placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:54/92)

Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 396

skórką, orzechami, rodzynkami, powidłami i zapachem migdałowym oraz sokiem z cytryny - do smaku. Naszykować blachę do pieczenia - najlepiej tę z piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na środku narysować kółko o  średnicy 25 cm. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich podsypać mąką i rozwałkować na placek o średnicy

Kulinarne Inspiracje
Zdrowa żywność od Bio-rytm :) 142

owsianek, placków, wypieków, sałatek czy zup. Odznaczają się wysoką zawartością magnezu, fosforu i cynku.  MIGDAŁY BLANSZOWANE  Muszę przyznać, że to moje pierwsze migdały tego rodzaju. Bardzo lubię te zwykłe, ale zawsze chciałam spróbować też ich innej wersji. Migdały blanszowane pozbawiane są ciemnej skórki, która niekiedy może działać drażniąco. Mają bardziej delikatniejszy smak, który mi przypomina orzechy surowe, które

Zdrowie na języku :P
CZEKOLADOWE PANCAKES Z BANANAMI I ORZECHAMI 220

CZEKOLADOWE PANCAKES polane sosem czekoladowym, z dodatkiem bananów i chrupiących... Artykuł CZEKOLADOWE PANCAKES Z BANANAMI I ORZECHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Tort kajmakowy z masą budyniową, 18 - sto warstwowy 190

ostatni placek jest już na wierzchu przykrywamy tort spodem od tortownicy i obciążamy z góry, tak pozostawiamy na noc aby osiadł i nawilgł. W dniu następnym ostrym nożem okrawamy tort dookoła z wystających kruchych boków, o ok. 0,5 - 1 cm. Okrojony, równy tort smarujemy z wierzchu i po bokach kajmakiem, posypujemy migdałami, kokosem lub orzechami

Apetyczna babeczka
PĄCZKI TRADYCYJNE 165

rzepakowego) konfitura, powidła lub dżem do nadziania (użyłam powideł śliwkowych) cukier puder do posypania lub lukier (2 szklanki cukru pudru rozmieszane z 5-6 łyżkami gorącej wody) opcjonalnie: siekane orzechy włoskie lub kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji WYKONANIE: Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrób zaczyn). Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto, pod koniec(...)trwa to około 1,5 godziny.   Pierwszy sposób robienia pączków: Po tym czasie przełóż ciasto na blat lub stolnicę oprószoną mąką i krótko je wyrób. Rozwałkuj je na placek grubości około 1 cm , podsypując mąką, aby się nie kleiło i szklanką wykrawaj paczki. Odkładaj je do wyrośnięcia na stolnicę (u mnie około 30 minut ). Lub drugi sposób: nabieraj

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami 156

jajka z cukrem. Dyniowa babka jest wtedy wciąż wilgotna ale mniej krusząca i wtedy można łatwo ją pokroić. Postanowiłam nadziać babkę marcepanowo pistacjową kostką. Taką kostkę można zrobić z orzechów lub suszonych owoców. Wybrałam pistacje. Również do babki użyłam świeżej dyni crown prince . Całość udekorowałam czekoladową polewą i pistacjami. Polecam ciasto na niedzielę! Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami Składniki(...)obranych pistacji 1 łyżka ciemnego rumu Czekoladowa polewa 100 g czekolady 1 łyżka śmietanki 2 łyżki pokruszonych pistacji do posypania Pokrój pistacje, wymieszaj z rumem i marcepanem. Uformuj placek och grubości 2 cm. Pozostaw na desce do krojenia na godzinę (masa lekko obeschnie) po czym pokrój w kostkę. Zmiksuj jajka z cukrem i waniliowym extraktem. Dodaj olej i zmiksuj

codojedzenia
Czekoladowe brownie z orzechami włoskimi 112

wysuszonym plackiem albo w ogóle na odwrót – wyrośniętym ciastem. Tym razem trafiłam, metodą prób i błędów, dodawaniem mąki, ujmowaniem tłuszczu na przepis, który wyszedł! Zachęcam do próbowania, pieczenia i smakowanie tego mega czekoladowego brownie. Składniki (na blachę 30x26cm): 2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 100g drobnego cukru 200g masła 3 jajka szczypta soli 100g posiekanych z grubsza orzechów włoskich

Smaczna Strona
Owsiane placuszki w pięciu odsłonach 146

stole na stałe zagościły placuszki z płatków owsianych. Są pycha! Lubimy je wszyscy, choć każdy ma swój ulubiony sposób podania i ulubione dodatki. Właśnie za to lubię wszelkiej maści placki i placuszki - można je urozmaicić na wiele sposobów i podać za każdym razem nieco inaczej. Zobaczcie sami!     Składniki: 50 g płatków owsianych górskich 100 ml mleka(...)ciasto. Dzięki niemu placuszki urosną podobnie jak na proszku do pieczenia. Smażymy placuszki na złoto niewielkiej ilości oleju roślinnego - ja czasem dodaję do niego odrobinę masła, wówczas smak placków jest jeszcze bardziej delikatny i "gofrowy".   Teraz czas na dodatki - i tu ogranicza Was tylko wyobraźnia! Poniżej moje propozycje podania:      Z sałatką owocową  (banany, kiwi, jabłka

Kulinarne Inspiracje
Bezglutenowe wege burgery z zielonej soczewicy 232

Ostatnio zaczęłam zgłębiać tajniki kuchni roślinnej. Muszę uczciwie przyznać, że ,,zjednała sobie'' ona moje podniebienie. Co prawda, już dawno mam za sobą swoje pierwsze doświadczenia z

Smiling Shrimp
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 248

uzbroić się w cierpliwość... Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność, że nic nam wówczas nie wypłynie.  Dodatkowo, jeśli planujcie, tak jak ja, zrobić mazurka(...)kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę.  Moje nadzienie do mazurka:  - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów- 2 duże suszone figi - dwie duże łyżki miodu gryczanego - kilka kwiatków śliwki mirabelki, która właśnie kwitnie :)  Orzechy i migdały uprażyć na patelni. Przerzucić na sito

Sajkofanka smaku
MĄKI NATURALNIE BEZGLUTENOWE. JEDZ BEZ OBAW ;) 140

wpływa na lekkość wypieków. Jest często wykorzystywana do wypieku ciast, babek czy np. tortilli. Doskonale sprawdza się jako panierka, dodatek do placków oraz zagęszczacz zup i sosów. To jedna z moich ulubionych mąk ze względu na wyjątkowy smak. Mąka gryczana   Ma charakterystyczny, intensywny smak, znany(...)ziemniaczana Ma postać zwięzłego, bezzapachowego proszku. Wykorzystywana głównie do zagęszczania zup, sosów, kisieli, do wypieku ciast i wyrobu pyz oraz klusek ziemniaczanych. Mąka z orzecha włoskiego Ma intensywnie orzechowy smak i aromat. Jest bogata w błonnik, magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, kobalt i lecytynę. Zawiera witaminę

BezglutenowaIzabela
Jak zdrowo smażyć? Testuję patelnię WOLL. 154

patelni orzechy. Wszystkie idealnie, równomiernie zarumienione. Podczas obiadu najczęściej stawiamy na jednogarnkowe, sezonowe dania, które na tej patelni wręcz same się przygotowują. Wrzucamy składniki, zalewamy, przykrywamy i czekamy. Bez zaglądania co minutę, bez obaw, że coś się przypali. Od tej pory jeszcze bardziej kochamy kaszotto z dynią . Oczywiście, jak prawie każdy, lubimy również omlety , jajecznice, jajka sadzone, placki ziemniaczane

Fitsweet.me
Jak zdrowo smażyć? Testuję patelnię WOLL. 155

patelni orzechy. Wszystkie idealnie, równomiernie zarumienione. Podczas obiadu najczęściej stawiamy na jednogarnkowe, sezonowe dania, które na tej patelni wręcz same się przygotowują. Wrzucamy składniki, zalewamy, przykrywamy i czekamy. Bez zaglądania co minutę, bez obaw, że coś się przypali. Od tej pory jeszcze bardziej kochamy kaszotto z dynią . Oczywiście, jak prawie każdy, lubimy również omlety , jajecznice, jajka sadzone, placki ziemniaczane

Fitsweet.me
Puszyste Placuszki Z Deserków Monte 149

osobno ;) Placki wychodzą grubiutkie, czekoladowe i bardzo smaczne :D Składniki na około 10 placuszków: 1 deser monte (150g) 1 jajko kl. M 3 lekko czubate łyżki mąki ryżowej (można zamienić na pszenną ) 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 150 ml śmietanki 30-36% 1/2 łyżki cukru pudru 1-2 łyżki orzechów laskowych

Gotowanie...to proste !
Pierogi z karpiem 203

zmielone orzechy i doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do lodówki. Połowę mąki wymieszać z solą i ciepłą wodą. Powstałe ciasto wyłożyć na stolnicę/blat, dodawać partiami pozostałą mąkę i zagnieść sprężyste ciasto. Ciasto schować pod miskę i pozostawić tak na 15 minut. Ciasto cienko wałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykrawać krążki, na każdy placek kłaść

kolorowotorcikowo
Ciasto krówka 449

Orzechy włoskie do dekoracji Papier do pieczenia  Forma 25x40 cm. Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier, miód oraz sodę. Zagniatamy gładkie ciasto, dwie jednakowe formy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie części, wylepiamy nim dno form. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy

Bajeczna Kuchnia
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 156

orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.  Bardzo starannie wyrobione ciasto, po nadaniu mu kształtu kuli, wkładamy do kamionkowego garnka (lub emaliowanego bez odprysków), przykrywamy czystą lnianą ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu by powoli dojrzało. Dojrzałe ciasto dzielimy na 2 - 3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu placki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mazurek orzechowy 161

cienkich placków i przybiera mazurkami wielkanocne stoły do święcenia.(...) Sztuką jest zdjąć duży cienki mazurek z blachy by go nie pokruszyć...” Tak o mazurkach pisała Maria Disslowa w swojej książce „Jak gotować – praktyczny podręcznik kucharstwa” z 1930 roku. Z tej książki przygotowałam mazurek orzechowy. Ciasto: 250 g cukru pudru, 3 żółtka, 120 g miękkiego masła, 250 g orzechów włoskich

królestwo garów
Kruchy orzechowiec 224

orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej. Złożenie ciasta: W blaszce umieszczamy jeden płat kruchego ciasta. Smarujemy go malinowa frużeliną. Następnie delikatnie wykładamy krem orzechowy. Przykrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Kajmak roztrzepujemy trzepaczką (wtedy łatwiej nam się rozsmaruje). Ważne aby był w temperaturze pokojowej. Smarujemy nim drugi kruchy placek. Na wierzch

VioletoweKucharzenie
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 124

dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele (anchois). Inne wersje mogą zawierać, zgodnie z wyobraźnią piekarza i tradycją regionu, suszone owoce, orzechy, kozi

Grahamka, weka i kajzerka
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 196

banana. Orzechy można wcześniej pokruszyć ale mój blender świetnie sobie z nimi radzi. Bakalie można wybrać dowolne: im więcej daktyli, moreli czy rodzynek tym bardziej słodkie ciasto. Do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Nalewam ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Nakrywam pokrywką a po zrumienieniu się spodu (ok. 10-15 minut na średnim ogniu) przewracam placek

prawdziwe jedzenie