Błyskawiczne piątki - podsumowanie 11.11.2016r. 208przepisów. Marzena Makaron z warzywami i mięsem Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena Cytrynowa babka piaskowa Joanna Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami
Magiczne Życie Marty
Przepisy konkursowe- kasza w roli głównej- GŁOSOWANIE 211GODZINY 23:59 1. Chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi 2. Cukinia nadziewana farszem z białą kaszą gryczaną, indykiem i warzywami 3. Deser jaglano – owocowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Gofry z kaszy jaglanej 5. Jagielnik czekoladowo- kokosowy 6. Jaglany placek z rabarbarem 7. Kasza orkiszowa pod pierzynką 8. Kotlety
Tradycyjna Kuchnia
Miodownik z orzechami 858tłuczkiem do mięsa-nie na miazgę! w rondelku roztopić margarynę z cukrem wsypać orzechy dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut tak jak ciasto pierwsze. Tak przygotowane placki wystudzić. Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką
Wanilia i Kardamon
Kruche rogaliki dyniowe 219uprażonych na suchej patelni brązowy cukier puder do smaku 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy zmielić na pastę, wymieszać z tahini. Dodać ekstrakt waniliowy, cukier do smaku, wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki. Ciasto podzielić na 4-5 porcji. Każdą porcję rozwałkować na cienki okrągły placek. Podzielić na 8 części. Na każdy trójkąt nakładać u podstawy porcję nadzienia. Zwijać
Pełny talerz
Orzechowe z brzoskwiniami 194soli , pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy posiekane orzechy ziemne . Wszystko delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na 2 części i rozprowadzamy na ciastach które wyłożyliśmy do blaszek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.( około 15/ 20 minut ) Przestudzone placki smarujemy z wierzchu masą krówkową. Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie rozmieszać
Sama słodycz i szczypta chili
Mazurek bakaliowy 347kakao szklanka mleka 5 łyżek marmolady lub gęstego dżemu bakalie ( rodzynki, żurawina, morele, orzechy, śliwki suszone- wg własnego uznania) 1 – 2 kieliszki rumu Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier i jajka. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie
kuchcikownia
Przekładaniec orzechowo - jabłkowy 248jabłka Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1/2 szklanki cukru, dodać olej, rodzynki, orzechy. Wymieszać i zostawić na 2 godziny. Białka ubić z 3 łyżkami cukru, dodać 1 żółtko, (pozostałe żółtka pozostawić do masy), miód, mąkę, sodę, masę jabłkową.Wszystko lekko wymieszać i upiec placek w tem. 180C, przez ok. 40 min. Oryginalne marmurowe i granitowe patery znajdziecie
Apetyczna babeczka
Strucla makowa 354mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mak z puszki, ewentualnie orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce
Mia Cucina Sofieta
Ciasto Maminkowe 272Wymyśliliśmy ciasto, któremu nadaliśmy nazwę " Ciasto Maminkowe "Składa się z kilku warstw o różnych smakach a w całości tworzy ciekawe zestawienie.Wbrew pozorom jest proste
Maminek kulinarny
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 324podsypać je mąką i rozwałkować na dwa okrągłe placki- każdy placek kroić promieniście na trójkąty, nożem rozsmarowywać na nich czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu czekolada nie wydostała się na zewnątrz rogala - z trójkątów zwijając uformować rogaliki- orzechy posiekać drobno - rogaliki smarować białkiem i posypać posiekanymi orzechami, układać na blasze
Smakołyki Bereniki
Piernikowy torcik świąteczny 196kaszki manny 250g cukru pudru 150g masła Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy (lub inny kwaskowaty) – ok 300g 100g orzechów włoskich Polewa: 100g gorzkiej czekolady 50ml śmietanki kremówki Kilka orzechów włoskich do ozdoby *** Przygotowujemy ciasto: masło z miodem i cukrem podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia i całkowicie studzimy. Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika, dodajemy jajka(...)jeden placek na raz należy piec z termoobiegiem *** *** Przygotowujemy krem: mleko zagotowujemy i dodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą. Do gotowej masy dodajemy drobno pokrojone orzechy włoskie
Blog z Apetytem
Placek włoski. 510Składniki: 7 średnich jabłek 1 szklanka cukru 2 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 całe jajka szczypta soli 1/4
O kuchni z uczuciem
Aromatyczne, łatwe ciasto z rabarbarem 187eksperymenty kulinarne moje Miśki narzekają, że u nas nie ma w domu nigdy nic normalnego do jedzenia, więc zrobiłam im niespodziankę i upiekłam najzwyklejszy placek (nie cierpię słowa placek!) z rabarbarem. Jednocześnie chciałam Wam pokazać, że praktycznie każde ciasto ucierane,po ludzku, to takie w gdzie miesza się wszystkie składniki razem i wyrzuca bez zbędnych ceregieli na blachę(...)mąki pszennej 100 g mąki razowej typ 2000 lub 100 g otrębów (dowolnych) 200 g cukru 2 średnie banany 400-500 g rabarbaru/agrestu/jabłek/gruszek 100 g orzechów (migdały, laskowe, włoskie) puszka 400 ml mleka kokosowego sok z jednej cytryny 120 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego (polecam do pieczenie słonecznikowy lub rzepakowy) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody
greenscarf
3-skadnikowe placki z jabłka (paleo, bez mąki i cukru) 189potrajamy. Chyba nie ma możliwości, aby nam się znudziły! Placki są naprawdę rewelacyjne w smaku, delikatne, zwarte i jednocześnie takie soczyste oraz mocno jabłkowe. Pycha! U nas zazwyczaj znikają w wersji solo, ale można je podać z ulubionymi dodatkami - np. jogurtem, naturalnym, startym jabłkiem, cukrem pudrem bądź też posiekanymi orzechami. Jest to przepis paleo, czyli jaskiniowy, który wykorzystuje(...)noża przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć jeszcze przez chwilkę. (*) Jeśli nie lubicie cynamonu lub dla odmiany - możecie użyć 1 łyżeczki startej gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych lub zaparzonej kawy. (**) Smażąc placki bez tłuszczu należy posiadać patelnię z nieprzywieralną powłoką. Ja tym razem użyłam oleju kokosowego Woj-Len . Przepis pochodzi z książki "3 składnikowe wypieki" Sarah Rainey
Di gotuje
Placuszki jaglane z jabłkiem 290słodyczy dodadzą owoce, z którymi podacie placki. Mój sos to tak naprawdę zmiksowane truskawki, a ponieważ są mrożone to i mało słodkie. Dodałam więc cynamon, który bardzo fajnie łagodzi tą kwasowość. Dla mnie idealnie. Placuszki jaglane z jabłkiem składniki na 10 sztuk: 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 1 jajko 1 małe jabłko
Przysmaki Karolki
Pancakes 154kolację, w ciągu dnia się raczymy, odgrzewane w piecu, gorące, niczego sobie:) Placki podaję z owocami, syropem klonowym, z agawy lub miodem. Wszelakie owocowe konfitury i musy mile widziane;) Dziś u mnie syrop z agawy i ziarenka granatu. Można udekorować prażonymi płatkami migdałów i/lub orzechami, posypać cukrem pudrem – rozmaite kombinacje mile widziane Smacznego:) Zapraszam na pyszne, pulchne
Zasmakuj Kuchni
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 588szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem
Różne smaki w kuchni
Placek serowo-kokosowy 172Placek serowy, czyli maxi wersja waniliowych placuszków , tym razem w wersji kokosowej. Omlety, czy inne dania, które nie wymagają użycia dużej ilości mąki warto usztywniać zamiennikami tradycyjnej mąki. Idealnie sprawdzą się zmielone orzechy, wiórki kokosowe i otręby. Składniki miksujemy, wylewamy na patelnię i czekamy na pyszną kolację :) Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżki wiórków kokosowych zmielonych na mąkę
Chocolate Muffin Blog
ciasto z cukinią i bakaliami 211bakaliami Cukinia z reguły kojarzy nam się jako dodatek do zup czy placków, dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze Składniki 2 średnie cukinie 3 jajka 150 g cukru 350 g maki 150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków) 125 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miód i pieprz
Brak tytułu 203Przyszła pora na niedzielne wypieki. Placek - salceson składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. oleju 4-5 jabłek ewentualnie płatki migdałowe lub orzechy Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem, sodą i kakao. Białka ubić z cukrem, dodać
kolorowotorcikowo