placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:63/92)

WITARIAŃSKA SZARLOTKA SYPANA 186

smaczniejsza od pieczonej. To ulubione ciasto mojego męża. Za każdym razem, gdy się nim zajada mówi: "po co piec, gdy ciasta RAW są tak pyszne?". No właśnie, po co? Placki, desery na surowo zawsze się udają. Przygotowując je nie musimy obawiać się zakalca, nie wyrośnięcia, braku kruchości czy spoistości. Szybciej i łatwiej się je przyrządza. A przede wszystkim, takie(...)temperaturze pieczenia . Gdy jem taką pyszność, nie mam żadnych wyrzutów sumienia. Czuję się po niej dobrze (jak pisze Ann Wigmore w "The Hippocrates Diet and Health Program" jabłka i orzechy nie są najgorszym połączeniem i sama często stosowała tę kombinację w swoich przepisach). Zaobserwowałam też, że wystarczy mi jeden kawałek takiej szarlotki, by się absolutnie usatysfakcjonować. Z pieczonymi ciastami

Jeść, by żyć w zdrowiu
Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami 155

domowej „nutelli” czy wegańskiej bitej śmietany . W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat jest pod ręką, np. syropem klonowym, miodem, dżemem… placki jęczmienne są dobre ze wszystkim. Smażenie placuszków, jak i ich obracanie, to bajka. Nic nie przywiera, ani się nie rozpada. Nie trzeba się irytować przy każdym obracaniu! To wszystko(...)używam jęczmiennych, ponieważ najlepiej się po nich czuję, ale jeśli masz ochotę, to użyj owsianych lub orkiszowych. Również świetnie się sprawdzą. Fajnymi dodatkami do środka mogą być rodzynki i orzechy. Wystarczy po lekkim zblendowaniu je wmieszać w masę. Artykuł Placuszki na śniadanie z płatkami i jabłkami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
SERNIK PRZEKŁADANY PIERNIKIEM Z MUSEM PIERNIKOWYM Z ORZECHAMI LASKOWYMI 228

może być w kostkach ) jaja 5 szt. śmietana kwaśna gęsta 5 łyżek cukier puder 6 łyżek sok z cytryny 1 łyżka mąka 3 łyżki Mus: czekolada mleczna z orzechami 2 tabliczki śmietana kremówka 200 ml. białka z 2 jaj przyprawa do piernika 1 łyżka masło 1 łyżka żelatyna 1 łyżka woda ciepła 3 łyżki Dodatkowo: masa kajmakowa 300 gram kakao(...)Wstawić do lodówki. W dużej misce umieścić twaróg i pozostałe składniki. Wymieszać i zmiksować blenderem ręcznym, aż nie będzie grudek.  Ciasto rozwałkować. Blachę małą kwadratową wyłożyć pergaminem. Jeden placek wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 10 min., aż się zarumieni. Wyciągnąć i odstawić. Blachę ponownie wyłożyć pergaminem i wyłożyć drugi

Kuchnia Paulettes
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 372

dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania:Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłozonej pergaminem i natłuszczonej blaszki 25 x 40 cm.( użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto(...)budynie. Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyzkami cukru. W momencie zagotowania sie syropu dolewamy roztrzepana masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Placek orzechowy z brzoskwiniami : Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , nastepnie delicje nasączone w rumie , pozostała masę i pokrojone brzoskwinie. Na wierzch

Słodkości i nie tylko
BAJADERKA 118

margaryny lub masła 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształ  Nadzienie: 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe(...)zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy blachę o wymiarach 30 x 25 cm. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na drugą blaszkę (placek ten nie musi mieć idealnego kształtu, gdyż zostanie pokruszony). Piec 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nadzienie - jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Marysieńka wg siostry Anastazji 869

minut. Wystudzić,przeciąć na dwie części. Można też upiec dwa cienkie biszkopty dzieląc składniki na połowę. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Piec 25 minut w temp. 180*C Krem: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich(...)Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Przekładamy ciasto Na ciemny biszkopt nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć na to placek orzechowy i rozsmarować drugą część kremu. Na górę położyć drugi biszkopt.  Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową i dowolnie udekorować

Kolorowa kuchnia Elki
BABKA RÓŻANA 196

JAJKIEM UCIERANE CIASTO Z WIŚNIAMI KASZA JAGLANA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI LENIWE PIEROGI KLUSKI NA PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM DESER SEROWO-JAGODOWY WALENTYNKOWE PLACUSZKI KORONKOWE NALEŚNIKI PIECZONE BATATY PLACKI WARZYWNE Z SOSEM Z BOCZNIAKÓW MAKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE BRUKSELKA W SEZAMIE(...)PIERZYNKĄ SAŁATKA NA CIEPŁO Z TOPINAMBURU ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM BROWNIE PIEROGI Z MIĘSEM SERNIK WIEDEŃSKI SKRZYDEŁKA W ZIOŁACH ROLADA MAKOWA KASZA JAGLANA Z CUKINIĄ BABECZKI KAKAOWE Z ORZECHAMI SAŁATKA BROKUŁOWA SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I AWOKADO DROŻDŻOWY MARMURKOWIEC JAJKA SADZONE NA PIECZONYCH WARZYWACH KISZONE WARZYWA CHLEB GRAHAM PSTRĄG NA PARZE Z WARZYWAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI SZYBKA SAŁATKA

harrisa
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 134

wiśni   Serek ucieram na gładko z cukrami. Odstawiam w temperaturze pokojowej. Mak zalewam gorącą wodą i przykrywam szczelnie. Mieszam. Dodaję cukier, mieszam.      Siekam orzechy i dodaję do maku, mieszam.    Ubijam białko na sztywno i dodaję także do maku. Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę na babę. Dokładnie smaruję(...)obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków.    Na początek wałkuję tylko 2.   Smaruję 1/8 częścią masy serowej. Rozprowadzam równomiernie do placku. Na nią kładę 1/8 część masy makowej. Rozsmarowuję. Delikatnie zawijam rulonik zamykając nadzienia w środku, jak w naleśniku.    Oba placuszki przygotowane tak samo umieszczam na spód formy

I tu będę miała takie te
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 231

zielone sałaty z oliwą, orzechami i surowymi warzywami. Orzechy włoskie często podawane są również w towarzystwie twardych i pleśniowych serów. Jeśli macie ochotę przygotować coś na słodko z zastosowaniem orzechów , przypominam kilka moich przepisów : Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami Miodownik kajmakowy Ciasto orzechowe cappuccino Ciasteczka miodowo-orzechowe Ciastka jeżyki Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola Ciastka(...)kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe

Trzeci talerz
Falafele buraczane (lub z botwinki) 160

się bardzo gładka. Przełóż masę do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc.  Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pomaga moczenie dłoni w wodzie. W garnku rozgrzej grubą warstwę oleju. Ja nalewam olej do patelni o wysokich ściankach tak na 1/2-3/4 wysokości falafela. Olej jest odpowiednio rozgrzany(...)cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Usmażone falafele przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Falafele podawaj gorące w bułce pita czy też zawinięte w chlebowy placek razem z dodatkami - sosem tzatziki lub czosnkowym, cebulą, pomidorami, listkami botwinki czy inną ulubioną zieleniną.  Falafele możesz także przechowywać przez 2 dni w lodówce i odgrzać przez zjedzeniem

Chilli Czosnek i Oliwa
Pychotka lub Pani Walewska 484

mnie w domu to ciasto zawsze figurowało pod nazwą Pychotka. Mama zawsze sypała wierzch zmielonymi orzechami włoskimi i tak jak teraz to piszę do masy dodawała ananasa. Mamy nie ma już kilka lat, przepisu nie znalazłam, więc posiłkowałam się przepisem Doroty Świątkowskiej . Choć wszyscy naokoło powtarzali mi, że to pracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś(...)dobrze ubitych białkach. Ja przełożyłam je domowym dżemem z czarnej porzeczki, ale takim, w którym są całe owoce i wyszło bardzo pysznie.Czy jest trudne? Według mnie nie. Można piec placki pojedynczo, ale wtedy białka należy podzielić na pół i ubijać tuż przed samym pieczeniem. Jak widać na jednym ze zdjęć upiekłam oba placki na raz, nie powstrzymał mnie

Blondynka Gotuje
Keti Prangulaishvili czyli czwarta Mentorka projektu 40 :) 167

wniosku że skoro Keti jest Gruzinką to chyba najlepiej by było jakby to co zrobimy też było z tych klimatów Mogły być gruzińskie pierożki chinkali czy też gruziński placek chaczapuri ale w sumie to już robiliśmy na warsztatach z Keti i chyba zostawimy to na kolejne takie grupowe zajęcia. Pytam Keti czy moglibyśmy zrobić coś słodkiego, coś co nierozerwalnie(...)jest tak dobre (i proste), że nie widziałem powodu aby tego nie zrobić w marcu Aby zrobić gozinaki nie potrzeba wielu produktów – tak naprawdę trzy Są to orzechy, miód, trochę cukru i – jak było w naszej drugiej wersji – tabliczka czekolady Zaczęliśmy od posiekania orzechów. Zapytałem Keti czy nie szybciej i łatwiej byłoby wrzucić orzechy do blendera jednak

Kuchenne Wariacje
Brownies z kremem orzechowym 124

tylko ciasto swojego wypieku.W związku z tym, że dzięki moim córką;) mam trochę zapasów czekolady i ulubionego kremu czekoladowego nie pozostało mi nic innego jak połączyć te dwa smaki. Placek jest bardzo smaczy i oczywiście mega czekoladowy dla mnie bomba. Zapraszam... Skala smaku 10/10 krem orzechowy trudno się rozprowadzał dlatego wrzucałam kawałkami na ciasto. Źródło "Moje wypieki" Składniki(...)pieczenia 35 g kakao 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej-ja dałam mleczną 95 g masła orzechowego (typu 'crunchy' - z kawałkami orzeszków)- użyłam kremu orzechowego od siebie dodałam pokrojone orzechy włoskie Czekoladę rozpuścić razem z masłem na małym ogniu, mieszając (nie dopuścić do wrzenia). Lekko przestudzić. Dodać cukier, jajka, ekstrakt, przesianą mąkę z proszkiem, kakao i dodatkowo posiekaną czekoladę. Wymieszać

Kubki smaku
miodek jabłkowo śmietankowy 209

oczkach. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy. Następnie pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy. Ciepłą masą przekładamy placki. składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny trochę wody wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno(...)równomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy masę śmietanową i przykrywamy ją trzecim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki z bakaliami 179

podgrzać aż do jego rozpuszczenia - płynny karmel zdjąć z palnika - do rondelka przełożyć miód i masło, podgrzać do rozpuszczenia się masła, dodać karmel, wszystko wymieszać, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować (orzechy można podprażyć, migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, owoce suszone i rodzynki również sparzyć wrzątkiem) - bakalie pokroić na bardzo drobne kawałki (również rodzynki i skórki kandyzowane) - gdy mieszanka ostygnie(...)śmietanie, od razu dodać do ciasta - składniki wymieszać, zagnieść ciasto - jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać nieco więcej śmietany - ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6mm, nożem wyciąć kwadraty o boku 4-5cm - gotowe pierniczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z ciasta piernikowego można

Smakołyki Bereniki