pierogi - 9277 przepisów (strona:48/619)

Pierogi z bananami i sosem krówkowym. 160

jakie do tej pory zrobiłam. Pyszne i bardzo słodkie. Idealne na podwieczorek. Banany i cukierki krówki to bardzo pyszne połączenie, do tego chrupiące orzeszki...mniam. Przepis bardzo polecam. Pierogi podałam na talerzyku, który otrzymałam od  GALERII CUDA ŚWIATA . Prawda, że ślicznie i pysznie się na nim prezentują?  A teraz zapraszam na pierogi(...)ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. 2. Banany obieramy i kroimy w półplasterki takiej wielkości, żeby łatwo nam było formować pierogi. 3. Na każdy krążek nakładamy kawałek banana i zlepiamy. 4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut  od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy

Izabelawkuchni
Szpinakowe pierogi z farszem z wątróbki drobiowej i sosem koperkowym 121

pierogi są przepyszne! Bardzo ciekawie wyglądają w tej zielonej odsłonie. Smak szpinakowych pierogów idealnie łączy się z nadzieniem z wątróbki drobiowej i sosem koperkowym. Koniecznie musicie kiedyś spróbować, tym bardziej jeżeli kochacie pierogi. A więc zapraszam po przepis! :-) SKŁADNIKI Na pierogi: 200 g mąki pszennej typ 500 130 g mrożonego szpinaku 30 g masła 1 łyżka(...)smażyć do zarumienienia. Do usmażonej wątróbki dodać drobno posiekane ogórki konserwowe i całość doprawić solą i pieprzem. Ostudzony farsz przekładać partiami na deskę, drobno posiekać i przełożyć do miski. Pierogi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak zmiksować na jednolitą masę z 1-2 łyżkami wody. Do miski wsypać mąkę, dodać masę szpinakową, masło i śmietanę, po czym

Passions hobbies life
Pierogi z borówkami i serkiem mascarpone 258

cieplejszy wariant. Słońce świeci i przywołuje wspomnienie lata. W głowie i …na talerzu! A jakby tak zmobilizować wszystkie siły i udać się do kuchni nalepić pierogów? Pysznych pierogów! Pachnących słońcem i upalnym latem :) Z borówkami! SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej oraz mąka do podsypywania 1 łyżka masła szczypta soli 2 żółtka gorąca woda(...)amerykańskich 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) skórka starta z jednej limonki 1 łyżka drobno posiekanych listków mięty cukier puder do smaku - według Waszego uznania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto na pierogi: 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zalewamy zawartość miski gorącą wodą (około szklanki). Mieszamy ciasto łyżką, aby składniki się połączyły. Odstawiamy

W kuchni Katie
Pierogi z jagodami 195

Pierogi z jagodami to oprócz pierogów z bobem i botwinką letni must have. Jagody pojawiły się już w lesie i coraz częściej można je spotkać na lokalnych bazarkach. Z racji tego, że pochodzę z Kaszub gdzie zawsze chodziło się do lasu i zbierało jagody, nie jestem leniwa i sama je zieram. Teraz, kiedy mieszkam na Warmii nie znam(...)rodziców zatrzymuję się po drodze na kaszubach i zbieram jagody prosto z krzaczka. Pierszy tegoroczny wypad do lasu nie skończył się dużymi zbiorami, bo złapała nas ulewa. Na pierogi jednak wystarczyło:). Wykorzystałam przepis Andrzeja Polana na ciasto na pierogi – wyszły wyśmienite! Pierogi z jagodami Ciasto na pierogi 1 kg mąki 100 ml oleju

Pieguskowa Kuchnia
Sposób na chrupiące pierogi bez smażenia 324

tłuszczu powoduje często, że potrawa staje się bardziej kaloryczna. Choć ociekające tłuszczem pierogi mają swoich amatorów, to myślę, że dzisiejszy sposób na przygotowanie równie pysznych a zdecydowanie zdrowszych pierogów, znajdzie grono odbiorców. W ten sposób możemy przygotować każdy rodzaj pierogów – nie ważne, czy będą to te z nadzieniem kapuściano-grzybowym, czy tradycyjnie polskie ruskie pierogi. Potrzebny będzie piekarnik i naczynie żaroodporne, bądź blaszka, jeśli przygotowujemy dużą ilość pierogów. W naczyniu układamy nasze pierożki. Pędzelkiem smarujemy je delikatnie olejem, oliwą lub roztopionym masłem. Możecie delikatnie wysmarować naczynie, rozprowadzając tłuszcz papierowym ręcznikiem – dzięki temu naczynie będzie wysmarowane, a ilość użytego tłuszczu minimalna. Tak przygotowane pierogi wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni

MarcinChef
Pierogi ruskie 132

Pierogi ruskie są ulubionymi pierogami mojego męża. Najbardziej oczywiście smakują mu opiekane na patelni na masełku:) Czas trwania: 45 min Ilość porcji: 60 pierogów Składniki: Ciasto: 450 g mąki ( 2 ½ szklanki ) 240 ml ciepłej wody (1 szklanka ) 1 łyżeczki soli Farsz: 400 g obranych ziemniaków 100 g sera białego 2 łyżki masła 1 duża(...)Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto farszem. Następnie sklecić pierogi i gotować 7-10 minuty w lekko osolonej wodzie. Krok po kroku: 1. Ugotować i ubić ziemniaki 2. Podsmażyć cebulkę 3. Wymieszać ziemniaki

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z białym serem na słodko 174

serem to kolejne danie obiadowe na słodko. Masa serowa, którą użyłam do przepisu na czekoladowe naleśniki postanowiłam wykorzystać również jako farsz do pierogów. Delikatne ciasto ze słodkim twarożkiem serowym to na pewno jeden ze sposobów umilenia sobie zimowego dnia:) Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 25 sztuk Składniki: Ciasto(...)Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto średniej grubości. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto masą serową. Następnie sklecić pierogi i gotować w wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia. Pierogi podawać polane śmietaną 12 % lub ubitą śmietaną kremówką i posypane startą czekoladą. Krok

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z soczewicą i "Biuro Przesyłek Niedoręczonych" 168

lepienie brak czasu i cierpliwości, więc wolałam zrobić pierogi. Od siebie dodałam w tym roku wędzone śliwki, które bardzo lubię i które dają zaskakujący smak i aromat pierogom. Składniki (na ok. 70 pierogów): Ciasto 500 g mąki pszennej 280 ml gorącej wody pół łyżeczki soli Farsz 300 g zielonej soczewicy 4-5 ząbków czosnku pół łyżeczki suszonego(...)Odlać wodę i od razu dodać tymianek. Wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Do soczewicy zetrzeć czosnek. Całość zmiksować (na gładką masę, gdy decydujemy się na uszka, na grudkowatą - gdy robimy pierogi). Do farszu dodać pokrojony na drobno miąższ z wędzonych śliwek.  Doprawić solą. Dokładnie wymieszać i przykryć, by soczewica się nie zeschła. Mąkę wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi ze śliwkami wędzonymi 123

Pierogi z suską sechlońską są wyzwaniem smakowym dla każdego wielbiciela pierogów. A święta to taki czas, kiedy ostatnie co chcemy to eksperymenty. Jednocześnie w święta robimy postanowienia. Ja zawsze obiecuje sobie, że poznam nowy smak. Ty sposobem kilka lat temu trafiłam na suskę sechlońską, genialną, wędzoną śliwkę i przepadłam. Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka. To cudo(...)słodkiego, karmelowo-orzechowego smaku popularnych śliwek suszonych, to pierwszy kontakt z suską sechlońską może być szokujący. Jednak jeśli lubicie dymny aromat i nie jesteście wielbicielami delikatnych rozwiązań, to pierogi z suską będą dla was idealne. Jeśli nie znajdziecie suski sechlońskiej (można zamówić przez internet), to dostaniecie z pewnością śliwki wędzone, które są nieodłącznym składnikiem kompotu wigilijnego. Na ciasto

ladykitchen
Dyniowe pierogi na parze 123

Pierogi gotowane na parze to przysmak mojej rodziny. Robiłam już z różnymi nadzieniami jednak z dynią zrobiłam po raz pierwszy. Dodatek dyniowego puree nadał pierogom  fantastycznego żółtego koloru i ciekawego smaku.  ciasto: 270 g mąki pszennej 100 g puree z dyni 1 jajko 1 łyżka oleju z pestek winogron szczypta soli rozczyn:  1/2 szkl. ciepłego(...)gotowania na parze to należy włożyć do garnka,jeżeli nie to na garnek założyć ściereczkę i przymocować ją mocną gumką. Kiedy woda zacznie się gotować ułożyć po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykryć miską lub drugim garnkiem. Gotować 10 minut każdą porcję pierogów

Kolorowa kuchnia Elki
Pierogi z Kurkami 178

Pierogi z kurkami to wyjątkowa smaczna wersja ich wersja i świetna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z grzybami leśnymi. Pierożki są idealną propozycją na codzienny, a nawet wykwintny obiad i z pewnością niejednej osobie przypadn ą do gustu. Pierogi z Kurkami - Składniki: ciasto: 45 0 g mąki 1 szklank a ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz(...)kurek duża cebula przyprawy: sól, pieprz   ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia) Pierogi z Kurkami - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy drobno pokroj one kurki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto: Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy

Słodka Strona
Pierogi z Brokułami i Mozzarellą 184

Pierogi z brokułami i mozzarell ą to bardzo ciekawe połączenie i smaczna alternatywa dla tradycyjnych pierogów . Charakterystyczn y smak brokułów w połączeniu z ciągnącą się mozzare llą tworzą kuszące danie , któr e warto wypróbować w naszych domach. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad - i ch smak jest interesujący i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Pierogi(...)duży brokuł ok. 500 g       200 g mozzarelli duża cebula przyprawy: bazylia , oregano , sól, pieprz   ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia) Pierogi z Brokułami i Mozzarella - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok. 10 minut

Słodka Strona
Bezglutenowe pierogi z jagodami 104

Pierogi z jagodami - obowiązkowo do zrobienia latem :) Delikatne i pyszne. Ciasto jest elastyczne, sprężyste. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i jędrne po ugotowaniu. Do pierogów używam zawsze niezawodna mieszankę Nutrifree Mix per pasta fresca - bez wątpienia to najlepsza maka do wszelkiego rodzaju pierogów, klusek, makaronów i naleśników. Pierogi z jagodami wyszły przepyszne - koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik)   3 jajka  20 g oliwy z oliwek  40 g wody szczypta soli  1/2 kg umytych i osuszonych jagód Mix wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkuj i wycinaj pierogi

Kuchnia bezglutenowa
Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough 318

Oczywiście jeżeli znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich. Robiłam ostatnio pierogi z kurkami i wszystko wyszło super, a teraz planuję zrobić z jagodami. Klasycznie wyrabia się je najpierw łyżką (gdyż jest gorące) a następnie rękami, jednak ja tą pierwszą fazę(...)blenderze z odpowiednim mieszadłem lub za pomocą miksera z końcówką do ciast. Zaoszczędza to mnóstwo czasu i frustracji:) Zapraszam! Scroll down for recipe in English Podstawowe ciasto na pierogi (ciasto na 20-25 pierogów) Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj

karmelowy