placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:53/92)

Owsiane ciasto marchewkowe, bezglutenowe czyli Słodki Czwartek odc.111 213

ciekawy, mocno wilgotny placek. Synciowi bardzo smakował, mi również choć jak na mój gust za bardzo wyczuwalna była w nim marchewka. To moje bardzo subiektywne zdanie ponieważ nie lubię smaku marchewki (poza pieczoną i drobinkami w surówce) ot co! Owsiane ciasto marchewkowe 100 g mąki owsianej, bezglutenowej 120 g płatków owsianych, bezglutenowych 40 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bakaliowa kostka 132

migdały i orzechy, dolać olej, wybić jajka, dynię lub banany i osączone rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową. Wylewamy ciasto i równamy starannie powierzchnię i lekko nacinamy kostki wzdłuż i w poprzek nożem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180  st.C. Pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka . Ciepły placek smarujemy dżemem morelowym

kgwjanczewo
Cynamonki z kremem a 'la nutella.Jaglanym! 116

nutella. Upraż orzechy laskowe na suchej patelni i ściągnij z nich brązową skórkę.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Daktyle zagotuj w mleku i dodaj do nich ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Jeśli krem wydaje Ci się za gęsty- dolej mleka. Stolnice posyp maką. Ciasto podziel na 2 części. Wałkuj placek na grubość

Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 158

maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane ok 1h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. 3. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. 4. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy

Kuchnia w czekoladzie
Pychotka Siostry Anastazji 627

wysypujemy rozdrobnione orzechy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  krem: W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka i oba rodzaje mąki. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wystudzony budyń miksujemy z masłem na gładki krem. Upieczone i ostudzone placki przekładamy kremem. Schładzamy

KasiekGotuje
Piernik korzenny - świąteczny 180

mleku, sól , orzechy i przyprawy korzenne Teraz wyjmujemy masę na stolnicę i wyrabiamy ręką Starannie wyrobionemu ciastu nadajemy kształt kuli i wkładamy do naczynia kamionkowego lub emaliowanego, przykrywamy ściereczką lnianą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2-3 tygodnie  Po tym czasie ciasto dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy na dość cienkie placki i pieczemy każdy

Proste Potrawy
Crumpets, czyli angielskie racuchy 163

placki? Pogrzebałam trochę w google i znalazłam fajny przepis. Wzorowałam się na tym przepisie. trochę zrobiłam je po swojemu. A crumpets to są drożdżowe racuchy z dodatkiem sody dzięki której uzyskują dziurkowaną strukturę. W Wielkiej Brytani crumpets najczęściej podaje się z masłem, ale ja podałam je z syropem miodowym z mango i orzechami włoskimi. Tradycyjnie podaje się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek czekoladowy 162

cukier brązowy ubijać mikserem przez 8 – 10 minut, do momentu uzyskania puszystej masy. Dodać jajko i żółtko i miksować do momentu aż masa wchłonie jajka, a następnie dodać orzechy i skórkę otartą z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Osobno wymieszać mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sól i kakao. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać utarte masło ze suchymi(...)rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30cm. Ciasto piec na osobnych blaszkach w temperaturze 160 o C  przez 20 minut. Po upieczeniu oba kawałki przyciąć nożem tak, aby oba placki miały takie same rozmiary. Ciasto zostawić do ostudzenia. Mus czekoladowy: Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić np. układając metalowe naczynie z czekoladą na garnku z gotującą się wodą

Mama Gotuje
Placki twarogowo-jaglane 133

ze sobą dokładnie. Masa powinna dać się formować w dłoniach. Formujemy kulki, spłaszczamy dłonią i smażymy na patelni przetartej tłuszczem. Dodatki wedle uznania. U mnie dżem

Kucharzyca
Placki twarogowo-jaglane 124

ze sobą dokładnie. Masa powinna dać się formować w dłoniach. Formujemy kulki, spłaszczamy dłonią i smażymy na patelni przetartej tłuszczem. Dodatki wedle uznania. U mnie dżem

Kucharzyca
Szybkie ciasto bananowe 199

Ciasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort orzechowo-karmelowy 177

niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej  1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny  szczypta sody oczyszczonej na kremy: 3 serki mascarpone 2 śmietany 36% lub 30% 500-550g orzechów włoskich

Kuba Gotuje
Tort orzechowo-karmelowy 138

niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej  1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny  szczypta sody oczyszczonej na kremy: 3 serki mascarpone 2 śmietany 36% lub 30% 500-550g orzechów włoskich

Kuba Gotuje
Krówkowe ciasto marchewkowe 658

jako niski placek, gdyż jest dość mocno słodkie i przyjemniej zjeść nieduży kwadrat, niż przesłodzić się wielkim kawałkiem. Z tego samego powodu nie dekorowałam niczym wierzchu poza lekkim oprószeniem cukrem pudrem. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta lub chcecie, żeby Wasz wypiek wyglądał wyjątkowo, możecie udekorować wierzch ulubionym frostingiem lub masą krówkową i posypać posiekanymi drobno orzechami. Ciasto upiekłam

Smakołyki Bereniki
Pychotka 2399

Posypać pokrojonymi orzechami. 7. Piec w temp. 200 st.C przez 30 min. Masa Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 litra mleka 5 żółtek 20 dag cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. 2. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo przestudzony budyń ciągle mieszając. 3. Masą przełożyć upieczone placki

Pasja Smaku
Makowiec 202

pszennej oraz garść do obsypywania60ml letniego mleka50g masła2 żółtka7g suchych drożdży (1 opakowanie)2 łyżki cukruSzczypta soliŁyżka spirytusuZiarenka z ½ laski waniliiMasa makowa:160g suchego maku60g brązowego cukru30g rodzynek15g posiekanych orzechów włoskich2 białkaŁyżka mioduŁyżeczka aromatu migdałowego1/3 łyżeczki cynamonu1/3 łyżki masła1/5 szklanki kandyzowanych pomarańczyLukier:1/3 szklanka cukru pudru1 lub 2 łyżki ciepłej wodyMąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki(...)dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka.Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu przy

Kolizje Smaków
Bardzo czekoladowe Brownie 164

Tym razem jedno z moich ulubionych ciast, które przygotowuje Madzia – czekoladowe Brownie. To wersja z bardzo czekoladowym środkiem i chrupiącym wierzchem. Bo takie właśnie powinno

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 396

skórką, orzechami, rodzynkami, powidłami i zapachem migdałowym oraz sokiem z cytryny - do smaku. Naszykować blachę do pieczenia - najlepiej tę z piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na środku narysować kółko o  średnicy 25 cm. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich podsypać mąką i rozwałkować na placek o średnicy

Kulinarne Inspiracje
Zdrowa żywność od Bio-rytm :) 142

owsianek, placków, wypieków, sałatek czy zup. Odznaczają się wysoką zawartością magnezu, fosforu i cynku.  MIGDAŁY BLANSZOWANE  Muszę przyznać, że to moje pierwsze migdały tego rodzaju. Bardzo lubię te zwykłe, ale zawsze chciałam spróbować też ich innej wersji. Migdały blanszowane pozbawiane są ciemnej skórki, która niekiedy może działać drażniąco. Mają bardziej delikatniejszy smak, który mi przypomina orzechy surowe, które

Zdrowie na języku :P
CZEKOLADOWE PANCAKES Z BANANAMI I ORZECHAMI 220

CZEKOLADOWE PANCAKES polane sosem czekoladowym, z dodatkiem bananów i chrupiących... Artykuł CZEKOLADOWE PANCAKES Z BANANAMI I ORZECHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Tort kajmakowy z masą budyniową, 18 - sto warstwowy 190

ostatni placek jest już na wierzchu przykrywamy tort spodem od tortownicy i obciążamy z góry, tak pozostawiamy na noc aby osiadł i nawilgł. W dniu następnym ostrym nożem okrawamy tort dookoła z wystających kruchych boków, o ok. 0,5 - 1 cm. Okrojony, równy tort smarujemy z wierzchu i po bokach kajmakiem, posypujemy migdałami, kokosem lub orzechami

Apetyczna babeczka