masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii sok z 1/2 cytryny ponadto: 1 słoik powideł śliwkowych 1 puszka gotowej masy kajmakowej 100 g posiekanych orzechów włoskich Mąkę wymieszać z pudrem cukrem i sodą,posiekać z zimnym masłem. Dodać jajka i miód,zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki(...)części,każdą cienko rozwałkować ułożyć na blaszce (25/30 cm),którą należy starannie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Upiec kolejno 3 jednakowej wielkości placki. Czas pieczenia każdego placka 12-15 minut w temp. 180*. W ganku zagotować mleko z cukrem i kaszą cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć jak budyń. Ugotowaną kaszę wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem
Kolorowa kuchnia ElkiMasło i cukier rozpuścić w rondelku, przestudzić. Wystudzonym masłem zalać przygotowane wcześniej orzechy i zmiksować na niskich obrotach. Dodać kremówkę i miód, ponownie delikatnie zmiksować. Dodać mleko w proszku. Całość ucierać na puszysty krem. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć większość kremu kinder bueno, przykryć drugim plackiem, wyłożyć resztę kremu, cieniutko rozsmarować. Udekorować polewą czekoladową i cząstkami wafelek. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyznacznie uboższy, będziemy wspomagać się w większym stopniu ziarnami, pestkami, strączkami, orzechami, które przy okazji są też fajnym źródłem białka (w amarantusie 15 gramów w 100 gramach produktu, to całkiem dużo). Wszystko to robi się bardzo szybko, nakładając ciasto na patelnię w zasadzie kończąc nakładanie 4 placka już przewraca się na drugą stronę pierwszego, a po przewróceniu ostatniego można
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEorzechy włoskie Mąkę przesiewam na stolnicę, masło siekam na mniejsze kawałki, rozcieram z mąką, aby powstała konsystencja sypkiego piasku. Dodaję cukier, rozkruszone drożdże, jajka i śmietanę, ekstrakt, po czym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę i owijam folią spożywczą, wkładam na 30 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję porcje ciasta na placki(...)się zrumienią. Zostawiam do wystudzenia. Z cukru pudru i odrobiny mleka ucieram gęsty lukier (mleko spowoduje, że będzie miał śnieżnobiały kolor). Ozdabiam nim wystudzone wypieki, posypuję wierzch posiekanymi orzechami. Zostawiam, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJabłka 2 kg Galaretka cytrynowa 3 szt. Składniki na polewę orzechową: Orzechy włoskie posiekane 20 dag Cukier 15 dag Mleko 3 łyżki Miód 3 łyżki Masło 15 dag Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 jednakowe
Tradycyjna Kuchniapuder, cały czas ubijając, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodajemy stopniowo orzechy włoskie mielone ( można kupić gotowe lub zmielić, tylko najpierw należy je obsypać cukrem pudrem ) . Mieszamy szpatułką delikatnie, aż masa połączy się. Przekładamy to rękawa cukierniczego z tylką okrągłą o średnicy ok. 1 cm. Wyciskamy okrągłe placki na macie do makaroników. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni
Kuchnia PaulettesPrzygotowanie Jabłka pokroić na cienkie plasterki. wymieszać z cukrem cynamonowym, posiekanymi orzechami i rodzynkami. Mąkę zagnieść z jogurtem, masłem, jajkiem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie. Rozwałkować drugie ciastko, przykryć placek. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 40 minut w temp
Zielona Kuchniapomarańczy. Wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z kakao,solą, cynamonem, orzechami i sodą. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i napełnij masą. Piecz ciasto przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto rozkrój na 3 placki. Krem czekoladowo serowy 270 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 kakao
codojedzeniaużyć innych np.fig,moreli lub innych suszonych owoców bądź orzechów. Wsypałam je do małego rondelka, dodając brązowy cukier, dżem i sok z owoców. Mieszałam i gotowałam przez około 5 minut aż powstała jednolita masa. Upieczone ciasto przekroiłam na pół Posmarowałam je masą daktylową. Przykryłam drugim plackiem i posypałam cukrem pudrem. Smacznego
potrawyregionalneDaktyle odcedzamy, przekładamy do misy blendera, zalewamy mlekiem, zasypujemy kakao, dodajemy orzechy (o ile zdecydowaliśmy się na ich użycie) i miksujemy na najwyższych obrotach do czasu otrzymania jednolitej konsystencji kremu. Nie trzeba go dosładzać, gdyż daktyle same w sobie są bardzo słodkie. Jemy łyżeczką, na kanapce, z plackami, na cieście, w naleśniku, z chrupkami gryczanymi (na zdjęciu
Be Fit Be Strongwykładamy na wystudzony pierwszy placek piernikowy, na niego kładziemy drugi placek i obciążamy deską do krojenia. Zostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem).WARSTWA ORZECHOWA:450 g mielonych orzechów włoskich300g masła/margaryny350g cukru5 łyżek kremówki2 łyżki spirytusuRozpuścić masło z cukrem
charlotte gotujeWczoraj po raz pierwszy wzięłam udział w akcji ”Wypiekanie na śniadanie” . Tym razem autorki zaproponowały chleb z rodzynkami i orzechami włoskimiwedług Hamelmana. Chlebek okazał się pyszną mieszanką wytrawno- słodkiego pieczywa. Jeszcze chrupiącym zajadałam się z wędliną i aromatycznym serem, mój M zjadł jedną kromkę na próbę i od razu siegnął po następną, dzieci spałaszowały go z nutellą na śniadanie, starsza(...)wyjdzie płaski placek. Chlebek upiekłam z 500 g mąki. W tej wersji mąkę razową zastapiłam mąką kamut, i albo za dużo wody dodałam, albo lekko namoczone rodzynki zbyt dużo wilgoci ciastu oddały, bo troszkę wilgotny wyszedł. Nic to! Na pewno za jakiś czas znowu go upiekę, bo domownikom bardzo zasmakował. Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimiwedług Hamelmana
Mia Cucina Sofietamleka owsianego lub mleka krowiego 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli 1 opakowanie suszonych drożdży instant (8 g) 50 g roztopionego masła Dodatkowo: powidła z cynamonem mielone orzechy laskowe Przygotowanie: Jajko ubijemy z 4 łyżkami cukru w misie robota. Masło rozpuszczamy w rondelku, wlewamy mleko owsiane aby zmniejszyć temperaturę rozpuszczonego masła. Wlewamy płynne składniki do ubitego z cukrem jajka(...)miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Jedną połowę ciasta smarujemy powidłami i przykrywamy częścią nieposmarowanego ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Każdy pasek zwijamy wokół osi kilka razy. Ze zwiniętego paska formujemy okrągłą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoleju Dodatkowo: Orzechy do posypania wierzchu Papier do pieczenia Forma 23x23 cm. Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy, jajko, masło, cukier, rozpuszczony miód i sodę, wszystko razem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, blachę wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi placek pieczemy(...)Połowę gorącego budyniu wylewamy na ciasto miodowe, przykrywamy biszkoptem, wylewamy pozostałą część budyniu, przykrywamy ciastem miodowym. W rondlu rozpuszczamy składniki polewy, zagotowujemy i polewamy nią ciasto, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami, ciasto wstawiamy do lodówki do ostudzenia
Bajeczna Kuchniaserka waniliowego 1 kostka masła 6 łyżek cukru pudru masa śmietanowa 800 ml śmietany 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1/2 ćwiartkowego słoiczka dżemu z czarnej porzeczki orzechy do posypania boków ciasta opłatek tortowy z Myszką Miki Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. .Stopniowo dodać(...)sztywno. Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Lekko nasączyć zimną herbatą. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem, delikatnie nasączyć zimna herbatą.Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną ( niewielką ilość pozostawić do udekorowania brzegów torcika ). Schłodzić. Opłatek tortowy dociąć do wymiarów ciasta. Położyć na tort
Darcia w kuchni