Pierwszy raz od niepamiętnych czasów zrobiliśmy pierogi, ale żeby ułatwić sobie życie ciasto było tym razem wyrabiane w automacie do chleba i muszę przyznać, że tak dobrych pierogów jeszcze nigdy nie udało nam się zrobić. Ciasto jest po prostu idealne, nie rozrywa się, jest miękkie i smaczne po ugotowaniu, Składniki - proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów(...)minut. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Wyciąć kółka, nałożyć farsz i ulepione pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować 4-5 minut od wypłynięcia. Zamrażanie pierogów Nadmiar surowych pierogów można zamrozić - w tym celu lekko przetrzeć mąką dużą deskę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataznam osoby, która nie lubiłaby pierogów ruskich. Niby nie jest to skomplikowane danie, ale przyznam, że wymagało dużo pracy. Podziwiam od zawsze kobiety, które potrafią lepić ogromne ilości pierogów w ekspresowym tempie. Mi póki co idzie to wolno, ale obiecuję, że będę nad tym pracować. Dużo czasu zajęło mi dojście do farszu, który będzie mi smakował i oczywiście(...)mojemu P. Dzisiaj przedstawiam Wam najbardziej tradycyjną wersję pierogów, ale może macie jakiś pomysł z czym chcielibyście je u mnie zobaczyć? Zawsze staram się robić nadmiar tych pierogów, żeby później można było je odsmażyć. Ale niestety nie udało mi się sfotografować odsmażonych, co znaczy, że smakowały Składniki: Ciasto: - 0,5 kg mąki; - 1 żółtko; - łyżeczka oleju; - sól
dom-agi.plmoim stole najczęściej goszczą pierogi z mięsem. Ostatnio pokusiłam się aby zrobić pierogi ruskie. Nie do końca byłam pewna czy moje maluchy skosztują ruskich pierogów, ale tak im zasmakowały, że nawet jedli je zimne. Składniki: ciasto: 250g mąki pół szklanki gorącej wody(...)soli, dodajemy gorącą wodę z rozpuszczonym masłem. Początkowo mieszamy widelcem aby nie poparzyć się a następnie składniki łączymy dłońmi. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Trzeci etap to lepienie pierogów: Ciasto wałkujemy cienko. wykrawamy n. szklanką kółka i nakładamy na środek farszu. Im więcej tym lepiej. Pierogi sklejamy. Ja dodatkowo sklejone miejsce pieroga dociskam małym widelcem. Oprócz
Amatorka kuchennaUkrainie – wareniki, w Rosji – pielmieni, w Gruzji – chinkali, a my mamy… pierogi. Z serem – na słodko, ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami. Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g - 1 marchewka - 100g suszonych grzybów - 500g pieczarek brunatnych - sól - czarny pieprz mielony - 2 łyżeczki nasion(...)ręką. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Szklanką lub foremką (ja używam foremki - większej do pierogów, a mniejszej do uszek) wykrawamy kółka, nakładamy porcję farszu, lepimy pierogi. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty od chwili
mojewypiekiinietylkoburaczków, który świetnie zastąpił barszcz. Do niego podałam moje ukochane pierogi - mogłabym je jeść cały rok, ale przygotowuję tylko w grudniu. Inaczej chyba straciłyby swoją magię... Tych pierogów nie pamiętam z wczesnego dzieciństwa. Wtedy moim największym przysmakiem były uszka (które nadal uwielbiam) - lepiłyśmy je z Babcią całymi godzinami przed Wigilią. Wszyscy za nimi przepadają, ilości więc musiały być(...)odpowiednie. Jednego roku Babcia, obok uszek, przygotowała pieczone pierogi. Nie pamiętam, skąd wzięła przepis, ale wiem, jaką były dla nas wszystkich niespodzianką. Nigdy jeszcze takich pierogów nie jadłam! Farsz z pieczarek i jajek zamknięty w krucho-drożdżowym cieście. Od pierwszego kęsa się w nich zakochałam - ten smak bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów, które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę . SKŁADNIKI Na ciasto(...)gotowania garnek z posoloną wodą. Po upływie 30 minut wyjąć kulę ciasta z lodówki i rozwałkować cienkie płaty ciasta. Przy pomocy szklanki wykroić kawałki z ciasta. Formować pierogi dodając do każdego łyżeczkę nadzienia i wygniatając widelcem zamykać pierogi z obydwu stron. Układać na tacy, posypać mąką. Do wrzącej posolonej wody dodac łyżkę oleju
zielonacukinkaPierogi z Truskawkami - prawdziwe smaki lata. Jedno z popularniejszych i najprostszych dań mimo, że troszkę pracochłonnych. Pierogi z Truskawkami polane świeżą śmietaną i oprószone cukrem waniliowym smakują bajecznie - idealna potrawa na lekki, letni obiad. Pierogi z Truskawkami - Składniki: (ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju + łyżka do wrzątku(...)szczypta soli ok. 400 g truskawek cukier cukier waniliowy (opcjonalnie) śmietana 18% Pierogi z Truskawkami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć. W tym czasie truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki - krążki. Na środek każdego
Słodka Stronapierwszego kęsa już po chwili stwierdziłam, że pierożki są przepyszne. Cukinia idealnie komponuje się z pieczarkami tworząc oryginalny, charakterystyczny smak, który sprawia, że nie sposób odmówić sobie kolejnej porcji. Pierogi z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 60 pierogów) ciasto na pierogi: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: duża(...)cebula 2 duże ząbki czosnku 250 g pieczarek 400 g cukinii sól, pieprz, bazylia w proszku masło Pierogi z Cukinią i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy
Słodka StronaPierogi z pieczarkami to smaczna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z grzybami leśnymi. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad, a nawet wigilię. Ich smak jest niezwykły i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Pierogi z Pieczarkami - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g pieczarek(...)duża cebula przyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia) Pierogi z Pieczarkami - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
Słodka StronaPierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie pierogi z moimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię mąką :) Królem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety. SKŁADNIKI: ok 40 pierogów - mąka pszenna(...)zlepionej - wrzucam do gorącej osolonej wody i gotuję do ich wypłynięcia - rozgrzewam patelnię z drugą połową masła, dodaję do niej pokrojona w kostkę szalotkę i złocę na patelni - ugotowane pierogi układam na talerzu i polewam ich masłem z szalotką - Pychota:) - resztę nieugotowanych pierogów najpierw mrożę na plastikowych talerzykach tak, aby się nie dotykały po czym przekładam
Basia w kuchniOstatnio tak mam, że śnią mi się niestworzone jeszcze przeze mnie dania, rano się budzę i mam pomysł na nową potrawę. Tak było też z tymi pierogami. Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą przyśniły mi się i zrobienie ich chodziło mi po głowie od pewnego czasu. Przyznacie, że to trochę nietypowy farsz jak na pierogi, ale ja lubię eksperymenty kuchenne, a ten uważam za bardzo udany. Karmelizowana w miodzie cebula jest pyszna, kaszanka z tym połączeniem uzyskuje fantastyczny smak. Gdy podałam te pierogi Piotrowi nie krył słów uznania dla tego połączenia. Ten przepis na pewno zachwyci wszystkich amatorów kaszanki i wyrobów domowych. Polecam Wam łączyć rzeczy, które na pierwszy rzut oka nie pasują
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięugotować kapustę do pierogów Dziś chciałabym podzielić się z Wami poradami dotyczącymi przygotowania jednego z kluczowych składników tradycyjnych polskich pierogów – kapusty. Gotowanie kapusty do pierogów to proces, który można zrobić wcześniej przed świętami a farsz zamrozić. W tym wpisie dowiecie się, jak krok po kroku ugotować kapustę, aby była miękka, aromatyczna i doskonale komponowała się z innymi(...)składnikami. Niezależnie od tego, czy przygotowujecie pierogi z kapustą i grzybami tylko na wigilię, czy robicie je częściej, te wskazówki pomogą Wam osiągnąć efekt. JAK UGOTOWAĆ KAPUSTĘ DO PIEROGÓW Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 25g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 1 cebula 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku 2 liście laurowe 5szt ziela angielskiego Jak ugotować
Dorota Smakujelubi pierogi z owocami? Ja uwielbiam. A w sezonie obowiązkowo muszą być z borówkami. Do tego roztopione masło, trochę cukru i pyszny mus. Kwaśno-słodkie połączenie. Tym razem zaszalałam..podałam z bezami. Mniam. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 mała łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki oleju około 1 szklanka ciepłej wody(...)prawdziwy do smaku 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego Dodatkowo: 2 łyżki masła ( roztopionego ) bezy do dekoracji melisa do dekoracji ewentualnie cukier do smaku Wykonanie pysznych pierogów: 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, wbijamy jajko i wlewamy olej, mieszamy, następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy
Izabelawkuchniobiady, które warto zrobić we wrześniu! Znajdziesz tu przepisy z sezonowymi produktami, a także różne pomysły na obiady, które kojarzą się z końcem lata i początkiem jesieni. Warzywne zupy, pierogi, potrawki, bezmięsne kotlety , obiady z grzybami i wiele innych! Zainspiruj się Poniżej znajdziesz 20 polecanych przepisów na wrzesień, a wśród nich: zupa z kurkami i fasolką szparagową grzybowe risotto(...)cebula faszerowana ryżem ziemniaczana zupa krem bitki z kotletów sojowych dyniowa potrawka potrawka z włoską kapustą pierogi z ciecierzycą i fasolą Zobacz również pomysły na drugie śniadanie do pracy na zimno: 25 pomysłów na drugie śniadanie do pracy na zimno PRZEPISY NA OBIADY DO ZROBIENIA WE WRZEŚNIU Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Zupa
Via Gustopieczonym żeberkiem oraz placki po góralski – oto wybrane propozycji. Bliskość Czech sprawiła, że w menu na dobre zagościł smażony ser, a zamiłowanie do domowych obiadów zaowocowało sporym wyborem pierogów. Dania z pstrągiem i kotletem schabowym, świeże sałatki i domowe ciasta – oto kolejne przysmaki, po które warto sięgnąć po dniu spędzonym na górskich wędrówkach. 2. Restauracja Sutra Blisko Wilczego Potoku(...)sałatka z grillowanym pstrągiem, kuszą steki i gulasze podawane z czeskimi knedlami. Kto woli kuchnię roślinną, ten może sięgnąć po gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami lub pierogi z twarogiem. 5. Pierogowo Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. O tym, że tradycyjne pierogi mogą mieć wielu miłośników, świadczy powodzenie restauracji Pierogowo. Jej specjalnością, jak sama nazwa wskazuje
Słodkie okruszki