Kolejny wspaniały pomysł na wegetariańskie placuszki. Tym razem moje ulubione połączenie - szpinak + ser. Nie ukrywam, że jest to danie dość czasochłonne, ale z pewnością warte poświęcenia. Tym razem nie użyłam świeżego szpinaku, ale mrożonego w liściach - ten także świetnie się sprawdził. Placuszki bardzo pożywne, zdrowe i lekkie - pieczone w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno(...)podania polecam lekki sos jogurtowy i sałatkę z ulubionych warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta ok. 30-40 g tartego żółtego sera opakowanie (450g) mrożonego szpinaku w liściach cebula 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz sos czosnkowy mały jogurt ząbek czosnku
Kuchnia EllieCoś ostatnio nie mogę nadążyć z wpisami :) Czekają cierpliwie aż znajdę chwilę czasu. Dziś mam dla Was coś na słodki podwieczorek:) Skusicie się na takie placuszki? Na ok 10 sztuk: 1 szklanka (250ml) kaszy manny błyskawicznej Kupiec 1 szklanka mleka 3.2% 5 łyżeczek cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 30g masła 5 śliwek węgierek Dodatkowo(...)wbijamy jajka, dodajemy przestudzone, roztopione masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz obrane ze skórek i drobno posiekany miąższ ze śliwek. Wszystko razem mieszamy. Na rozgrzanej małej patelce smażymy placuszki z obu stron. Jeśli wolimy bardziej chrupiące i mają je jeść dorośli, możemy przed nałożeniem każdego placuszka wysmarować patelkę masłem lub olejem. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziejednak nie za bardzo umiała smażyć znanych nam dobrze naleśników na całą patelnię, cieniutkich, delikatnych i wspaniale smakujących z dżemem albo serkiem. Dlatego też przez wiele lat naleśnikami nazywałam placuszki z zatopionymi w środku kawałkami owoców. Z resztą do dzisiaj zdarza mi się popełnić straszliwe faux pas i nazwać placki naleśnikami, a przy tym wprowadzić w konsternację mojego M. Przepis(...)żeby placki nie rozlewały się po całej patelni. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, przy teflonowej można w ogóle pominąć tłuszcz, przy zwykłej lepiej polać patelnię odrobiną oleju przy pierwszych placuszkach. Na dużej patelni powinny się zmieścić 2-3 placuszki, z jednej łyżki wazowej ciasta każdy. Smażymy oczywiście na złoto, a podajemy z cukrem, cukrem pudrem albo jeśli ktoś lubi
Przepysznik - BLW i nie tylkobraku czasu na przyrządzenie czegoś pysznego, bądź jeśli się nad sobą zanadto rozczulę i postanowię się troszkę porozpieszczać. W każdym razie proponuję Wam na obiad gruzińskie chaczapuri imeruli, czyli placuszek zapiekany z mięciutką masą serowo-ziemniaczaną (istnieje także wersja chaczapuri adżaruli, w którym występuje jeszcze na wierzchu jajko sadzone). Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską(...)czasie ugotowane ziemniaki rozgnieść na purée, dodać starty ser i bardzo dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na 6 części i uformować z każdej kuleczkę. Kulki rozwałkować na cieniutkie placuszki, po środku natomiast umieszczać kopiasto łyżkę farszu. Następnie brzegi placuszka złożyć jak kopertę i leciutko rozwałkować, żeby się skleiły. Kłaść na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu, zmniejszyć ogień na średni, przykryć
Przepysznik - BLW i nie tylkoPlacuszki dyniowe miały być dziś na niedzielne śniadanie, ale cóż… zaspałam ;) Myślę, że równie dobrze można z nimi zaczekać do podwieczorku :) Są puszyste i delikatne, przypominają nieco amerykańskie pancake’i , ale dodatkowo mają pyszny dyniowy posmak. Składniki: 1 szklanka mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g purée z dyni (około 0,5 szklanki(...)wanilii i purée z dyni. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnie przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju, nakładamy około 2 łyżek ciasta na jeden placuszek, pieczemy z obydwu stron na rumiany kolor. Placuszki można podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem lub masłem. Lub wszystkim naraz ;) Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymłodzieży, ponieważ zawierają witaminy A, D, E i z grupy B oraz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne, między innymi: potas, fosfor, wapń i magnez. Jedzmy zatem takie placuszki na zdrowie! Składniki (na 10 placuszków, czyli 2 porcje): 150 gram sera ricotta 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki mąki gryczanej 1 jajko sól i pieprz olej(...)smażenia do podania: ulubione warzywa np. pomidor i rzodkiewka Ricottę, parmezan, jajko i mąkę oraz przyprawy dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy placuszki- niezbyt duże, niech jedna łyżka stanowi jedną porcję ciasta. Smażymy po około minucie z każdej strony, następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Serwujemy ciepłe
Mango Papajarodzinny dom pachniał jabłkami. Na jabłonkę wychodziło okno mojego pokoju. Dlatego dziś taki sentymentalny przepis. Połączenie racuszków mamy i jabłek. Składki (na ok. 8 małych placuszków): -jugut grecki o pojemności 150g. -1 spore jabłko -2 łyżki soku z cytryny -pół łyżeczki cynamonu -łyżeczka oleju plus do smażenia -2 łyżki cukru -1 jajko(...)cynamon, jogurt, jajko, mąkę i wymieszać. Następnie dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Ponownie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oleju (użyłam patelni do naleśników). Placuszki muszą być małe, inaczej będziemy mieć problem z przewracaniem ich na druga stronę. Czekamy aż nabiorą ładnego koloru. Podajemy posypane cukrem pudrem. Placuszki maja dość specyficzna
Smakuj życie!Uwielbiam podawać śniadania dla mnie i mojej pociechy. Najbardziej przypadły jej do gustu placuszki. Dlatego często goszczą one na moim stole. Dziś zapraszam Was na lekkie serowo-jogurtowe placuszki. Powstały w chwilę z dostępnych w lodówce składników. I muszę Wam przyznać, że były pyszne i na pewno często będą gościć w naszym śniadaniowym menu. „Mleko i przetwory mleczne(...)rozgrzewamy odrobinę oleju (, jeśli używamy dobrej jakości patelni olej winien być w minimalnych ilościach) i wykładamy po łyżce masy. Smażymy z obu stron na złoty kolor (na niewielkim ogniu). Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem z kawałkami banana. Smacznego
Słodkie okruszkiPancakes to grube, amerykańskie naleśniki w wersji mini. Placuszki te bardzo często goszczą u mnie na śniadanie. Wyjątkowo lubię ich wersję z borówkami, na które jest teraz sezon. Na blogu jest wersja pancakes na jogurcie, tym razem przedstawiam wersję na maślance. Jeśli macie ochotę na późne, weekendowe śniadanie, to pankejki będą idealne. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Jeśli zaś(...)środku suchych składników robimy wgłębienie i wlewamy mokre składniki. Mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Odstawiamy na ok. pół godziny, aby ciasto odpoczęło. Możemy pominąć ten etap, ale placuszki są smaczniejsze gdy ciasto trochę postoi. Pankejki możemy smażyć na suchej patelni, ale lepsze będą gdy rozsmarujemy pędzelkiem odrobinę masła lub oleju. Wlewamy na patelnię łyżkę ciasta i rozsmarowujemy na kształt
Poezja smakuZdrowe, pachnące i puszyste placuszki jaglane dla każdego łasucha. A że są zdrowe to tylko sama przyjemność zajadać i delektować się nimi. Zapraszam gorąco na najszybsze i bardzo smakowite placuszki. Placuszki jaglane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemieszamy, już nie mikserem a łyżką, żeby piana za bardzo nie opadła. Odkładamy naszykowane ciasto na jakieś 5-10 minut (w tym czasie możemy zaparzyć kawę i naszykować talerze). Placuszki smażymy nakładając porcje ciasta łyżką na patelnię, delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, na małym ogniu – tak żeby zdążyły wyrosnąć i napuchnąć, a nie spaliły się(...)zostały surowe w środku. Najwygodniej zrobić to w ten sposób, że co partia placków na patelnię wlewamy łyżkę oleju, kładziemy 4-5 placuszków, na małym ogniu czekamy, aż pancakes podrosną, a na wierzchu utworzą się małe kratery po pęcherzykach powietrza i masa już będzie już widocznie lekko ścięta. Wtedy placki przewracamy i dosmażamy na drugiej stronie. Tutaj przyda się
Karo in the KitchenSłodkie śniadania to coś co potrafi najlepiej nas postawić na nogi w letni dzień. Pyszne placuszki z dodatkiem jagód i borówek oraz syropu klonowego to uczta dla podniebienia. Warto czasem wcześniej wstać by zadbać o pyszny posiłek. Ja lubię leniwe poranki. Taki posiłek jest również idealny jako drugie śniadanie dla naszego malucha do szkoły, gdyż połączenie przetworów mlecznych i świeżych(...)mieszam z jajkami, solą i cukrem. Mąkę mieszam dokładnie z proszkiem do pieczenia. Do masy jogurtowej dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję jagody. Na patelni z dodatkiem oliwy smażę placuszki (po 1 łyżce ciasta na każdego placuszka) i przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podaję z owocami i syropem klonowym. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaDostałam przepis od koleżanki, która dostała od swojej mamy na placuszki drobiowe.Niby nic specjalnego, dopóki nie dowiedziałam się, że są z majonezem :-))) Wiecie, że majonez to moja love, w ogóle mój blog powinien mieć na imię kocham majonez. Placuszki, można zajadać w kanapce z ziemniakami, kaszami czy ryżem. Przepyszne na ciepło i na zimno. Do środka można dodać tak naprawdę(...)kurczaka opłukać, wysuszyć i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z pozostałymi składnikami.Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć z obu stron na złoty kolor. Każdy placuszek składa się u mnie z 2 łyżek ciasta. SMACZNEGO
pieprzny smaczekPrzepis ze starego zeszytu. Delikatne w smaku, lekko słodkie placuszki na bazie kaszy manny to świetna propozycja dla dzieci, ale nie tylko. Można jeść same, z dżemem lub posypane cukrem pudrem. Jak kto lubi :) Polecam szczególnie na weekendowe śniadanie, bo to właśnie wtedy mamy najwięcej czasu, by to śniadanie przygotować i celebrować :) Smażąc ostatnią patelnię (wyszło w sumie 3 patelnie(...)przekładamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, masło i żółtka, całość dokładnie ucieramy mikserem lub pałką. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą cukru (muszą być mocno ubite, aby placuszki ładnie rosły). Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i ostrożnie mieszamy (jeśli mikserem to na najmniejszych obrotach i krótko). Na mocno rozgrzany olej wykładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki
Kolorowy Przepisownik