placuszki - 9092 przepisów (strona:121/607)

Placuszki na kefirze 84

Puszyste i lekkie placuszki na kefirze. Idealne na śniadanie, gdzie możemy podawać je z mnóstwem ulubionych dodatków . Dzięki odrobinie syropu klonowego lub miodu, smak kefiru jest niewyczuwalny. Sprawdzą się także jako drugie śniadanie, zabrane w pojemniku . Placuszki na kefirze 125 g kefiru ((1/2 szklanki)) 75 g mąki pszennej ((1/2 szklanki)) 1 jako 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wszystkie składniki(...)dodatkami. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 87 | Białko: 3,9 | Węglowodany: 14,1 | Tłuszcze: 1,8 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Placuszki na kefirze pochodzi z serwisu Przepisy na widelcu

Przepisy na widelcu
Wytrawne placuszki śniadaniowe – witaminowa pobudka! 112

pyszne dzień dobry polecają się wytrawne placuszki śniadaniowe z warzyw. Chętnie wyskoczą wprost z piekarnika na Twój stół, by dodać Ci energii od samego rana 🙂 Często robię placuszki w różnym wydaniu, bo to dla mnie prosta w wykonaniu forma podania różnych owoców czy warzyw. Wystarczy pokroić drobno warzywa, dodać jajko, mąkę i gotowe! Ot i … Artykuł Wytrawne(...)placuszki śniadaniowe – witaminowa pobudka! pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Rosyjskie syrniczki na słono 142

trawie, które bez większych przeszkód mogło trwać do późnego popołudnia. Właśnie na jedno z takich śniadań pod gołym, majowym niebem zabrałam klasyczne rosyjskie syrniki , czyli delikatne twarogowe placuszki, które wspaniale smakowały z dżemem malinowym! Tym razem, moszcząc się wygodnie w jesiennych promieniach słońca, uformowałam te same syrniki w wersji na słono, wypchane po brzegi świeżymi ziołami i aromatem czosnku(...)Złote placuszki z delikatnie chrupiącą skórką i jeszcze delikatniejszym wnętrzem w wersji wytrawnej, to naprawdę pyszna przekąska! Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, bo na zimno także smakuje wybornie lub szybki obiad/ kolacja w środku tygodnia. Nade wszystko jednak będzie świetnym czasoumilaczem i przekąską podczas jesiennego pikniku, czy leśnej wyprawy bo złoty bukiet liści. Pyszne, szybkie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Placki z jabłkami 106

składnikami mokrymi. Mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta. Smażymy placuszki z obu stron na złoto, na średnio rozgrzanym oleju. Gotowe placuszki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy miodem. Źródło

Smaki Na Talerzu
Biszkoptowe placuszki bananowe (tylko 4 składniki, bez cukru) 84

Biszkoptowe placuszki bananowe to doskonała propozycja na lekki posiłek lub zdrową przekąskę nie tylko dla najmłodszych. Zapewniam, że dorosłym również posmakują! Placuszki są niezwykle puszyste oraz delikatne i tak... przyjemnie bananowe. Polecam! (około 6 sztuk) 1 banan (dojrzały) 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej (płaskie) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: olej/masło do smażenia Banana należy rozdusić widelcem na gładkie(...)końcu do masy delikatnie wmieszać uprzednio ubitą na sztywno pianę z białka. Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami

Di gotuje
Puszyste racuchy bez proszku do pieczenia i drożdży 135

przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki  miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków musi odpocząć min. 15 minut. Oddzielamy żółtko od białka i wrzucamy je do miski, w której będziemy mieszać ciasto. Natomiast obydwa białka umieszczamy w oddzielnym naczyniu do ubijania piany(...)dodatkiem borówek amerykańskich. Gdy ciast odpocznie, ubijamy białka na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem i zaczynamy smażyć racuszki. Do smażenia małych placuszków często używam patelni do jajek sadzonych - dzięki temu racuchy mają ładny, regularny kształt. Racuchowe przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym , Racuchy z mąki orkiszowej Do otworów w patelni wlewamy odrobinę oleju

Korniszonki
Puszyste racuchy bez proszku do pieczenia i drożdży 105

przyprawy piernikowej ½ jabłka lub gruszki pokrojonego w plasterki  miód, syrop klonowy lub cukier puder oraz inne pyszności do dekoracji Przygotowanie racuchów zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed smażeniem placuszków musi odpocząć min. 15 minut. Oddzielamy żółtko od białka i wrzucamy je do miski, w której będziemy mieszać ciasto. Natomiast obydwa białka umieszczamy w oddzielnym naczyniu do ubijania piany(...)dodatkiem borówek amerykańskich. Gdy ciast odpocznie, ubijamy białka na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem i zaczynamy smażyć racuszki. Do smażenia małych placuszków często używam patelni do jajek sadzonych - dzięki temu racuchy mają ładny, regularny kształt. Racuchowe przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym , Racuchy z mąki orkiszowej Do otworów w patelni wlewamy odrobinę oleju

Gotujemy i jemy
Placki brokułowe 132

zrobić z resztek brokuła, które leżą w lodówce? Takie właśnie placuszki! Proste, szybkie i pyszne placki, które są w dodatku bardzo zdrowe, to idealna przekąska na drugie śniadanie lub lekką kolację. Można je śmiało zabrać do pracy lub szkoły. Będzie do nich świetnie pasował sos jogurtowo-ziołowy oraz lekka sałatka z dressingiem. Placki są pieczone, a nie smażone, więc sprawdzą(...)mozzarelli łyżka nasion słonecznika 2 łyżki płatków jaglanych (może być też bułka tarta) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Czas przygotowania 30 minut Liczba porcji 8 placuszków Wartości odżywcze w jednej sztuce Kalorie: 52 Białko: 3,7 g Tłuszcze: 2,8 g Węglowodany: 2,9 g Przygotowanie Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy przez 5 minut

Analiza Smaku
Placuszki z ciecierzycy z figami – bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy paleo 149

niskowęglowodanowe placuszki z ciecierzycy z figami to niezwykle smaczny pomysł na śniadanie białkowo – tłuszczowe. Szkoda go nie wykorzystać, skoro właśnie mamy sezon na moje ukochane figi! Placki z mąki z ciecierzycy – paleo, bezglutenowe, keto, niskowęglowodanowe i pyszne! Uwielbiam mąkę z ciecierzycy. Idealnie Read More Artykuł Placuszki z ciecierzycy z figami – bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy paleo

Flymetothespoon
Jaglane placuszki z otrębami, masłem orzechowym i czekoladą 108

Jaglane placuszki z otrębami, masłem orzechowym i czekoladą to doskonała propozycja na pożywne oraz jednocześnie lekkie śniadanie, które doda mnóstwo pozytywnej energii.  Zapewniam, że po kilku sztukach poczujecie też sytość oraz zaspokoicie chęć na słodycze. Placuszki są nie tylko bardzo smaczne, ale również i bardzo zdrowe oraz nadające się dla osób na diecie bezglutenowej. (Pamiętajcie tylko, aby otręby(...)masłem orzechowym i sodą. Na końcu do masy wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę. Następnie na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami

Di gotuje
Proteinowe placuszki owsiane 86

Proste i pyszne placuszki owsiane z dodatkiem odżywki białkowej. Jeśli nie używacie takiej odżywki to można ją w zupełności pominąć lub dodać w zamian łyżkę mąki ryżowej, pszennej lub razowej. Składniki: 30 g płatków żytnich/owsianych/orkiszowych 120 ml gorącej wody 2 jajka 30 g odżywki białkowej olej kokosowy do smażenia Do podania: jogurt naturalne  owoce puder z erytrolu(...)jajka i odżywkę białkową, wymieszać. Patelnię rozgrzać i delikatnie posmarować olejem kokosowym, oliwą lub olejem. Przy dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką nie ma potrzeby natłuszczać patelni. Łyżką nakładać porcję placuszków, smażyć z każdej strony po kilka minut aż placuszki będą usmażone. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z jogurtem i owocami. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Puszyste placki z jabłkami 106

palcach u jednej ręki bym tylko naliczyła niejadków tego pysznego deseru. 😏Tyle dobrego, że jabłka mamy dostępne cały rok w sklepach i gdy tylko najdzie nas ochota na takie placuszki, możemy bez problemu je wykonać. Teraz gdy było lato idealnie do tego nadawały się jabłka z gatunku Piros, które są słodkie i nie za twarde. Poza sezonem dużo zależy(...)jakiej okolicy mieszkacie i jakie gatunki oferują sklepy. Jeśli nie jesteście wybredni, to tak naprawdę każdy rodzaj się nada. Sposób, dzięki któremu placuszki są takie pulchne to oczywiście soda. Dodatnie samego proszku do pieczenia nie zawsze może dać taki dobry efekt, gdy w cieście jest ciężka masa (w tym przypadku kawałki jabłka). A soda zazwyczaj zawsze daje radę i desery

zdrowo i aktywnie
Maślane placuszki jogurtowe 136

Placuszki są przepyszne. Są puszyste i mięciutkie. Moja Córcia uwielbia wszelkiego rodzaju naleśniki i placuszki, stąd nowe pomysły. Możemy do nich dodać każdy jogurt owocowy lub zmiksowane owoce. Polecam na śniadanie! 2 jajka 150 g skyru jagodowego 40 g budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g masła 82% Jajka delikatnie(...)rozbijamy rózgą lub mikserem. Dodajemy skyr jagodowy, mąkę orkiszową, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie mieszamy ze sobą. Na końcu wlewamy roztopione masło. Ponownie mieszamy. Placuszki smażymy na suchej patelni, dosłownie po kilka minut z każdej strony

VioletoweKucharzenie
Placuszki grysikowe z jagodami 105

Bardzo proste do przygotowania placuszki grysikowe. Sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Doskonale smakują polane słodkim sosem toffi. Same w sobie nie są zbyt słodkie. 1 i 1/2 szkl. zimnego mleka 2 szkl. kaszy manny 1 op. cukru waniliowego 4 jajka 4 łyżki oleju szczypta soli jagody – 3/4 – 1 szklanka Kaszę mannę przesypujemy do miseczki i zalewamy(...)wraz ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą grysikową. Na samym końcu do masy dodajemy jagody. Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Za pomocą łyżki wykładamy ciasto grysikowe. Smażymy placuszki z obu stron na złoto. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem/polewamy sosem toffi/ syropem klonowym/miodem/lub smarujemy powidłami czy dżemem. Źródło

Smaki Na Talerzu
Orzechowe placuszki z białek (bez cukru, tylko 3 składniki) 99

Orzechowe placuszki z białek składają się jedynie z 3 składników i są bardzo szybkie w przygotowaniu. To idealna alternatywa dla zwykłych racuszków oraz jednocześnie doskonały sposób na wykorzystanie zbędnych białek.  Placuszki smakują naprawdę przepysznie, tak jakby delikatna pianka z orzechowym posmakiem. Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że nawet w wersji solo znikają wręcz ekspresowo! I nawet(...)delikatnie, ale dokładnie połączyć z masłem orzechowym i na końcu z mąką. Następnie na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Placuszki smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać z ulubionymi dodatkami. Użyłam masła orzechowego , do smażenia oleju kokosowego oraz do podania Daktylli - pasty daktylowej z orzechami laskowymi, czyli

Di gotuje