placek z orzechami - 1374 przepisów (strona:74/92)

Dotyk jeśieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem 274

zmielonych orzechów włoskich 3 marchewki 1 łyżka oleju szczypta soli Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę.Całość przekładamy do tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy(...)ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany). 3/4 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej jabłkami. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.Całość można dodatkowo udekorować startą czekoladą

Cynamonowe szczęście
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 137

Kuchnia szwajcarska, to kuchnia bardzo bogata. Szwajcaria jest sercem Alp, gdzie łączy się północ i południe Europy. Mieszają się tutaj smaki różnych kultur - śródziemnomorskiej z Włoch

Pełny talerz
makowe roladki w masie serowej 185

makową: 350 g suchego maku 210 g cukru 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 40 g posiekanych orzechów 50 g rodzynek 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odsączamy z wody a następnie mielimy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka(...)żółtka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. W blaszce umieszczamy jedn z blatów, rozsmarowujemy 1/2 cz. masy serowej, przykrywamy ją ciastem z rolad, na nim rozsmarowujemy pozostałą cz. masy i przykrywamy drugim blatem. Całość możemy delikatnie

Domowy Smak Jedzenia
Amerykańskie ciasto dyniowe (American Pumpkin Pie) z pomarańczą i marcepanem. 170

Przyszedł ten czas aby powitać jesień. Przeważnie jesienne klimaty są pełne ciepłych barw, co również dotyczy produktów w kuchni. Cudownie pomarańczowe dynie, czerwone korale żurawiny czy

vaniliowoczekoladowa
Galette pomidorowo - bazyliowe 174

się również, jakie inne wytrawne nadzienia mogłabym przygotować do takiej tarty i oto propozycje: z duszonego szpinaku, sera feta i orzeszków pinii z duszonego szpinaku, niebieskiego sera pleśniowego i orzechów włoskich z ricotty i plasterków cukinii (przepis - klik) z pora i jarmużu (przepis - klik). Prezentowanie dziś galette okazało się pysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna z najładniejszych potraw(...)minut. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Ciasto wyjęłam z lodówki, zdjęłam folię, ułożyłam na dużym kawałku papieru do pieczenia i podsypując lekko mąką, rozwałkowałam je na okrągły placek o średnicy ok. 38 cm. Nie przejmowałam się, że brzegi ciasta są nierówne. Rozwałkowane ciasto na papierze do pieczenia przeniosłam na prostokątną blachę. Pomidory pokroiłam w plastry, i zgodnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Świąteczne ciasto – orzechowiec z masą kawową 139

kostka masła (200 g) 2 jajka 2 łyżki miodu (43 g) 2 łyżeczki sody oczyszczonej (8 g) 2 łyżeczki mleka (8 g) Składniki na karmel: 300g orzechów włoskich grubo posiekanych 0,6 kostki masła (120g, około 8 łyżek) 100 g cukru (trochę mniej niż pół szklanki cukru) 2 łyżki miodu (43 g) Masa kawowa: 1 budyń śmietankowy 1,6 szklanki(...)lekko mąką i rozwałkowujemy na całą powierzchnię papieru. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez około 12 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie tak jak z pierwszą. Upieczony placek przekładamy na stolnicę. Do lekko przestudzonej blaszki wkładamy drugą cześć surowego ciasta. Przygotowujemy karmel: wszystkie składniki karmelu umieszczamy w garnku, smażymy na małym ogniu, niezbyt długo tylko do momentu

KulinarneImpresje.pl
Słodko - makowo i bakaliowo :) 199

czasem krępuje jedzenie maku w towarzystwie (rzecz jasna wpływają na to ziarenka maku, które pozostają na zębach :P ) to jednak w większości przypadków wybór jest oczywisty. Kuszący smak makowego placka wygrywa!  Przyznam szczerze, że od małego uwielbiałam makowce, jednak zawsze przeszkadzało mi w nim ciasto drożdżowe. Tak, tak! Zapewne zostanę za to przez wielu z was oczerniona, jednak(...)bakaliowiec Składniki: 500g oczyszczonego, niebieskiego maku  litr mleka pełnotłustego 8 jaj pół szklanki cukru pudru szklanka miodu gryczanego po garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa przez sitko o najmniejszych oczkach

Sajkofanka smaku
Strucla z makiem 131

łyżki cukru ¾ szklanki płynnego miodu ½ szklanki mleka 30 g miękkiego masła 40 g migdałów 50 g orzechów włoskich (dałam pekan) 150   g rodzynek sułtanek 50 g mieszanki różnych orzechów   4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 jajko + 3 białka Składniki na lukier: 1 białko cukier puder   Wykonanie: Drożdże rozkruszyłam, utarłam z ½ łyżeczki cukru(...)połączyłam z masą makową. Wymieszałam łyżką delikatnie, ale dokładnie.     Ciasto przekroiłam na dwie części. Każdą rozwałkowałam na kształt prostokąta na grubość około 0,5 cm. Na jednym placku rozłożyłam połowę masy makowej zachowując około 2 cm margines   Zawinęłam obydwa dłuższe brzegi    do środka, a następnie ciasto z masą zwinęłam w roladę. Końce podwinęłam pod spód

Kuchnia u Krysi
Dietetyczne ciastka (z fasoli) 137

wyrzutów sumienia mogłam pozwolić jej na jedzenie tych pyszności. Ja dodałam do nich posiekaną drobno czekoladę, ale można dodać ulubione inne dodatki, takie jak rodzynki, czy orzechy. Pysznie i dietetycznie! Składniki: - puszka czerwonej fasoli; - 3 jajka; - 3 łyżki otrębów owsianych; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 łyżka kakao odtłuszczonego bez cukru; - ksylitol (cukier z brzozy) do smaku; - 1/3 gorzkiej czekolady(...)load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('307bb9b0c4f81ac0dd3f1f6b58887116').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: czekoladowe ciasteczka z fasoli ciastka z fasoli placki z CZERWONEJ fasoli The post Dietetyczne ciastka (z fasoli) appeared first

dom-agi.pl
Tarta z truskawkami i rabarbarem 107

jest trochę inny. Podpatrzyłam go na blogu szwedzkiego cukiernika Ray Fores, który zamiast ucierać masło na puszysto dodał zrumienione masło. Zrumienione masło jeszcze bardziej podkreśla smak migdałów czy innych orzechów. Tarta z truskawkami i rabarbarem wyszła super. Dodatkowo posypałam ją kruszonką. U nas w domu jemy tartę z owocami na ciepło z lodami lub po ostygnięciu z waniliowym sosem(...)spodu do tarty. Zimne masło posiekaj nożem z mąką i cukrem. Kiedy już utworzy się kruszonka dodaj żółtko i zagnieć ciasto ale tylko do połączenia składników. Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż nim dno formy. Owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC. Wymieszaj białka z cukrem i solą. Następnie dodaj wymieszaną

codojedzenia
Szybka tarta z pieczarkami, cebulą i cheddarem – ciasto kruche na oliwie 231

typie greckim – ciasto wyjdzie za bardzo wytrawne i po prostu niesmaczne. Pod żadnym pozorem nie zamieniajcie oliwy na olej słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy ani żaden olej z nasion, pestek czy orzechów – ciasto naprawdę nie będzie miało takiego aromatu jak potrzeba i zamiast efektu „wow!” będzie efekt „oooj…” Ciasto najwygodniej naszykować sobie w misie miksera z ostrzami tnącymi. Wsypujemy do miski mąkę(...)zostać kruche i delikatne, nie zależy nam na długim mieszaniu, wygniataniu i uwalnianiu glutenu – za długo wyrabiane ciasto zacznie się ciągnąć. Zarabiamy ciasto szybko na kuchennym blacie, spłaszczamy na placek grubości 2cm, zawijamy w folię spożywczą żeby nie obsychało i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – jak każde kruche ciasto można

Karo in the Kitchen
Wiosenna Panna Marlenka z masłem orzechowym. 104

mleka 3,2% 3 łyżki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" 1 puszka masy kajmakowej 250 g prawdziwego, miękkiego masła 150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) III. Do przybrania: drobno zmielone skrawki ciasta temperowana czekolada (opcjonalnie) lukier królewski (opcjonalnie) lukier plastyczny (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Najpierw robimy masę. Gotujemy budyń z pół litra mleka, doprawionego przyprawą "Karmel i wanilia(...)cienkich placków. Pieczemy każdy w 180 °C przez ok. 8 minut. Studzimy. Wyrównujemy blaty ciasta ścinając brzegi, które mielimy i wykorzystamy do posypania wierzchu Marlenki. Dobrze jest wykonać tą czynność kilka godzin/ dzień po upieczeniu, gdy ciasto zmięknie.  Wcześniej będzie twarde i chrupiące, co bardzo utrudni nam równe przycinanie. Placki smarujemy obficie masą (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto

DominikaDolci
Naan – indyjskie chlebki 170

zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem lub ryżem zagarnia się potrawkę wraz z sosikiem. Polecam Wam spróbowanie jedzenia jak Hindusi, czyli rękami. Wtedy całe(...)taki uwielbiam w sosie pomidorowo-orzechowym i właśnie z chlebkami. Ciasto na chlebki wyjdzie Wam dość klejące, ale po wyrośnięciu, takie już nie będzie. Przed przystąpieniem do wałkowania placków, warto dłonie natłuścić olejem i leciutko podsypać blat. Drukuj Naan – indyjskie chlebki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Rozczyn 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłego mleka Ciasto 1 łyżeczka

Mieszam w Garnku
Wielkanocne mazurki. 164

zagnieść. Odstawić do lodówki na 30minut. Ciasto wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki. Upiec w temp.180stop,12 minut. Posmarować dżemem morelowym. Z masy marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta. Przykryć nim dżem. Masło rozpuścić na małym ogniu lub kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Płynną czekoladą polać wierzch mazurka. Udekorować(...)osuszyć, wyłożyć na dżem. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim bakalie. Czekoladę ostrugać w płatki i posypać nimi wierzch mazurka. Mazurek z orzechami. Składniki. Spód. 250g mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka jogurtu Wierzch. 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła

Kulinarny karnet Christophera
Galette – ciasto kruche na oliwie – z serem, cebulą i porem 219

typie greckim – ciasto wyjdzie za bardzo wytrawne i po prostu niesmaczne. Pod żadnym pozorem nie zamieniajcie oliwy na olej słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy ani żaden olej z nasion, pestek czy orzechów – ciasto naprawdę nie będzie miało takiego aromatu jak potrzeba i zamiast efektu „wow!” będzie efekt „oooj…”   Ciasto najwygodniej naszykować sobie w misie miksera z ostrzami tnącymi. Wsypujemy do miski(...)kruche i delikatne, nie zależy nam na długim mieszaniu, wygniataniu i uwalnianiu glutenu – za długo wyrabiane ciasto zacznie się ciągnąć.   Zarabiamy ciasto szybko na kuchennym blacie, spłaszczamy na placek grubości 2cm, zawijamy w folię spożywczą żeby nie obsychał i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – można je bez problemu zamrozić

Karo in the Kitchen