placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:57/92)

Sękaczek 132

łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa  : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania: Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)mąki. Z żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części  i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  w temp. 170 C ok. 30 minut.  Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam

Różne smaki w kuchni
Kulki rafaello - ferrero 202

Robiąc placki oreo zostało mi trochę kokosowej masy. Zrobiłam więc przepyszne kulki - połączenie rafaello z ferrero rocher - po prostu pysznie! I zdrowo :) Składniki: 180 g tofu puszka mleka kokosowego (część stała) 50 g wiórków kokosowych (można dać więcej) miód do smaku (w wersji wegańskiej syrop klonowy lub z agawy) czekolada gorzka 70 % około 3/4 tabliczki 1 łyżeczka oleju kokosowego(...)orzechów (użyłam pecan) Przygotowanie: Tofu zmiksować ze stałą częścią z mleka kokosowego i miodem na gładką masę. Miodu lub syropu dodać wg preferencji. Dodać wiórki kokosowe (miałam tylko 50 g, ale z powodzeniem można dać dużo więcej) i wymieszać Masę schować do lodówki na kilka godzin lub na całą noc Następnie formować kulki i zamrozić (na zamrożonych czekolada będzie momentalnie

pyszne zdrowości
Sękaczek 322

cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania:Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)mąki. Z żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części  i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  w temp. 170 C ok. 30 minut.  Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam

Słodkości i nie tylko
GRZEBYKI DROŻDŻOWE Z SEREM I DYNIĄ 162

mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 500 g dyni (waga ze skórką) 1 jajko 2 łyżeczki cukru z wanilią Dodatkowo: 1 białko garść orzechów włoskich Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru i drożdże oraz rozprowadzamy 1 łyżkę mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły(...)miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier z wanilią oraz puree z dyni i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na placek o długości ok. 30 cm i ok. 5-7 mm grubości. Wzdłuż dłuższego boku, wykładamy nadzienie serowo-dyniowe, tak aby zajęło około 1/3 szerokości tego ciasta. Zawijamy w rulon, lekko

Kuchnia MagdaLeny
Mazurek orzechy-karmel-czekolada 209

cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody - opcjonalnie SOS KARMELOWY 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 25ml wody 10g masła 30ml śmietanki 30% 75g masła orzechowego 75 prażonych orzechów ziemnych 40g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką) 30ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło i żółtko powinny być prosto z lodówki - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone(...)rozgrzać do temperatury 200 stopni - schłodzony placek wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - wyższy brzeg ciasta może nieco opaść podczas pieczenia - upieczony placek wyjąć delikatnie z piekarnika (najlepiej z blachą), ostudzić - ostudzone ciasto można od razu udekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej SOS KARMELOWY - do rondelka przełożyć cukier i wodę

Smakołyki Bereniki
Przepis na Ciasto Dziad 254

Witam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto dziad które jest bardzo proste w przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 1 kg jabłek winnych (polecam odmianę Eliza) 500 g mąki pszennej

Uwaga Babcia Gotuje
PLACEK WŁOSKI 200

Danusia - z bloga, z którego  "skradłam" przepis (oryginał tutaj) nazwała to ciasto "jadą goście" i nazwa pasuje w tym przypadku  w 100%!   Ciasto

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka czekoladowe paleo (z foremek) 182

orzechów – ciasteczka czekoladowe paleo są pyszne, a ich wycinanie z foremek jest świetną zabawą dla dzieci . Jak zrobić takie pyszności? Czekoladowe ciasteczka paleo z foremek – bezglutenowe, bez orzechów, cukru i nabiału, przepis: gorzka czekolada – tabliczka (100 g), co najmniej 85%, najlepiej całkowicie bez cukru olej kokosowy – 1/3 szklanki mąka kokosowa – szklanka miód – 1/3 szklanki(...)stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy, to daj 1/2 szklanki. Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się zabawa dla dzieci – wycinanie foremkami ciasteczek i układanie na arkuszu papieru na blaszce. Pozostałości rozwałkuj z nową porcją ciasta

PaleoSMAK
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 125

siły, że nie sposób ich zaniechać.  Warto jednak szczególnie podczas złej pogody i lekko dołującej lektury poprawić nastrój jakimś domowym smakołykiem. Zdecydowałam się dzisiaj na kanadyjski kruchy placek poznany w książce "Potrawy z czterech stron świata" Lekko zmieniony, przygotowany w tortownicy robi u nas za torcik orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie(...)150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego wina - 120g rodzynek - 60g orzechów włoskich - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli - 5 goździków - 4 żółtka - 2 białka na polewę - tabliczka gorzkiej czekolady - 80g słodkiej śmietanki Pierwszą czynnością jest wysmarowanie masłem tortownicy, moja ma 28cm

I tu będę miała takie te
Sernik gotowany w miodowym cieście 189

gotować na małym ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć jeden placek miodowy. Na niego wylać połowę jeszcze gorącej (!) masy serowej. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć drugą połowę masy. Na końcu nałożyć trzeci blat ciasta i całość lekko obciążyć. Pozostawić tak ciasto na kilka godzin. Polewa:  Masło rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z ognia(...)puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao i mieszać, aż polewa zgęstnieje. Na końcu dodać 2 łyżki zimnej wody. Gotową polewą polać sernik i posypać np. wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami. Ciasto smakuje najlepiej na drugi – trzeci dzień po upieczeniu, gdy smaki się ze sobą przegryzą

My simple kitchen
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 180

kuwertury lub białej czekolady 1. Pistacje pozbawiamy w miarę możliwości ciemnych skórek, odkładamy 10 g najładniejszych, resztę rozgniatamy wałkiem w grubym woreczku foliowym, np. takim do zamrażania. Łączymy rozdrobnione orzechy z kremem pistacjowym, masą marcepanową i smażoną skórką pomarańczową. Powinno nam wyjść coś w rodzaju zielonej kruszonki. Przekładamy ją do plastikowego pojemnika, zamykamy szczelnie i wkładamy do lodówki(...)jabłko), wraz z białym albedo i kroimy ostrym nożem pomarańcze na 5-6 mm plastry, uważając, by były równe i nieuszkodzone; odkładamy plasterki na talerz. 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 28 cm, wykładamy dno tortownicy, nadmiar ciasta powinien być mniej więcej na wysokości połowy obręczy. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, podpiekamy przez 10 minut na najwyższej półce

Kuchnia Prezydentowej
BAZYLIOWY CHLEBEK ODRYWANY 146

odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. W tym czasie możemy przygotować pesto: Listki bazylii obrywamy z łodyg, myjemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy. Orzechy drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy przygotowane składniki i dodajemy Olej Wielkopolski Rzepak&Bazylia(...)pastę. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dno tortownicy o średnicy około 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na stolnicy na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Placek z obu stron smarujemy przygotowanym pesto, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na 6 pasków mniej więcej

Kuchnia MagdaLeny
Żywność ekologiczna - co to takiego? :) 108

poniżej :) TAHINI I MASŁO ORZECHOWE  Zarówno tahini jak i masło orzechowe zwierają w składzie tylko jeden produkt. W tahini są to oczywiście ziarna sezamu, a w maśle orzechowym orzechy ziemne, czyli inaczej fistaszki. Oba produkty są przepyszne! Po otwarciu słoiczków unosi się przyjemny, naturalny zapach. Masła smakują obłędnie! Mają kremową konsystencję i delikatny, prawdziwy zapach, bez żadnych ulepszaczy(...)Mogą znaleźć przeróżne zastosowanie w kuchni, zresztą pewnie sami wiecie z czym najbardziej lubicie takie produkty :) Ja tahini najczęściej dodaję do hummusów, z kolei masło orzechowe do owsianek i placków :) HUMMUSY  Aktualnie w ofercie ekologicznej znajdziemy dwa rodzaje hummusów - naturalny i z suszonymi pomidorami.  Skład tych produktów jest idealny, taki jak powinien być :) Czyli woda, cieciorka, olej, tahini

Zdrowie na języku :P