placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:32/92)

Piernik z masą orzechowo śliwkową 213

misce dodając stopniowo przesianą mąkę, po jednym jajku, rozpuszczoną sodę oraz wszystkie przyprawy, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto starannie wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w lnianą ściereczkę. Wkładamy do lodówki na 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkujemy, pieczemy każdy placek oddzielnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku 180C około 20 minut(...)ciasto jest twarde, po 2-3 dniach, gdy zmięknie przekładamy przygotowanymi masami. Masa orzechowa Masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę ucierając dodajemy stopniowo po 1 żółtku i łyżce orzechów. Pod koniec ucierania dodajemy posiekaną wanilię i koniak lub rum. Utartą masę lekko schłodzić Masa śliwkowa Umyte śliwki sparzyć wrzącą wodą, osączyć, wyłożyć do salaterki zalać koniakiem, przykryć odstawić

kgwjanczewo
Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny) 172

części. Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go cienką warstwą dżemu/konfitury oraz kremem. Całość przykryć kolejnym blatem, którego także smarujemy dżemem/konfiturą i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch i boki dokładnie posmarować pozostałym kremem. Dekoracja. Wierch tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a boki zarumienioną na suchej patelni (i ostudzoną) - bułka tartą. Całość udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce. (Mój(...)każdy lubi jak ziarenka zachodzą pomiędzy zęby. Ładnie będzie też wyglądała posypka z ciemnych ciastek - bądź zmielonych orzechów. - Jak wspomniałam ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego "składaniem" - tzn. krem będzie opadał pod wpływem ciężkości kolejnego placka - tort wstawiajcie do lodówki, aby krem robił się bardziej stabilny i sztywny

Di gotuje
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana 128

minut. Maszynowo 3 minuty na drugiej prędkości. Na koniec dodajemy startą marchewkę i orzechy. Mieszamy do połączenia składników.   Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny. Po pierwszej godzinie ciasto wykładamy na blat wysypany mąką rozklepujemy na kształt placka i składamy w kopertę. Wkładamy ponownie do miski na następną godzinę. Po tym czasie ciasto(...)dwie części i z każdej formujemy bochenek, u mnie podłużny. Staramy się, aby jak najmniej surowej mąki dostało się do środka. Nie przejmujemy się tym, że z ciasta wystają orzechy. Chciałam upiec 2 chleby jednocześnie, więc nie wykładałam ciasta do koszyczków, aby wyrosło. Blachę z piekarnika wysypałam maką. Uformowane ciasto położyłam na blachę, zachowując odstęp między bochenkami chleba

Leśny Zakątek
Wegańskie kruche rogaliki z makiem – bez nabiału 186

mnie wystarczyło kilka kropel naturalnego ekstraktu). Mieszamy. Do masy makowej możemy dodać garść ulubionych bakalii – rodzynków, żurawiny czy posiekanych orzechów. Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na pięć równych części. Każdą część rozwałkowujemy (podsypując mąką) na okrągły placek o grubości ok. 2-3 mm. Wyrównujemy brzegi (najlepiej jest przyłożyć talerz lub miskę o średnicy

Poezja smaku
Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami) 294

należy doprowadzić do rozpadnięcia się jabłek - masę jabłkową ostudzić - orzechy włoskie posiekać na kawałki - do masy jabłkowej dodać orzechy, wymieszać ZAKRYTY TORT WIEDEŃSKI - pozostałe kawałki ciasta wyjąć z lodówki - jeden rozwałkować na papierze do pieczenia na placek wielkości dna tortownicy, nakłuć widelcem - z drugiego utworzyć brzeg ciasta, przyklejając go do podpieczonego spodu i wylepiając bok tortownicy na wysokość około

Smakołyki Bereniki
Razowe pancakes z salsą z grejpfruta i ziaren granatu, czyli.. „śmieciowe jedzenie” w zupełnie innym znaczeniu 140

Zaglądam do lodówki, a tam.. prawie pusto. Jest w niej tylko kilka produktów, smętnie oczekujących na zakończenie ich przydługiego już żywota. Znacie ten obraz? O

Wiszniówka
Domowy krem kinder bueno 144

krem, który będziecie wyjadać prosto ze słoiczka, gwarantuję ;) Smakuje dokładnie tak, jak popularne wafelki. Świetny także do naleśników, placków czy przełożenia ciast, o czym przekonacie się niedługo. Jeszcze przed świętami, obiecuję! Polecam, bardzo :) Składniki: 100 g orzechów laskowych 1 szklanka mleka w proszku 3 łyżeczki cukru waniliowego 1/4 szklanki śmietanki 30% 200 g masła 3 łyżki płynnego miodu Orzechy rozdrobnić

Domowa cukiernia Ewy
Najprostsze ciasto z jabłkami 146

kolejnym pieczeniem można spokojnie fantazjować z dodatkowymi składnikami. Poza wszystkim.. ja osobiście chyba uparłabym się na nazywanie tego tworu "plackiem"... 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 jajka 6 średnich jabłek (dość kwaśnych) garstka włoskich orzechów 2 łyżeczki sody Użyłam nieco ponad szklanki cukru pudru Jabłka kroimy w niewielką kostkę, zasypujemy cukrem i zostawiamy, by puściły

Kuchenna Kontrrewolucya
Placek amerykański (wiewiórka) 377

Idealnie nadaje się na zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i

Bullio
Pani Walewska 122

masła roślinnego (dałam masło ekstra) 4 żółtka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Beza: 4 białka 2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmiażdżonych orzechów Krem budyniowy: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy (dałam 1 łyżkę domowego) 2 żółtka 250 g masła roślinnego (dałam ekstra(...)pieczenia rozwałkować 2 prostokątne placki.  Każdy posmarować dżemem porzeczkowym.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 - 17 minut.  Wyjąć, ostudzić. Przygotować bezę.  Białka ubić na sztywno dodają cukier puder i mąkę ziemniaczaną.  Tak ubita bezę rozsmarować na upieczonym i ostudzonym spodzie.  Posypać posiekanymi orzechami.  Piec w piekarniku rozgrzanym

Sto kolorów kuchni
Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi 201

posiekane (lub tyle ile lubicie, pasta jest pikantna) 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz 1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych (dla mnie - więcej znaczy smaczniej) 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego do podania: ciepłe placki pita gotową pastę można również posypać pokruszonym serem feta Przygotowanie: Bakłażany grillujemy lub pieczemy wybraną przez nas techniką(...)czemu nie ściemnieją.   Przełóż bakłażany do miski i zmiksuj blenderem lub rozgnieć drewnianą łyżką. Dodaj jogurt, oliwę, sok z 1 cytryny, czosnek, chilli, kmin rzymski, część natki i orzechów . Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.  Przełóż pastę na płaski półmisek i posyp resztą orzechów i natki. Pastę możesz spokojnie przechowywać 3-4 dni w lodówce

Chilli Czosnek i Oliwa
Torcik leśny mech 142

łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka śmietanki36% 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Dodatkowo: ½ granata Czekoladowe grzybki do dekoracji 10 orzechów laskowych Szpinak rozmrażamy na sitku, następnie blendujemy go na jeszcze drobniejszy. Jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Do jajek dodajemy szpinak, miksujemy na wolnych obrotach. Cienką strużką wlewamy olej(...)wolnych obrotach. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden placek biszkoptu. Na nim rozkładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Całość delikatnie dociskamy. Dalej ponownie rozsmarowujemy resztę kremu oraz wysypujemy pokruszony biszkopt z granatem. Na wierchu ciasta układamy czekoladowe grzybki oraz pokrojone orzechy laskowe

VioletoweKucharzenie
MAŚLANE CIASTKA CRANBERRY NOEL 197

masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180st

Walijskie Pichcenie
599. Pechowy poranek, nieudane śniadanie i takie tam, 169

dłuższego czasu się miotał, trochę inaczej niż sobie myślałam, ale czasu nie było. Miały być orzechy w karmelu, ale, pod ręką masa kajmakowa, szybciej a też smacznie. Przy okazji zdemolowałam pół kuchni, drugie pół zakrwawiłam rozciętym palcem , przypaliłam trochę placki, zdjęcia nie wyszły i trochę dziwnie tą wieżyczkę złożyłam...ach, nie lubię takich poranków

More food, love and dreams
Ciasteczka śmietankowe z orzechami 227

schłodzić lub od razu formować ciasteczka - ciasto podsypać mąką, rozwałkować na dość cienki placek - kieliszkiem wykrawać małe kółeczka, układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - orzeszki ziemne układać od razu na każdym ciastku, włoskie najpierw pokroić na mniejsze kawałki - orzechy wciskać dość mocno w każde ciastko (dzięki temu po upieczeniu nie będą odpadać), które zwiększy dość

Smakołyki Bereniki