Bliny to puszyste i pyszne placuszki przygotowywane na bazie ziemniaków. Przepisów na te pyszne wschodnie placuszki widziałam wiele, ale u mnie dziś na słodko ze śmietaną i borówkami. Składniki: Surowe ziemniaki (starte) 4 szklanki Bułka czerstwa kajzerka 2 szt. Mleko ½ szklanki Żółtka jaja 2 szt. Drożdże 2 dag Sól do smaku Pieprz biały do smaku Cukier do smaku Gałka(...)utartymi na gładką masę bułkami, drożdżami i żółtkami, doprawić podanymi przyprawami. Jeżeli ciasto będzie zbyt lekkie to dodać łyżkę mąki lub bułki tartej. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu podawać z kwaśną śmietaną, smażonymi borówkami lub innym sosem wedle uznania
Tradycyjna KuchniaPLACKI 4 Jajka, płatki owsiane i jogurt naturalny zmiksuj (najlepiej w blenderze) na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. 5 Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy placuszki się spalą – i stopniowo wylewaj ciasto. Smaż wszystko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Do stworzenia idealnego, owalnego kształtu, najbardziej przydaje się duża łyżka albo mała chochla. 6 Wyłóż farsz(...)PLACKI 4 Jajka, płatki owsiane i jogurt naturalny zmiksuj (najlepiej w blenderze) na gładką masę. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. 5 Rozgrzej patelnię – nie za mocno, bo się wtedy placuszki się spalą – i stopniowo wylewaj ciasto. Smaż wszystko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Do stworzenia idealnego, owalnego kształtu, najbardziej przydaje się duża łyżka albo mała chochla. 6 Wyłóż farsz
A to pestkaDodajcie surówkę, a obiad gotowy. Do wersji na słodko wystarczy dodać cukru pudru lub cukru z wanilią, większą szczyptę cynamonu, przyprawę do piernika lub wanilię co wzbogaci dodatkowo smak placuszków. Są świetne w tych wersjach, zakochacie się, polecam! Zakochana po uszy w takich potrawach zapraszam na małdrzyki krakowskie – proste, smaczne, domowe, wyjątkowe placuszki z twarogu. SKŁADNIKI(...)sól, miksuję do połączenia składników. Można zrobić to także w misie blendera lub utrzeć w makutrze. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta biszkoptowego. Rozgrzewam olej i smażę partiami nieduże placuszki, na rumiano z obu stron. Podaję na ciepło same lub z dodatkami, np. cukrem pudrem, puree z owoców, konfiturami, syropami, miodem. Źródło: A. Stradecka, Smakołyki z mleka, sera i jaj , Biblioteka
Zasmakuj KuchniSmaczne placuszki, nadziane ziemniakami z kaszą gryczaną. Moje córki mówiły na nie pączki z ziemniakami. Idealne na Święta Bożego Narodzenia do barszczu czerwonego. Abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, pomoże Wam w tym Espumisan Max – wyrób medyczny, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej. Atmosfera(...)wyrośnięcia. 2. Jak ciasto podrośnie to rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dusimy. Do gorących dodajemy kaszę gryczaną, sól, pieprz i roztopione masło . Na każdy placuszek dajemy po kulce ziemniaków. 3. Formujemy kulki, a potem lekko je spłaszczamy. 4. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. 5.Placuszki smażymy z obu stron na rumiany kolor. 6. Odsączamy na ręczniku papierowym
Kuchnia u Bietkizapiekania w piekarniku. Do testowania patelni podeszłam dość poważnie – postanowiłam przetestować ją jak tylko się da. Przygotowałam na niej śniadania, począwszy od jajecznicy, jajek sadzonych, na różnych placuszkach skończywszy. Były też jednogarnkowe dania obiadowe, gulasze, różnego rodzaju mięsiwa, a nawet naleśniki. W każdym przypadku patelnia okazała się niezawodna. Dania wychodziły jeszcze lepiej, niż przygotowywane na moich dotychczasowych patelniach(...)kropli oleju. Smażenie pieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą i żółtym serem. Postanowiłam zrobić mały test i część kotlecików usmażyłam na oleju, a część całkowicie beztłuszczowo. Przy smażeniu na oleju zewnętrzna część kotlecików była bardziej chrupiąca, natomiast
Smaki Na Talerzuzapiekania w piekarniku. Do testowania patelni podeszłam dość poważnie – postanowiłam przetestować ją jak tylko się da. Przygotowałam na niej śniadania, począwszy od jajecznicy, jajek sadzonych, na różnych placuszkach skończywszy. Były też jednogarnkowe dania obiadowe, gulasze, różnego rodzaju mięsiwa, a nawet naleśniki. W każdym przypadku patelnia okazała się niezawodna. Dania wychodziły jeszcze lepiej, niż przygotowywane na moich dotychczasowych patelniach(...)kropli oleju. Smażenie pieczarek. Wszystko bez zarzutu. Pieczarki doskonale smażą się na dużej powierzchni, wówczas nie puszczają wody. Od teraz mam do tego ulubione naczynie:) Przygotowałam również ziemniaczane placuszki z kiełbasą i żółtym serem. Postanowiłam zrobić mały test i część kotlecików usmażyłam na oleju, a część całkowicie beztłuszczowo. Przy smażeniu na oleju zewnętrzna część kotlecików była bardziej chrupiąca, natomiast
Smaki Na Talerzulink jeśli potrzebujecie przepisu na bliny gryczane. Bliny dobrze smakują na ciepło i na zimno, co podczas przygotowywania kolacji wigilijnej ma szczególne znaczenie, gdyż możesz przygotować zarówno placuszki, jak i tatar, wcześniej a tuż przed podaniem złożyć danie w jedną całość. Ok, do dzieła. Składniki na żytnie bliny: 1/2 szklanki zakwasu żytniego 1/2 szklanki mąki żytniej(...)łyżka lub dwie oleju lnianego sok z połowy cytryny Składniki na bliny wymieszaj i odstaw na 30 minut Na suchej i dobrze rozgrzanej patelni smaż niewielkie placuszki do zarumienienia, po około minucie z każdej strony. Łososia, koperek i szalotkę posiekaj bardzo drobno. Dodaj musztardę, sok z cytryny, miód, olej i pieprz. Składniki wymieszaj i odstaw do lodówki
Mango PapajaDziś zwykłe placki z cukinii postanowiłam wzbogacić dodatkiem wędzonego łososia. Smak ten fajnie podkręca smak placuszków. Wypróbujcie sami, z ulubionymi dodatkami smakują wybornie Składniki: 1 kg cukinii ( bez skóry, pestek) 2 jajka sól pieprz świeżo mielony 4 łyżki mąki dodatkowo: śmietana 18% lub jogurt naturalny 20 dag łososia wędzonego świeży koperek Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach, odciskamy delikatnie nadmiar wody. Wbijamy do niej jajka, dodajemy mąkę, sól, świeżo zmielony pieprz. Na rozgrzany olej łyżką kładziemy masę, formując placuszki, smażymy na rumiano z obu stron. ( jeśli masa jest rzadka, wodnista, dodajemy więcej mąki). Po usmażeniu placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki podajemy z kwaśna śmietaną lub jogurtem, do tego plasterkami
Z Majeczką w kuchniMoje placuszki w nieco zdrowszej wersji. Wykonanie – do miseczki wsypać płatki i zalać je jogurtem. Zostawić tak na 10 minut. Jajka roztrzepać i dodać do masy z płatkami. Teraz już wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Jabłka oskrobać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Jabłka dodać do masy i wymieszać. Smażenie – na patelnię wlać olej
Kuchnia PokoleńPlacuszki posiadają delikatną konsystencję pianki. Są naprawdę przepyszne i proste w przygotowaniu, a w moim domu pojawiają się bardzo często. Świetnie smakują w wersji solo oraz z różnymi dodatkami (*). Tu macie pole do popisu. (około 6 sztuk) 1/2 szklanki śmietany 12-18% (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli (można(...)mniej, szczególnie gdy placuszki spożywają dzieci) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: masło/olej do smażenia Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję. Następnie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujeWarzywne placuszki to pozycja u mnie na blogu , która cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Do zrobienia tych placuszków , wykorzystuję sokowirówkę. Podaję z gulaszem, sosem jogurtowym , zamiast zieniaków czy kasz. Dziś proponuję placuszki z cukini,marchwi i sera żółtego. Takie połączenie na prawdę bardzo się sprawdza. Smakuje rewelacyjnie. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia
Gotowanie PatkiKolejne moje serowe placuszki z sera twarogowego na sernik i świeżych borówek (spokojnie możecie zastąpić innymi owocami, nawet suszonymi, liofilizowanymi). Można podać z miodem, syropem lub innym “słodzikiem”, udekorować owocami. Ot! Proste, smaczniutkie, jak dla mnie magiczne, delikatne, no trzeba zrobić by zrozumieć Życzę smacznego także dla małych łasuszków! Serowe placuszki z borówkami SKŁADNIKI: 380 g sera(...)kuchenną rózgą), dodajemy suche składniki oraz umyte i osuszone borówki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron przez kilka minut do ładnego koloru. Kiedy zobaczysz, że brzegi placuszka są ścięte przełóż do delikatnie łopatką na drugą stronę. Smacznego
Zasmakuj KuchniPlacuszki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowani, dlatego idealnie nadają się na szybkie śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę, którą można również zapakować do lunch boxa. Składają się jedynie z 4 składników, ale możecie je urozmaicić zgodnie z własnymi upodobaniami. Dodam jeszcze, iż subtelna miodowa nuta doskonale komponuje się z delikatną konsystencją każdego placka. Polecam! (około 7 sztuk(...)płatków jaglanych (około 5 płaskich łyżek) 50 ml mleka 1 jajko 1 łyżka miodu Ponadto: olej/masło do smażenia (u mnie olej kokosowy Woj-Len ) Wszystkie składniki na placuszki wymieszać i odstawić na kilka minut, aby płatki odrobinę napęczniały. Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa
Di gotujeNaleśniki to nasze ulubione śniadania. Nie ważne czy są to francuskie crepes, amerykańskie pancakes czy klasyczne naleśniki. Tym razem postawiłam na naleśniki po japońsku, czyli naleśniki w postaci grubszych placuszków. Placuszki są kakaowe z nuta przypraw korzennych. Idealne na świąteczne powigilijne śniadanie. Delikatny, puszysty naleśnik w postaci grubszych placuszków, aromat przypraw korzennych i skarmelizowane słodkie pomarańcze z granatem. Całość została
Kuchnia w oparachJakiś czas temu mając w lodówce nadmiar ugotowanej kaszy jęczmiennej - postanowiłam przygotować z niej pyszne placuszki. I od tamtej pory w moim domu pojawiają się baaardzo często! W sumie mogłabym je jeść codziennie... Są naprawdę pyszne, pożywne oraz z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za tym rodzajem kaszy. (To już sprawdzone!) Spróbujcie. Polecam! (około 9 sztuk(...)połączyć z ryżem, miękkim/płynnym masłem, żółtym serem oraz prażoną cebulką. Na rozgrzaną patelnie (w razie potrzeby z tłuszczem) wykładać solidne porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.) (*) Jeśli Wasza patelnia
Di gotuje