placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:66/92)

TARTA MIODOWA 111

Kruche,chrupkie  ciasto   wypełnione przepysznym  nadzieniem z orzechów ,stające się wspaniałą ucztą w naszych ustach z każdym ugryzionym kęsem. Kwiaty soli morskiej podkreśliły całość nadając nadzieniu słodko-słony smak.Łał....Bardzo ten przepis POLECAM.Tarta łatwa do zrobienia ,warta " grzechu "!.  2 szkl.mąki 1 kostka masła 2/3 szkl.cukru pudru 4 JAJKA 1 łyżka śmietany 18% 2/3 szkl.miodu(...)soli morskiej lub gruba sóla morska szczypta ************************************************************  Połowę prawdziwego masła posiekać z mąką , dodać 2 łyżki cukru pudru , 1 jajko oraz 1 łyżkę śmietany.Zagniatamy szybko ciasto,formujemy placek i wkładamy do foli spożywczej.Wsadzamy na 15 minut do lodówki po czym wałkujemy i wylepiamy formę na tartę( dokładnie)ciastem.Przykryć papierem do pieczenia i piec tartę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Warsztaty Słodko, ale zdrowo z Lidlem 210

grupach :) Czasami trzeba było użyć, kilku rodzajów łopatek kuchennych naraz ;)  Po skończeniu pierwszej pozycji, poszliśmy kolejny raz do stanowiska Pawła obserwować jak robi kruche ciasto z morelami i orzechami nerkowca. Następnie oczywiście zrobiliśmy je w grupach, a Paweł pomagał udzielając wskazówek i rad.   Kolejnym punktem w menu był koktajl arbuzowo - melonowy :) Robiłem się coraz bardziej głodny, bo przygotowywaliśmy(...)które wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości :) W końcu zapadła decyzja, że nie robimy już placka z owocami i mogliśmy się zająć delektowaniem smakami tarty i kruchego ciasta :) Spróbowałem tych, które robił Mistrz Paweł i były po prostu rewelacyjne. Po kawałku naszego, przygotowywanego przez moją

Parowar Faceta
Śmietankowa fantazja 141

takiego rozwiązania to, to, że babeczki są mniej trwałe, a śmietanę trzeba nałożyć przed samym podaniem.Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu, możecie według uznania wzbogacić je kawałkami czekolady, orzechami, rodzynkami czy nawet żelkami.Przepis na krem z twarożku.Czekoladowe babeczki przygotowujemy według przepisu.Warto pamiętać, żeby przed rozpoczęciem robienia kremu wyciągnąć z lodówki masło. Zbyt zimne nie połączy się dobrze(...)tylki, wystarczy nożyczkami obciąć czubek worka.  Wyciskamy małe różyczki z kremu zaczynając od środka babeczki. Czerwoną lub różową masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Wałkujemy na cienki placek i wycinamy z niego małe serduszka. Można też wykorzystać gotowe dekoracje (do kupienia w marketach na dziale ze składnikami do wypieków).Na czubku każdej kremowej różyczki przyczepiamy serduszko.Smacznego

Ciastkozercy
Śniadaniowe (lub nie) babeczki! 168

Przesadziłam :D Siedzę i patrzę na te zdjęcia i tak żałuję, że już zjadłam. Było nieziemsko pyszne! Co? Babeczki/ciasteczka/ciasto (?) nie wiem wszystko zależy od was! Ja

fitolarun.blogspot.com
Ciasto z masą budyniową i czekoladową 178

pół szklanki na masę) 1,5 kostki margaryny spirytus do smaku Ciasto: białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Wlać olej i zmiksować krótko. Mąkę wymieszać z orzechami i wsypać do masy. Wymieszać łyżką. Masę na ciasto przełożyć do brytfanny i piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować, w szklance(...)porcji margaryny zmiksować z połową szklanki cukru, dodać masę budyniową i spirytus wg uznania. Pozostałą część margaryny, zmiksować z drugą (ciemną) masą i pozostałością cukru i spirytusu. Przekładać upieczony placek: wyłożyć masę jasną, na nią ciemną. Posypać wg uznania

Gotuję Testuję
Racuchy z borówkami i tartymi orzechami 145

Kto nie pamięta z dzieciństwa puszystych, pachnących drożdżami i posypanych cukrem pudrem racuchów?? Ja doskonale pamiętam, te z aromatycznymi jabłkami. Dziś do gotowego ciasta wrzucam owoce

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka na zakwasie z bakaliami bez cukru 138

bakalii przełamany kwaskowatością wspaniale razem do siebie pasuje.  Wypróbujcie koniecznie, są bardzo proste, zdrowe i smakują wyśmienicie. Podaję przepis na dwie duże blachy, na których upieczecie dwa cienkie placki 36x24cm.  Zakładam, że zakwas macie już gotowy, a zatem: Wieczorem nastawiacie mąkę z zakwasem i zostawiacie na całą noc w proporcjach: - 30 dag mąki żytniej - 20 dag mąki(...)mieszanki dodajecie: - 20 dag otrąb pszennych lub żytnich - 15 dag mąki pszennej - 15 dag mąki żytniej - 20 dag pokrojonych fig - 20 dag pokrojonych suszonych śliwek - 1/2 szklanki sezamu, słonecznika, orzechów i dyni Dobrej jakości bakalie znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. Całość wymieszać dokładnie dłonią. Podzielić na połowę. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wygładzić dłonią zwilżoną

Apetyczna babeczka
Ciasto czeskie 145

ciasto czeskie, ciasto grysikowe, miodownik z grysikiem. To pyszne, miękkie, ciasto miodowe przełożone słodkimi powidłami śliwkowymi i masą z kaszy manny spokojnie może konkurować z tradycyjną wersją miodownika z orzechami. CIASTO CZESKIE Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki margaryny masa grysikowa: 0,7 litra mleka(...)margarynę. Zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie dzielim y je na 3 ró wne części. Z każdej część rozwałkow ujemy cienki placek . Każdy placek pieczemy w 180 stopniach oko ł o 15 minut.  masa grysikowa: Kaszę manną gotujemy na mleku z cukrem, a następnie studzimy. Zimną kaszę ucieramy

Bon appetit mon amie
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 148

lodówki ciasto. Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować. Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką. Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni. Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę do tarty. Ponakłuwałam go widelcem. Piekłam około 30 minut na złoty kolor. Odstawiłam do wystygnięcia. Pora na krem. Zmiksowałam śmietanę kremówkę ( bardzo schłodzoną) Można wsypać opakowanie(...)wystudzoną tartę. Użyłam świeżych jagód do posypania tarty. Smacznego!  Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI   TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI TARTA Z JABŁKAMI

potrawyregionalne
Ciasto kawowe w paski 123

proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej kostka masła po garści rodzynków i siekanych orzechów 50 ml wódki Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie szklista. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu powoli wsypujemy(...)ciemną, tworząc ukośne paski. Ja dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch (jeśli ktoś lubi słodsze masy można zwiększyć

My simple kitchen
Ciasto czekoladowe z mascarpone, kajmakiem, orzeszkami arachidowymi 241

więcej tym wyższa warstwa serkowa 1 łyżka soku  z cytryny 2 łyżki cukru Dodatkowo tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 18% na polewę. Puszka kakaowego kajmaku oraz orzechy arachidowe drobno pokrojone. Utrzyj na puszysta masę maslo z miodem, cukrem. Dodaj jogurt i miksuj na gładką masę.Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ,powoli dodajemy do masy(...)ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta masę. Roztapiamy w kąpieli wodnej kajmak przełożony do szklanej miski. Po czym wsypujemy orzeszki arachidowe.Mieszamy aż do powstania masy kajmakowo-arachidowej. Upieczony placek dzielimy na 2 części. Pierwszą smarujemy masą kajmakową z arachidami, przykrywamy drugim plackiem. Kładziemy serek maskarpone. Robimy polewę. Roztapiamy śmietankę i czekoladę w kąpieli wodnej, mieszamy do uzyskania jednolitej

Z Kuchni Do Kuchni
SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 228

smak i aromat wypieku wzbogaci dodanie cukru waniliowego, soku z cytryny lub z pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię.  Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową zasadą sporządzania ciasta(...)zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy równomiernie od środka we wszystkich kierunkach. Grubość ciasta na placki wynosi ok. 1/2 cm na drobne ciastka ok 3 mm. Ciasto na placki wałkuje się w prostokąty wielkości blachy i przenosi się na wałku na blachę. Ciastka drobne

Ciastka - domowe słodkości
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 176

kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np. śliwki). Popularne są też tarty z orzechami, czekoladą lub kremem. Tarta wyśmienicie smakuje na ciepło i  na zimno, a przy tym pięknie się prezentuje. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4(...)poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowane na okrągły placek ciasto. Na cieście kładziemy śliwki pozostawiając od krawędzi około 3 cm wolnego miejsca, po czym brzegi ciasta zawijamy na śliwki i lekko sklejamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wiewiórka 126

lepiej takie zostawić sobie na święta. Do kawy w weekend jednak coś obowiązkowego.W związku z tym proponuje Wam szybkie, pyszne, mięciutkie ciacho. Myślę, że na jednym kawałku tego placka nie ma co przestawać, a tutaj wyrzutów sumienia nikt nie powinien mieć w końcu jabłka i bakalie to samo zdrowie prawda. Zapraszam... Stopień trudności prosty, pamiętać należy by jajka(...)szklanka cukru 1 szklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cukru waniliowego 6  jabłek  3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 6 suszonych śliwek drobno pokrojonych 3 łyżki żurawiny lub rodzynek drobno pokrojonych Wykonanie: Jabłka obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę

Kubki smaku
Makowiec 140

użyłam gotowej masy i trochę ją "podrasowałam". ;) Masa makowa: 850 g gotowej masy makowej ok. 50 g rodzynków (namoczonych wcześniej) ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki aromatu migdałowego Gotową masę przełożyłam do miski, dodałam do niej wszystkie składniki i wymieszałam. Jest dosyć "luźna", ale dzięki temu makowiec nie jest(...)wodę. Wymieszać. Gdyby lukier był zbyt rzadki - należy dodać więcej cukru, zbyt gęsty - więcej wody. Sposób wykonania: Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na w miarę prostokątne placki o grubości około 3 mm. Następnie wyłożyć na każdy mniej więcej po 1/3 masy makowej, pamiętając, by zostawić ok. 2 cm od brzegów. Zrolować, końcówki ciasta włożyć pod spód. Każdy

Cooking Monster