Racuszki na jogurcie Są bardzo delikatne, puszyste i mięciutkie. Wprost rozpływają się w ustach, a do tego ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Łatwe, szybkie i przepyszne placuszki jogurtowe, które zawsze się udają. Polecam! Składniki: 2 szklanki jogurtu naturalnego (użyłam gęstego) 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego olej(...)posypania *** Jogurt naturalny rozcieramy z jajkami, a następnie mieszamy z mąką, cukrami oraz proszkiem do pieczenia – na gładką masę *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor *** *** Podajemy posypane cukrem pudrem lub z konfiturą, dżemem albo miodem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA
Blog z Apetytemdnia :) jak już wiecie uwielbiam na nie zajadać jajecznice, mógłbym je jeść codziennie, ale od czasu do czasu trzeba sobie urozmaicić ten posiłek - wtedy w odsieczy są różnego rodzaju placuszki śniadaniowe na bazie płatków. Dzisiejsza propozycja dla Was placuszki śniadaniowe - tym razem na bazie płatków orkiszowych. Gwarantuje że takie śniadanie doda Wam energii na cały poranek. No to zaczynamy :) Składniki(...)chwile aż wsiąkną całą wodę i zmiękną. Następnie dodajemy banana i miksujemy na gładka masę. Dodajemy jedno jajko , otręby pszenne oraz miód, dokładnie mieszamy po czym smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Jako dodatek dodałem mus ze zmiksowanych truskawek :) Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie Kaloryczniehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Puszyste placuszki o maślanym smaku idealne na śniadanie, jako samodzielna przekąska lub popołudniowy deser Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka Nieco mniej niż 1/3 szklanki stopionego masła(...)też waniliowy Ulubione dodatki : syrop klonowy, dżem, czekolada, bita śmietana czy owoce Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować mikserem. Powstałe ciasto odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Następnie smażyć placuszki porcjami na niedużej patelni na złoty kolor. Rada : placuszek odwracać na drugą stronę po ukazaniu się wielu pęcherzyków na jego powierzchni
W garach u GosiCytrynowe placuszki z maleńkimi kuleczkami maku i dodatkową porcją cytrynowej polewy. Przecież to brzmi jak lato . Mogłabym je nazwać – lekkie jak puch, podwójnie cytrynowe, orzeźwiające pancake s z ziarenkami maku pachnące latem. Tak to idealnie je określa. Czujecie ten żar lejący się z nieba? Nawet nie chce się jeść śniadania, a co dopiero stać przy patelni i smażyć jakieś(...)Nawet wtedy kiedy nie wyjdzie, ale po co się tym przejmować? W najgorszym wypadku dzisiaj zjesz kanapki a jutro spróbujesz od nowa. To jedno z moich ulubionych letnich śniadań. Placuszki mają orzeźwiający cytrynowy smak i są nakrapiane makiem . Wyglądają bardzo elegancko prawda ? Jeśli spróbujesz tych cytrynowych placuszków, daj znać w komentarzu jakie odniosłeś wrażenia. Będzie mi bardzo miło . Artykuł Cytrynowe
Słodkie GotowanieSezon na truskawki rozpoczęty, więc polecam Wam placuszki z kaszy manny. U mnie goszczą dość często i w przeróżnych wersjach. Jak na razie nie zauważyłam, aby moja córka czegoś nie lubiła (odpukać!), więc staram się przygotowywać wszystko co jest zdrowe i wartościowe dla jej małego organizmu. Przyznam, że cieszę się z takiego wspólnika do takich pyszności. Zresztą te placuszki posmakują(...)następnie połączyć z truskawkami uprzednio pokrojonymi w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na delikatnie złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.) Kaszę manną orkiszową oraz mleczko
Di gotujeblogu jest już jeden przepis na serowe placuszki ( KLIK ), ale te są dużo delikatniejsze. Są też nieco słodsze, bo dodajemy do nich cukier i nie ukrywam, że to również działa na ich korzyść;) Są mega delikatne i mega dobre – tak w skrócie można je opisać:) Będą idealnym rozwiązaniem na słodkie śniadanie lub podwieczorek. 2 czubate łyżki jogurtu greckiego(...)gładkiej konsystencji. Na patelni o nieprzywierającej powłoce (u mnie taka do naleśników) rozgrzewamy na średnim ogniu niewielką ilość klarowanego masła. Wylewamy po 1 łyżce ciasta na 1 placek. Smażymy placuszki z obu stron na złoto, zmniejszając moc palnika do minimum. Po przewróceniu ich na drugą stronę możemy znów dodać minimalną ilość masła. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Źródło
Smaki Na Talerzuteż tak będzie :/ Podczas okresu letniego mamy dużo świeżych warzyw na ogrodzie i trzeba coś z nich czarować. Co roku w sezonie cukiniowym - tak to określę, smażę placuszki. Podobne są wykonaniem do placków ziemniaczanych....o których jeszcze nie zdążyłam napisać :D Jednak wykopki przed nami ;) W domu wszyscy placki z cukinii bardzo lubią. Smażę więc je do znudzenia(...)dużych oczkach. Specjalnie zrywam niedużą cukinię by nie wykrawać gniazd nasiennych. Ścieram wraz ze skórką. Na tak młodej cukinii nie jest jeszcze gruba i spokojnie można ja smażyć. Placuszki zresztą będą bardzo kolorowe. Ja do moich użyłam dwóch kolorów cukinii żółtej i zielonej. Posoliłam i dodałam troszkę przyprawy uniwersalnej. Przełożyłam do durszlaka i odstawiłam na godzinkę aby puściła
Pieprzyć z FantazjąPlacki to fajny pomysł na śniadanie, przekąskę czy kolację. My z Gabrysią zrobiłyśmy sobie słodkie drugie śniadanie z placuszkami z dodatkiem jabłka. Kilka składników, które są praktycznie w każdej kuchni i gotowe, pycha! :) Składniki na ok. 10-12 placuszków: 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru (można ją zastąpić miodem) 2 szczypty soli 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 jabłko olej(...)skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wmieszać w ciasto, które powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto na naleśniki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Można podać je z cukrem pudrem, słodką śmietanką lub konfiturą
Simply FoodSyrniki – tradycyjne rosyjskie placuszki z twarogu, mąki i jajka, popularne również w Białorusi i na Ukrainie. Można je przygotować w wersji słodkiej i wytrawnej. Ja podałam na słodko, z dodatkiem jogurtu owocowego, natomiast jeśli chcecie wytrawną wersję zamiast cukru, dodajcie do ciasta pół łyżeczki soli. Do ciasta można dodać również cynamon, rodzynki czy inne suszone owoce. Podaje się je same(...)albo z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu, miodu, dżemu czy owoców. Składniki ( na około 7 placuszków): 4 łyżki mąki pszennej 2 jajka 500 g twarogu półtłustego 2 łyżki cukru Ponadto: olej lub masło klarowane do smażenia mąka pszenna do obtaczania cukier puder do posypania Przygotowanie Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem, lub miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę, cukier, jajka i wyrabiamy ręką na gadką
e-PrzepisyKulinarneBardzo lubię eksperymentować z takimi placuszkami, generalnie otwieram lodówkę patrze co jest w środku i z tego staram się coś wymyślić. I tak też było w tym przypadku - szybka kolacja dla żony i wyszły takie oto piękne placuszki - bezmięsne więc jest wege. Bardzo szybko się je robi, smakują bardzo dobrze więc zachęcam do przetestowania. Pasował by to tego jeszcze jakiś(...)pietruszkę i szczypiorek, przetarty czosnek oraz wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy - następnie dodajemy dwie łyżki mąki oraz sól i pieprz do smaku. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy małe placuszki na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Wyszło mi 15 sztuk - dwie osoby się najedzą spokojnie :) Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie : Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie KaloryczniePuszyste i lekkie placuszki, które w mgnieniu oka znikają z talerza. Łatwo się je przygotowuje, choć liczy się tutaj kolejność dodawania składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do połączenia w gładkie ciasto. Dzięki ubiciu piany z białek, placuszki wychodzą napowietrzone i puszyste. Nie jest to jednak konieczne, placuszki będą równie dobre, gdy do masy dodamy całe
cool and mintycebula kawałek kiełbasy lub jakiejś wędliny ser żółty lub mozzarella Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez o praskę, dodać jajko , mąkę , sól i pieprz . Zagnieść ciasto .Z ciasta uformować małe okrągłe placuszki, układać na blaszce wyłożonej papierem.Na placuszki układać posiekaną cebulę, paprykę i kiełbasę.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.Pod koniec pieczenia placuszki posypać serem i pieczarkami do rozpuszczenia
Moje domowe kucharzenieCześć! Dziś mam dla Was inspirację śniadaniową. Co powiecie na puszyste placuszki z mąki żytniej pełnoziarnistej i jogurtu greckiego? Muszę przyznać, że to jedne z moich ulubionych placuszków. Bardzo puszyste, po prostu pyszne. Koniecznie spróbujcie! Składniki suche: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (można użyć innej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (można dodać(...)olej kokosowy. Porcje ciasta nakładaj łyżką na patelnię, smaż z każdej strony około 3-4 minut lub do momentu aż będą usmażone. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Artykuł Puszyste placuszki żytnie na jogurcie greckim pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakukolejne placuszki, które zrobiłam z myślą o mojej córce, a ostatnio smażę je w sporych ilościach dla całej rodziny. Są pyyyszne! Serek wiejski, kawałki jabłka oraz truskawkowy posmak sprawia, że placki smakują nie tylko dzieciom, ale i dla dorosłych! Dodatkowo nie zawierają cukru i przyznam, iż dla miłośników słodkości nie powinno to stanowić jakiegokolwiek problemu, ponieważ owoce i tym samym(...)kostkę oraz truskawkową Łyżką Smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Kilka słów o produktach Helpa... Wprowadzanie nowych smaków do diety
Di gotujeDziś zapraszam Was na pyszne wegańskie pomidorowe placuszki z kalafiorem. Są przygotowane zgodnie z zasadami diety dr Ewy Dąbrowskiej, co oznacza, że nie zwierają ani grama tłuszczu ani glutenu. Upiekłam je po prostu w piekarniku w wysokiej temperaturze, aby wilgoć dobrze odparowała. Przy ich robieniu trzeba pamiętać, aby masę dobrze odcisnąć z płynu. Jeśli tego nie zrobimy, zamiast placków wyjdzie(...)buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Wegańskie pomidorowe placuszki z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 1 kalafior 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Kulinarne przygody Gatity