Lubicie słodycze? Bo ja baaaardzo ;) Dlatego dziś namówię Was na spróbowanie pysznego puchatego placuszka z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Połączenie idealne dla łasuchów ;) Gotowi na ucztę? :) Składniki: 1, 5 szklanki mleka , 3 jajka , 1,5 szklanki mąki , 2 łyżki cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM< , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli . Dodatek: słoiczek(...)suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu ciasta na powierzchni zaczną pokazywać się pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić placuszek. Mniej więcej powinno wyglądać to tak: Placuszki podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. Ja wykorzystałam Czeko'lę Orzechową otrzymaną ze sklepu Anielskie Przysmaki . Czekola to krem o smaku
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio dość często na weekendy przyjeżdża moja starsza siostra, co baardzo mnie cieszy. Dzisiaj przygotowałam jej na śniadanie pyszne placuszki z ricotty ^^ ~ Placuszki z ricotty z babcinym dżemem jagodowym i syropem klonowym ~ Składniki: 250g serka ricotta 100g mąki pełnoziarnistej 2 jajka szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki cukru + dżem syrop klonowy Dokładnie mieszamy ze sobą żółtka, ricottę, mąkę(...)proszek do pieczenia i cukier. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do reszty, delikatnie mieszając. Rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy i smażymy na niej placuszki. Gotowe podajemy z dżemem i polane syropem klonowym
Kuchenny Skrawek Niebapomysł na załatwienie sprawy śniadania. Owszem, czasem chodzę do piekarni naprzeciwko, ale częściej, jeśli nie ma chleba, stawiam na pancakes. Kiedy zobaczyłam, jak długo na blogu nie było żadnych placuszków, włosy stanęły mi dęba. Jak to możliwe...? Przecież robię je od czasu do czasu... No tak, tylko że zjadamy je szybciutko, póki są gorące, i nie zostaje nic do obfotografowania(...)rano jesteśmy głodni, i nikomu się czekać nie chce. Niemniej, tym razem szybciutko zrobiłam kilka zdjęć, zanim C. dorwał się do talerza. Bo te placuszki wyszły wyśmienite! Orzechowe, z karmelizowanym jabłkami. A jabłka smakują zupełnie wyjątkowo, bo do karmelu dodałam sporo miodu. Dzięki temu mają jego wyraźny smak i aromat. Są pyszne; mięciutkie i pachnące, dosłownie rozpływały się w buzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDynia w kolejnej odsłonie. Dziś w wersji na słodko, bezglutenowe placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub np. na podwieczorek. Dynię najlepiej upiec w piekarniku a następnie zmiksować na puree. Takie mus dyniowy można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym słoiku, można również sobie zamrozić. Dla nas było to kolejne, bardzo(...)Kwestii Smaku . Jest tylko jedna mała uwaga, którą ja odkryłam już trochę zbyt późno, gdy używamy dyni hokkaido należy zmniejszyć ilość mąki lub dodać więcej składników płynnych, by placuszki nie były za suche. Ale i tak były smakowite. Składniki: - 200g puree* z dyni (o rzadkiej konsystencji) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 jajka - ok.1 szklanki (250ml) mąki ryżowej (zależne od rodzaju
Smaczne ZdroweJuż nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam placuszki na śniadanie. Dzieciaki i nie tylko one już bardzo się stęskniły za takimi śniadaniami. Dlatego w ubiegłą niedzielę, korzystając z dłuższego niż zazwyczaj poranka, przygotowałam wielką stertę placuszków. Jak się jednak okazało, nie była aż tak wielka. Wystarczyła tylko dla 3 osób. Przepis pochodzi(...)drugiej wymieszać wszystkie mokre. Połączyć zawartość misek i dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię. Nakładać po sporej łyżce ciasta i smażyć placuszki na złoty kolor w dwóch stron. Podawać ciepłe z miodem, syropem z agawy, klonowym i np. orzechami
Sto kolorów kuchnilekko kółka ausztycherem lub szklanką. W środku kółek nałożyć na przemian, do jednego łyżeczkę dżemu pomarańczowego, do następnego wiśniowego. Całość nakryć drugą częścią ciasta. Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając, aby dżem znalazł się pod szklanką. Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny. Przygotować lukier
Kulinarny karnet Christopherarozwałkować niezbyt cienko. Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką. W środku kółek nałożyć łyżeczkę konfitury. Całość nakryć drugą częścią ciasta. Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając, aby konfitura znalazła się pod szklanką. Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny. Przygotować lukier, polać
Kulinarny karnet Christopheradomu i mogę tą chwilę dzielić we dwoje. Te śniadania zawsze zachwycają smakiem, kolorem, uśmiechem i dają "worki" dobrej energii na cały dzień ;-). Zapraszam na prawdziwy tort z placuszków dyniowych z dżemem z czarnej porzeczki! Serwuje z prawdziwym kakao! Pięknego dnia! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 2 jaja ekologiczne - 6 czubatych łyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku(...)piekarniku (czas pieczenia 35 minut), miąższ oddziel od skórki i zmiksuj blenderem. W misce za pomocą trzepaczki lub blendera wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą dość gęstą masę. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym. Staraj się aby były wszsytkie równe i okrągłe. Odkładaj na ręcznik papierowy, który wchłonie zbędny olej (zawsze to mniej kcal). Placuszki układaj
SMYKWKUCHNIBliny Żmudzkie (Žemaičių blynai), to prawdziwe danie Litewskie, które uwielbia każdy Litwin. Mięciutkie placuszki napełnione najczęściej farszem wołowym lub baranim, ale może to być także farsz drobiowy, lub wieprzowy. Nasza rodzina bardzo lubi te pyszne placuszki, ale robimy je dość rzadko, bo ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych pysznych placuszków. Składniki
Kuchnia ŁukaszaSkładniki (na 6-7 placuszków): 1 jajko 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka kaszy manny 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jabłko * 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do miski wkładamy jogurt, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia, cukier puder(...)pancakes mieszamy i wykładamy dwie łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złocisty kolor (2-3 minuty) i wykładamy na talerz. Czynność powtarzamy dla reszty placuszków. 4. Na talerzu układamy na zmianę placuszki i jabłka. Całość możemy polać odrobiną jogurtu greckiego i karmelem powstałym ze smażenia jabłek. Smacznego! :) * zamiast jabłka możemy użyć gruszki Przepis bierze udział
My Culinary Artbardzo prosto, a w smaku są przepyszne. To danie pełne kontrastów – słodki groszek, słony boczek, orzeźwiający jogurt i ostro-słodki sos chili świetnie ze sobą współgrają. Do tego placuszki fajnie prezentują się na talerzu, dlatego miło będzie z nimi zacząć dzień. Inspiracją były pankejki z książki Sophie Michell. Składniki na 12 sztuk: ok. 60 g świeżego groszku w strąkach(...)groszek i mieszamy łyżką. Patelnię wycieramy (nie do sucha, powinno zostać trochę wytopionego tłuszczu) ręcznikiem kuchennym i rozgrzewamy na niej łyżkę masła. Następnie nakładamy 4 łyżki masy tworząc cztery placuszki. Smażymy około 2-3 minuty z każdej strony lub do czasu, aż placuszki zaczną się brązowić. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Smażymy następne partie dodając za każdym razem porcję
Poezja smakuCiągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Wałkujemy cienkie okrągłe placki z których będziemy wykrawać małe okrągłe placuszki na pierogi Na każdy placuszek kładziemy farsz i zaciskamy tak by brzegi dobrze się skleiły Samo lepienie pierogów wygląda jak na zdjęciu ( przyrządem wykrawam placuszek , kładę go na wierzchu, układam
Proste Potrawyzjeść... Nie miałam ochoty na klasyczne kanapki, jogurty raczej jadam na śniadanie. Coś smażonego to tak trochę za ciężko na noc. Myślałam, myślałam... i wymyśliłam - Pieczone placuszki ziemniaczane. Od razu uprzedzam, że smakują trochę inaczej niż te smażone w głębokim tłuszczu, ale również są pyszne :) Można podawać z łososiem jako danie główne, kwaśną śmietaną i czymkolwiek co wam przyjdzie(...)mocno dociskając). 2. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Na blasze układamy papier do pieczenia i smarujemy go dokładnie pędzelkiem. Z masy tworzymy "kulki", układamy na papierze i zgniatamy formując placuszki (6 placuszków). Przy pomocy pędzelka smarujemy je z wierzchu odrobiną oleju. Pieczemy 20 -25 minut. Smacznego! :) Uwagi: Placki z piekarnika trzeba zjeść od razu po przygotowaniu, niestety gdy wystygną robią
My Culinary Artostatni raz łączymy wszystkie składniki i następnie nabieramy łyżką masę i wykładamy ją na rozgrzaną patelnię (w razie potrzeby smażymy na oleju/oliwie, jeśli patelnia nie przywiera - bez). Formujemy okrągłe placuszki i przysmażamy z obydwu stron. Płaską stronę placuszka smarujemy kremem orzechowo-czekoladowym i przygniatamy płaską stroną drugiego placuszka. Zjadamy. Cudowne z kawą. Uśmiech jego z dawnych
Weganizm infantylnyśniadanie albo na obiad a jesteście bardzo głodni , zróbcie te placki :) Zadowolenie gwarantowane :) Ja do wersji klasycznej dodałam jeszcze kakao. Wyśmienite są !!! mięciutkie , pulchniutkie , wszystko to co wymagamy od placuszków. Można polać je dowolnym serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypać np. borówkami . No po prostu aż brzydko powiem , niebo w gębie :D Składniki : 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)miski wlewamy mleko, rozpuszczone masło i jajka. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i krótko mieszamy. Nakładamy na rozgrzana patelnię po 2-3 łyżki ciasta i smażymy pulchne placuszki. Smażymy do czasu jak ładnie podrosną w górę i pojawią się pęcherzyki powietrza o odwracamy na druga stronę. Tak usmażone placuszki polewamy serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypujemy dowolnymi
Słodkości i nie tylko