szalenie dziwne produkty. Sięgnij po to co masz pod ręką, pomyśl i na pewno uda Ci się stworzyć coś pysznego i zdrowego zarazem. Placuszki jogurtowe robi się szybko i tylko z kilku składników. Można je podać ze świeżymi owocami, musami lub orzechami. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, czy słodkie "co nieco". Składniki: 150 g jogurtu(...)mąką jaglaną i proszkiem do pieczenia. Najszybciej i najdokładniej można to zrobić przy pomocy rózgi. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz wylewać porcję ciasta, formując mały placuszek. Smażyć na wolnym ogniu obu stron, na rumiano. Placuszki podawać polane sosem malinowym. Smacznego
kolorowotorcikowoPrzepis autorski (mój). Nie wiem ile czasu minęło jak wszystkie placuszki zniknęły, ale była to dosłownie chwilka. Wyszły rewelacyjne i od razu kusiły swoim przepysznym aromatem. Posiadają mięciutką oraz puszystą strukturę, a dodatek otrębów sprawia, że są bardziej syte i wartościowsze dla organizmu. Nie ma lepszego źródła błonnika niż otręby owsiane. Zresztą charakteryzują się one wieloma pozytywnymi właściwościami, które(...)kostkę serem i szynką oraz posiekanym szczypiorkiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (U mnie z dodatkową porcją żółtego sera, ale idealnie komponują się praktycznie z każdym sosem
Di gotujemożna stworzyć na prawdę pokaźną kolekcję Nutribullet . Daje to wiele możliwości w kuchni, skraca czas przygotowania posiłku i jest bardzo praktyczne. Wracając do dzisiejszego przepisu. Są to placuszki wykonane ze świeżo zmielonej kaszy jaglanej , którą szczególnie polecam z rolnictwa ekologicznego - taka jest znacząco lepsza smakowo i pewnie różni się większymi wartościami odżywczymi. Dodatkiem nadającym główny smak jest kokos. Występuje(...)kilkoma postaciami, także spodziewajcie się jego wyraźnej obecności. Placuszki wychodzą przepyszne! Składniki (2 porcje): 100 g kaszy jaglanej ekologicznej 1 łyżka siemienia lnianego złocistego 100 ml mleka kokosowego 1 jajko 1 łyżka cukru kokosowego 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka oleju kokosowego Przyg otowanie: Kaszę jaglaną wraz z siemieniem lnianym zmiel
Zdrowie na języku :Pcały czas miksując. Dokładamy dynię, mąkę i sodę. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z resztą składników. Na rozgrzany olej wykładamy po 2 łyżki masy, formujemy placuszki. Smażymy na złoto z każdej strony. Ilość porcjo: ok. 15 placuszków Czas przygotowania: 1,15 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryostatnich latach stało się bardzo modne w Polsce. Można z niej przyrządzić wiele potraw, idealnie pasuje do makaronu czy jako zdrowa odmiana frytek. Jednak dla mnie kwintesencją są placuszki z samej cukinii, do których przygotowuję sos czosnkowy. Poniżej najprostszy z możliwych przepisów, na najpyszniejsze z pysznych placuszki. 30 min 12 placków składniki: 1 średnia cukinia sól, pieprz 2 czubate łyżki(...)kwadrans, aby puściła wodę. Mleko, jajko, sól i pieprz dokładnie wymieszać. Dodać do startej i odciśniętej z nadmiaru wody cukinii. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron. Ot i cały sekret Smacznego
Ania i Marcin gotujątakże na podstawie moich obserwacji przy używaniu tej patelni na przykład smażąc dyniowe placki, czy jabłka w cieście. Dlaczego akurat takie dwa dania wybrałam? Uważam, że właśnie takie placuszki, które są najlepsze kiedy smaży się je na naprawdę minimalnej ilości tłuszczu najlepiej pokazują działanie powłoki non-stick. Rzadkie ciasto dyniowe trzymało się jabłka a nie patelni, a placuszki mimo kilkuminutowego(...)płytkiej około 70 zł. Miałam też ze dwie patelnie firmy patelnia, takie zwykłe teflonowe z marketu. 4 patelnie, wszystkie teflonowe i zawsze smażenie na adrenalinie i lekkim wkurzeniu, bo placuszki nasiąknięte tłuszczem, po dwóch schabowych trzeba było myć i wymieniać olej na patelni, bo się panierka paliła dość szybko, placki ziemniaczane to już była masakra, albo lekko przypalone
Blondynka GotujeDziś mam dla Was propozycję na pyszny podwieczorek, leniwe śniadanie lub kolację. Placuszki są przepyszne... najlepiej zrobić j z podwójnej porcji... Składniki; 30 dag twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 10 dag mąki pszennej 3 nektarynki sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru olej do smażenia przygotowanie; Ser przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier oraz(...)mąkę. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto omączonymi dłońmi formujemy w wałek a następnie kroimy na plastry. Każdy plaster formujemy w kształt zgrabnego małego placuszka. Smażymy je na rozgrzanym oleju na rumiano. Nektarynki sparzamy wrzątkiem a następnie obieramy ze skóry. Wyjmujemy pestkę i kroimy w półplasterki. Wrzucamy je na patelnie, wlewamy 2 łyżki wody , sok z cytryny
Radość kipiąca uśmiechem.