placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:65/92)

CIASTA WIELKANOCNE 226

dobra gospodyni piekła aż kilkanaście mazurków, a dziś z tej okazji podawanych jest ich maksymalnie kilka sztuk, ale mimo to cukiernicy mają spore pole do popisu. Są prostokątne, owalne placki z różnych gatunków ciasta (kruche, makaronikowe, marcepanowe biszkoptowe) lub ze smażonych owoców ułożonych na opłatkach (pomarańczowe, jabłkowe, z suszonych śliwek, pigwy), z dodatkiem przypraw aromatycznych (wanilia, cynamon, goździki(...)istotny jest jego wygląd, dlatego dużo czasu poświęca się na jego udekorowanie. Powierzchnia mazurków pokrywa się przeważnie warstwą lukru i bogato zdobi konfiturami, polewą czekoladową, lukrem, kolorowymi posypkami, migdałami, orzechami, suszonymi oraz kandyzowanymi owocami, które są układane w ciekawe wzory. Istnieje kilkaset przepisów mazurków o ogromnej skali smaków i aromatów. Są typową polską ozdobą stołu wielkanocnego. Sernik Dawniej, ze względu

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto serowo- orzechowo- makowe 257

czekolada mleczna 1 czekolada biała Sposób przygotowania: Ciasto ucierane: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po całym jajku, następnie mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy.  Ciasto orzechowe: Orzechy zalewamy wodą, dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.  Ciasto makowe: Mak gotujemy w wodzie ok 1.5 godziny, zostawiamy go najlepiej na całą noc i odcedzamy rano(...)ubijamy pianę ze szczyptą soli. Łączymy ze sobą, dodajemy rodzynki. Na blachę dajemy ciasto ucierane, na cieście kładziemy na przemian masę orzechową i makową. Na wierzch dajemy masę serową. Placek pieczemy w temp. 190st ok 50-60 minut

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka z patelni / walijskie 401

smakują rewelacyjnie … a nie musimy nawet używać piekarnika! Wszystko to w 15 minut na patelni! Możemy do niech dodać migdały , tak jak ja … rodzinki … posiekane orzechy … czekoladę – co tylko mamy ochotę!SKŁADNIKI:- mąka – 2 szklanki- proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka- cukier – 0,5 szklanki- jajko – 2 szt- płatki migdałów(...)margarynę i wszystko razem dokładnie siekamy.Dorzucamy płatki migdałów i mieszamy , uważając by nie bardzo zgnieść płatki.Jajka roztrzepujemy osobno z olejkiem waniliowym i dodajemy do ciasta, wyrabiamy.Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1cm.Wycinamy ciasteczka ( można szklanką … foremkami )Patelnię delikatnie natłuszczamy( ja używałam pędzelka ) i smażymy ciastka po ok. 5 minut z każdej strony.Uważamy by się

Ostra na Słodko
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 141

sojowe) - to już naprawdę na wyczucie -  tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych orzechów , np. włoskich, - przekładamy błotko do formy, - na wierzchu układamy pokrojone w grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się(...)się nie stanie) wyciągamy z piekarnika, - czekamy aż się przestudzi, posypujemy cukrem pudrem (albo nie) i ... - dziecko, które nie cierpi jaglanki w postaci śniadaniowej, "wciąga nosem" 2 kawałki jaglankowego placka na podwieczorek :) - A my z nim! :)) To ciasto wspaniale sprawdza się zamiast kanapek do pracy czy na uczelnię, kiedy nie ma warunków, żeby zjeść coś porządnego a z czegoś

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Placek wspaniały 437

wszystkich miłośników ciast i ciasteczek, mega słodki placek. Składa się z biszkoptu, masy kajmakowej, herbatników maczanych w rumie i polewy rumowej.Porcja na blaszkę o wymiarach 35x26 Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody gazowanej Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę(...)wylać na wcześniej przygotowaną blaszkę i piec w 180 stopniach przez około 35 min. Masa: 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch: 4 paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa lub biała  Masło utrzeć, dodawać stopniowo po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać

Anioły w kuchni
Placek ze śliwkami 199

Składniki: 300 g mąki, 1,5 łyżki proszku do pieczenia, 1 jajko, 6 łyżek mleka, 150 g twarogu, 50 g masła, 75 g cukru, Nadzienie: 750

kulinarnajamka.blogspot.com
Krówka z orzechowym karmelem 158

łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody Sposób przygotowania: Z podanych składników zarabiamy ciasto na stolnicy i pieczemy 2  placki. Cisto pieczemy w zależności od piekarnika 180st.i ok 15-20 minut. Krem I: 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier(...)wymieszać, zagotować. Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym blatem. Krem II: 1 szklanka cukru 20 dag orzechów 1 szklanka śmietany

Kubki smaku
Makowiec 148

żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka śmietany kwaśnej1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy SkworcuMasa makowa :40 dag maku Skworcu15 dag masła3/4 szklanki płynnego miodu1 cukier waniliowy Skworcu10 dag orzechów laskowych Skworcu10 dag rodzynek Skworcu10 dag migdałów w płatkach Skworcu1/2 szklanki cukru4 żółtka 6 białekWykonanie;Margarynę posiekać z mąką ,   cukrem waniliowym , proszkiem do pieczenia.Zrobić rozczyn z drożdży(...)miód , cukier,cukier waniliowy,mak, bakalie, żółtka,i olejek migdałowy, wymieszać.Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy makowej.Ciasto i masę makową podzielić na 2 części. Rozwałkować . Na rozwałkowanym placku rozsmarować połowę masy makowej , zwijać jak roladę i nakłuć w kilku miejscach aby zapobiec odchodzeniu skórki od maku.Każdą roladę zawinąć lużno w papier do pieczenia.Piec w temp 180 stopni

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z słonecznikiem 241

dekoracji: paczka herbatników tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Orzechy kroimy drobno. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy pokrojone orzechy. Wszystkie suche składniki delikatnie dodajemy do ubitej masy z białek. Należy robić to bardzo delikatnie aby piana nam nie upadła, najlepiej dodawać po łyżce mąki i mieszać posuwistymi ruchami góra-dół(...)mieszamy dokładnie. Gotową masę przelewamy do brytfanki  w której wcześniej piekliśmy biszkopt i wkładamy do nagrzanego pieca na około 20 minut tak aby słonecznik mocno się zarumienił. Gotowy placek studzimy.  W tym czasie kostkę margaryny miksujemy do uzyskania konsystencji jednolitej masy i stopniowo dodajemy  po łyżce masy krówkowej. Do gotowej masy dodajemy pokruszony  placek

ciastkarnia na kruchym spodzie
Domowe zdrowe Oreo 140

dwie sztuki na głowę w zupełności wystarczą, w przeciwieństwie oryginału.  Składniki na około 12 ciasteczek: 200g świeżych wypestkowanych daktyli 70g nerkowców (uprzednio namoczonych przez minimum 2 godziny) 100g orzechów włoskich 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 90g nerkowców (uprzednio namoczonych przez minimum 2 godziny) 2 łyżki roślinnego mleka  2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku(...)blendera, uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut. Nieco twardsze ciasto przełóż pomiędzy warstwy papieru do pieczenia i rozwałkuj aż uzyskasz placek o grubości około 0,5cm. Za pomocą małego kieliszka lub wykrojnika wykrawaj małe ciasteczka (mi udało się uzyskać 24 sztuki, ale to zależy od rozmiaru), układaj na desce i, kiedy będą

Roślinna - blog wegański
Ciasto snikers 220

puszka masy kajmakowej ok 200 G Sposób wykonania polewy miodowo orzechowej: W garnuszku na małym ogniu rozpuścić margarynę z miodem i cukrem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodać posiekane orzechy i jeszcze chwilę całość gotujemy cały czas mieszając. Gotową polewę zdjąć z ognia i wystudzić. Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zgnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i każdą(...)minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu pierwszej części poczekać aż się trochę wystudzi i delikatnie wyjąć z blachy. Tak samo upiec kolejno drugi i trzeci   placek (bez polewy) w tej samej temperaturze czyli 170 stopni C, tylko trochę krócej czyli 12 minut. Przygotować budyń: Z 700 ml mleka zagotować 500 ml z cukrem. Resztę mleka wymieszać

Na słodko lub wytrawnie
Śledzie z suszonymi pomidorami 190

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierniczki najeżone bakaliami 115

ponownie podgrzać aż do rozpuszczenia. Płynny karmel zdjąć z palnika. Do drugiego rondelka przełożyć miód i masło, podgrzać do rozpuszczenia się masła, dodać karmel, wszystko wymieszać, ostudzić. Przygotować bakalie. Orzechy krótko podprażyć na suchej patelni, owoce suszone i rodzynki sparzyć wrzątkiem. Wszystkie bakalie pokroić na bardzo drobne kawałki (rodzynki również) (fot.1) . Gdy mieszanka ostygnie, ale będzie ciągle lejąca, przygotować ciasto. Mąkę(...)mikserem)  (fot.2) . Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać nieco więcej śmietany. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6 mm. Za pomocą foremki metalowej lub noża wycinać wybrane kształty  (fot.3) . Gotowe pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około

Świat Ciasta
Kora orzechowa 194

galaretką. Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich 10 dag rodzynków 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 puszki brzoskwiń 2 budynie śmietankowe z cukrem 3/4 szklanki wody(...)soli, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno 2 placki na dużych prostokątnych blaszkach. Każdy placek piec ok. 35 minut w temperaturze ok. 170 st. C. Sok z brzoskwiń (2 szklanki, w przypadku braku soku można uzupełnić wodą

Cukiernia Pychotki